SERPENT LORD (GR) στο Rock Overdose: «Στα live μας θα δείτε μια μπάντα που της αρέσει να βρίσκεται πάνω στο σανίδι”

Είναι πολύ ευχάριστο να δημιουργούνται νέες ελληνικές heavy metal μπάντες με όραμα, ταλέντο, αγάπη για αυτό που κάνουν, νέες ιδέες και όρεξη για δουλειά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις μπάντες του εξωτερικού. Οι Θεσσαλονικείς Serpent Lord (GR) έχουν αδιαμφισβήτητα όλα τα παραπάνω. Αν και μετράνε ήδη 3 χρόνια ζωής στον χώρο της heavy metal μουσικής, στις 14 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album με τίτλο “Towards the Damned” το οποίο έχει αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές.

 

Με την κυκλοφορία του δεύτερου video clip από τον δίσκο με τίτλο “Seed of Divine” στις 22 Δεκεμβρίου καθώς και του επερχόμενου live τους στις 18 Ιανουαρίου στο 8Ball Club στη Θεσσαλονίκη βρήκαμε αφορμή να τους μιλήσουμε. Διαβάστε τι μας είπαν στην συνέντευξη που ακολουθεί.

 

 

Rock Overdose: Καλώς ήρθατε στο Rock Overdose! Χαρά μας να σας έχουμε κοντά μας! Μιλήστε μας λίγο για τη σύνθεση της μπάντας, πως βρεθήκατε μεταξύ σας και πως αποφασίσατε να ακολουθήσετε τον ήχο που υπηρετείτε.

 

Serpent Lord (GR): Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση! Είναι μεγάλη μας χαρά να φιλοξενούμαστε για ακόμη μια φορά στο Rock Overdose.

 

Η μπάντα ξεκίνησε από τον Κωνσταντίνο Σωτηρέλη και τον Γιώργο Σαββίδη το 2016 και αμέσως προστέθηκε στο line up ο Γιώργος Τερζιτάνος. Πορευτήκαμε σαν 3άδα, έχοντας ως drummer στην αρχή session μέλη μέχρι που βγήκαμε τον Βαγγέλη Καραφώτη το 2017, ο οποίος ηχογράφησε τα τύμπανα στο ντεμπούτο μας και συνεχίζει ως τώρα να βρίσκεται στο συγκρότημα. Τον Οκτώβριο του 2017 ο Σαββίδης αποχώρησε από την μπάντα και ο Μάριος Αρίκας ανέλαβε τα φωνητικά, τα οποία ηχογράφησε και στο ντεμπούτο μας, ενώ την ρυθμική κιθάρα ανέλαβε για τα live μας ο Αχιλλέας Χρυσοχοϊδης.

 

Από την αρχή η μπάντα ξεκίνησε έχοντας ως στόχο να παίξει heavy metal, έχοντας μια σκοτεινή αύρα. Είχαμε και έχουμε ακόμη μεγάλη αγάπη τους In Solitude, οι οποίοι μας έχουν επηρεάσει τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, αλλά και πολλές ακόμη μπάντες, αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θέλουμε να παίξουμε όπως παίζει η τάδε μπάντα. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, συνδυάζοντας τις επιρροές μας. Έχουμε πολλά heavy metal, thrash metal, black metal και death metal ακούσματα, ακόμη και pop/latin ή και ανατολίτικες επιρροές και αυτό νομίζω μας δίνει μια ταυτότητα ξεχωρίζοντάς μας κατά κάποιο τρόπο από άλλες μπάντες.

 

 

Rock Overdose: Εδώ και λίγους μήνες έχουμε στα χέρια μας την πρώτη σας δουλειά με τίτλο “Towards the Damned” η οποία κυκλοφόρησε στις 14 Σεπτεμβρίου. Μιλήστε μας για αυτό (για την ηχογράφηση, την παραγωγή κτλ).

