Αφιέρωμα SCORPIONS: Στιγμές μίας Rock ‘N’ Roll Band!

 

Εναλλακτικός τίτλος: Moments of Glory ενός συγκροτήματος ταγμένου στον σκληρό ήχο. Με τα λάθη του και με τις απόλυτες επιτυχίες του. Με επιλογές που συζητήθηκαν και αποδοκιμάστηκαν και με άλλες που στιγμάτισαν τη μουσική που αγαπάμε μια και καλή. Ποιοι είναι όμως οι SCORPIONS στην πραγματικότητα; Τι το ξεχωριστό έχει το συγκρότημα από τη Γερμανία;

 

Σχηματίστηκαν το 1965 από τον Rudolf Schenker (αδελφό του πασίγνωστου guitar hero Michael και το μόνο βασικό και σταθερό μέλος από τότε) στο Αννόβερο. Ξεκίνησαν σαν μια hard rock μπάντα στα 70's, για να κυνηγήσουν το εμπορικό όνειρο στα 80's λοξοκοιτάζωντας προς hair / glam metal μεριά. Το 1970 ο Klaus Meine αναλαμβάνει τα φωνητικά και συνδέει το όνομά του με τους Scorpions μέχρι και σήμερα. Από κοντά και ο Matthias Jabs που βρίσκεται στη μπάντα από το 1978, ενώ από το 2004 μέχρι τις μέρες μας ανήκει στο συγκρότημα και ο Paweł Mąciwoda Jastrzębski. Τελευταία προσθήκη ήταν αυτή του τρελο-Mikkey Dee που πήρε τη θέση του James Kottak στα τύμπανα το 2016. Άλλα μέλη με τεράστια ιστορία στο χώρο που έπαιξαν με τους Σκορπιούς είναι ο τεράστιος Michael Schenker και ο Ulrich Roth (Uli Jon Roth). Η πορεία τους ξεκινάει με το “Lonesome Crow” του 1972 και φτάνει μέχρι την επικείμενη συναυλία τους στο Καλλιμάρμαρο, μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μία νύχτα υπό τον τίτλο ONCE IN A LIFETIME. Μία μεγάλη ροκ βραδιά που θα μείνει στην ιστορία!

 

 

Αυτό που έρχεται στο νου όταν κάποιος ακούει τις λέξεις SCORPIONS και Ορχήστρα είναι το “Moment Of Glory”, δίσκος που περιέχει κομμάτια των Γερμανών ηχογραφημένα ξανά το 2000 με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου. Κάθε κομμάτι έχει και τη δική του ιστορία και μαζί θα ταξιδέψουμε στο χρόνο για περισσότερες λεπτομέρειες.

 

To “Hurricane 2000” δεν είναι άλλο από το τρισμέγιστο “Rock You Like A Hurricane”. Aποτελεί σύνθεση του 1984 και περιέχεται στην υπερδισκάρα “Love At First Sting”. Δεν είναι μόνο αυτό όμως καθώς παρέα του κάνουν επίσης το ξεσηκωτικό “Big City Nights”, η διαχρονική μπαλάντα “Still Loving You” και το “Crossfire” όπου στην επανηχογράφηση του 2000 θα το βρείτε σαν “Crossfire-Prologue (Midnight in Moscow)-Crossfire [Instrumental]”. H επιτυχία που γνώρισε ο δίσκος ήταν άνευ προηγουμένου, ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι τo “Rock You Like a Hurricane” βρίσκεται στη 18η θέση του καταλόγου του VH1 με τα 100 καλύτερα ροκ κομμάτια όλων των εποχών.

 

Συνέχεια με το ομώνυμο κομμάτι που αποτελεί νέα σύνθεση στην οποία συμμετέχουν οι Kai Petersen, Michael Perfler και Vince Pirillo. Τα 2 επόμενα δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Ποιος άνθρωπος επάνω σε αυτόν τον πλανήτη δεν έχει ερωτευτεί, δακρύσει, αφιερώσει σε κάποιον ή δεν τα έχει συμπεριλάβει σε κάποια συλλογή. Μιλάμε ασφαλώς για τα “Wind Of Change” και “Send Me An Angel” από το δίσκο “Crazy World” του 1990. Οι Scorpions είναι πλέον τεράστιο όνομα και γράφουν ύμνους όπως το “Tease Me Please Me” και το ομώνυμο του άλμπουμ.

