Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Αυγούστου 2017
Έχω την εντύπωση ότι στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν το δεύτερο κύμα της Black Metal σκηνής μεσουρανούσε, οι οπαδοί αυτής της σκηνής και εκείνοι του Power Metal δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι την ένωση αυτών των δύο μουσικών ειδών και θα θεωρούσαν οποιοδήποτε δίσκο απόρρεε από μια τέτοια ένωση ένα βδελυρό ανοσιούργημα. Τα χρόνια όμως πέρασαν, τα γούστα άλλαξαν και να που ξεφύτρωσαν συγκροτήματα που ένωσαν αυτά τα δύο είδη, αφού βέβαια υπήρξαν συγκροτήματα πρώτα που λείαναν το έδαφος ενώνοντας το Power με το μελωδικό Death. Ένα τέτοιο συγκρότημα, που ενώνει μάλιστα και τα τρία προαναφερθέντα είδη, είναι οι Κολομβιανοί SinnerAngel, οι οποίοι ιδρύθηκαν το 2004 και χρειάστηκε να περιμένουν 13 ολόκληρα χρόνια, προτού κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους, με τίτλο “Sinister Decalogo”.
Και για να απαντήσω ευθύς αμέσως στην ερώτηση που ξέρω ότι έχετε στο μυαλό σας, ναι, οι SinnerAngel καταφέρνουν σε γενικές γραμμές να συνδυάσουν επιτυχημένα όλα αυτά τα είδη. Παρόλο πάντως που κάποιος (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου) θα περίμενε ένα γκαζωμένο άλμπουμ, η αλήθεια είναι ότι οι Κολομβιανοί ισορροπούν γενικά την κατάσταση στο θέμα των ταχυτήτων. Δεν έχουμε δηλαδή συνθέσεις όπου οι ταχύτητες είναι συνεχώς τσίτα, κάτι που θα δικαιολογούταν από τη μίξη των συγκεκριμένων ειδών, αλλά ένα συνεχές ανεβοκατέβασμα του ρυθμού, που στην τελική ίσως καθιστά και το άλμπουμ μη βαρετό και διατηρεί εστιασμένη την προσοχή του ακροατή. Ας κάνουμε λοιπόν μια αυτοψία και να εξετάσουμε τα επί μέρους στοιχεία του δίσκου.
Το είδος του melodeath το συναντάμε, όπως και θα ήταν αναμενόμενο, στα πιο mid-tempo σημεία και στο μεγαλύτερο μέρος των γρήγορων ξεσπασμάτων. Εκεί δηλαδή που χρειάζεται ένταση και που βγαίνει με τη χρήση βαριών αλλά και γκρουβάτων riffs, breakdown, blast beats, δίκασης και γενικά δυναμικού drumming, συνδυάζοντας το Death, το Power και το Heavy, δημιουργώντας ένα δυναμικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από την ταχύτητα της μουσικής. Το Black, από την άλλη, κάνει δυναμική την παρουσία του στα πιο αργά σημεία, εκεί δηλαδή που ο δίσκος φεύγει από τη δυναμική πορεία του και μπαίνει σε πιο σκοτεινά μονοπάτια, όπου οι αργές κιθάρες και τα Black φωνητικά είναι κυρίως υπεύθυνα για το χτίσιμο της ζοφερής ατμόσφαιρας. Επίσης, σε κάποια γρήγορα σημεία οι κιθάρες θα πάρουν μια πιο Black στροφή και θα δημιουργήσουν μια πιο Blackened Death κατάσταση. Τέλος, και τα στοιχεία του Power και του Heavy έχουν μια δυνατή παρουσία από μόνα τους και δεν είναι πάντοτε απλώς στοιχεία που συνθέτουν το Melodeath, σε συνδυασμό με το Death. Αυτό που θέλω να πω είναι πως σε πολλά σημεία οι SinnerAngel βάζουν στην άκρη το Death και ορμάνε ολοταχώς προς το βασίλειο του Heavy/Power, ξεγυμνώνοντας συχνά πυκνά, έστω και για ελάχιστα, τη μουσική από το στοιχείο του Extreme και δίνοντας ένα πολύ ωραίο κλασσικό και Power Metal touch στη μουσική τους.
Πάντως, ενώ όπως είπα σε γενικές γραμμές κρατάνε το ενδιαφέρον του ακροατή και το αποτέλεσμα που δημιουργούν είναι καλό, οι Κολομβιανοί δεν μας παρουσιάζουν κάτι το εξωφρενικά καλό, κάτι το πρωτότυπο, κάτι που θα δικαιολογούσε και με το παραπάνω την αναμονή δεκατριών ετών για την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ. Έχουν μπει στο σωστό δρόμο, αυτό είναι αλήθεια, αλλά θέλουν σίγουρα κάτι ακόμα για να μας παρουσιάσουν κάτι που θα μας κάνει να πούμε αυτό μάλιστα! Όπως και να ‘χει πάντως αξίζει μία ακρόαση.
Βαθμολογία 69/100
Για το Rock Overdose,
Μίνως Ντοκόπουλος
SinnerAngel - Sinister Decalogo Bandcamp page