 

Serpent Lord (GR): Το άλμπουμ κυκλοφόρησε όπως πολύ σωστά είπες στις 14 Σεπτεμβρίου μέσω της Alcyone Records. Αρχικά, να πούμε ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή την κυκλοφορία γιατί ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Οι ηχογραφήσεις έγιναν όπως στο demo μας στα Infected Studios, με παραγωγό τον Γιώργο Στουρνάρα (mainman των Mass Infection). Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από την δουλειά του στο κομμάτι της παραγωγής, μίξης και μάστερ του άλμπουμ και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την συνεργασία μας και στην επόμενή μας κυκλοφορία. Ο Γιώργος κατάφερε να μας δώσει ταυτότητα στον ήχο, να μας κάνει να ακουγόμαστε old school κατά κάποιο τρόπο, αλλά και σύγχρονοι κατά έναν άλλον. Η βοήθειά του ήταν καθοριστική και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

 

Η σύνθεση του άλμπουμ διήρκησε λιγότερο από έναν χρόνο και όλη η μουσική αλλά και οι στίχοι έχουν γραφτεί από τον Κωνσταντίνο Σωτηρέλη και Γιώργο Τερζιτάνο, με τον Γιώργο Σαββίδη να συνεισφέρει μουσικά και στιχουργικά στα “Sacrilegium” και “Blood Offering”, στα οποία έγραψε το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής. Όλες οι κιθάρες, ρυθμικές και lead ηχογραφήθηκαν από τον Γιώργο Τερζιτάνο, το μπάσο από τον Κωνσταντίνο Σωτηρέλη, τα τύμπανα από τον Βαγγέλη Καραφώτη, η lead φωνές από τον Μάριο Αρίκα και τα back vocals από τον Μάριο, τον Γιώργο και τον Κωνσταντίνο. Ήταν μια πολύ όμορφη διαδικασία, τόσο η σύνθεση όσο και η ηχογράφηση και χαιρόμαστε που σύντομα θα επιστρέψουμε στο στούντιο.

 

Rock Overdose: Οι κριτικές μέχρι τώρα είναι πολύ θετικές. Τι ανταπόκριση έχετε λάβει από τον κόσμο;

 

Serpent Lord (GR): Πραγματικά οι αντιδράσεις ως τώρα είναι εξαιρετικές. Δεν περιμέναμε τέτοια απήχηση και τόσο θετικό feedback. Υπήρξαν και 1-2 μέτριες κριτικές αλλά ως επί το πλείστον οι βαθμολογίες είναι πολύ υψηλές. Διαδικτυακά περιοδικά όπως το Rock Overdose, Rock Hard, Metal.de, Crossfire Metal μας έχουν βάλει πάρα πολύ καλές βαθμολογίες,  καθώς και έντυπα περιοδικά, όπως το αγγλικό PowerPlay, το επίσης αγγλικό Fireworks, το Πορτογαλλικό Ultraje, η μεξικάνικη εφημερίδα Synthesis η οποία έχει Metal στήλη, αλλά και το ελληνικό Metal Hammer που μας έβγαλε άλμπουμ του μήνα Οκτωβρίου. Νομίζω για ντεμπούτο είναι ήδη πάρα πολύ καλά και αυτό μας δίνει δύναμη και διάθεση ώστε να βελτιωθούμε και να γράψουμε ακόμη καλύτερο υλικό.

 

 

Rock Overdose: Το album περιλαμβάνει 10 συνθέσεις εκ των οποίων η μία - “Evvuio Oitovo Iman” - είναι στην φρυγική γλώσσα. Μιλήστε μας λίγο για την διαδικασία σύνθεσης των κομματιών, τους στίχους και τη μουσική.

 

Serpent Lord (GR): Ακριβώς. Την μουσική και τους στίχους την γράφουν ο Γιώργος Τερζιτάνος και ο Κωνσταντίνος Σωτηρέλης. Πολλές φορές γράφουμε ο καθένας χωριστά κάποια ριφ ή δομές, τις παρουσιάζουμε ο ένας στον άλλον, κάνουμε αλλαγές, προσθέτουμε ή αφαιρούμε πράγματα ή εν τέλει ξεκινάμε από την αρχή κάτι μαζί. Με τους στίχους είναι συνήθως πιο «μοναχικά» τα πράγματα, τις περισσότερες φορές ο καθένας γράφει τους στίχους και ύστερα ο άλλος κάνει κάποιες αλλαγές αν χρειαστεί. Πάντως, να πούμε ότι μιας και γράφουμε ήδη νέο υλικό, ο Μάριος έχει αρχίσει να συμμετέχει στην σύνθεση, έχοντας προσφέρει ήδη κάποια ριφ ή ιδέες.