 

Ακολουθεί το instrumental “Deadly Sting Suite” και ένα medley με τα “He's A Woman, She's A Man” και “Dynamite”. Ξεκινώντας από το δεύτερο, περιέχεται στο “Blackout” του 1982, ένα δίσκο που θα μπορούσε να είναι μια μικρή συλλογή, καθώς περιέχει (κρατηθείτε) τα “Can't Live Without You”, “No One Like You”, “You Give Me All I Need”, “When The Smoke Is Going Down” και φυσικά το ομώνυμο μεταξύ άλλων.

 

Πάμε όμως και στο πρώτο, η δισκάρα που το περιέχει λέγεται “Taken By Force” και αποτελεί την 4η δουλειά των Scorpions. Κυκλοφόρησε το 1977 και περιέχει τα παρακάτω ασήμαντα τραγούδια της σειράς: “Born To Touch Your Feelings”, “I've Got To Be Free”, “We'll Burn The Sky” και “Steamrock Fever”. Το δίδυμο Schenker-Roth μάλλον έκανε καλή δουλειά.

 

Το “Here In My Heart” είναι κομμάτάρα, το ξέρω. Εσύ το ήξερες ότι είναι διασκευή; Αν όχι, σου λέω ότι η αυθεντική εκτέλεση ανήκει στη δεσποινίδα Tiffany. Την ποιά; Την Tiffany Renee Darwish, την όμορφη Αμερικανή με αρκετούς δίσκους στο παλμαρέ της. Ένας από αυτούς είναι και το “New Inside” (1990) που περιέχει και την εν λόγω μπαλάντα. Στο “Moment Of Glory”, o Klausάρας κάνει ντουέτο με την Lyn Liechty, ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΥΝ το κομμάτι και γίνεται και αυτό μέρος της ιστορίας των αγαπημένων μας Γερμαναράδων.

Δέκατο και τελευταίο το “Lady Starlight”. “Animal Magnetism” πίσω στο 1980, αυτό με το προκλητικό εξώφυλλο, ναι. Θα αφήσω τους τίτλους των κομματιών να μιλήσουν μόνοι τους. “Make It Real”, “The Zoo”, “Twentieth Century Man”, “Hold Me Tight” και το ομώνυμο βεβαίως βεβαίως που έλεγε και ο συγχωρεμένος Χρήστος Τσαγανέας. Στην έκδοση με την ορχήστρα συναντάμε στα δεύτερα φωνητικά τους Melanie Marshall, Rita Campbell, Susie Webb και Zoë Nicholas, ενώ στο sitar τον Γερμανό συνθέτη Guenther Becker.

 

Εδώ τελειώνει η ιστορία του “Scorpions & Berliner Philharmoniker - Moment Of Glory” όπως είναι ο πλήρης τίτλος, του πρώτου δίσκου που απέκτησε ο γράφων από εκείνους, όχι όμως και αυτή των Σκορπιών. Είχαμε αποτοξινώσεις, τσακωμούς, αποχωρήσεις και άλλα πολλά. Εμείς θα σταθούμε στα της μουσικής. Οι Scorpions δεν είναι μόνο τα άλμπουμ που προαναφέραμε, είναι πολλά περισσότερα και σε αυτά θα εμβαθύνουμε. Ακολουθούν οι κυριότερες στιγμές τους με χρονολογική σειρά:

 

 

 • To 1972 κυκλοφόρησε το “Lonesome Crow” από την Brain Records. Ήταν το μόνο άλμπουμ με τον Michael Schenker να συμμετέχει σε όλα τα κομμάτια. Και μετά ήρθε ο Roth…

 

 • …και το “Fly To The Rainbow” που κυκλοφόρησε το 1974. Το άλμπουμ είχε μεγαλύτερη απήχηση από ότι το “Lonesome Crow” και τραγούδια όπως το “Speedy's Coming” και το ομώνυμο έδωσαν τα φώτα για τις μουσικές επιρροές του συγκροτήματος. Ο Achim Kirschning αποφάσισε να αποχωρήσει μετά τις ηχογραφήσεις. Λίγο καιρό μετά αποχώρησε και ο Jürgen Rosenthal καθώς ήταν υποχρεωμένος να καταταγεί στο στρατό.

 

 • Το 1975, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το “In Trance”, τo οποίo σηματοδότησε την έναρξη της μακράς συνεργασίας των Scorpions με τον Γερμανό παραγωγό Dieter Dierks. Το άλμπουμ ήταν ένα τεράστιο βήμα για τους Scorpions και καθιέρωσε τον πιο heavy ήχο τους.

 

 

 • Το 1976, οι Scorpions κυκλοφόρησαν το “Virgin Killer” με το ιδιαίτερα προκλητικό εξώφυλλο. “Pictured Life” λέγεται το κομμάτι που ανοίγει το δίσκο και έμελε να γίνει κλασσικό.

