VOIDNAUT – “Nadir”

Ημερομηνία δημοσίευσης:  7 Ιανουαρίου 2019

 

 

 

 

 

Έχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες από την προακρόαση του album των Voidnaut με τίτλο “Nadir” και ναι… ήρθε η ώρα για την επίσημη κυκλοφορία! Στο μεσοδιάστημα για να μας ανοίξουν την όρεξη τα παιδιά κυκλοφόρησαν το 1ο video και single με τίτλο “Back from the Grave” και συμμετείχαν στις 22, 23 & 24 Δεκεμβρίου σε μία mini περιοδεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη & Λάρισα παρέα με τους Dreamrites και headliners τους Outloud.

 

Θα επαναλάβουμε για την ιστορία (για όσους δεν θυμούνται αλλά και για όσους μαθαίνουν) πως οι Voidnaut είναι ένα metal συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2015 από τον Σταύρο Benardo (φωνή) και τον Κώστα Κρίκο (κιθάρα). Στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στο σχήμα ο Κώστας Αλεξάκης (Acid Death) στα τύμπανα και ο Κώστας Τασάκος (ex Double Square, ex Verdict Denied) στο μπάσο. Το ύφος των Voidnaut κυμαίνεται στο σύγχρονο αμερικάνικο heavy metal με επιρροές από μπάντες όπως οι Disturbed και οι Pantera. Η ηχογράφηση του album πραγματοποιήθηκε στα Devasoundz Studios με τον Fotis Benardo (SixforNine, ex Septic Flesh) να αναλαμβάνει την μίξη των κομματιών καθώς και τον παραγωγικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία. Το mastering ανέλαβε ο Steve Lado (Tardive Dyskinesia). Το δε εξώφυλλο του δίσκου το επιμελήθηκε ο Γιάννης Νάκος (Mortal Torment).

 

Είχα από την προακρόαση να ακούσω ολόκληρο τον δίσκο και τελικά η αρχική εντύπωση που μου είχε δημιουργηθεί τότε όχι απλώς δεν άλλαξε αλλά ενισχύθηκε έντονα… Ξεκινάμε με την ομώνυμη ηλεκτρακουστική εισαγωγή του δίσκου που με το ανατολίτικο ύφος της σε αφήνει να καταλάβεις πως αυτό που θα ακολουθήσει θα σου πάρει το μυαλό. Το πρώτο χτύπημα έρχεται με το “Back from the Grave” (1ο single όπως είπαμε) το οποίο είναι από τα πιο γρήγορα κομμάτια του δίσκου και απολύτως εθιστικό όσο το ακούς. Συνέχεια με το αρκετά επιθετικό “Hunted” το οποίο αποτελεί και το 1ο κομμάτι που έγραψαν τα παιδιά ως μπάντα – με φοβερό σόλο προς το τέλος. Πάμε στο γκρουβάτο “This Pain of Mine” (το αγαπημένο κομμάτι της μπάντας και το τελευταίο που έγραψαν) το οποίο είναι αρκετά διαφορετικό από τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου – με το δυνατό του refrain, τις φοβερές εναλλαγές μέχρι το τέλος και το εκπληκτικό drumming μας πετάνε στη μούρη τι μπορούν να κάνουν. Ακολουθεί το “Control” που για μένα είναι το απόλυτο χιτ του album (και ναι, το αγαπώ αυτό το κομμάτι), με φοβερό beat που δεν σου αφήνει και πολλά περιθώρια από το να χτυπηθείς (ειδικά το κλείσιμο του κομματιού είναι απλά καταιγιστικό). Κι αν νομίζετε πως απουσιάζουν οι μελωδικές ή πιο συναισθηματικές στιγμές έρχεται το “Porcelain Lady” (το οποίο γράφτηκε για την σχεδόν 4 ετών κόρη του Σταύρου) να μας βάλει σε τέτοιο κλίμα. Στο “Damage Gone” έχουμε συνάντηση κορυφής: Fotis Benardo στο ρεφραίν και Bob Katsionis με το φοβερό του σόλο μας κάνουν κανονική «ζημιά». Συνεχίζουμε με το πιο ρυθμικό “Scarred for Life” (οι κιθάρες στο τέλος έχουν μια αίσθηση από Iced Earth), δίνοντας πάσα στο αρκετά μελωδικό “Road to Nowhere” το οποίο σε ταξιδεύει με την εισαγωγή του στους Queensryche του “Operation Mindcrime” έχοντας υπέροχες εναλλαγές ηλεκτρικής/ακουστικής κιθάρας. Το απόλυτο τελείωμα έρχεται με το “Savage World” το οποίο είναι savage όνομα και πράγμα: αποτελεί το πιο άγριο κομμάτι του δίσκου και το ιδανικό κλείσιμο που σε κάνει να θες να πατήσεις το repeat.

 

Αν οι Voidnaut ήθελαν να δημιουργήσουν ένα απόλυτα γκρουβάτο και συναυλιακό album τότε το κατάφεραν και με το παραπάνω! Δεν υπάρχει κομμάτι που να μην σε κάνει να χτυπηθείς και να μην σε παρασύρει στο ρυθμό του. Αν κάποιος θέλει να ακούσει δυνατά και groovy riffs, εθιστικά beat και μελωδίες, ανελέητο drumming, εδώ θα τα βρει όλα. Τα παιδιά είναι παιχταράδες και το δείχνουν ξεκάθαρα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο κομμάτι. Το “Nadir” αποτελεί ξεκάθαρα μία από τις αποκαλύψεις της χρονιάς που θα ζήλευαν μπάντες του εξωτερικού (όχι πως τα παιδιά έχουν να ζηλέψουν κάτι από αυτές) και αξίζει πολλές ακροάσεις!

 

 


Βαθμολογία: 82/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Τζοβάνα Σπήλιου

Comments