ROGER GLOVER (DEEP PURPLE, ex- RAINBOW) στο Rock Overdose: “Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή, σύντομα, θα αποσυρθούμε”

Είναι πολύ δύσκολο να γράφεις  εισαγωγή σε συνέντευξη για έναν θρύλο της μουσικής όπως ο Roger Glover. Ένας μουσικός που έχει έχει συνδέσει το όνομά του με τις τεράστιες επιτυχίες των θρυλικών Deep Purple και των επίσης θρυλικών Rainbow. Ένας μουσικός που ακόμη και τώρα, στα 71 του χρόνια, περιοδεύει ασταμάτητα με τους Deep Purple. Ένας μουσικός που παρόλη την τεράστια επιτυχία που έχει ως τώρα, συνεχίζει να γράφει άλμπουμς με την μπάντα του. Και πάνω από όλα; Είναι ευγενικός. Είναι δύσκολο να γράφεις μια εισαγωγή για έναν τέτοιον μουσικό, γιατί δεν ξέρεις τι να πρωτογράψεις. Γι' αυτό και θα το αφήσω εδώ. Όλοι τον ξέρουμε, όσοι δεν τον γνωρίζουν, ας τον ψάξουν. Αφήνω τον ίδιο να μιλήσει μέσα από την συνέντευξη που έδωσε στο Rock Overdose και τον Κωνσταντίνο Σωτηρέλη. Απολαύστε τον έναν και μοναδικό Roger Glover.

 

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Roger! Τι νέα από το στρατόπεδο των Deep Purple;

Deep Purple: (Γέλια). Όλα πηγαίνουν καλά. Δώσαμε μερικές πολύ καλές συναυλίες. Είμαστε σε περιοδεία εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, ή κάτι τέτοιο και τώρα επιστρέφουμε στην θέση μας.

 

Rock Overdose: Πως ανταποκρίνεται το κοινό στην μέχρι τώρα περιοδεία και πως αντιδρά στα καινούρια σας κομμάτια;

Deep Purple: Η ανταπόκριση στην περιοδεία προκύπτει από το κοινό. Δεν δίνω μεγάλη προσοχή γιατί παίρνω υπόψιν μου την ως τώρα πορεία. Αλλά η αίσθηση που μας μεταφέρει ο κόσμος είναι υπέροχη!

 

Rock Overdose: Το τελευταίο σας album, με τίτλο “InFinite”, κυκλοφόρησε περίπου πριν ένα μήνα. Πως ανταποκρίνονται οι οπαδοί σας στην νέα κυκλοφορία και στα νέα σας κομμάτια;Πως νιώθεις για αυτή την κυκλοφορία;

Deep Purple: Θα ήθελα να πω κάτι αρνητικό για αυτή τη κυκλοφορία αλλά πολύ φοβάμαι πως μόνο θετικά πράγματα έχω να πω.

 

Rock Overdose: Καλό αυτό!

Deep Purple: Όπως προείπα, το αποτέλεσμα προκύπτει από το κοινό και το γεγονός ότι έχει φτάσει στην πρώτη θέση σε πολλές χώρες, σημαίνει ότι το κοινό ανταποκρίνεται θετικά. Σε μερικούς δεν αρέσουν τα καινούρια κομμάτια μας, κάτι απολύτως φυσιολογικό, μιας που δεν είναι δυνατό να μπορείς να ευχαριστείς τους πάντες.

 

 

Rock Overdose: Πως νιώθεις που κυκλοφορήσατε αυτό το album μετά από 4 χρόνια;

Deep Purple: Η αλήθεια είναι ότι θα προτιμούσα να είχε κυκλοφορήσει λιγάκι νωρίτερα. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να ήταν έτοιμο σε τρία χρόνια, αλλά συνέβησαν κάποια πράγματα στην περιοδεία μας και απο την στιγμή που έγιναν αντιληπτά από την εταιρεία μας, εικάζω πως αποφάσισε να το κρατήσει για αργότερα.