 

 • Η σφραγίδα της επιτυχίας των Scorpions έρχεται με το “Tokyo Tapes”, ένα εκρηκτικό, ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ κάπου στο 1978 όπου κλείνει έναν κύκλο και ανοίγει έναν άλλο, ακόμα μεγαλύτερο.

 

 • Αυτός ανοίγει με το “Lovedrive”. Ένας ακόμα εκπληκτικός δίσκος, ένα ακόμα προκλητικό εξώφυλλο και φυσικά ένα τσούρμο μουσικές επιτυχίες. “Loving You Sunday Morning”, “Always Somewhere”, “Coast To Coast” είναι 3 από τα 4 κομμάτια της πρώτης πλευράς του βινυλίου, ενώ η δεύτερη ανοίγει με την υποτιμημένη κομματάρα “Can't Get Enough” και κλείνει με το αειθαλές “Holiday”, αφού έχει προηγηθεί και το ομώνυμο. Την περίοδο 1978-1979, όπου και κυκλοφόρησε ο δίσκος, είχε επιστρέψει και ο Μιχαλάκης ο Schenker. Αυτή είναι και η τελευταία ηχογράφησή του με τους Γερμανούς.

 

 • Το 1985 και αφού προηγήθηκε ένα σερί απίστευτων δίσκων που εκτόξευσε εμπορικά τους Σκορπιούς, για τους οποίους μιλήσαμε παραπάνω, κυκλοφορούν το “World Wide Live”, το δεύτερο επίσημο live άλμπουμ τους με όλες τις επιτυχίες που είχαν γράψει.

 

 

 • Bρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και συγκεκριμένα στο 1996. Οι Scorpions κυκλοφορούν το “Pure Instinct” μέσω της EastWest σε Καναδά και Ευρώπη και μέσω της Atlantic στην Αμερική. Ο δίσκος δεν είναι κάτι το φοβερό, περιέχει όμως την κομματάρα “You And I” και οι Γερμανοί ανακτούν λίγη από την παλιά τους αίγλη.

 

 • Επόμενο ενδιαφέρον εγχείρημα είναι το “Acoustica” του 2001, ένα άλμπουμ με 15 κομμάτια παιγμένα ακουστικά και ζωντανά από διάφορες συναυλίες στην Πορτογαλία.

 

 • Το “Humanity - Hour I” πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, έφερε όμως για πολλοστή φορά τους Scorpions στα μέρη μας, παρέα με τον μακαρίτη Joe Cocker στην πρώτη συναυλιακή επαφή του γράφοντος μαζί τους.

 

 • Η δεκαετία που διανύουμε χαρακτηρίζεται από 3 σημαντικές στιγμές. Η πρώτη αφορά την, υποτιθέμενη, τελευταία περιοδεία των Σκορπιών πριν διαλυθούν. Μια περιοδεία που πέρασε και από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και κυκλοφόρησε σαν M/Stick, MP3 με τίτλους όπως “Farewell Tour 2010 / 2011 – Dortmund” και “Farewell Tour 2010 / 2011 – Hannover”.

 

 

 • H δεύτερη, αφορά το “MTV Unplugged In Athens”. Για μια ακόμα φορά οι Scorpions τιμούν τη χώρα μας, παίζοντας στο Θέατρο Λυκαβητού ένα ακουστικό πρόγραμμα 24 κομματιών στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2013. Στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους το CD και DVD της βραδιάς κυκλοφορεί επίσημα σε Ευρώπη και Αμερική.

 

 • Φτάνουμε αισίως στο 2015. Το “Return To Forever” σκάει σαν βόμβα στα δισκοπωλεία, περιέχει εκπληκτικά τραγούδια όπως τα “Going Out With A Bang”, “We Built This House”, “House Of Cards”, “Rock 'n' Roll Band”, “Catch Your Luck And Play” και “Eye Of The Storm”, βγάζει ξανά σε παγκόσμια περιοδεία τους Γερμανούς και εμφανίζονται και στην Αθήνα, στην Πλατεία Νερού το καλοκαίρι του 2016.

 

Trivia: Όσοι επιλέξετε να επενδύσετε στο δίσκο, προτιμήστε τη ρώσικη έκδοση της Sony Music, RCA, SevenOne Music η οποία περιέχει 7 επιπλέον κομμάτια και το DVD του “MTV Unplugged In Athens” με όλη τη συναυλία και το making of documentary.

