Αφιέρωμα SCORPIONS – Alice Cooper: Rock ‘n roll στιγμές…

 

 

 

Δύο καλλιτέχνες ταγμένοι στον σκληρό ήχο. Με τα λάθη τους και με τις απόλυτες επιτυχίες τους. Με επιλογές που συζητήθηκαν και αποδοκιμάστηκαν και με άλλες που στιγμάτισαν τη μουσική που αγαπάμε μια και καλή.

 

 

 

SCORPIONS:

Σχηματίστηκαν το 1965 από τον Rudolf Schenker (αδελφό του πασίγνωστου guitar hero Michael και το μόνο βασικό και σταθερό μέλος από τότε) στο Αννόβερο. Ξεκίνησαν σαν μια hard rock μπάντα στα 70's, για να κυνηγήσουν το εμπορικό όνειρο στα 80's λοξοκοιτάζωντας προς hair / glam metal μεριά. Το 1970 ο Klaus Meine αναλαμβάνει τα φωνητικά και συνδέει το όνομά του με τους Scorpions μέχρι και σήμερα. Από κοντά και ο Matthias Jabs που βρίσκεται στη μπάντα από το 1978, ενώ από το 2004 μέχρι τις μέρες μας ανήκει στο συγκρότημα και ο Paweł Mąciwoda Jastrzębski. Τελευταία προσθήκη ήταν αυτή του τρελο-Mikkey Dee που πήρε τη θέση του James Kottak στα τύμπανα το 2016. Άλλα μέλη με τεράστια ιστορία στο χώρο που έπαιξαν με τους Σκορπιούς είναι ο τεράστιος Michael Schenker και ο Ulrich Roth (Uli Jon Roth). Η πορεία τους ξεκινάει με το “Lonesome Crow” του 1972.

 

 

 

Primary

 

 

 

Οι παγκόσμιες επιτυχίες τους είναι πάρα πολλές. “Rock You Like A Hurricane”, αποτελεί σύνθεση του 1984 και περιέχεται στην υπερδισκάρα “Love At First Sting”. Δεν είναι μόνο αυτό όμως καθώς παρέα του κάνουν επίσης το ξεσηκωτικό “Big City Nights”, η διαχρονική μπαλάντα “Still Loving You” και το “Crossfire”. H επιτυχία που γνώρισε ο δίσκος ήταν άνευ προηγουμένου, ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι τo “Rock You Like a Hurricane” βρίσκεται στη 18η θέση του καταλόγου του VH1 με τα 100 καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών.

 

 

 

Τα 2 επόμενα δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Ποιος άνθρωπος επάνω σε αυτόν τον πλανήτη δεν έχει ερωτευτεί, δακρύσει, αφιερώσει σε κάποιον ή δεν τα έχει συμπεριλάβει σε κάποια συλλογή. Μιλάμε ασφαλώς για τα “Wind Of Change” και “Send Me An Angel” από το δίσκο “Crazy World” του 1990. Οι Scorpions είναι πλέον τεράστιο όνομα και γράφουν ύμνους όπως το “Tease Me Please Me” και το ομώνυμο του άλμπουμ.

 

 

 

 

 

 

“Dynamite”, περιέχεται στο “Blackout” του 1982, ένα δίσκο που θα μπορούσε να είναι μια μικρή συλλογή, καθώς περιέχει (κρατηθείτε) τα “Can't Live Without You”, “No One Like You”, “You Give Me All I Need”, “When The Smoke Is Going Down” και φυσικά το ομώνυμο μεταξύ άλλων. “He's A Woman, She's A Man”, η δισκάρα που το περιέχει λέγεται “Taken By Force” και αποτελεί την 4η δουλειά των Scorpions. Κυκλοφόρησε το 1977 και περιέχει τα παρακάτω ασήμαντα τραγούδια της σειράς: “Born To Touch Your Feelings”, “I've Got To Be Free”, “We'll Burn The Sky” και “Steamrock Fever”. Το δίδυμο Schenker-Roth μάλλον έκανε καλή δουλειά.

 

 

