STRANGE NEW DAWN – “New Nights Of Euphoria”

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

Επιστροφή στην ειδυλλιακή χερσόνησο της Σκανδιναβίας με φρέσκο υλικό στα χέρια μας. Η σημερινή μας περιήγηση μας οδηγεί στο Kristiansand της Νορβηγίας, εκεί όπου μας περιμένουν οι Strange New Dawn με τον καινούριο τους δίσκο “New Nights Of Euphoria”. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι Strange New Dawn είναι ένα σχήμα που δημιουργήθηκε πριν από περίπου μια δεκαετία από τους αδερφούς Christian και Christopher (X και MC) Botteri, που πολλοί ίσως έχετε συνδέσει με τους Green Carnation και τους In The Woods, δύο τιτάνια μεγέθη στη Νορβηγική μουσική σκηνή.

 

Ανέκαθεν οι δίδυμοι επιδίδονταν σε τολμηρές περιπλανήσεις που υπερβαίνουν τα όρια συγκεκριμένου είδους στο metal, ακροβατώντας στο παρελθόν με doom, progressive, psychedelic, folk/death, ambient και heavy rock ηχοτόπια και αναπόφευκτα το νέο τους εγχείρημα δεν θα μπορούσε να μη φέρει ξανά παρόμοια προσέγγιση. Στελεχωμένο από φίλους και συνεργάτες σε παλαιότερα συγκροτήματα και με τα περισσότερα τραγούδια να αποτελούν ιδέες των συγκροτημάτων αυτών, το project των αδερφών Botteri κινείται σε γνώριμα λημέρια και σε αυτόν τον δίσκο, τον τρίτο τους κατά σειρά. 

 

Ένα πράγμα που μπορεί κάποιος να θαυμάσει στις συνθέσεις του δίσκου είναι η συνοχή που διαθέτουν, παρά την ανομοιομορφία με την οποία είναι διάσπαρτες κατά μήκος του δίσκου. Για παράδειγμα, το εναρκτήριο “Journey Within” με τον έντονο doom χαρακτήρα του δίνει τη θέση του σε ένα ανέλπιστα πιασάρικο heavy rock κομμάτι που είναι το “Class Hero Idol”. Ειδική μνεία για το Floyd-ικό “Fortune Bringer”, το οποίο είναι με διαφορά η πιο συγκλονιστική στιγμή στο άλμπουμ, και το “Defenders Of Faith” (όχι των Judas Priest) που με κέρδισε με την ποικιλομορφία του.

 

Όπως όλοι οι δίσκοι παρόμοιου βεληνεκούς όμως, το “New Nights Of Euphoria” δεν είναι και το πιο εύπεπτο πράγμα στο σύμπαν. Μια επιφανειακή πρώτη ακρόαση δίνει την εντύπωση πως οι συνθέσεις είναι αχρείαστα μεγάλες και πλήττουν τη ροή του άλμπουμ. Ένα πιο εκπαιδευμένο αυτί ωστόσο ίσως να μην αντιληφθεί κάτι τέτοιο, και η ένστασή του να αφορά την ελαφρώς μπουκωμένη παραγωγή, η οποία μοιάζει να στερεί στον δίσκο κάποιες δυνατότητες.

 

Στο διά ταύτα, το “New Nights Of Euphoria” είναι ένα απαιτητικό άκουσμα που μοιάζει να ωριμάζει καλύτερα στο μυαλό σου μετά από επαναλαμβανόμενες ακροάσεις. Παρόλα αυτά και δίχως να θέλω να μείωσω την αξία των συντελεστών του, δεν διαθέτει αυτό το κάτι, που θα το ξεχωρίσει από το πλήθος της doom/psych/prog σκηνής. Οι αδερφοί Botteri έχουν προσφέρει φανταστικούς δίσκους στο παρελθόν (“Light Of Day, Day Of Darkness”, “Heart Of The Ages”) και πολύ πιθανό να είμαι ένας από αυτούς που πέφτουν στην παγίδα της σύγκρισης. Στο μέλλον ίσως να αλλάξει η γνώμη μου, προς το παρόν όμως δηλώνω πως περίμενα κάτι παραπάνω.

 

 

 

Βαθμολογία: 70/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης 

Comments