 

Γενικά το κριτήριο για να αποφασίσουμε αν ένα ριφ ή όχι θα κρατηθεί, είναι να αρέσει κυρίως σε μας. Να μας πορώνει. Αν δεν το κάνει, τότε δεν μπαίνει. Προσπαθούμε να γράφουμε όσο το δυνατόν γίνεται μακριά από το συνηθισμένο, χωρίς ωστόσο να έχουμε ως στόχο να κάνουμε τα κομμάτια περίεργα ή δυσκολοάκουστα μόνο και μόνο για να διαφέρουμε. Θέλουμε να ακούγεται εύκολα η μουσική μας, θέλουμε ο ακροατής να μπορεί να ταυτιστεί μαζί της. Απλά χρησιμοποιούμε τις γνώσεις μας όσο καλύτερα γίνεται, ώστε να την κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα και αυθεντική.

 

Όσον αφορά τους στίχους, είμαστε εν μέρει μια occult μπάντα. Ασχολούμαστε με τις τελετουργίες, με το κομμάτι της θρησκείας, το μεταφυσικό, την μαγεία, την μυθολογία, τις αρχαίες θεότητες, αλλά όχι απλά για να προκαλέσουμε. Κάθε ιστορία που μεταφέρουμε έχει ένα νόημα από πίσω, μια φιλοσοφία. Έτσι, πολλά κομμάτια μας έχουν να κάνουμε με τον θάνατο, άλλα με τον έρωτα, άλλα με την εξουσία, όλα όμως θα περάσουν μέσα από το occult concept.

 

Rock Overdose: Από που αντλείτε την έμπνευση σας;

 

Serpent Lord (GR): Στους στίχους αντλούμε έμπνευση από τα βιβλία της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, από φιλοσοφικά κείμενα, από βιβλία μυθολογίας αλλά και φυσικά από την καθημερινότητά μας, τα βιώματά μας και την διάθεσή μας. Νομίζω για έναν δημιουργό, η διάθεση που έχει καθορίζει το πώς και τι θα γράψει και πώς θα το γράψει.

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι γενικά τα μουσικά σας ακούσματα; Τι ακούτε τον τελευταίο καιρό;

 

Serpent Lord (GR): Ακούμε σχεδόν όλα τα είδη metal μουσικής, αλλά δεν μένουμε εκεί μόνο. Ακούμε αρκετή pop, όπως πχ Michael Jackson. Ακούμε κάποια blues, jazz, funky, rock, latin. Είτε ως ακροατές που θέλουν να διασκεδάσουν  και να ψυχαγωγηθούν είτε ως μουσικοί που θέλουν να μελετήσουν και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

 

Όσον αφορά το τι ακούμε τον τελευταίο καιρό, θα πρότεινα να ψάξετε τους Panegyrist οι οποίοι είναι από τις πιο περίεργες metal μπάντες που έχω ακούσει, έχοντας λίγο από Blind Guardian με Black Metal, αλλά και τους Θεσσαλονικείς και φίλους μας Nihilism, οι οποίοι παίζουν black metal και θα κυκλοφορήσουν σε λίγο καιρό το ντεμπούτο τους. Επίσης, αξίζει να ακούσετε τους Sorgelig από Βόλο, που παίζουν επίσης black metal αλλά και τους Forsaken Corspes, που παίζουν death metal, με την μπάντα να ανήκει στον ρυθμικό μας κιθαρίστα.

 

Rock Overdose: Στις 22 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε το δεύτερο βίντεο clip από τον δίσκο, με τίτλο “Seed of Divine”. Το πρώτο ήταν το “The Lesser Key”. Την σκηνοθεσία για άλλη μία φορά την έχει αναλάβει ο Bob Katsionis. Το concept του video ήταν δική σας έμπνευσης; Μιλήστε μας για τα γυρίσματα.