Το “Here In My Heart” είναι κομμάτάρα, το ξέρω. Εσύ το ήξερες ότι είναι διασκευή; Αν όχι, σου λέω ότι η αυθεντική εκτέλεση ανήκει στη δεσποινίδα Tiffany. Την ποιά; Την Tiffany Renee Darwish, την όμορφη Αμερικανή με αρκετούς δίσκους στο παλμαρέ της. Ένας από αυτούς είναι και το “New Inside” (1990) που περιέχει και την εν λόγω μπαλάντα. Στο “Moment Of Glory”, o Klausάρας κάνει ντουέτο με την Lyn Liechty, ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΥΝ το κομμάτι και γίνεται και αυτό μέρος της ιστορίας των αγαπημένων μας Γερμαναράδων. “Lady Starlight”. “Animal Magnetism” πίσω στο 1980, αυτό με το προκλητικό εξώφυλλο, ναι. Θα αφήσω τους τίτλους των κομματιών να μιλήσουν μόνοι τους. “Make It Real”, “The Zoo”, “Twentieth Century Man”, “Hold Me Tight” και το ομώνυμο βεβαίως βεβαίως που έλεγε και ο συγχωρεμένος Χρήστος Τσαγανέας. Στην έκδοση με την ορχήστρα συναντάμε στα δεύτερα φωνητικά τους Melanie Marshall, Rita Campbell, Susie Webb και Zoë Nicholas, ενώ στο sitar τον Γερμανό συνθέτη Guenther Becker.

 

 

 

Primary

 

 

 

Οι Scorpions όμως δεν είναι μόνο τα άλμπουμ που προαναφέραμε, είναι πολλά περισσότερα και σε αυτά θα εμβαθύνουμε. Ακολουθούν οι κυριότερες στιγμές τους με χρονολογική σειρά:

 • To 1972 κυκλοφόρησε το “Lonesome Crow” από την Brain Records. Ήταν το μόνο άλμπουμ με τον Michael Schenker να συμμετέχει σε όλα τα κομμάτια. Και μετά ήρθε ο Roth…

 

 • …και το “Fly To The Rainbow” που κυκλοφόρησε το 1974. Το άλμπουμ είχε μεγαλύτερη απήχηση από ότι το “Lonesome Crow” και τραγούδια όπως το “Speedy's Coming” και το ομώνυμο έδωσαν τα φώτα για τις μουσικές επιρροές του συγκροτήματος. Ο Achim Kirschning αποφάσισε να αποχωρήσει μετά τις ηχογραφήσεις. Λίγο καιρό μετά αποχώρησε και ο Jürgen Rosenthal καθώς ήταν υποχρεωμένος να καταταγεί στο στρατό.

 

 • Το 1975, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το “In Trance”, τo οποίo σηματοδότησε την έναρξη της μακράς συνεργασίας των Scorpions με τον Γερμανό παραγωγό Dieter Dierks. Το άλμπουμ ήταν ένα τεράστιο βήμα για τους Scorpions και καθιέρωσε τον πιο heavy ήχο τους.

 

 

 

 

 • Το 1976, οι Scorpions κυκλοφόρησαν το “Virgin Killer” με το ιδιαίτερα προκλητικό εξώφυλλο. “Pictured Life” λέγεται το κομμάτι που ανοίγει το δίσκο και έμελε να γίνει κλασσικό.

 

 • Η σφραγίδα της επιτυχίας των Scorpions έρχεται με το “Tokyo Tapes”, ένα εκρηκτικό, ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ κάπου στο 1978 όπου κλείνει έναν κύκλο και ανοίγει έναν άλλο, ακόμα μεγαλύτερο.

 

 • Αυτός ανοίγει με το “Lovedrive”. Ένας ακόμα εκπληκτικός δίσκος, ένα ακόμα προκλητικό εξώφυλλο και φυσικά ένα τσούρμο μουσικές επιτυχίες. “Loving You Sunday Morning”, “Always Somewhere”, “Coast To Coast” είναι 3 από τα 4 κομμάτια της πρώτης πλευράς του βινυλίου, ενώ η δεύτερη ανοίγει με την υποτιμημένη κομματάρα “Can't Get Enough” και κλείνει με το αειθαλές “Holiday”, αφού έχει προηγηθεί και το ομώνυμο. Την περίοδο 1978-1979, όπου και κυκλοφόρησε ο δίσκος, είχε επιστρέψει και ο Μιχαλάκης ο Schenker. Αυτή είναι και η τελευταία ηχογράφησή του με τους Γερμανούς.

 

 

Primary

 

 

 • Το 1985 και αφού προηγήθηκε ένα σερί απίστευτων δίσκων που εκτόξευσε εμπορικά τους Σκορπιούς, για τους οποίους μιλήσαμε παραπάνω, κυκλοφορούν το “World Wide Live”, το δεύτερο επίσημο live άλμπουμ τους με όλες τις επιτυχίες που είχαν γράψει.

 

 • Bρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και συγκεκριμένα στο 1996. Οι Scorpions κυκλοφορούν το “Pure Instinct” μέσω της EastWest σε Καναδά και Ευρώπη και μέσω της Atlantic στην Αμερική. Ο δίσκος δεν είναι κάτι το φοβερό, περιέχει όμως την κομματάρα “You And I” και οι Γερμανοί ανακτούν λίγη από την παλιά τους αίγλη.

