Γνωρίστε τους Αθηναίους prog rockers ΩЯRΑ!

 

Οι ΩЯRΑ είναι μία νεοσύστατη μπάντα που έκανε το ντεμπούτο της στην εγχώρια prog σκηνή τον περασμένο Απρίλιο, με το album τους που έχει τίτλο  “Unbounded”.

 

Με αφορμή την debut κυκλοφορία τους, το RockOverdose μίλησε μαζί τους και μπορείτε να τους γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις μας!

 

 

ΩЯRΑ current members:
-Peter P. : Electric and Acoustic Guitars,Keyboards
-Minornoiser: Bass Guitar & Double Bass

https://www.facebook.com/ORRA-band-101574509134682

https://orraband.bandcamp.com/album/unbounded

https://www.youtube.com/channel/UC0p_Nh9zOLp9Lh4Bl5MLSQw

 


 

 

RockOverdose: Καλωσορίσατε και ευχαριστούμε για την συζήτηση που θα ακολουθήσει. Το ντεμπούτο άλμπουμ σας “Unbounded” είναι εδώ και λίγο καιρό εκεί έξω. Ποια είναι τα πρώτα σας συναισθήματα μετά την κυκλοφορία του;

 

ΩЯRΑ: Χαίρετε! Αισθανόμαστε ιδιαίτερα καλά, τηρουμένων των αναλογιών. Το «Unbounded» είναι όντως το debut album για τους ΩЯRΑ. Νιώθουμε ικανοποιημένοι που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ένα τόσο απαιτητικό και ιδιαίτερο μουσικό έργο. Δουλέψαμε πολύ συγκεντρωμένα και αποφασίσαμε συνειδητά να φτιάξουμε κάτι ξεχωριστό, εκτός των περιορισμένων πλαισίων του σήμερα.

 

 

 

RockOverdose: Ποια είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση για το “Unbounded”; Είστε ευχαριστημένοι από το μέχρι τώρα feedback από κοινό και media;

 

ΩЯRΑ: Από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις των ακροατών κλπ αν και είναι νωρίς ακόμη (ο δίσκος κυκλοφόρησε 14 Απριλίου) καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πολύ καλή ανταπόκριση και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές κριτικές. Φαίνεται ότι αρκετοί καταλαβαίνουν την διαφοροποίηση μας και αυτό είναι κάτι που μας ευχαριστεί φυσικά. Λαμβάνουμε επίσης καθημερινά σχεδόν, πολύ θετικό feedback τόσο από media,και από εταιρίες που δείχνουν το ενδιαφέρον τους.

 

 

 

 

RockOverdose: Μιλήστε μας λίγο πιο αναλυτικά για το άλμπουμ. Πότε συνθέσατε τα κομμάτια και ποια ήταν η διαδικασία ηχογράφησης και παραγωγής; Πόσο καιρό σας πήρε να το ολοκληρώσετε;

 

ΩЯRΑ: Η Μουσική ολοκληρώθηκε μέσα στο 2019-20. Μετά τη σύνθεση, δουλεύουμε πάνω στις ενορχηστρώσεις και εμπλουτίζουμε τις αρχικές ιδέες μας. Οι στίχοι συνήθως έρχονται αφού ολοκληρωθεί το μουσικό μέρος αλλά και αυτό δεν είναι απαραίτητο, υπάρχουν περιπτώσεις που η μουσική στήθηκε για να υποστηρίξει το στιχουργικό περιεχόμενο που προϋπήρχε. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν την Άνοιξη του 2020 και ολοκληρώθηκαν περίπου 1 χρόνο μετά με Μίξεις και Mastering. Έπρεπε να προσαρμοστούμε στο γεγονός ότι είχαμε Lockdown και αρκετά πράγματα έγιναν λίγο διαφορετικά. Ηχογραφούμε σε δικούς μας εξοπλισμένους χώρους και έτσι έχουμε την δυνατότητα να πειραματιστούμε χωρίς πίεση και τώρα πια και με πολύ καλά αποτελέσματα.