 

Scorpions και Eλλάδα:

Πριν από 28 χρόνια, στις 29 Νοεμβρίου του 1990, το διάσημο γερμανικό συγκρότημα έδωσε την πρώτη του συναυλία επί ελληνικού εδάφους στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι Scorpions εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στο απόγειο της καριέρας τους καθώς η μεγαλύτερή τους επιτυχία, η δακρύβρεχτη μπαλάντα “Wind Οf Change” έγινε ο άτυπος ύμνος της πτώσης του τείχους του Βερολίνου ένα χρόνο πριν.

 

Το αστείο είναι ότι τους Scorpions στην Ελλάδα τους έφερε η, λαβωμένη τότε, ΚΝΕ. Είχε προηγηθεί η διάσπαση του 1989 που 56 από τα 70 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ καθαιρέθηκαν από τον Περισσό επειδή διαφώνησαν στην συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Η συναυλία των Scorpions λοιπόν διοργανώθηκε από την ΚΝΕ που τότε ξεκινούσε το μακρύ ταξίδι για την ανασυγκρότησή της και από την γνωστή εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών «Νέο Ρεύμα» που για καιρό είχε στενές σχέσεις με το ΚΚΕ.

 

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι Scorpions, έφτασε αναπόφευκτα η συζήτηση στην πτώση του τείχους, την επανένωση και το τέλος της σοβιετικής…τυραννίας στην ανατολική Γερμανία (σύμφωνα με τις καθαρά αντικομμουνιστικές απόψεις των Scorpions). Κάποια στιγμή ένας δημοσιογράφος έκανε την επίμαχη ερώτηση:

 

«Καλά ρε παιδιά τότε γιατί σας έφερε στην Ελλάδα η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας;». Τα μέλη του γερμανικού συγκροτήματος άρχισαν να κοιτάζονται μεταξύ τους με αμηχανία, ο μάνατζερ τους το επιβεβαίωσε και τελικά όλοι μαζί έσκασαν στα γέλια. «Δεν το ξέραμε αυτό» ομολόγησαν.

 

Εδώ η πιο αξέχαστη και περίεργη στιγμή της συναυλίας του 1990 με τους Scorpions να τραγουδούν το άσμα της Μαρινέλλας “Θα ήθελα να ήσουν (Αγάπη μου)”:

 

 

Ήξερες ότι:

 • Από τότε, οι επισκέψεις των Scorpions γίνανε σύνηθες φαινόμενο σχεδόν κάθε καλοκαίρι.
  Έχουν παίξει με τεράστια ονόματα της παγκόσμιας Σκηνής (Whitesnake) και της ελληνικής μεταλλικής (Firewind), καθώς και με Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

 

 • Έχουν γεμίσει το ΣΕΦ, το Λυκαβητό, την Πλατεία Νερού και φυσικά το γήπεδο Καραϊσκάκη.

 

 • Το “Scorpions Best” παραμένει το πρώτο σε πωλήσεις άλμπουμ στην χώρα μας και το κοινό που παρακολούθησε τις συναυλίες τους στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ξεπερνά τις 200.000!

 

 • Για πρώτη φορά επίσης, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε 2 από τα πιο διάσημα τραγούδια των Scorpions με τη συμμετοχή παιδικής χορωδίας στις 16 Ιουλίου στο Καλλιμάρμαρο.

 

Φτάνοντας στο τώρα:

Οι Scorpions στην Αθήνα για μια συναυλία που θα μείνει στην ιστορία. Ο Ιούλιος του 2018 θα είναι μια σημαντική στιγμή για εκείνους αλλά και τους χιλιάδες φίλους τους σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ελλάδα.

 

Γιατί για πρώτη φορά το θρυλικό συγκρότημα θα τραγουδήσει σε ένα από τα ομορφότερα στάδια του κόσμου, στο Καλλιμάρμαρο, στο στάδιο που αναβίωσαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896 και εκεί που πάντα καταλήγει κάθε χρόνο ο αυθεντικός μαραθώνιος της Αθήνας.

 

Οι Scorpions στο άκουσμα και μόνο της ιδέας ενθουσιάστηκαν! Αλλά και ο τίτλος της βραδιάς, Once in a Lifetime, δεν είναι τυχαίος, μιας και οι εκπλήξεις δεν σταματούν στην επιλογή του μοναδικού αυτού χώρου!

 

Τη συναυλία θα ανοίξει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, παρουσιάζοντας με συμφωνικό ήχο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των διάσημων Σκορπιών.

 

Και φυσικά, το αγαπημένο μας συγκρότημα θα χαρίσει στο ελληνικό κοινό μια μοναδική ροκ συναυλία, αντάξια της καριέρας του! Ετοιμαστείτε για μια ροκ βραδιά που θα μείνει στην ιστορία!

 

 

 

Για το Rock Overdose,
Μιχάλης Τσολάκος

Comments