Shred ON // Jim Politis Masterclass // Review

Shred ON youtube:https://www.youtube.com/channel/UCVtw1qACY-NB3yPnQq3VDxg

Shred ON Facebook: https://www.facebook.com/shredonguitar/

 Κυριακή 22 Απριλίου. Λιακάδα με 25-27 βαθμούς κελσίου. Ο κόσμος αν δεν ήταν στην παραλία, θα ήταν για καφέ ή κάπου να μαζεύει βιταμίνη D.
      Μερικοί όμως φανατικοί της μουσικής, της εξέλιξης και κυρίως της κιθάρας, μαζεύτηκαν στην όμορφη αλλά ανήλιαγη αίθουσα των Prova studios, για να απολαύσουν αυτό που αργότερα αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σεμινάριο κιθάρας που έχει γίνει ποτέ, τόσο σε διάρκεια, όσο και σε ύλη. Σοβαρά, αν ήταν εκεί το βιβλίο Γκίνες θα το βεβαίωνε.
       Δεν ξέρω αν το είχε σχεδιάσει έτσι, ή του προέκυψε από το εμφανέστατο πάθος του , τη βαθειά του γνώση και την έκδηλη χαρά του για την κιθάρα, αλλά ο Jim Politis, μας έδωσε τα μυαλά στα χέρια και πολύ δουλειά για το σπίτι.
       Είχε φέρει μαζί του 6 κιθάρες, 4 ακουστικές gypsy, μια jazz epiphone και μια headless steinberg και δεν έχει αμάξι! Τις πήρε στην πλάτη, για να έρθει με ταξί. Όχι για να μας κάνει επίδειξη, ούτε να διαφημίσει τη δουλειά των κατασκευαστών, αλλά για να μας δείξει τη διαφορά μεταξύ ήχων, τεχνικών, υλικών πένας, αλλά και να έχουμε οι παρεβρισκόμενοι την ευκαιρία για hands on practice!!! Ο άνθρωπος έκανε τέτοια υπέρβαση για να έχουμε την πολυτέλεια της αντίληψης. Μόνο από αυτό που είδα εισερχόμενος στην αίθουσα, κατάλαβα για τι δάσκαλο πρόκειται- γιατί ως κιθαρίστας, δε χρειάζεται συστάσεις.
        Μαζί του, είχε έναν μαθητή του,το Νίκο Γκίνη, αστέρι κιθαρίστα, μόλις 22 χρονών που είμαι σίγουρος ότι θα ακούσουμε πολλά καλά από τα χεράκια του στο μέλλον.
         Με το δυναμικό δίδυμο στη σκήνη, ξεκίνησε το σεμινάριο με μια απλή σκέψη: ήθελε να εισάγει την jazz μουσική με εύκολους και κατανοητούς τρόπους και παραδείγματα , σε μουσικούς που έχουν λίγο ως καθόλου επαφή με το χώρο. Το πόσο βαθειά μπήκαμε βέβαια και το τι αντίκτυπο είχε για τον καθένα μας αυτό το σεμινάριο είναι ίσως άλλη ιστορία, αλλα άμεση συνέχεια αυτής ( εγώ πηρα jazz κιθάρα την επόμενη βδομάδα και έβγαλα το take five π.χ.)!