 

 

 

 

RockOverdose: Τι θέλετε να δηλώσετε μέσα από τον τίτλο “Unbounded” που επιλέξατε για το ντεμπούτο σας; Ποιο είναι το μήνυμα που ενδεχομένως θέλετε να περάσετε;

 

ΩЯRΑ: Δουλέψαμε και δουλεύουμε χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό τόσο στο «στήσιμο» των κομματιών όσο και με την ηχογράφηση και έχουμε την ευκαιρία να είμαστε καλλιτεχνικά συγκεντρωμένοι χωρίς περιορισμούς όσον αφορά την προετοιμασία ή την ηχογράφηση της μουσικής μας. Δεν διαπραγματευόμαστε αυτή την δημιουργική ελευθερία μας και δεν επηρεαζόμαστε από εξωγενείς ανασταλτικούς παράγοντες. Έχοντας δει και ζήσει διάφορες καταστάσεις, δεν είμαστε αιθεροβάμονες, κάνουμε τη προσπάθεια μας και ελπίζουμε να έχει ανταπόκριση.

 

 

 

 

 

 

RockOverdose: Λίγα λόγια και για το εξαιρετικό εξώφυλλο του άλμπουμ. Ποιος ήταν υπεύθυνος για την υλοποίηση του και ποια η ιδέα πίσω από αυτό;

 

ΩЯRΑ: Το εξώφυλλο είναι μια δημιουργία της Έλενας Βασιλάκη όπως και το λογότυπο του σχήματος και θεωρούμε ότι έκανε εξαιρετική δουλειά και για τα 2.Η ιδέα πίσω από αυτό φαντάζομαι στηρίζεται στο μουσικό-στιχουργικό περιεχόμενο του album, αλλά αυτό είναι κάτι που μόνο η ίδια η δημιουργός μπορεί να σας πει. Σίγουρα παντως, εναρμονίστηκε πλήρως με το περιεχόμενο του δίσκου και αυτό είναι κάτι που σπανίως συμβαίνει στις μέρες μας, όπου βλέπουμε εξώφυλλα άσχετα με την μουσική ταυτότητα του κάθε σχήματος, καλλιτέχνη κλπ.

 

 

 

RockOverdose: Στο άλμπουμ διακρίνουμε μια ποικιλομορφία ηχητική και αισθητική. Prog ενορχηστρώσεις, ατμόσφαιρα, μελωδία, ψυχεδελικά στοιχεία και εξαιρετικά φωνητικά και στην απόδοση και στις μελωδικές γραμμές και όλα αυτά σε μια παλέτα που κινείται από το παραδοσιακό rock έως το metal. Τι υπήρχε στο μυαλό σας πριν ξεκινήσετε να χτίζετε αυτή τη δουλειά; Τι μουσικές επέδρασαν μέσα σας την εποχή που συνθέτατε;

 

ΩЯRΑ:  Γενικότερα έχουμε ένα αρκετά ευρύ φάσμα επιρροών, που καλύπτει σχεδόν όλα τα παρακλάδια της Rock/Metal Μουσικής, καθώς και άλλων ειδών (ορχηστρικής, συμφωνικής, πειραματικής κλπ.).

Τα ακούσματα μας, είναι τόσα πολλά που είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια. Πάντα προσπαθούμε να εξελισσόμαστε φιλτράροντας και ¨ακροβατώντας¨ μεταξύ διαφορετικών στυλ. Στιχουργικά επίσης, αντλούμε ιδέες και έμπνευση από διάφορα θεματικά πεδία (φανταστικά και «υπαρκτά»).

 

 

RockOverdose: Όπως προείπαμε η μουσική των ΩЯRΑ χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία. Με ποιους μουσικούς ή συγκροτήματα από την διεθνή αλλά και την ελληνική σκηνή νιώθετε ότι έχετε συγγένεια και ενδεχομένως θα μοιραζόσασταν άνετα την σκηνή;

 

ΩЯRΑ:  Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένων είχαμε την επιλογή θα θέλαμε να μοιραστούμε την σκηνή με σχήματα και καλλιτέχνες που εκτιμούμε, θαυμάζουμε και φυσικά είναι ενεργοί.

 

 

 

RockOverdose: Και μιας και μιλάμε για σκηνή, οι ΩЯRΑ αποτελούν ένα στουντιακό project αυστηρά ή είναι στα πλάνα σας να μετεξελιχθεί και σε ένα σχήμα που θέλει να παρουσιάσει ζωντανά αυτό που κάνει; Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με τον τομέα των live;

 

ΩЯRΑ:  Δεν είμαστε ένα αυστηρά στουντιακό project, μας ενδιαφέρει να παρουσιάσουμε το υλικό μας και ζωντανά. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο άγχος, γιατί οι απαιτήσεις πια είναι υψηλές τόσο για εμάς όσο και για το κοινό που πρέπει να μένει ικανοποιημένο και αξίζει σεβασμό. Αν συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες, θα κινηθούμε και προς αυτή την κατεύθυνση, αν όχι μας είναι αδιάφορο. Εκ των πραγμάτων, παρατηρώντας το συναυλιακό τοπίο των τελευταίων ετών,αυτό θα συμβαίνει φυσικά σπάνια. Υπάρχει μια τάση για παρελθονολαγνεία που επιμελώς συντηρείται, και φυσικά πολλές άλλες παθογένειες που θα χρειαστούμε πολύ χώρο για να αναφέρουμε.

 

 

 

RockOverdose: Οι ΩЯRΑ υφίστανται από το 2019 αλλά τα μέλη του σχήματος διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στα μουσικά δρώμενα. Τι είναι αυτό που σας αρέσει και τι πιθανόν σας χαλάει στην σύγχρονη διεθνή rock σκηνή; Τι θα αλλάζατε αν μπορούσατε;

 

ΩЯRΑ: Το θετικό είναι ότι υπάρχει μια ποικιλομορφία και οι προσβάσεις από και προς ένα σχήμα έχουν βελτιωθεί. Υπάρχει μια παγκοσμιοποίηση, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η καταγωγή γλώσσα, η το χρώμα ενός καλλιτέχνη και αυτό είναι πολύ σημαντικού πρόσβαση επίσης στην τεχνολογία των ηχογραφήσεων έχει βοηθήσει σε αυτού δημιουργία ενός δίσκου μπορεί να γίνει με αξιώσεις και από νεότερους, φτωχότερους ή ‘άγνωστους δημιουργούς. Όλοι μπορούν (θεωρητικά) να βρουν τα ίδια εργαλεία ευκολότερα από παλιές εποχές.

 

Τα αρνητικά όμως είναι δυστυχώς περισσότερα. Πολλοί καταναλωτές ή εταιρείες δεν μπορούν να εκτιμήσουν τη μουσική, δεν επενδύουν. Θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν για την χρήση της, κάτι που «πνίγει» καλλιτέχνες που προσπαθούν να ζήσουν από τη μουσική. Οι άνθρωποι πρέπει να αναγνωρίσουν την αξία της, διαφορετικά θα πρέπει να ζήσουν σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων στην οποία η Μουσική θα αποτελεί πλέον μόνο έκθεμα σε Μουσείο. Οποτε αν πχ. ένα οποιοδήποτε rock group που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο δεν βιοπορίζεται από αυτό, δεν θα μπορεί να επενδύσει στην Τέχνη του, να επιβιώσει για να συνεχίσει να δημιουργεί. Και ο βασικός λόγος που τα groups του παρελθόντος ‘’έγιναν μεγάλα’’ είναι ότι μπόρεσαν να επιβιώσουν. Καλλιτεχνικα, αλλά και «επιχειρηματικά». Υπαρχουν σχήματα σήμερα ισότιμα και ανώτερα από αντίστοιχα του παρελθόντος.

 

Όμως το νεανικό (και όχι μόνο) ακροατήριο, έχει άλλη άποψη. Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο μέρος της νεολαίας – και όχι μόνο, είναι άδικο να «αφορίζουμε» τους νέους – δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τα social media, προτιμά να αυτοφωτογραφίζεται, να απασχολεί τα μέσα με άχρηστες πληροφορίες και αποφθέγματα αναδεικνύοντας έτσι τη γενικότερη κατάσταση της καθημερινότητά τους.

 

 

 

RockOverdose: Σας ευχαριστούμε πολύ! Για το τέλος θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το πως μπορούμε να ακούσουμε το “Unbounded”, αν υπάρχει η περίπτωση να κυκλοφορήσει σε φυσική μορφή και ό,τι άλλο θα θέλατε να συμπληρώσετε σχετικά με τα επόμενα σχέδια των ΩЯRΑ.

 

ΩЯRΑ: Ευχαριστούμε για την συζήτηση αυτή και φυσικά για την υποστήριξη! Στα σχέδια μας είναι το Unbounded να κυκλοφορήσει και σε φυσική μορφή μέσα στο 2022.Προς το παρόν κυκλοφορεί σε κάθε ψηφιακή πλατφόρμα μέσω του Distrokid, όπως και του Bandcamp. Αρκετές εταιρείες δείχνουν επίσης το ενδιαφέρον τους για μια φυσική κυκλοφορία κλπ. και έχουμε αρκετά πράγματα για να ασχοληθούμε το επόμενο διάστημα.

 

 

 

 

 

 

Comments