 

Serpent Lord (GR): Ναι, και τα δύο τα επιμεληθήκαμε εμείς όσον αφορά το concept και η σκηνοθεσία ήταν και τις 2 φορές του Bob. Στο “The Lesser Key” τα πράγματα ήταν λίγο περίεργα. Πρώτη φορά γυρνούσαμε βίντεο κλιπ, παρόλα αυτά είχαμε σχεδιάσει πάρα πολλά πράγματα και τα είχαμε όλα καταγεγραμμένα. Δεν ξέραμε όμως τι θα συναντήσουμε, τι μπορεί να γίνει και τι όχι. Οπότε αυτό μας καθυστέρησε λίγο και μας κούρασε από την άποψη ότι κάναμε γυρίσματα 2 συνεχόμενες μέρες για πάρα πολλές ώρες. Την δεύτερη φορά τα πράγματα ήταν εν μέρει πιο απλά. Ήμασταν πιο έμπειροι και πιο ξεκάθαροι στο τι θέλουμε. Πάλι, υπήρξαν δυσκολίες, όπως πχ το γυμνό και ο φόβος του πως θα αντιμετωπιστεί, πώς θα το γυρίσουμε ώστε να μη βγει ακραίο ή γελοίο ή οτιδήποτε τέτοιο. Δουλέψαμε πάρα πολύ, όμως και στα δύο, τα σχεδιάζαμε πολύ καιρό και όλα ήταν δική μας δημιουργία, από τις φωτιές μέχρι και τις στολές. Βέβαια, δεν θα έβγαινε αυτό το αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε o Bob στην μέση και φυσικά η Μαρία, το μοντέλο του κλιπ αλλά και η Γιώτα που επιμελήθηκε το make up.

 

 

Rock Overdose: Μιλήστε μας για τα live που έχετε δώσει ως τώραείτε ως support στους Innerwish, Omen (2 φορές), Grand Magus, Exarsis και Northwind είτε μόνοι σας. Τι θα σας μείνει αξέχαστο από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας;

 

Serpent Lord (GR): Είμαστε αρκετά τυχεροί γιατί από την αρχή υπήρξαν άτομα που μας εμπιστεύτηκαν. Με τον Βαγγέλη Καμαρέτσο (Eightball), να μας προτείνει στους Innerwish χωρίς να έχουμε ούτε 1 live, ούτε ένα demo έτοιμο, ούτε καν σελίδα στο facebook, μέχρι τον Χρήστο Παπαναντσίδη ο οποίος εμπιστεύτηκε την κρίση του Βαγγέλη (για ακόμη μια φορά) και το βίντεο από το live με τους Innerwish και μας έβαλε ως support στους Omen, στο δεύτερο, μόλις, live μας.

 

Νομίζω όλα τα live μέχρι στιγμής θα μας μείνουν αξέχαστα. Σίγουρα το ότι παίξαμε στην Αλεξανδρούπολη και με το που βγήκαμε υπήρξε κόσμος που φώναζε το όνομα της μπάντας, ήταν από τα κορυφαία που έχουμε ζήσει, όμως νομίζω πως η καλύτερή μας στιγμή ήταν τον Ιούνιο στο πρώτο μας headline show στο Eightball. Το τι ζήσαμε και τι ανταπόκριση είχαμε εκείνη την μέρα ήταν κάτι που δεν περιμέναμε και ανυπομονούμε να ζήσουμε τέτοιες στιγμές στο επερχόμενό μας live.

 

Rock Overdose: Στα live σας αρέσει να έχετε μια μυστικιστική εμφάνιση, σαν τελετουργικό.  Τι έχουμε να περιμένουμε σε μια ζωντανή σας εμφάνιση; Σκέφτεστε να πάτε το image σας και ένα βήμα παρακάτω ώστε να αποκτήσετε ένα χαρακτηριστικό ύφος στα μάτια του κόσμου;

 

Serpent Lord (GR): Πρώτα από όλα θα δείτε μια μπάντα γεμάτη ενέργεια, κινητική πάνω στο stage. Μια μπάντα που της αρέσει να βρίσκεται πάνω στο σανίδι και να παίζει την μουσική της για το κοινό. Από εκεί και πέρα, κάθε μας εμφάνιση είναι και μια τελετή. Υπάρχουν κεριά, μυστικιστικά βιβλία, η Διαθήκη, νεκροκεφαλές, banners με σφραγίδες δαιμόνων και 2 άνθρωποι ντυμένοι μοναχοί, με τις στολές των video clips. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στις εμφανίσεις μας και θέλουμε να τις εξελίσσουμε συνεχώς. Μετράει πολύ το οπτικό κομμάτι και επενδύουμε πάνω του, χωρίς όμως να παραμελούμε την μουσική. Δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό και καλούμε το κοινό να συμμετέχει στην τελετουργία που πραγματοποιούμε εκείνη την ώρα.

