Αφιέρωμα Saxon: Heavy Metal ηγέτες!

 


Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τους αυθεντικούς γερόλυκους του heavy metal από το Barnsley, South Yorkshire της Αγγλίας. Ξεκίνησαν με το όνομα Son Of A Bitch και μέλη τους Graham Oliver, Steve Dawson, Biff Byford και Paul Quinn, ενώ το 1977 μετονομάστηκαν επίσημα σε Saxon. Δύο χρόνια μετά κυκλοφορεί το ομότιτλο ντεμπούτο και ξεκινά να γράφεται Ιστορία.


 

Secondary, 16 of 17

 


Ανατρέχουμε πίσω στο χρόνο και στις 19 Ιουλίου 2018 και θυμόμαστε την τελευταία εμφάνιση ως τώρα των Βρετανών στη χώρα μας, στα πλαίσια του Rockwave Festival 2018…

Saxon λοιπόν, οι Βρετανοί γερόλυκοι που με το “Thunderbolt” μας πήραν τα μυαλά. Μπορεί το πανό του εξωφύλλου να μην κατάφερε, λόγω του αέρα πιθανώς, να κρεμαστεί, αλλά μόλις ξεκίνησαν με το ομώνυμο του τελευταίου δίσκου τους, μας έπεσαν τα σαγόνια. Όσοι γουστάρουμε τη μπάντα του Biff Byford έχουμε να λέμε για την τιμιότητά της και τους διαχρονικούς ύμνους της. “Motorcycle Man”, “Strong Arm Of The Law”, “Denim And Leather”, “Power & The Glory”, τι να πεις για τους Saxon ρε πούστη μου; Δεν έπαιξαν το αγαπημένο μου “Dallas 1 PM”, ούτε το “747 (Strangers in the Night)”. Τα περίμενα, ε και;

 


 

Οι εκτελέσεις των νέων “The Secret of Flight” και “They Played Rock and Roll” ήταν καθηλωτικές, το “Battering Ram” είναι από τα καλύτερα κομμάτια στο metal της τρέχουσας δεκαετίας -και παίρνω όρκο γι’ αυτό- και το “Crusader” ακούγεται το ίδιο επικό όπως το 1984.

 

Σεβασμός στον τρελο-Biff, στον Paul Quinn, στον Nigel Glockler και στον μανιακό Nibbs Carter, έναν εκρηκτικό, παθιασμένο και παραδοσιακό μπασίστα που κλέβει άνετα τα βλέμματα. Ο ήχος ταλαιπώρησε τα αυτιά μας κάπως, αλλά μπρος στα κάλη τι είν’ ο πόνος θα μου πείτε.

 

 

Setlist:

 1. Thunderbolt
 2. Sacrifice
 3. Motorcycle Man
 4. Strong Arm of the Law
 5. Battering Ram
 6. Power and the Glory
 7. The Secret of Flight
 8. Ride Like the Wind
 9. They Played Rock and Roll
 10. Crusader
 11. Princess of the Night
 12. Heavy Metal Thunder
 13. Wheels of Steel
 14. Denim and Leather

 


 


Έχει όμως και συνέχεια, καθώς στις 4 Φεβρουαρίου 2022 κυκλοφορεί το καταπλήκτικό “Carpe Diem”, για το οποίο την άποψή μας παρουσιάζουμε εδώ:

Oι Saxon είναι περίπτωση. Μοιάζουν με τα σκυλιά που όσο κι αν γερνάνε, παραμένουν πιστά σε ένα αφεντικό. Ε λοιπόν, η μπάντα από το τιμημένο Barnsley, μπορεί να δισκογραφεί από το 1979, αλλά σαν πιστά dogs of war που είναι, μένουν αιώνια αφοσιωμένοι στο heavy metal. Έτσι και το “Carpe Diem”, ταγμένο στα αρχικά που αγαπάμε παθολογικά (ΝWOBHM), περιέχει δέκα κομμάτια αυθεντικού, μαγκιόρικου κι ανόθευτου british metal.

“Carpe Diem (Seize The Day)” η αρχή. Κοφτερά, κλασσικά, Saxon-ικά και τιτάνια riff βγαίνουν από τις κιθάρες των Doug Scarratt και Paul Quinn. Το έχει πει ο Αρχηγός: “It all starts with the riff. If the riff speaks to me, then we’re on our way.” H φωνή του αναλλοίωτη, το “The Pilgrimage” φανταστικό. Το 23ο στούντιο άλμπουμ (!) της μπάντας είναι αυτό που όλοι θέλαμε μετά από πολύ επιτυχημένες κυκλοφορίες σαν τα ”Battering Ram”, “Thunderbolt” και “Let Me Feel Your Power”, “The Eagle Has Landed 40 Live”. Mε δυναμίτες όπως τα “Dambusters”, “Remember The Fallen”, “Super Nova” και “All For One”, όχι μόνο συγκινείς τους παλιούς οπαδούς, αλλά κερδίζεις και νέους. Με το “Lady In Grey” βγάζεις ρομαντισμό και με το “Living On The Limit” αποδίδεις φόρο τιμής στον έταιρο μεγάλο Αρχηγό. Το φιλαράκι από τους Motörhead είναι σίγουρα περήφανο.


 

 

 


Στο “Carpe Diem” συνδυάζονται η αγνότητα με την επιθετικότητα και η μελωδία με την ταχύτητα. Ο ενθουσιασμός ξεχειλίζει σαν να πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα κι όχι για κάποιο με επίσημο έτος ίδρυσης το 1977. Η παραγωγή επίσης βοηθά, οι Saxon με τον Andy Sneap έχουν καταφέρει να βγάλουν έναν καταπληκτικό ήχο. Ο εν λόγω δίσκος με γύρισε στο ομώνυμο LP τους. Προφανώς δεν ζούσα τότε, αλλά ήταν το πρώτο που απέκτησα και άκουσα. Aν κυκλοφορούσε την τιμημένη δεκαετία του ’80, θα ήταν όσο κλασσικό είναι οι υπερκλασσικοί τους δίσκοι.

Το “Carpe Diem” θα είναι από τα καλύτερα άλμπουμ στο ΝWOBHM και μακάρι να το ζήσουμε ζωντανά στην Seize The Day παγκόσμια περιοδεία. Ένδοξο Yorkshire, κράτησες τη σημαία του βρετανικού σκληρού ήχου πάλι ψηλά. Biff ψυχάρα για πάντα Saxon-άρα.

Επίσης, στις 24 Μαρτίου 2023 κυκλοφόρησε και το “More Inspirations”, η συνέχεια του πρώτου δίσκου διασκευών που ηχογράφησε το συγκρότημα.

 


Tην Παρασκευή 7 Ιουλίου οι γίγαντες του μεταλλικού ήχου θα εμφανιστούν στο Rockwave Festival, ακριβώς πριν από τους θεόρατους Deep Purple.


 

 

 


TICKETS


 

 

 

Comments