Προακρόαση: DEGENERATE MIND – “Vortex”


Λίγο καιρό πριν κυκλοφορήσει η τρίτη δουλειά των Degenerate Mind, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στην προ-ακρόαση του νέου υλικού του συγκροτήματος, που μετρά ήδη ένα EP και ένα full legth (B.L.E.V.E. - 2021).

Στο φιλόξενο χώρο του Blackbird Βar στα Εξάρχεια, οι Degenerate Mind πέραν του νέου τους υλικού που ακούσαμε, είχαν ετοιμάσει για εμάς αρκετές εκπλήξεις καθώς εκεί βρισκόταν ο δημιουργός του εξαιρετικού artwork του album Γιάννης Νάκος (Remedy Art Design) αλλά και ο παραγωγός του Διονύσης Χριστοδουλάτος (CFN Recording Studios), απ' τους οποίους μάθαμε από πρώτο χέρι διάφορες λεπτομέρειες ως προς τη διαδικασία δημιουργίας του.

Το album αποτελείται από 8 τραγούδια, τα οποία ανέλαβε να μας παρουσιάσει ο Στράτος Χατζηδημητρίου (vocals) ως πιο ... ειδικός, μιας και έχει γράψει τους στίχους, οι οποίοι είναι αυτοβιογραφικοί, αλλά μπορούν να ταυτιστούν με τον καθένα που θα τους διαβάσει - ακούσει, καθώς έχουν να κάνουν με το "μέσα μας" και το πως (κι αν) ξεπερνάμε  δύσκολες καταστάσεις.

Από το πρώτο κιόλας τραγούδι μέχρι το τελευταίο, είναι προφανές ότι ένας πιο βαρύς ήχος κυριαρχεί -  παρατηρούμε ένα ακόμη πιο έντονο drumming απ΄τον Τάσο Τσολακίδη που δίνει πόνο, όμορφες μελωδικές μπασογραμμές από το Δημήτρη Ρόδη που σε αρκετά σημεία προσθέτουν ακόμη και μερικά doom στοιχεία, καθώς επίσης αρκετά ενδιαφέροντα μελωδικά και ενίοτε βιρτουόζικα, κιθαριστικά solos, από τον Μάνο Καρκάνη.

Οι Degenerate Mind, φαίνεται πως σε αυτό το δίσκο έχουν δουλέψει πολύ πιο επαγγελματικά, χωρίς αυτό να μειώνει τις προηγούμενες δουλειές τους - αλλά εδώ είναι προφανές ακόμα και στον πιο άπειρο ακροατή, πως το συγκρότημα πλέον έχει πάρει μια νέα ... στροφή.

Το τραγούδι που ξεχώρισα περισσότερο είναι το "Glow In The  Abyss", το οποίο εξελίσσεται προοδευτικά με διάφορες εναλλαγές τόσο σε μελωδία όσο και στα συναισθήματα που σου προκαλεί. Αυτό επιβεβαίωσα λίγο πιο μετά σε κουβέντα μου με το Στράτο, ο οποίος μου είπε πως οι στίχοι του ουσιαστικά καθόρισαν όλο το δίσκο! Κάτι καταλάβαμε....

Όσο αφορά το ομότιτλο τραγούδι του album, είναι σίγουρα ένα δυνατό κομμάτι που οι περισσότεροι εκ των δημιουργών του δηλώνουν ως αγαπημένο τους και που όντως ο ρυθμός του σε κάνει και νιώθεις αυτό το στροβίλισμα. Πρόκειται για ένα αρκετά groovάτο και ξεσηκωτικό τραγούδι που αντικειμενικά δικαίως βάπτισε το δίσκο, μιας και περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον αντιπροσωπεύουν.

 

Γενικά,  είναι ξεκάθαρο πως με το "Vortex" οι Degenerate Mind βρήκαν αυτό που ήθελαν, είναι πιο ώριμοι, δείχνουν να πατούν πιο γερά στα πόδια τους και έχοντας μέχρι τώρα "ψηθεί" σε συναυλιακές σκηνές (σε μικρά ή μεγαλύτερα venues) και με συγκεκριμένο concept στο μυαλό τους, κατάφεραν να ανεβάσουν τον πήχη σε πολλά επίπεδα.

Ακόμη δε μπορούμε να δημοσιεύσουμε το εξαιρετικό εξώφυλλο του "Vortex" , που αντικατοπτρίζει τόσο τον τίτλο όσο και την ποικιλία συναισθημάτων και εικόνων που προκαλεί το album στο άκουσμά του. Πρόκειται για δημιουργία του Γιάννη Νάκου, ο οποίος έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του με έργα - τέχνης, που κοσμούν εξώφυλλα σπουδαίων συγκροτημάτων του χώρου εντός και εκτός συνόρων.

Με λίγα λόγια, το "Vortex" είναι ένα πλουραλιστικό album, με συγκεκριμένο concept, που μπορείς να αντιληφθείς ακόμη και με μία ανάγνωση στους τίτλους των τραγουδιών. Είναι ένα album που καταφέρνει και βγάζει συναισθήματα αβίαστα, έχει uptempo ξεσπάσματα αλλά και low tempο μελωδικές στιγμές, ενώ ακούγεται ευχάριστα απ' την αρχή ως το τέλος και που θα το άκουγες άνετα να παίζει πίνοντας το ποτό σου σε κάποιο μπαρ, πόσο μάλλον ακούγοντάς το ζωντανά!

Το περιμένουμε με ανυπομονησία εντός του νέου έτους να μας παρασύρει στη δίνη του! 

 

VORTEX
Tracklist: 

In A Golden Cage
I Walk Alone
Glow In The Abyss
Clouded Sky
Day Zero
Vortex
Nothing Left
Alive

 

Για το RockOverdose,

Βιβή Ζαπαντιώτου 

 

Photo credits: C.Alossi photography (SingLoud TV studio)

Comments