 

Κάθε φορά προσθέτουμε πράγματα στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Δεν ξέρω πόσο παρακάτω μπορεί να πάει, αλλά σίγουρα δεν θα μείνουμε σε αυτό για πάντα. Θα εξελίσσεται συνεχώς.

 

Rock Overdose: Πως βλέπετε την ελληνική metal σκηνή; Πόσο δύσκολο είναι να πάει μπροστά μία μπάντα που ξεκινάει τώρα τα πρώτα της βήματα;

 

Serpent Lord (GR): Η ελληνική metal σκηνή είναι πολύ δυνατή αλλά και συγχρόνως πολύ αδύναμη. Υπάρχουν τρομερά καλές μπάντες στην χώρα, σε κάθε είδος, παρόλα αυτά υπάρχει και πολύ ανταγωνισμός. Κακός ανταγωνισμός, θάψιμο, κλίκες, δικαστές του ίντερνετ και πάει λέγοντας. Νομίζω όμως πως τα πράγματα βελτιώνονται και θα βελτιωθούν περισσότερο, αν αφήσουμε στην άκρη την μιζέρια. Και αναφέρομαι σε μπάντες, μαγαζάτορες, περιοδικά και κοινό. Όλοι είναι υπεύθυνοι τόσο για την ανοδική όσο και την κατηφορική πορεία.

 

Πάντως είναι πολύ δύσκολο να ξεκινάς ένα τέτοιο εγχείρημα. Λογικά σε οποιαδήποτε χώρα, αλλά ένα παραπάνω στην χώρα που ποτέ η τέχνη δεν ήταν στις πρώτες προτεραιότητες. Από την άλλη, χρειάζονται πολλά λεφτά και φυσικά πάρα πάρα πολλή δουλειά καθημερινά. Χωρίς δουλειά και αγάπη γι΄αυτό που κάνεις, δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

 

 

Rock Overdose: Αν είχατε τη δυνατότητα με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε από τον χώρο του metal (ελληνικό και ξένο);

 

Serpent Lord (GR): Δύσκολη ερώτηση. Matt Barlow, Marty Friedman, Eric Adams, Steve DiGiorgio και εκατοντάδες ακόμη. Αν και νομίζω πως όλοι στη μπάντα εν τέλει θα συμφωνούσαμε στους In Solitude, ακόμη κι αν έχουν πλέον διαλυθεί.

 

Rock Overdose: Στις 18 Ιανουαρίου θα εμφανιστείτε στο 8Ball Club στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Θα κάνετε κάποια επιπλέον live; Ετοιμάζετε κομμάτια για τον επόμενο δίσκο σας; Τι έχουμε να περιμένουμε από εσάς;

 

Serpent Lord (GR): Ακριβώς. Θα χαρούμε να σας δούμε όλους εκεί. Θα είναι μια εμφάνιση που θα σας ανταμείψει, έχουμε ετοιμάσει αρκετά ενδιαφέροντα σκηνικά και φυσικά θα έχουμε πολύ καλές μπάντες, όπως τους Blackstone Puppers, Rhodium και Explosia!

 

Ναι, έχουμε πολύ υλικό έτοιμο και γράφουμε συνεχώς επιπλέον πράγματα. Η δημιουργία δεν σταματάει ευτυχώς, οπότε το εκμτεταλλευόμαστε όσο μπορούμε. Θα ανακοινώσουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στο μέλλον, όπως συναυλίες αλλά και κυκλοφορίες που δεν περιμένετε.

 

Rock Overdose: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ! Ο επίλογος δικός σας.

 

Serpent Lord (GR): Σε ευχαριστούμε πολύ Τζοβάνα για την συνέντευξη, είναι μεγάλη χαρά μας να μπορούμε να μιλήσουμε για την μουσική μας μέσω του Rock Overdose. Στηρίξτε έμπρακτα τις μπάντες που σας αρέσουν. Μόνο έτσι θα μεγαλώσουν. Σας περιμένουμε σε κάποια από τις επόμενές μας συναυλίες.

 

Get ready to be baptized to the eerie sound of the Serpent.

"He that believeth and is baptized shall be saved; but he that believeth not shall be damned". Mark 16:16

 

Are you ready to be damned?

 

Για το Rock Overdose,

Τζοβάνα Σπήλιου

 

Comments