VINTERSORG – “Till fjälls, del II”

Ημερομηνία δημοσίευσης: Ιουλίου 2017

 

Δεκαεννιά ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε που οι Σουηδοί Vintersorg κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο. Το Till fjällsέχει χαρακτηριστεί ως ένα απ’ τα καλύτερα Folk/Viking metal άλμπουμ στην ιστορία του είδους, και φυσικά αποτελεί την επιτομή της δισκογραφίας τους. Απ’ το 1998 έως το 2014 έχουν κυκλοφορήσει συνολικά εννιά full-length δίσκους και έχουν περπατήσει σε πιο progressive μονοπάτια δημιουργώντας μια, ας πούμε, σύγχυση στους οπαδούς σχετικά με τον μουσικό προσανατολισμό τους. Εντούτοις, για πολλά χρόνια οι πιστοί ακόλουθοί τους, τους ζητούσαν να κυκλοφορήσουν την συνέχεια του Till fjällsκαι εμμέσως πλην σαφώς να τους “αναγκάσουν” να επιστρέψουν στα επικά μονοπάτια της νιότης τους. Αυτά που τους έφεραν στο προσκήνιο αυτής της τεράστιας σκηνής και τους έκαναν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στην αχανή μάζα των folk/pagan/viking συγκροτημάτων.

 

 

Ναι, λοιπόν, είναι γεγονός. Στις 30 Ιουνίου, και μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, κυκλοφόρησε το “Till fjälls, del II” επαναφέροντας την μπάντα στις pagan ρίζες της, κάτι που λίγο πολύ είχε ήδη φανεί στις προηγούμενες τρεις κυκλοφορίες. Ο δίσκος περιλαμβάνει, επιπλέον, το ακυκλοφόρητο EP Tillbaka till källorna ή αλλιώς “Back to the Sources”, το οποίο είχε γραφτεί στην μεταβατική περίοδο όταν οι Vintersorg γεννήθηκαν απ’ τους Vargatron. Πολύ καλή ευκαιρία, θα έλεγα, για τους hardcore οπαδούς να αποκτήσουν τον νέο δίσκο μαζί με το bonus EP, μιας και μιλάμε για συνολικά 13 τραγούδια διάρκειας άνω των 75 λεπτών.

 

 

Πέραν των παγανιστικών folk στοιχείων, το άλμπουμ απαρτίζεται από μια μελωδική black metal βάση με κάποια διάσπαρτα prog ψεγάδια, και καθαρά φωνητικά να το διανθίζουν. Επίσης, η νέα τους κυκλοφορία πατάει αρκετά σε ό, τι έχουμε ακούσει στους τελευταίους τρεις δίσκους, κάτι το οποίο είναι ένα μεγάλο μείον για μένα, μιας και περίμενα ότι για το sequel του Till fjällsθα συγκεντρώσουν όλη τους την ενέργεια και την μουσική ιδιοφυία για να δημιουργήσουν ένα, αν μη τι άλλο, ισάξιο άλμπουμ. Συγκρίνοντας με το προγενέστερο Till fjälls, η παραγωγή του νέου δίσκου είναι ΣΑΦΩΣ καλύτερη και η ατμόσφαιρα, γενικά, του δίσκου είναι ανανεωμένη. Εντούτοις, δεν θυμίζει σε τίποτα την επικούρα που έβγαζε η πρώτη τους κυκλοφορία. Δεν είναι ότι είμαι “πρωτοδισκάκιας”, (για να προλάβω να δικαιολογήσω τον εαυτό μου), είναι ότι ο old-school folk-oriented black metal ήχος τους εκλείπει.. Έχει εκμοντερνιστεί και τροποποιηθεί σε μια νέας κοπής στουντιακή έκδοση. Το ευτυχές είναι, ότι υπάρχουν στοιχεία και κομμάτια που φέρνουν της πρώιμης αίγλης τους, γιατί διαφορετικά θα μιλούσαμε για πανωλεθρία. Λυπάμαι αν γίνομαι σκληρή, αλλά αν η νέα τους δουλειά ήταν κάποιος άλλος δίσκος, με άλλη ονομασία τότε σίγουρα θα μιλούσα για μια αρκετά καλή κυκλοφορία. Αυτή όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε κυκλοφορία. Είναι το sequel του Till fjällsενός άλμπουμ με πολλά κιλά @@ που έχει αφήσει ιστορία. Το βάρος λοιπόν είναι μεγάλο. Και προσωπικά, σαν μεγάλη οπαδός του είδους αλλά και οπαδός των “αρχικών” Vintersorg απογοητεύτηκα αρκετά.

 

 

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι είναι ένα κακό άλμπουμ απλά δεν είναι αυτό που περίμενα. Δεν είναι δίσκος που θα τον ακούς και θα ανατριχιάζεις πατόκορφα, όπως θα άρμοζε. Θα προτιμούσα χίλιες φορές να είχε κυκλοφορήσει με άλλο όνομα. Το Till fjällsκουβαλάει ιστορία και δυστυχώς το sequel αγγίζει ελάχιστα της επικής εκείνης κυκλοφορίας.


Βαθμολογία: 68 /100

 

Για το Rock Overdose,

Elena “Argent” Darzenta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments