Shane McCarthy (WAYFARER) στο RockOverdose: “Η ζωή είναι πολύ μικρή για να παίζετε μουσική που υπάρχει ήδη”


Λίγες φορές έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην Ελλάδα συγκροτήματα που βρίσκονται στο απόλυτο prime τους, και οι Αμερικανοί Wayfarer είναι από αυτά.

Ο ιθύνων νους του group κιθαρίστας και τραγουδιστής Shane McCarthy, απαντά στις ερωτήσεις του συντάκτη μας Άγγελου Κατσούρα, και  μας προετοιμάζει κατάλληλα για την πρώτη τους εμφάνιση ενώπιον του αθηναϊκού κοινού, την Τρίτη 4 Ιουνίου στο An Club.

Στον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής τους περιοδείας, οι Wayfarer έχοντας στη φαρέτρα τους το εξαιρετικό album  “American Gothic” (Century Media, 2023), υπόσχονται να μας μεταφέρουν στο λεγόμενο "Western American Metal", ένα δικό τους ηχόχρωμα που συνδυάζει την αμερικανική παράδοση με μια πιο goth αισθητική.

Μαζί τους θα βρίσκονται οι δικοί μας Aetherian & Manos Six + The Muddy Devil

Links:
FB: https://www.facebook.com/wayfarercolorado
Instagram: https://www.instagram.com/wayfarercolorado
Bandcamp: https://wayfarercolorado.bandcamp.com/


 

RockOverdose: Πρώτα από όλα θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στη σελίδα μας RockOverdose.gr. Πώς νιώθετε που παίξατε live το πιο πρόσφατο album σας "American Gothic" και πώς πήγαν αυτές οι συναυλίες γενικά;

 

Shane McCarthy (WAYFARER): Ευχαριστώ πολύ! Ήταν συναρπαστικό να φέρουμε το νέο δίσκο στη σκηνή, το υλικό είναι πάντα φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορούμε να το παίξουμε ζωντανά, και αυτή ήταν μια εξαιρετική εμπειρία με το "American Gothic". Ανυπομονώ να το φέρουμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά!

 

 

RockOverdose: Είναι σύνηθες για μπάντες και μουσικούς να ισχυρίζονται ότι η τελευταία τους δουλειά είναι η καλύτερή τους, αλλά στην περίπτωσή σας, είναι δεδομένο ότι το άλμπουμ είναι η καλύτερη στιγμή σας μέχρι τώρα, πιθανότατα μέχρι την επόμενη. Πώς νιώθεις γι' αυτό μετά την κυκλοφορία του και τι πιστεύεις ότι είχε να προσφέρει σε σύγκριση με τα προηγούμενα άλμπουμ;

 

Shane McCarthy (WAYFARER): Σίγουρα αισθανόμαστε ότι αυτό το άλμπουμ είναι το πιο συγκεντρωμένο, είμαστε πλήρως υλοποιημένοι μέχρι σήμερα. Κάθε άλμπουμ αναπτύσσει τον δικό του κόσμο και προωθεί το λεξιλόγιο της μπάντας μουσικά, και αυτό το άλμπουμ είναι ίσως το πιο αιχμηρό μας και αυτό με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Νομίζω ότι είναι μια πιο σκοτεινή, πιο βαριά και συνεκτική εμπειρία και είμαστε χαρούμενοι που φέρνουμε αυτή την εποχή της μπάντας στη σκηνή τώρα.

 


 

RockOverdose: Θα θέλαμε να μάθουμε τι συνέβη στο διάστημα μεταξύ του «A Romance With Violence» και του «American Gothic» και πώς σας επηρέασε η πανδημία, αν αυτό συνέβη. Πιστεύετε ότι είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις που σας κάνει σοφότερους ή περισσότερο ενήμερους για το τι μπορεί να ακολουθήσει και ίσως εκτιμάτε πράγματα που δεν θεωρούνται δεδομένα;

 

Shane McCarthy (WAYFARER): Υπό την ευρεία έννοια, απολύτως. Αισθάνομαι ότι η πανδημία ήταν μια επαναφορά για τους περισσότερους ανθρώπους και σίγουρα μια στιγμή για να σκεφτούμε τι κάνουμε και τι μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Η μουσική ήταν ένα από τα πράγματα που το έκανε αυτό σε πολύ κόσμο, κάτι που ίσχυε σίγουρα για εμάς. Το ARWV ολοκληρώθηκε και ηχογραφήθηκε στην καρδιά της πανδημίας το 2020, γεγονός που ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία η οποία άλλαξε λίγο το άλμπουμ. Αυτό μας βρήκε να μαθαίνουμε από αυτή την εμπειρία και να μπαίνουμε στο δίσκο με πιο οργανωμένο σχέδιο, ή τουλάχιστον με επίγνωση του τι διακυβευόταν. Νομίζω ότι αυτό φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα.

 

 

RockOverdose: Ο ήχος σας αποτελεί ένα μείγμα από διάφορες επιρροές και εξακολουθεί να είναι έτσι, αυτό συμβαίνει για να μην κολλήσετε σε κάτι συγκεκριμένο και να διατηρήσετε το ενδιαφέρον ή ίσως είναι να προσπαθήσετε να μην ακούγεστε safe και να φτάνετε στα όρια που προσφέρονται αυτή τη στιγμή ?

 

Shane McCarthy (WAYFARER): Νομίζω ότι κυρίως είναι προϊόν του ότι είμαστε άνθρωποι που ακούμε και απορροφούμε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, και πολλά από αυτά έρχονται στο τραπέζι με τους Wayfarer. Δεν μας ενδιαφέρει να πατήσουμε έδαφος που έχει ήδη καλυφθεί από άλλους, και ως εκ τούτου παραμένουμε ανοιχτοί σε ποικίλες επιρροές - και πραγματικά σε αυτό το σημείο είμαστε περισσότερο επικεντρωμένοι στο να προωθήσουμε τον δικό μας ήχο και να τον μεταφέρουμε σε νέα μέρη.

  

RockOverdose: Γνωρίζουμε ότι το συγκρότημα δημιουργήθηκε αρχικά ως instrumental project. Τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη για να συμπεριλάβετε στίχους τελικά και πόσο σημαντικό είναι το λυρικό κομμάτι ειδικά για τους Wayfarer; Τι σας προσφέρει έμπνευση ενώ γράφετε;

 

Shane McCarthy (WAYFARER): Οι Wayfarer απ΄την αρχή προοριζόταν να είναι ένα συγκρότημα με φωνητικά και στίχους, απλώς στα πρώτα χρόνια της μπάντας ήταν η εποχή της διαμόρφωσης μας, και δουλέψαμε για την ανάπτυξη της μουσικής πριν την εμπλουτίσουμε με φωνητικά. Στα τραγούδια που γράφτηκαν αρχικά ως instrumental τελικά προστέθηκαν στίχοι για να ολοκληρωθούν. Οι στίχοι είναι πολύ σημαντικοί για το συγκρότημα - είμαστε πολύ προσανατολισμένοι στο concept αυτών και όλη η μουσική έχει να κάνει με κάτι ακόμη και πριν γραφτούν οι στίχοι, με την πρόθεση κάθε τραγουδιού να λαμβάνεται υπόψη από την αρχή. Οι στίχοι βοηθούν να εμπλουτιστεί αυτή η εικόνα και να ειπωθεί καλύτερα η ιστορία. Όσον αφορά την έμπνευση, την αντλούμε από πολλά - φυσικά από κινηματογραφικές ταινίες, αυτή τη φορά κυρίως γουέστερν της εποχής του New Hollywood της δεκαετίας του '70 και των αρχών της δεκαετίας του '80 - καθώς και από την αμερικανική ιστορία, τους μύθους και προσωπικές εμπειρίες.

 

 

RockOverdose: Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τις κύριες επιρροές σας ως τραγουδιστής και κιθαρίστας και ποια συγκροτήματα ή πρόσωπα σας έκαναν να θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας μπάντα. Υπάρχουν νέες μπάντες που σας εντυπωσιάζουν με τη συνθετική τους προσέγγιση;

 

Shane McCarthy (WAYFARER): Υπάρχουν πάρα πολλές επιρροές! Τις πρώτες μέρες με ενέπνευσαν περισσότερο οι metal κιθαρίστες, όπως ο Alexi Laiho των Children of Bodom και ο Dimebag Darrell των Pantera. Από εκεί γνώρισα και τραγουδοποιούς όπως ο Chuck Schuldiner των Death και ο Mikael Akerfeldt των Opeth που μου άνοιξαν τον κόσμο για το τι θα μπορούσε να είναι πραγματικά το metal. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές  και άλλες επιρροές συνδυάστηκαν με ερεθίσματα από David Eugene Edward's των Wovenhand και 16 Horsepower, Fields of the Nephilim, και Siouxise and the Banshees, και κάθε είδους άλλες που με βοήθησαν να χτίσω την παλέτα που προσωπικά με οδήγησε σε αυτό που είναι τώρα οι Wayfarer . Σίγουρα ακούω περισσότερο «παλιά» παρά νέα, αλλά μερικές μπάντες όπως οι The Ruins of Beverast, οι Oranssi Pazuzu και άλλες είναι μερικές που πιστεύω ότι κάνουν κάτι πραγματικά μοναδικό στη heavy μουσική αυτές τις μέρες.

 

RockOverdose: Είστε το ιδανικό άτομο για να κάνετε την ερώτηση. Ακούω συχνά ανθρώπους οποιασδήποτε καταγωγής να λένε «Οι Αμερικανοί δεν έχουν ιστορία, είναι μια χώρα 250 ετών». Εφόσον ανήκετε σε μια μπάντα με την ιστορική ατμόσφαιρα αρκετά παρούσα, η απάντησή σας φαίνεται ήδη διαφωτιστική, αν όχι υποχρεωτική τουλάχιστον.

 

Shane McCarthy (WAYFARER): Αυτό είναι που έκανε τις ΗΠΑ να έχουν ενδιαφέρον καθώς έχουν συμβεί τόσα πολλά σε μια τόσο σύντομη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με άλλα έθνη, ειδικά με ένα όπως η Ελλάδα! Οι άνθρωποι βρίσκονται εδώ για χιλιάδες χρόνια έχουν τις δικές τους ιστορίες, αλλά το έθνος είναι νέο. Εκείνο τον καιρό υπήρξαν τόσες πολλές αλλαγές και χάος που είναι πραγματικά δύσκολο να το καταλάβουμε. Όσο περισσότερο μελετάμε τόσο πιο ενδιαφέρον και αινιγματικό παρουσιάζεται, και αυτό είναι κάτι στο οποίο βυθιζόμαστε πολύ με το συγκρότημα, και σίγουρα με το "American Gothic". Νομίζω ότι υπάρχει λόγος που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν κάτι για την αμερικανική Δύση, ακόμη και μέσω δραματοποιημένων εκδόσεων αυτής, καθώς ήταν μια εποχή της ιστορίας του κόσμου που υπήρξε μια μεταβαλλόμενη γη και το στοιχείο αυτό αντικατοπτρίζει τη φύση των ανθρώπων σε αυτές τις συνθήκες.

  

RockOverdose: Έχουν περάσει ακριβώς 10 χρόνια από το πρώτο άλμπουμ. Δεδομένης της εξέλιξής σας από τότε, των εμπειριών που αποκτήσατε και όσων θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα, θα έλεγες ότι πετύχατε ένα μέρος από αυτά που ονειρευόσασταν δημιουργώντας το συγκρότημα; Είναι ο ουρανός το όριο για τυχόν μελλοντικές σας προσπάθειες;

 

Shane McCarthy (WAYFARER): Θα το έλεγα, σίγουρα! Υπάρχουν πάντα περισσότερα μέρη να ανακαλύψεις και να εξερευνήσεις με τη μουσική. Αλλά ξεκινήσαμε να χαράζουμε το δικό μας μονοπάτι, να φτιάξουμε κάτι που ήταν αυθεντικό και μοναδικό για εμάς και κάτι που αντανακλούσε από πού ερχόμαστε και να εξιστορήσουμε αυτή την οπτική. Νιώθω ότι το πετυχαίνουμε αυτό, αλλά σίγουρα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν θα τελειώσει ποτέ και αυτό είναι θετικό στα μάτια μου.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα να ειπωθούν με τους Wayfarer.

 

 

RockOverdose: Σύντομα θα σας δούμε στην Ελλάδα. Υποθέτω ότι η εμφάνισή σας εδώ θα είναι περισσότερο βασισμένη στο τελευταίο άλμπουμ, υπάρχει περίπτωση να το παίξετε στο σύνολό του; Τί θα έλεγες στους θαυμαστές που σκέφτονται να έρθουν στη συναυλία σας;

 

 

Shane McCarthy (WAYFARER): Ανυπομονούμε για την εμφάνισή μας στην Ελλάδα, είναι κάτι που θέλαμε να κάνουμε εδώ και χρόνια και είναι τιμή για εμάς που τα καταφέραμε επιτέλους. Η εμφάνισή μας θα επικεντρωθεί σίγουρα στο American Gothic, ενώ θα αγγίξει και άλλους δίσκους. Επίσης θα παίξουμε ένα διαφορετικό σετ από τον πλήρη δίσκο, θα τον ζωντανέψουμε στη σκηνή. Σε όσους ενδιαφέρονται να έρθουν, θα έλεγα ότι είμαστε πάνω απ' όλα μια live μπάντα, οπότε αυτή είναι η ευκαιρία να γνωρίσετε όλο το εύρος αυτού που είναι οι Wayfarer. Θα φέρουμε την αμερικανική Δύση στην Ελλάδα με πλήρη ισχύ!

  

RockOverdose: Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο σου. Πιστεύω πραγματικά ότι ξεχωρίζεις ως παράδειγμα του να είσαι μοναδικός και να κάνεις πράγματα με τον δικό σου τρόπο. Τι συμβουλή θα έδινες σε νέα συγκροτήματα που θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να ξεκινήσουν το δικό τους; Καλή τύχη σε ό,τι κάνετε, τα λέμε στην Αθήνα.

 

Shane McCarthy (WAYFARER): Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αυτό που είπες είναι ακριβώς η συμβουλή που θα έδινα - να είσαι πάντα ο εαυτός σου με τη μουσική! Η ζωή είναι πολύ μικρή για να παίζετε μουσική που υπάρχει ήδη, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να πείτε την ιστορία σας με τη μουσική σας. Αυτή είναι η ομορφιά όλου αυτού, η ανθρωπιά που φέρνει ο καθένας μαζί του.

 

 

Για το RockOverdose,

Άγγελος Κατσούρας

 


 

Comments