TURILLI/LIONE RHAPSODY “Zero Gravity”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Ιουνίου 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πολυτάραχη ιστορία των Ιταλών Rhapsody είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους τους οπαδούς της συμφωνικής μέταλ σκηνής. Μετά την οριστική λήξη της συνεργασίας των ιδρυτικών μελών και μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία που διήρκησε αρκετό καιρό, ο Luca Turilli και ο Fabio Lione αποφάσισαν να αποκλίνουν από το κλασικό ύφος των επιτυχημένων δίσκων του παρελθόντος και να δημιουργήσουν ένα νέο σχήμα μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να εκφράσουν τις μουσικές και επιστημονικές τους αναζητήσεις. Για να γίνει αυτό το σχέδιο πραγματικότητα, ανακοινώθηκε ενα crowdfunding, το οποίο είχε απίστευτη ανταπόκριση στο κοινό και με τη χρηματοδότηση αυτή το νέο αυτό πείραμα πήρε σάρκα και οστά. Για λόγους καθαρά εμπορικούς, αποφασίστηκε η διατήρηση του όρου “Rhapsody” προσθέτοντας τα ονόματα των δυο διασήμων Ιταλών καλλιτεχνών.

 

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας λέγεται “Zero Gravity” και ήταν το αρχικό όνομα του γκρουπ αλλά τελικά έγινε ο τίτλος του πρώτου τους δίσκου. Το κύριο θέμα των νέων τραγουδιών είναι το “Rebirth And Evolution” και αυτό είναι ευδιάκριτο αρχικά από το επιστημονικού χαρακτήρα εξώφυλλο από τον γνωστό καλλιτέχνη Heilemania και στη συνέχεια από τις μελωδίες και τους στίχους των τραγουδιών. Οι μουσικές επιρροές βασίζονται στον κινηματογράφο (είναι γνωστή η συμπάθεια του Luca Turilli για soundtracks όπως το Matrix, για συνθέτες όπως ο Hans Zimmer και για την ηλεκτρονική μουσική γενικότερα), στις progressive μελωδίες αλά Dream Theater, αλλά ο κοινός παρονομαστής με τον Fabio Lione βρίσκεται στους Queen. Οι έρευνες του στην παγκόσμια μουσική χρησίμευσαν ως εισαγωγή διαφορετικων μουσικών οργάνων (σιτάρ κ.α.) και διεθνών μελωδιών. Για παράδειγμα στο “Phoenix Rising”, ένα μείγμα στοιχείων του παρελθόντος και του παροντος του γκρουπ, συμμετέχει μια μόγγολη  καλλιτέχνης, η Uyanga Bold. Χαρακτηριστική έμφαση δόθηκε στις εκπληκτικές ερμηνευτικές ικανότητες του Ιταλού τραγουδιστή, αλλά υπάρχουν και κάποιες ενδιαφέρουσες guest συμμετοχές. Βλέπουμε την Elize Ryd σε ένα ντουέτο με τον Lione το οποίο τονίζει την αντίθεση μεταξύ της σκοτεινής και της φωτεινής πλευράς του εσωτερικού κόσμου του ατόμου.

 

Εδώ υπάρχουν πιο μοντέρνα μουσικά στοιχεία και στο title track που ακολουθεί παρατηρείται μια ποικιλία μελωδιών σε άριστη αρμονία μεταξύ τους. Στη συνέχεια η φιλοσοφία είναι παρόμοια, ενώ όσον αφορά τα θέματα των τραγουδιών, αυτά κυμαίνονται μεταξύ γεωμετρίας, κβαντικής φυσικής και ψυχολογίας. Είναι γνωστή η τάση έρευνας που διακρινει τον Turilli καθώς επίσης και η λατρεία του για τη yoga και η συνεχής επιστημονική του ενημέρωση. Μέσα σε όλα αυτά βρίσκουμε αφιερώματα στον Da Vinci και τον Leopardi καθώς και την έκτακτη συμμετοχή του Sascha Paeth με μελωδίες μπάσου και των Santiano σε ακουστικές συνθέσεις. Το όλο project αφήνει σίγουρα ικανοποιημένους τους δύο Ιταλούς καλλιτέχνες, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουν τις προσωπικές εμπειρίες και προτιμήσεις τους. Αναμφίβολα, η ολοκλήρωση ενός καλλιτέχνη δεν επιτυγχάνεται με τη στασιμότητα αλλά με την εξέλιξη και τον πειραματισμό.

 

Εδώ τα στοιχεία αυτά είναι πολύ έντονα και το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα θα διχάσει τους οπαδούς των ιστορικών Rhapsody. Εδώ δεν υπάρχουν οι γνωστοί δράκοντες και οι μύθοι των παλαιότερων ετών, παρόλο που το συμφωνικό στοιχείο κάνει ακόμη πολύ έντονη την παρουσία του. Επίσης, δεν βρίσκεται το πιασάρικο refrain που θα αποτυπωθεί στη μνήμη του ακροατή και αυτό δεν κάνει εύκολο το άκουσμα του δίσκου. Το “Zero Gravity” αποτελεί μια εξαίρετη πειραματική αναζήτηση, η οποία θα προβληματίσει και θα ωθήσει τον ακροατή σε όλο και περισσότερα μονοπάτια εμβάθυνσης και συνεχούς προβληματισμού.

 

Όποιος έχει διάθεση να ανακαλύψει νέες μουσικές και επιστημονικές οδούς βρίσκεται αναμφίβολα στο στοιχείο του. Αν κάποιος αναζητά εύκολα ακούσματα, θα δυσκολευτεί και αναμφίβολα θα συγκεντρωθεί στο άκουσμα των μελωδιών δίχως να εστιάσει στους στίχους. Υποχρεωτική είναι η μνεία στην εξαιρετική δουλειά του παραγωγού Simone Mularoni και των πρώην μελών των Rhapsody στην καταγραφή του δίσκου.

 

 


Βαθμολογία: 75/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Κατερίνα Παΐσογλου

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments