Ανταπόκριση: Rammstein, ABÉLARD @ OAKA, Αθήνα (30/05/2024)

 

Σχεδόν 14 χρόνια μετά, οι Γερμανοί ξανάρχονται.

Ο λόγος για τους Rammstein με την αρχική ανακοίνωση να μας κρατά σε αγωνία αφού δεν είχε αποκαλυφθεί το που ακριβώς θα τους δούμε.

Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και επιβεβαιώθηκε ότι θα παίξουν στο ΟΑΚΑ και μέσα στο στάδιο, όπως άρμοζε στη Europe Stadium περιοδεία τους.

Με μεγάλη οργάνωση ο κόσμος κατευθυνόταν από όλες τις εισόδους των Ολυμπιακών ακινήτων προς το στάδιο. Οι ουρές για το official merch και για να αφήσεις την τσάντα σου (αν ξεπερνούσε συγκεκριμένο μέγεθος), ήδη μεγάλες από τις 19:00.

 

Στην ώρα τους βγήκε το γαλλικό δίδυμο των πιανιστριών ABÉLARD στο μικρότερο Β-stage που ήταν μέσα στην αρένα.

Με φανταχτερές στρας εμφανίσεις έπαιξαν 10 κομμάτια των Rammstein διασκευασμένα για 2 πιάνο.

Η ένταση ήταν αρκετά χαμηλή στην αρχή κάτι που άλλαξε όσο περνούσε η ώρα και ο κόσμος μαζευόταν στο στάδιο.

Μας κράτησαν καλή παρέα για 45 λεπτά και μας έκαναν να ανυπομονούμε να ακούσουμε τις ίδιες συνθέσεις με ηλεκτρικό ήχο.

 

Setlist:

Mutter
Klavier
Mein Herz brennt
Wo bist du
Zeit
Ohne dich
Fruling in Paris
Engel
Deutschland
Du hast

 

 

 

 

Χαρακτηριστικό του όγκου του ήχου της βραδιάς, όταν κάποιος από την μπάντα χτύπησε μία μπότα των drums για soundcheck και ο ήχος ήταν τόσο δυνατός που όλο το κοινό ασυναίσθητα φώναξε μαζί "Όοοου".

Για να πάρετε μια ιδέα του πως είχε στηθεί το stage για τους Rammstein, παραθέτω τις πληροφορίες που μας είχαν δωθεί:

 

📍Η σκηνή που κάνουν το performance, χρειάζεται 4 μέρες για να στηθεί, έχει 60 μέτρα πλάτος, 30 μέτρα βάθος και 36 ύψος, φωτίζεται από 1.070 φώτα (χρειάζονται 400 ώρες να προγραμματιστούν)

🚛 Χρειάζονται 90 φορτηγά που μεταφέρουν 1.350 τόνους υλικών

🔊 Ο ήχος παράγεται από 170 ενισχυτές που παράγουν 12.000 watt ο καθένας και η ανατροφοδότηση γίνεται από μια γεννήτρια που χρειάζεται 4.000 λίτρα Diesel.

📍Χρησιμοποιούνται 586 πυροτεχνίες - 1.000 λίτρα καύσιμης ύλης και 60 κιλά σκόνης λυκοπόδιου (εφέ εκρήξεων)

🔥Οι φλόγες των πυροτεχνημάτων, φτάνουν μέχρι και τα 20 μέτρα

📍Χρειάζονται 36 μηχανές καπνού και 35 μεγάλοι ανεμιστήρες

Το stage θύμησε περισσότερο ΒΙΠΕ παρά μουσική σκηνή.

Παρόλα αυτά οι οθόνες/προτζέκτορες θα μπορούσαν να είναι λίγο μεγαλύτερες.

 

 

Στις 20:35 ακούσαμε το Music for the Royal Fireworks στα ηχεία έπειτα από κάποια μηνύματα στους προβολείς. Είδαμε λεωφορεία να πλησιάζουν το στάδιο και μία πλατφόρμα κατέβασε την μπάντα από την οροφή στο stage.

Με εκκεντρικές εμφανίσεις ξεκίνησαν να παίζουν και ο ήχος ήταν εξαρχής τεράστιος, με τα ντραμς και τη φωνή να καταλαμβάνουν όλες τις συχνότητες.

Καθώς περνούσαν τα κομμάτια ο ήχος έφτιαξε και ακούσαμε όλα τα όργανα.

Οι πύργοι που είχαν χτίσει αποδείχθηκαν πολυεργαλεία, πετώντας πότε φωτιές, πότε άσπρο ή μαύρο καπνό και πότε κονφετί.

Ramm 4, Links 2-3-4 & Keine Lust πολύ καλές επιλογές για να ζεσταθούμε κι ας μην είχε βραδιάσει τελείως, κάνοντας το φωτορυθμικό τους show λιγότερο εντυπωσιακό.

Καλοκουρδισμένη γερμανική μηχανή χωρίς παύσεις ανάμεσα στα κομμάτια και περιττή ομιλία. Η επικοινωνία του Lindemann με το κοινό περιορίστηκε σε μερικά "μαλ**α" που πετούσε ανά στιγμές.

Στο Mein Hertz brennt άναψαν οι ίδιοι φωτοβολίδες και στο Puppe βγήκε το γνωστό τεράστιο βρεφικό καροτσάκι που πήρε φωτιά.

Το show παρά τη φήμη τους θα λέγαμε πως ήταν περισσότερο φωτορυθμικό παρά πυρολατρικό αυτή τη φορά.

Χαρακτηριστικές και οι led stickmen στολές που έβαλαν για να χορέψουν στο Deutschland, κάνοντάς τους να φαίνονται σαν καρτούν.

Ο Flake (πλήκτρα) ήταν για μένα ο MVP της βραδίας, με την ιδιαίτερή του εμφάνιση, να κάνει solo σε διαφορετικά keyboards ενώ κάνει παράλληλα διάδρομο και ενώ...τον έκαψαν ζωντανό στο Mein Teil!

Du hast δε θα μπορούσε να μην παιχτεί με όλο το στάδιο να τραγουδάει & Sonne το αδιαμφισβήτητο highlight της βραδιάς, με τις φωτιές να ανάβουν ακατάπαυστα.

Η μπάντα αποχωρεί με την κάμερα να κεντράρει σε διάφορα πρόσωπα στο κοινό και τον κόσμο να χειροκροτά.

Στην αρένα είχε συμβεί το εξής παράδοξο. Ενώ ήταν sold out εδώ και καιρό, ήταν κατά τα 3/4 γεμάτη. Κάτι που έριξε λίγο τη δυναμική της βραδιάς.

Λίγο μετά εμφανίζονται στο B-Stage μαζί με τις ABÉLARD και αφού μας έχουν ζητήσει να ανάψουμε το φλας στα κινητά μας, παίζουν το Engel σε ακουστική έκδοση.

Ρίχνοντας φουσκωτές βάρκες πάνω στην σκηνή, ανεβαίνουν και ο κόσμος τους οδηγεί πίσω στο main stage.

Στο Pussy βγαίνει ένα φαλλικό κανόνι ρίχνοντας αφρούς στο κοινό και στο αγαπημένο Ich Will οι εντάσεις ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο και όλο το στάδιο τραγουδάει. "Χέρια ψηλά" μας λέει στα ελληνικά ο Lindemann.

Το live πλησιάζει στο τέλος του και δεν έχουμε ακούσει αρκετούς ύμνους όπως: America, Rosenrot, Mutter και...Feuer Frei! ενώ υπάρχει ζώνη με το ίδιο όνομα!

Η μπάντα αποχωρεί για να επιστρέψει πολύ σύντομα με τα Rammstein, με τις κιθάρες να βγάζουν φωτιές και το ταιριαστό για τέλος αλλά λίγο ξενέρωτο, Adieu.

Στις 22:46 με μια πιανιστική εκδοχή του Sonne να παίζει, η μπάντα αγκαλιάζεται, μας χαιρετά και ανεβαίνει στην ίδια πλατφόρμα από την οποία ήρθε. Καθώς ανεβαίνουν γίνεται μία έκρηξη και χάνονται, με τίτλους τέλους να παίζουν στην οθόνη.

Η ετυμηγορία:

Το setlist με το οποίο περιοδεύουν φέτος οι Rammstein θα μπορούσε να είναι αισθητά καλύτερο μιας και έβγαλαν αρκετά αγαπημένα κομμάτια για να δώσουν θέση σε αυτά που ταίριαξαν με το light show που είχαν στήσει. Αντίστοιχα οι φωτιές και τα πυροτεχνήματα με τα οποία τους έχουμε αγαπήσει τους συντροφεύουν μεν, αλλά μοιάζουν να κάθονται στην πίσω θέση.
Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί όμως ότι οι Γερμανοί προσέφεραν ένα χορταστικό, φαντασμαγορικό show 2+ ωρών που αντίστοιχό του μάλλον δεν υπάρχει.
Εξαιρετική απόδοση και ήχος απ' όλα τα μέλη που φαίνεται να μην τους ακουμπά ο χρόνος.

Setlist:

Playback: Music for the Royal Fireworks (George Frideric Handel)
Ramm 4
Links 2-3-4
Keine Lust
Sehnsucht
Asche zu Asche
Mein Herz brennt
Puppe
Wiener Blut
Zeit
Deutschland
Radio
Mein Teil
Du hast
Sonne

Encore:
Engel (piano/acoustic)
Ausländer
Du riechst so gut
Pussy
Ich will

Encore 2:
Rammstein
Adieu

Για το Rock Overdose,

Νίκος Χηνάρης

Φωτογραφίες: Γιάννης Λιβανός - John Metalman Photography - Light & Motion Photography 

 

 

Comments