THE SONIC DAWN – “Enter The Mirage”

Συντάκτης: Βαγγέλης Κατσής

 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη τάση για επιστροφή στις παλιότερες –και μάλλον καλύτερες- εποχές μεταξύ 1960-1990. Το βινύλιο έχει επανέλθει για τα καλά και αρκετά συγκροτήματα πλέον επιλέγουν να κυκλοφορήσουν τη μουσική τους ακόμη και σε κασέτα! Υπάρχει μια προσπάθεια από τις μπάντες να πετύχουν έναν πιο ζεστό, vintage και νοσταλγικό ήχο και οι περισσότερες επιλέγουν να αλλάξουν τα μέσα τα οποία μεταφέρουν τη μουσική τους, κάτι που κατά κοινή ομολογία έχει επιτυχία. Αυτό δε συμβαίνει όμως στην περίπτωση των The Sonic Dawn! Το psych rock τρίο από την Κοπεγχάγη της Δανίας, έχει πετύχει σε τόσο τέλειο βαθμό τον vintage ήχο των late 60’s-70’s, που έχω αρχίσει να πιστεύω ότι έχουν ανακαλύψει κάποιου είδους χρονομηχανή! Με τρία full length από το 2015 μέχρι σήμερα, αν οι The Sonic Dawn δεν έχουν καταφέρει να σε πείσουν, τότε θα το κάνουν σίγουρα με το Enter The Mirage, δηλαδή τον καινούριο τους δίσκο.

 

Το τέταρτο άλμπουμ των The Sonic Dawn έχει σαν κύριο θέμα την έννοια της ελευθερίας και τη δημιουργία-πραγματοποίηση των ονείρων του καθενός. Μπορεί πολλά από τα όνειρα και τις σκέψεις μας να μοιάζουν μακρινά ή/και απλησίαστα, αλλά μόνο αυτός που θα το τολμήσει θα έχει και πιθανότητες να τα εκπληρώσει. Οι πρόσφατες δυσκολίες στη ζωή του Emil Bureau (φωνητικά, κιθάρα, sitar), τον ώθησαν να ξανασκεφτεί αρκετά πράγματα σχετικά με τη ζωή του και από ότι φαίνεται, του έφεραν αρκετή έμπνευση, μιας και μαζί με το δίσκο των The Sonic Dawn, θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο και το πρώτο του solo album με τίτλο “Emile”. Όσον αφορά τον ήχο του, η ιδιαιτερότητα του Enter The Mirageβρίσκεται στο γεγονός ότι δίνει την αίσθηση πως ακούει κανείς τη μπάντα να παίζει ζωντανά. Ο ήχος είναι ζεστός, καθαρός, αλλά δίχως να είναι «καλογυαλισμένος» και χωρίς υπερβολές. Τόσο-όσο, για να μη χαθεί και το 60’s-70’s vibe του συγκροτήματος!

 

Όσον αφορά τη μουσική σύνθεση, το νέο πόνημα των The Sonic Dawn ακολουθεί τον επιτυχημένο δρόμο που έχει χαράξει μέχρι τώρα το συγκρότημα, χωρίς ιδιαίτερους πειραματισμούς ή εκπλήξεις κατά τη διάρκεια του άλμπουμ. Το μόνο που μπορεί να σχολιαστεί είναι ότι ενώ υπάρχει δυναμικότητα και ενέργεια στο Enter The Mirage, πρόκειται για έναν πιο υποτονικό δίσκο, σε σύγκριση με παλιότερες κυκλοφορίες του συγκροτήματος. Όχι, δε θα σας παρει ο ύπνος ακούγοντας το συγκεκριμένο άλμπουμ, αλλά δε θα νιώσετε τόσο πολύ την ανάγκη να σηκωθείτε και να χορέψετε. Λόγω των θεμάτων που πραγματεύεται το άλμπουμ (τα οποία αναλύθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο), το Enter The Mirageπερισσότερο προσκαλεί τον ακροατή να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους στίχους και στην ατμόσφαιρα της μουσικής και να αφήσει στην άκρη για λίγο την καλοπέραση των προηγούμενων δίσκων. Κορυφαίες στιγμές στο άλμπουμ αποτελούν το “Young LoveOld Hate”, τραγούδι που κυκλοφόρησε σαν single και με το οποίο ξεκινάει κιόλας ο δίσκος και το “Sun Drifter”, που είναι από τα καλύτερα του άλμπουμ ασυζητητί. Επίσης, αρκετό ενδιαφέρον έχει και το “Shape Shifter “, καθώς στη γέφυρα περίπου στα μισά του τραγουδιού, θυμίζει πολύ έντονα τις πρώτες δουλειές των Colour Haze.

 

Εν κατακλείδι, το Enter The Mirageέρχεται να προστεθεί στην ήδη εντυπωσιακή δισκοθήκη των The Sonic Dawn και το συγκρότημα φαίνεται ότι συνεχίζει το έργο του ακριβώς εκεί που σταμάτησε με το “Eclipse” ένα χρόνο πριν. Εξαιρετικό vintage vibe, νοσταλγικές μελωδίες, ωραία θεματολογία και ευφάνταστες συνθέσεις συντελούν στην τελική υψηλή βαθμολογία του άλμπουμ. Το Enter The Mirageκυκλοφορεί από τη Heavy Psych Sounds στις 27 Μαρτίου και είναι διαθέσιμο σε LP και CD.

 

 

Βαθμολογία: 80/100

 

 

Για το Rock Overdose,
Βαγγέλης Κατσής 

Comments