 

 

 

 

 

 • Επόμενο ενδιαφέρον εγχείρημα είναι το “Acoustica” του 2001, ένα άλμπουμ με 15 κομμάτια παιγμένα ακουστικά και ζωντανά από διάφορες συναυλίες στην Πορτογαλία.

 

 • Το “Humanity - Hour I” πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, έφερε όμως για πολλοστή φορά τους Scorpions στα μέρη μας, παρέα με τον μακαρίτη Joe Cocker στην πρώτη συναυλιακή επαφή του γράφοντος μαζί τους.

 

 • Η δεκαετία που διανύουμε χαρακτηρίζεται από 3 σημαντικές στιγμές. Η πρώτη αφορά την, υποτιθέμενη, τελευταία περιοδεία των Σκορπιών πριν διαλυθούν. Μια περιοδεία που πέρασε και από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και κυκλοφόρησε σαν M/Stick, MP3 με τίτλους όπως “Farewell Tour 2010 / 2011 – Dortmund” και “Farewell Tour 2010 / 2011 – Hannover”.

 

 • H δεύτερη, αφορά το “MTV Unplugged In Athens”. Για μια ακόμα φορά οι Scorpions τιμούν τη χώρα μας, παίζοντας στο Θέατρο Λυκαβητού ένα ακουστικό πρόγραμμα 24 κομματιών στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2013. Στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους το CD και DVD της βραδιάς κυκλοφορεί επίσημα σε Ευρώπη και Αμερική.

 

 

 

 

 

 • Φτάνουμε αισίως στο 2015. Το “Return To Forever” σκάει σαν βόμβα στα δισκοπωλεία, περιέχει εκπληκτικά τραγούδια όπως τα “Going Out With A Bang”, “We Built This House”, “House Of Cards”, “Rock 'n' Roll Band”, “Catch Your Luck And Play” και “Eye Of The Storm”, βγάζει ξανά σε παγκόσμια περιοδεία τους Γερμανούς και εμφανίζονται και στην Αθήνα, στην Πλατεία Νερού το καλοκαίρι του 2016.

 

 • Το “Rock Believer” κυκλοφόρησε στις 11 Φεβρουαρίου 2022. Το 2022 είναι πραγματικά μια πολύ ξεχωριστή χρονιά: Ακριβώς 50 χρόνια νωρίτερα, στις 22 Ιανουαρίου 1972, οι Scorpions έκαναν το θεαματικό ντεμπούτο τους στη δισκογραφία και ξεκίνησαν τη διεθνή τους καριέρα. Άλλο ένα ορόσημο και ένας ακόμη λόγος για να γιορτάσουν με τους θαυμαστές τους σε όλο τον κόσμο.

 

 

 

 

 

Scorpions και Eλλάδα:

 

Πριν από 28 χρόνια, στις 29 Νοεμβρίου του 1990, το διάσημο γερμανικό συγκρότημα έδωσε την πρώτη του συναυλία επί ελληνικού εδάφους στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι Scorpions εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στο απόγειο της καριέρας τους καθώς η μεγαλύτερή τους επιτυχία, η δακρύβρεχτη μπαλάντα “Wind Οf Change” έγινε ο άτυπος ύμνος της πτώσης του τείχους του Βερολίνου ένα χρόνο πριν.

Το αστείο είναι ότι τους Scorpions στην Ελλάδα τους έφερε η, λαβωμένη τότε, ΚΝΕ. Είχε προηγηθεί η διάσπαση του 1989 που 56 από τα 70 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ καθαιρέθηκαν από τον Περισσό επειδή διαφώνησαν στην συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Η συναυλία των Scorpions λοιπόν διοργανώθηκε από την ΚΝΕ που τότε ξεκινούσε το μακρύ ταξίδι για την ανασυγκρότησή της και από την γνωστή εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών «Νέο Ρεύμα» που για καιρό είχε στενές σχέσεις με το ΚΚΕ.

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι Scorpions, έφτασε αναπόφευκτα η συζήτηση στην πτώση του τείχους, την επανένωση και το τέλος της σοβιετικής…τυραννίας στην ανατολική Γερμανία (σύμφωνα με τις καθαρά αντικομμουνιστικές απόψεις των Scorpions). Κάποια στιγμή ένας δημοσιογράφος έκανε την επίμαχη ερώτηση:

«Καλά ρε παιδιά τότε γιατί σας έφερε στην Ελλάδα η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας;». Τα μέλη του γερμανικού συγκροτήματος άρχισαν να κοιτάζονται μεταξύ τους με αμηχανία, ο μάνατζερ τους το επιβεβαίωσε και τελικά όλοι μαζί έσκασαν στα γέλια. «Δεν το ξέραμε αυτό» ομολόγησαν.