Δεν γνωρίζω ακριβώς βέβαια, απλώς υποθέτω.Πιστεύω ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα να κυκλοφορούσε τα Χριστούγεννα. Οπότε το αναβάλλαμε κι έτσι κυκλοφόρησε φέτος. Επομένως εξαρτάται από αυτούς. Εμείς απλά φτιάχνουμε την μουσική, δεν μας ενδιαφέρει η πώληση της.Αυτό είναι δική τους δουλειά.

 

Rock Overdose: Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Ian Gillan, τόνισε πως οι Deep Purple είναι κυριώς μία instrumental μπάντα που της αρέσει πολύ να τζαμάρει. Περιέγραψε μας την διαδικασία που ακολουθείτε για την σύνθεση νέου υλικού.

Deep Purple: Το πρώτο πράγμα που συνέβη, αν εξαιρέσουμε την εκμάθηση κομματιών από την Mark I εποχή, ήταν πολύ τζαμάρισμα και διασκέδαση. Ήταν κάτι καινούριο για εμάς και κάποια από τα κομμάτια που προέκυπταν από την όλη φάση, ακούγονταν αρκετά δυνατά. Και κάπως έτσι είχαμε μια βάση για ένα κομμάτι.

Το  “Child In Time” και το  “Speed King” προέκυψαν  από τζαμάρισμα, όπως τα περισσότερα τραγούδια μας άλλωστε.
Ουσιαστικά, δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε. Με αυτόν τον τρόπο παίζουμε διότι πιστεύω πως ο μουσικός πυρήνας της μπάντας είναι πολύ δυνατός.

Κοιτάζοντας πίσω, στα πρώτα μας χρόνια, είχαμε να κάνουμε με  καλλιτέχνες όπως ο Ritchie Blackmore, ο Jon Lord, ο Ian Paice…όλοι τους τεραστίου βεληνεκούς μουσικοί. Δεν επρόκειτο για κάποια συνηθισμένη μπάντα που παίζει με 4-5 συγχορδίες, αλλά για κάτι βαθύτερο. Δεν γράφουμε πρώτα τα κομμάτια και μετά τα εκτελούμε, πρέπει αρχικά να δημιουργούνται μόνα τους μέσα από το τζαμάρισμα. Και έτσι ακριβώς γίνεται και σήμερα, είναι κάτι που μας προκύπτει εντελώς φυσικά.

 

Rock Overdose: Γιατί διαλέξατε τον τίτλο “InFinite” και τι θα θέλατε να δηλώσετε με αυτόν;

Deep Purple: Βασικά ο τίτλος βγήκε από την δισκογραφική μας εταιρεία. Είμαστε πολύ τυχεροί που είμαστε σε μία εταιρεία που πιστεύει σε εμάς. Το 2013 σκεφτήκαμε τον τίτλο “Now What?!” και τους άρεσε τόσο πολύ η προσθήκη του θαυμαστικού και του ερωτηματικού στο τέλος της φράσης, επομένως ήθελαν κάτι το ίδιο απλό, άμεσο και εύκολα αναγνωρίσιμο.

Μετά μας πρότειναν το σύμβολο του άπειρου, που μοιάζει με ανάποδο οχτάρι κι επίσης είναι ένα πολύ δυνατό σύμβολο. Έτσι μετά από κάποιες συζητήσεις καταλήξαμε σε αυτόν τον τίτλο. Και πως να τους πεις όχι άλλωστε; Έκαναν απλώς την δουλειά τους.
Ο τίτλος λέει πολλά και απολύτως τίποτα. Μας αρέσει αυτού του είδους το μυστήριο.

 

 

Rock Overdose: Συμφωνώ. Είναι ένας πολύ ωραίος τίτλος. Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω και για έναν άλλο τίτλο, αυτόν της περιοδείας, ''The Long Goodbye Tour''. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε μία μεγάλη περιοδεία και μετά από αυτό θα ακολουθήσει το τέλος της μπάντας; ή μήπως απλά το τέλος των μεγάλων σας περιοδειών;

Deep Purple: Δεν γνωρίζουμε ουσιαστικά τι πρόκειται να κάνουμε. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή, σύντομα, θα αποσυρθούμε αλλά αυτό το ''σύντομα'' μπορεί να είναι σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο ή μπορεί και σε τρία. Δεν είναι κάτι που γνωρίζουμε και δεν μας αρέσει να βάζουμε μια ημερομηνία λήξης. Για αυτό προτιμάμε να συνεχίσουμε τις περιοδείες μέχρι να γίνει απαραίτητο το να σταματήσουμε, είτε για σωματικούς η πνευματικούς λόγους είτε γιατί κάποιος από εμάς θα έχει εξαντληθεί...δεν το γνωρίζω.

Δεν μπορούμε να βάλουμε τους εαυτούς μας στην διαδικασία να προσχεδιάσουμε κάτι τέτοιο, αλλά ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Επομένως, νομίζω πως απλά τονίζουμε το γεγονός ότι δεν θα περιοδεύουμε για πάντα.

 

Rock Overdose: Πως νιώθεις για αυτό; Το να ξέρεις πως σύντομα το κεφάλαιο Deep Purple, θα κλείσει;

Deep Purple: Είναι πολύ λυπηρό. Οι Deep Purple αποτελούν κομμάτι της ζωής μου και το μεγαλύτερο κομμάτι της μουσικής μου ζωής. Επομένως αν δεν υπήρχαν οι Deep Purple ,θα υπήρχε σίγουρα ένα μεγάλο κενό στην ζωή μου. Δεν εννοώ βέβαια ότι θα σταματήσω να γράφω μουσική γιατί είναι κάτι που αγαπώ και θα κάνω πάντα. Αυτό που εννοώ είναι ότι τόσο συλλογικά, όσο και ατομικά έχω δώσει τόση πολύ ενέργεια σε αυτή τη μπάντα που δεν μπορώ να φανταστώ καν την ζωή μου χωρίς αυτή και δεν ανυπομονώ για το τέλος της. Όταν όμως συμβεί, θα συμβιβαστώ με αυτό. Έτσι είναι η ζωή (Γέλια)

 

Rock Overdose: Έχεις σκεφτεί ποτέ το μέλλον σου χωρίς τους Deep Purple;

Deep Purple: Ναι, αν και δεν ξέρω τι ακριβώς να σκεφτώ. Πάντα με κάποιο τρόπο θα φτιάχνω μουσική, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Συνθέτω μουσική με την καρδιά μου κι όχι για τα χρήματα και πάντα βρίσκω έναν λόγο για να γράφω μουσική. Επομένως η ζωή δεν θα τελειώσει μετά τους Deep Purple, η ζωή με τους Deep Purple θα τελειώσει μετά από τους Deep Purple.

 

 

Rock Overdose: Πριν μερικούς μήνες οι Black Sabbath ανακοίνωσαν την τελευταία τους εμφάνιση. Πιστεύεις ότι πρόκειται όντως για το τελευταίο τους show ή ότι  θα επανασυνδεθούν κάποτε;

Deep Purple: Πρόκειται για μια διαφορετική μπάντα με έναν διαφορετικό τρόπο εργασιακής ηθικής από τον δικό μας. Πρώτα από όλα, εμείς περιοδεύουμε συνεχώς. Δεν κάναμε τίποτα άλλο από το να περιοδεύουμε σχεδόν πενήντα χρόνια τώρα, εκτός από εκείνο το προφανές μας διάλειμμα. Αλλά όταν περιοδεύουμε, το κάνουμε σωστά. Δεν έχει σημασία αν υπάρχει νέο άλμπουμ ή όχι. Είμαστε μια μπάντα περιοδείας σε αντίθεση με τους Black Sabbath που περιοδεύουν μερικές φορές.

Είναι λοιπόν είναι ευκολότερο για αυτούς να αποφασίσουν κάτι τέτοιο, αν και δεν ξέρεις πραγματικά το παρασκήνιο, όπως για παράδειγμα, αν υπάρχουν θέματα υγείας. Επομένως δεν μπορώ να γνωρίζω το κίνητρο τους και τον λόγο που το κάνουν αυτό. Δεν μπορούμε να συγκριθούμε σε αυτόν τον τομέα.

 

Rock Overdose: Είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστώ τον κόσμο χωρίς τους Black Sabbath και τους Deep Purple. Πως βλέπεις το μέλλον της ροκ μουσικής, τώρα που οι κύριοι εκπρόσωποι του έχουν μεγαλώσει αρκετά και αργά ή γρήγορα θα αποσυρθούν από τον χώρο;

Deep Purple: Υπάρχει πάντα το νέο αίμα. Είναι η συνεχής εξέλιξη της μουσικής άλλωστε.

 

Rock Overdose: Πιστεύεις ότι υπάρχουν ροκ συγκροτήματα που μπορούν να φτάσουν τόσο ψηλά όσο οι Deep Purple ή οι Black Sabbath;

Deep Purple: Δεν έχω ιδέα...αυτό εξαρτάται από κυρίως από την δομή του κοινού από τον τρόπο που η μουσική παρέχεται και πληρώνεται...αλλά το πρόβλημα με τις σημερινές μπάντες είναι ότι δεν μπορούν να παίξουν σε πολλά μέρη. Όταν ξεκινούσαμε, από το σχολείο μέχρι και το πανεπιστήμιο αλλά και στα πρώτα μας επαγγελματικά βήματα, κάναμε τουλάχιστον 5-6 ζωντανές εμφανίσεις. Και κάπως έτσι μαθαίνεις! Μαθαίνεις να παίζεις κάτι που γίνεται δύσκολο όταν δεν υπάρχουν μέρη για να το κάνεις. Επίσης η όρεξη του κοινού για μουσική έχει μειωθεί κατά πολύ.

Πίσω στο 1960 , υπήρχε πολύ όρεξη είτε για μουσική, είτε για σπορ, τόσο πολύ που θεωρούνταν με τον τρόπο τους κάτι σαν δύο διαφορετικές θρησκείες. Τώρα, ο αθλητισμός έχει γίνει απλά μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων και η μουσική απλά άλλη μια ασχολία ανάμεσα στο ίντερνετ, τα video games και τα social media.Οι ζωές τους είναι γεμάτες από άλλα πράγματα και η μέρα έχει μόνο 24 ώρες. Έτσι η μουσική μπαίνει σε δεύτερη μοίρα συγκριτικά με 30-40 χρόνια πριν.

 

 

Rock Overdose: Και οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά πολύ λόγω του downloading..

Deep Purple: Ακριβώς...κι επίσης πιστεύω πως οι tribute μπάντες βοηθούν πολύ. Υπάρχουν πολλές tribute μπάντες πχ. για τους Pink Floyd τους Led Zeppelin τους Deep Purple τους Sabbath και τους AC/D που περιοδεύουν παντού. Όταν λοιπόν μια μουσική περίοδος πεθαίνει-ας πούμε σε 30-40 χρόνια- θα υπάρχουν ακόμα μπάντες που θα παίζουν την μουσική μας. Πρόκειται για μια μουσική έκρηξη της δεκαετίας του 60' και του 70' που είναι ακόμα εδώ, δεν έχει εξασθενήσει ακόμα.

 

Rock Overdose: Ελπίζω να μην πεθάνει ποτέ!

