THE CHRONICLES OF FATHER ROBIN – “The Songs & Tales Of Airoea Book 1: The Tale Of Father Robin (State Of Nature)”

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

Τρία πράγματα είναι δεδομένα σε αυτή τη ζωή: ο θάνατος, οι φόροι και τα μουσικά σχήματα από τη Σκανδιναβία να γράφουν εξαιρετική μουσική. Προσωπικά δε μπορώ να σκεφτώ ούτε ένα παράδειγμα καλλιτέχνη ορμώμενου από τη Σκανδιναβική χερσόνησο να αποτυγχάνει να με εντυπωσιάσει με το εκάστοτε υλικό του, γι’ αυτόν τον λόγο όταν έκανα την προκαταρκτική μου έρευνα για το project του Πατέρα Κοκκινολαίμη και διάβασα “Χώρα προέλευσης: Νορβηγία”, το ζήτησα χωρίς δεύτερη σκέψη. Από την πρώτη ακρόαση κιόλας δικαιώθηκα και με το παραπάνω, ο σκοπός του παρόντος κειμένου λοιπόν είναι να προσπαθήσω να ωθήσω όσο το δυνατόν περισσότερους από εσάς να το ακούσουν.

 

 

Το “The Songs & Tales Of Airoea” είναι το πνευματικό δημιούργημα έξι ανθρώπων με σημαντική συνεισφορά σε μεγάλα ονόματα της προοδευτικής και εναλλακτικής μουσικής σκηνής, όπως οι Wobbler, οι Tusmorke και οι Fangorn. Το ευρύτερο concept του δίσκου έχει τις ρίζες του στο μακρινό 1995, πράγμα που σημαίνει ότι το εν λόγω υλικό υποβλήθηκε σε ένα σύνολο τροποποιήσεων και βελτιώσεων που διήρκησε σχεδόν τρεις δεκαετίες, ώστε να αποκτήσει τη μορφή που παίρνουμε στα χέρια μας σήμερα. Όσον αφορά το περιεχόμενο, οφείλω να ομολογήσω πως όταν πάτησα το play στο στερεοφωνικό μου, σοκαρίστηκα πλήρως καθώς δεν ήμουν έτοιμος για αυτό που έφτασε στα αυτιά μου.

 

 

Μεταφέρεσαι μαγικά στη γη της Airoea, έχοντας πλήρη άγνοια σχετικά με το πού βρίσκεσαι ή το πώς βρέθηκες εκεί. Στον ορίζοντα βλέπεις ένα κτίριο, με καπνό να αναδύεται από την καμινάδα. Περπατάς προς το μέρος του και στα αυτιά σου φτάνει μια γλυκιά μελωδία, η οποία όσο περισσότερο πλησιάζεις, τόσο περισσότερο δυναμώνει. Ανοίγεις την πόρτα του κτιρίου και αντικρίζεις ένα ζεστό πανδοχείο, και στη σκηνή μια παρέα βάρδων ξεκινά να διηγείται την ιστορία του Father Robin (The Tale Of Father Robin) και την πτώση του μαγικού δάσους του Eleision (Eleision Forest, Twilight Fields). 

 

 

Στα επόμενα 46 λεπτά παρελαύνουν μπροστά σου κάθε λογής μαγικό πλάσμα, από νεράιδες, νάνους και ξωτικά μέχρι ομιλούντα δέντρα και νύμφες των δασών, υπό τη μουσική υπόκρουση (μεταξύ πολλών άλλων) φλάουτου, κλαρινέτου και mellotron, σε ένα ασύλληπτο μέιγμα Jethro Tull (του “Songs Of The Wood”), Camel (του “Snow Goose”) και Yes (του “Close To The Edge”). Οι φίλοι του J.R.R. Tolkien και του Dungeons & Dragons θα λατρέψουν αυτόν τον δίσκο, ο οποίος αποδίδει έντονα και στην εντέλεια το μεσαιωνικό high fantasy κλίμα. Από εκτελεστικής απόψεως, ο δίσκος είναι αψεγάδιαστος, καθώς η κρυστάλλινη παραγωγή και η άρτια απόδοση όλων των συντελεστών οδηγούν σε ένα φανταστικό αποτέλεσμα, που είναι πραγματικά αναπόδραστο.

 

 

Ειλικρινά δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να περιγράψω το πόσο άριστο είναι το “The Songs & Tales Of Airoea”. Η 70’s British retro prog αισθητική μεταφέρεται αριστοτεχνικά από ένα σχήμα που φαίνεται ξεκάθαρα πως αγαπά αυτό που κάνει και το κάνει και καλά. Ευτυχώς για εμάς αυτό είναι μόνο το πρώτο από τα τρία μέρη της φανταστικής δημιουργίας των Νορβηγών, με τα επόμενα δύο να κυκλοφορούν κι αυτά εντός της φετινής χρονιάς. Εμείς απο την πλευρά μας θα είμαστε εδώ και θα τα περιμένουμε με ανυπομονησία.

 

 

 

Βαθμολογία: 93/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης 

Comments