Εδώ η πιο αξέχαστη και περίεργη στιγμή της συναυλίας του 1990 με τους Scorpions να τραγουδούν το άσμα της Μαρινέλλας “Θα ήθελα να ήσουν (Αγάπη μου)”:

 

 

 

 

 

 

Ήξερες ότι:

 • Από τότε, οι επισκέψεις των Scorpions γίνανε σύνηθες φαινόμενο σχεδόν κάθε καλοκαίρι.
  Έχουν παίξει με τεράστια ονόματα της παγκόσμιας σκηνής (Whitesnake) και της ελληνικής μεταλλικής (Firewind), καθώς και με Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

 

 • Έχουν γεμίσει το ΣΕΦ, το Λυκαβητό, την Πλατεία Νερού και φυσικά το γήπεδο Καραϊσκάκη.

 

 • Το “Scorpions Best” παραμένει το πρώτο σε πωλήσεις άλμπουμ στην χώρα μας και το κοινό που παρακολούθησε τις συναυλίες τους στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ξεπερνά τις 200.000!

 

 • Για πρώτη φορά επίσης, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε 2 από τα πιο διάσημα τραγούδια των Scorpions με τη συμμετοχή παιδικής χορωδίας στις 16 Ιουλίου 2018 στο Καλλιμάρμαρο.

 

 

 

 

 

Alice Cooper:

Ο Alice Cooper, ο θρύλος της μουσικής μας, έχει ήδη γιορτάσει την επέτειο των 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ και συνεχίζει να κάνει περιοδείες παρουσιάζοντας μοναδικά κι εντυπωσιακά shows. Ο Alice Cooper από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στην πορεία, άφησε εποχή με τις “ακραίες” εμφανίσεις του, καλυμμένος με αίμα, περιτριγυρισμένος με φίδια, γκιλοτίνες, ηλεκτρικές καρέκλες, αλυσίδες και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί ως “The Godfather of Shock Rock”.

 

 

 

Primary

 

 

 

Το 2022 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κυκλοφορία του “School’s Out", του απόλυτου ύμνου για τον εορτασμό του τέλους της σχολικής χρονιάς και τη βουτιά στο καλοκαίρι. Μισό αιώνα αργότερα, μπορούμε ακόμα να ακούσουμε την φωνή αυτού του ύμνου - Alice Cooper - να τον ερμηνεύει σε συναυλία. Επιπλέον, ο Alice Cooper κυκλοφόρησε το 2021 ένα νέο άλμπουμ με τίτλο “Detroit Stories”. Ο δίσκος αποτίει φόρο τιμής στο Detroit, την γενέθλια πόλη του. Παραγωγός του “Detroit Stories” είναι ο Bob Ezrin, ο οποίος ήταν παραγωγός και του “School's Out” το 1972. Μια σειρά από τεράστιες επιτυχίες του με τον Cooper, οδήγησε τον Ezrin να γίνει γρήγορα ένας από τους πιο επιτυχημένους παραγωγούς. Ήταν άλλωστε και ο παραγωγός του θρυλικού άλμπουμ “The Wall” των Pink Floyd - ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία. Η ιδέα να τραγουδήσουν τα παιδιά του σχολείου το αξέχαστο ρεφρέν “we don't need no education” στο “Another Brick in the Wall”, προήλθε από τον Ezrin!

 

 

 

 

 

 

Στην εκρηκτική του συναυλία στο ΟΑΚΑ, θα μας παρουσιάσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως το “Poison”, το “Bed of Nails”, το “School's Out”, το “House of Fire”, το “Feed My Frankenstein” και πολλά άλλα από δίσκους που έγραψαν ιστορία, όπως το θρυλικό “Trash” του 1986 ή το “Billion Dollar Babies” του 1973.

Η συνάντηση της χρονιάς είναι γεγονός. Scorpions - Alice Cooper! Δύο σπουδαίες συναυλίες σε μια βραδιά που θα θυμόμαστε για πάντα! Την Τετάρτη 6 Ιουλίου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας! Οι Scorpions, το θρυλικό συγκρότημα, 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ, παρουσιάζουν το “Rock Believer” σε μια περιοδεία που θα τους φέρει και στην Αθήνα και θα είναι η πιο εντυπωσιακή συναυλία που θα παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό.

 

 

H νύχτα της 6ης Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο θα είναι μαγική. Είναι βέβαιο ότι το κοινό δεν θα πάψει ούτε στιγμή να τραγουδάει και να συνοδεύει με τον ενθουσιασμό του τους αγαπημένους του καλλιτέχνες. Θα είναι σίγουρα μια ακόμα βραδιά με τους Scorpions που θα μείνει στην ιστορία!

 

 

 

 

 

 

Για το Rock Overdose,
Μιχάλης Τσολάκος

Comments