Deep Purple: (γέλια) Κι εγώ επίσης! Και δεν νομίζω ότι θα πεθάνει, γιατί πρόκειται για πολύ εκφραστική μουσική. Μπορεί να περιέχει jazz,blues, pop και κλασσικά στοιχεία. Είναι ένα είδος παγκόσμιας μουσικής με όλα αυτά τα στοιχεία που συνδυάζει. Δεν μπορεί να πεθάνει. Θεωρούταν underground μουσική τις δεκαετίες του 60' και του 70' και πλέον έχει καθιερωθεί.

 

 

Rock Overdose: Η καριέρα σου είναι αξιοθαύμαστη. Έχεις συνεργαστεί με πολλούς θρύλους της ροκ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της μπάντας σου. Πως νιώθεις για αυτό;

Deep Purple: Είναι προνόμιο να παίζεις με σπουδαίους μουσικούς! Στα πρώτα μας βήματα, συνηθίζαμε να μαθαίνουμε τραγούδια και να τα παίζουμε, ήμασταν ερασιτέχνες και μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο. Θυμάμαι τον πρώτο καιρό ως μέλος των Deep Purple, όταν άκουσα τονJon Lord  τον Ritchie  και τον Blackmore  Ian Paice να παίζουν. Είχα μαγευτεί από το επίπεδο των δεξιοτήτων τους. Είναι πραγματικά αυθεντίες στα όργανα που παίζουν! Πρόκειται για μουσικούς που μπορούν να παίξουν αυτό που σκέφτονται στην στιγμή κι αυτό είναι σημάδι ενός καλού μουσικού.

 

Rock Overdose: Αν θα έπρεπε να διαλέξεις την καλύτερη στιγμή της καριέρας σου, ποια θα ήταν αυτή;

Deep Purple: Είναι πολύ δύσκολο να το κάνω αυτό με μια τόσο μεγάλη καριέρα γιατί υπάρχουν πολλές τέτοιες στιγμές. Νομίζω ότι το“Concerto [For Group And Orchestra]” του Jon Lord το 1969 ήταν σίγουρα μία από αυτές. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία ανάμεσα στους ροκ και τους κλασσικούς μουσικούς. Οι κλασικοί μουσικοί υποτιμούσαν εμάς κι εμείς πιστεύαμε ότι έπαιζαν εκτός χρόνου.

30 χρόνια αργότερα όμως ο κύκλος ολοκληρώθηκε με το “Concerto” του 1999 όπου πλέον οι μουσικοί και των δύο στρατοπέδων ήταν στο ίδιο επίπεδο. Οι φραγμοί στη μουσική είχαν καταρρεύσει και οι ροκ, οι κλασικοί, οι τζαζ και οι λαϊκοί μουσικοί είναι όλοι μουσικοί! Και αυτό είναι αποδεκτό!

 

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη! Ήταν μεγάλη μου τιμή!

Deep Purple: Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ!

 

Rock Overdose: Ας κλείσουμε με ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας.

Κάθε φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα, έχουμε την πιο απίστευτη υποδοχή! Οι οπαδοί είναι πολύ συναισθηματικοί και θορυβώδεις! Κι αυτό είναι πάντα υπέροχο!Το να παίζεις σε ένα υποτονικό κοινό δεν είναι κι ό, τι καλύτερο για εμάς, το να παίζεις όμως μπροστά σε ένα τόσο ενθουσιώδες κοινό, δίνει ενέργεια στη μπάντα. Παίζεις διαφορετικά μπροστά σε τέτοιο κόσμο. Πάντα περνούσα όμορφα στην Ελλάδα! Την αγαπώ!

 

Rock Overdose: Ελπίζω να μας επισκεφτείτε σύντομα!

Deep Purple: Το ίδιο ελπίζω κι εγώ!

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι να έχετε μια υπέροχη περιοδεία!

Deep Purple: Σε ευχαριστώ φίλε μου! Ελπίζω να σας ξαναδώ σύντομα!

 

 

Για το Rock Overdose,
Συνέντευξη και ερωτήσεις: Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

Απομαγνητοφώνηση: Στέργιος Γκουτσίδης

Μετάφραση: Δημήτρης Αλόρας

Comments