  Αδυνατώ να θυμηθώ τη σειρά της θεματολογίας, αλλά θα προσπαθήσω. Μας μίλησε για την ιστορία και την εξέλιξη της jazz και της gypsy. Έπαιξε με όλες τις κιθάρες και διαφορετικά υλικά πένας όπως πλαστικό, ακρυλικό, όστρακο, πέτρα,  δίνοντας το εύρος του ακουστικού οργάνου και τα διαφορετικά ηχοχρώματα που μπορεί να βγάλει.
         Μίλησε για το ρυθμό και τις δυναμικές στο μέτρημα, δίνοντας παραδείγματα από γαλλική jazz μεσοπολέμου, βραζιλιάνικες γκρούβες, μέχρι και Dream Theater! Σημειωτέον ότι τα είχε όλα εξαιρετικά άνετα, στην άκρη της γλώσσας του, μέχρι και πολύπλοκες πολυρυθμίες τις έκανε να μοιάζουν 4/4!
       Μίλησε για διάφορες κλίμακες , με βάση αναφοράς όμως μια απλή πεντατονική που ο καθένας γνωρίζει. Τις θέσεις τους και το πιο σημαντικό, τη σχέση τους με συγχορδίες , όπου και μπήκε στο θέμα της αρμονίας. Πολλές πόρτες στα μυαλά μας είχαν ξεκλειδώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή και είχαν αποκαλύψει άλλες τόσες , όμως δεν είχαμε φτάσει ούτε στη μέση του σεμιναρίου.
        Μίλησε για ΟΛΕΣ τις τεχνικές της κιθάρας , κάνοντας επίδειξη και πρακτική εφαρμογή με τέτοια άνεση λες και έπινε νεράκι. Όταν λέω όλες, εννοώ όλες και μίλησε για τον τρόπο προσέγγισης , εφαρμογής και εξέλιξής τους. Alternate , economy και hybrid picking. Tapping, multi tapping, cascade harmonics, rock and true legato, slide harmonics, percussive guitar και πόσα ακόμα.

    Μου έμεινε μια έκφραση του. Αμόρφωτοι ήταν, μάγκες στα μπαρ και πλανόδιοι κάτω από τις γέφυρες, δε γίνεται να είναι η jazz θεωρία τόσο δύσκολη και απόμακρα κυριλλέ όσο θέλουν να την παρουσιάζουν στα πανεπιστήμια. Εγώ βρήκα τη φόρμουλα και μπορώ να τη διδάξω σε 3 μήνες και πάω αυτό το στοίχημα ανά πάσα ώρα και στιγμή ( πολύ πιθανόν να τον πάρω ένα τηλέφωνο από Σεπτέμβρη..)
         Το σεμινάριο ξεκίνησε 17:30 και τελείωσε 01:00 το βράδυ, κυρίως επειδή κλείδωσαν το Prova και ευγενικά μας έδιωξαν, αλλιώς μάλλον εκεί θα είμασταν ακόμα. Ένα διάλλειμα ανάγκης γύρω στις 21:00 αν θυμάμαι καλά, γιατί οι καφέδες έπρεπε να βγούνε. Δυο πανεπιστήμια έχω τελειώσει, τόση συμπυκνωμένη γνώση να την παρακολουθώ με τόση όρεξη και προσύλωση από έναν δάσκαλο που ενώ δε σταμάτησε δευτερόλεπτο, δεν έδειχνε σημάδια κόπωσης , δεν έχω ξαναζήσει. Το σίγουρο είναι, πως ο Jim Politis ζει και αναπνέει μουσική. Θέλει να την μοιραστεί με όποιον έχει όρεξη. Είτε ως παίχτης, είτε ως συνθέτης, είτε ως εραστής της μουσικής, ο άνθωπος αναβλύζει μελωδίες. Είναι κινούμενη εγκυκλοπαίδεια. Δεν έχει έπαρση, κομπλεξ και άλλα "όμορφα" γνωρίσματα μουσικών και οποιοσδήποτε βρεθεί δίπλα του, μόνο να κερδίσει μπορεί και να φύγει πιο γεμάτος μουσικός. 

      Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Shred on που διοργάνωσε το επικο αυτο σεμιναριο.Αλλο ενα επιτυχημένο σεμινάριο στη σειρά του Shred On μετα το μουσικό υπερθέαμα με τον Marco Sfogli (James LaBrie/Dream Theater, Solo Artist) που ανεβάζει τον πήχη στη χώρα μας- βέβαια είμαι περίεργος να δω πως θα ανέβει παραπάνω μετά από αυτό! Ευχαριστούμε ακόμα τα Prova studios που μας φιλοξένησαν, το Νίκο Γκίνη που συνόδεψε ακούραστα και άξια το κιθαριστικό φαινόμενο που ονομάζεται Jim Politis.

By John Plytas

Check out Also The Shred ON Project X:

Comments