REFLECTION – “Bleed Babylon Bleed”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Μαρτίου 2017

 

See me, as I’m forged in fire

 

Εννιά χρόνια μετά το “When Shadows Fall”, οι Αθηναίοι epic metallers Reflection επιστρέφουν με το πρόσφατο πόνημά τους, με τίτλο “Bleed Babylon Bleed”, και υπόσχονται 40 λεπτά καθαρής επικούρας.

 

Πατάω το play και το album ξεκινάει με το “Marching To Glory”. Ο πρώτος συνειρμός είναι το “March to Glory” των Crimson Glory. Σύντομο intro για το πρώτο κομμάτι, το “Glorious Victory”. Δυνατά riffάκια, συνοδευόμενα από ένα πολύ καλό rhythm session τα οποία ντύνουν αξιόλογα φωνητικά. Ακολουθεί το “The Iron Tower”, το οποίο έχει ίσως ένα από τα πιο φρενήρη pre-chorus του δίσκου. Στη συνέχεια, έρχεται το «Fallen Shadow» που είναι μία από τις τρεις στιγμές του δίσκου που θεωρώ highlights. Οι άλλες δύο είναι το “Stormbringer” (όχι διασκευή από Deep Purple) και το “Ruler Οf Μy Οwn Land”. Μετά το “Fallen Shadow” ακολουθεί το “Takla Maklan”, το οποίο έχει ίσως το χαμηλότερο tempo του δίσκου και μια καταπληκτική guest εμφάνιση από τον Mats Leven. Το επόμενο κομμάτι είναι το “Time Traveller”, με ένα πολύ δυνατό lead και πολύ ωραίο ρυθμό. Το “Stormbringer” έχει ένα πολύ έντονο vibe από πρόσφατους Stratovarius, ειδικά στο intro, ενώ στη συνέχεια γίνεται Manowar-ική φόρμα. Ακολουθεί το “Ruler Of My Own Land” που πιάνει την εισβολή των Τούρκων στον Πόντο το 1922. Έντονο και φορτισμένο κομμάτι, με πολύ ωραία riffs και τόνο. Ίσως το καλύτερο του δίσκου. Ο δίσκος κλείνει με ένα κομμάτι γραμμένο σε Ποντιακή φόρμα. Το ομότιτλο “Bleed Babylon Bleed” αποτελεί το grand finale του album, με χρήση της λύρας ως lead και η επένδυση με τις κιθάρες στο background δίνουν ένα πολύ καλό φινίρισμα στον δίσκο.

 

Θεματικά, ο δίσκος αποτελεί ένα concept album, με θέμα την Μικρασιατική καταστροφή και την Άλωση της Σμύρνης. Για να δοθεί η κατάλληλη ερμηνεία σε αυτόν τον δίσκο, οι Reflection επιστρατεύουν τον Γιώργο Θωμαΐδη των Wisdom που δίνει με τη φωνή του την τελευταία πινελιά που χρειάζεται με την τραγωδία που προσδίδει στη φωνή του.

 

Μετά από αρκετές ακροάσεις, μπορώ να πω ότι ο δίσκος ήταν αρκετά κλιμακούμενος. Ξεκίναγε μεν αρκετά καλά, αλλά τα πρώτα κομμάτια είναι η γαρνιτούρα και κατά κύριο λόγο fillers. Από το τέταρτο κομμάτι και μετά είναι που αρχίζουν οι πιο δυνατές συνθέσεις και στιγμές. Σαν άκουσμα είναι αρκετά εύκολο και δεν κουράζει καθόλου. Είναι αρκετά ρευστό album και αυτά τα 40 λεπτά περνάνε χωρίς να το καταλάβεις. Αν και δεν ακούω συχνά πλέον epic metal δίσκους, αυτό το album μπορώ να πω ότι κερδίζει επάξια τη βαθμολογία του.

 

Βαθμολογία: 78/100

 

Για το Rock Overdose,

Γιάννης Revan

 

 

 

 

 


Comments