Σαν σήμερα (21/12/1940) γεννήθηκε ο FRANK ZAPPA!

 

Επέτειος 82 χρόνων από τη γέννηση ενός από τους πιο καινοτόμους και ευέλικτους μουσικούς της γενιάς του, ενός ελεύθερου πνεύματος που εναντιώθηκε στο σύστημα και κατάφερε  με το τεράστιο συνθετικό του έργο να καλύψει σχεδόν κάθε μουσικό είδος. Μέσα από μια καριέρα που διήρκησε περισσότερο από τρεις δεκαετίες, ο Frank Zappa, διακρίθηκε και καθιερώθηκε ως ένας ιδιοφυής συνθέτης, μουσικός και σκηνοθέτης, με το έργο του να έχει επηρεάσει αμέτρητο κόσμο του καλλιτεχνικού στερεώματος. Όπως είχε πει κάποιος κριτικός μουσικής, «στα δισκάδικα θα έπρεπε να υπάρχει μια τελείως ξεχωριστή κατηγορία, αυτή του Frank Zappa».

 

Είχε απόλυτο δίκιο, αφού η συγκεκριμένη μορφή, μεγαλούργησε κάνοντας φοβερούς πειραματισμούς πάνω στη rock, jazz, blues, rock n roll, hard rock, fusion, αλλά και στην κλασσική μουσική. Μάλιστα λίγα χρόνια πριν το θάνατό του, γνωρίζοντας ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη, αφιέρωσε όλη του την ενέργεια πάνω σε σύγχρονα ορχηστρικά έργα και στους πειραματισμούς του με το Synclavier, ένα πρώιμο ψηφιακό συνθεσάιζερ. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία πνοή, είχε προλάβει να ολοκληρώσει το “Civilization, Phaze III”, ένα έργο που είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του ’80, βασισμένο πάνω στο συγκεκριμένο σύστημα.

 

Στην μακρόχρονη πορεία του, ο Zappa είχε πρωτοπορήσει ουκ ολίγες φορές και συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς του χώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του 1980, όταν κυκλοφόρησε το “Tinsel Town Rebellion”, για πρώτη φορά μέσω της δικής του δισκογραφικής, δουλειά που αποτελούσε ένα μείγμα από περίπλοκες ορχηστρικές συνθέσεις και χρήση της τεχνικής  sprechstimme, μιας σύνθετης φωνητικής τεχνικής που συνδυάζει την ομιλία με το τραγούδι.

 

Η σύνθεση της μπάντας που είχε εκείνη την περίοδο, ήταν μια από τις πιο ταλαντούχες του, με ονόματα όπως ο Vinnie Colaiuta στα ντραμς και ο Steve Vai στην κιθάρα.

 

Comments