Ανταπόκριση: SKYBINDER, Glance Of Medusa, Till Silence Breaks, Novelty, Absense Live @ Κύτταρο, Αθήνα (26/03/2023)

 

 

 

 

To metalcore δε μου "μιλάει" και πολύ αλλά δε μπορώ να μην αναγνωρίσω την επιρροή που έχει ιδιαίτερα στους νεότερους ακροατές του ακραίου ήχου, καθώς ως είδος εκτοξεύθηκε την δεκαετία του 2000, τότε που οι περισσότεροι metalαδες εξ' ημών είχαμε ήδη "ανδρωθεί" με τα ακούσματα των 80's - 90's και σπάνια κάτι πιο φρέσκο θα μας κερδίσει. Ωστόσο, εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια έχει εξελιχθεί και πλέον έχει καταφέρει να βρίσκεται πλέον σε hype μιας και οι μπάντες που το εκπροσωπούν αυξάνονται και πληθύνονται, γεμίζοντας μικρούς και μεγάλους συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ.

 

Φυσικά το μερίδιό της στο χώρο του metalcore έχει και η Ελλάδα, στην οποία τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται αρκετά συγκροτήματα που πειραματίζονται στο είδος και το ακολουθούν πιστά και με αφοσίωση. Μερικά από αυτά είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά σε μια βραδυά που συγκέντρωσε groups από το εγχώριο metalcore σε όλες τις εκφάνσεις του, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, στο Κύτταρο. Ο λόγος για τους Skybinder, Glance Of Medusa, Till Silence Breaks, Novelty καθώς και τους Absense.

 


 

 

Από αρκετά νωρίς , κι ενώ ακόμη δεν είχε πέσει ο ήλιος, έξω από το Κύτταρο υπήρχε αρκετός κόσμος γεγονός ενθαρρυντικό καθώς σπάνια βλέπεις να μαζεύεται από τόσο νωρίς σε συναυλίες σε κλειστό χώρο. Λίγο μετά τις 19:00, πρώτοι στη σκηνή του ιστορικού club ανέβηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα οι Absense. 

 

Εντυπωσιακά γυναικεία φωνητικά με τσαμπουκά και επιδέξια growls σε συνδυασμό με τις κιθαριστικές γκρούβες, το set των Absense μου έδωσε την εικόνα μιας δεμένης ομάδας, με το σύγχρονο και προσεγμένο modern metal τους, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από συγκροτήματα του χώρου όπως πχ οι Jinjer κ.ά.. Αξίζει να σημειωθεί πως προς το τέλος κιθαρίστας κ μπασίστας εναλλάξ κατέβηκαν από τη σκηνή κι έγιναν ένα με τον κόσμο που είχε έρθει από νωρίς να στηρίξει! 

Πολύ καλό ξεκίνημα για ζέσταμα από τους Absense, οι οποίοι στα 30' που είχαν στη διάθεσή τους παρουσίασαν κομμάτια από την πρώτη τους δουλειά με τίτλο "XV" που κυκλοφόρησε το 2020.  

 

 

 

Τη σκυτάλη πήραν γύρω πριν τις 20:00 οι NoveltyΤο τετραμελές σχήμα ξάφνιασε με τον εξαιρετικό συνδυασμό σε μελωδία και συναίσθημα που διακρίνει τα τραγούδια του. Φυσικά δεν έλειψε η ενέργεια και η αδρεναλίνη ... που είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει δειλά - δειλά ένα μικρό pit στη μέση του χώρου που είχε αρχίσει να γεμίζει πλέον με περισσότερο κόσμο. 

Οι Novelty είναι ένα melodic metalcore group που έχει πειραματιστεί με διάφορα είδη πριν διαμορφώσει τον ήχο τους όπως είναι σήμερα. Το debut EP τους ονομάζεται "Origin".

 

 


 

Απαραίτητο μικρο διάλειμμα για μικρές αλλαγές επί σκηνής, και λίγο μετά τις 20:30 σειρά έχουν οι Till Silence Breaks

Ενέργεια. Πάθος. Ταλέντο. Αυτές οι τρεις λέξεις μπορούν να περιγράψουν την συνολική παρουσία της 5-άδας των Till Silence Breaks με τον χαρισματικό frontman τους να "το ζει" καθ' όλη τη διάρκεια όχι μόνο της δικής τους εμφάνισης αλλά και γενικότερα σε όλη την βραδυά.  Το set τους περιελάμβανε singles που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, με τα Prophets και Payback να ξεχωρίζουν, ενώ γενικά η πιο ambient και post core μουσική προσέγγιση τους άφησε άπαντες ικανοποιημένους και πορωμένους για τη συνέχεια!

 


 

Στις 21:30 ακριβώς οι Glance of Medusa ξεκίνησαν μέσα σε καπνό και πιο σκοτεινά φώτα την εμφάνισή τους.

Αν και οι συστάσεις ήταν περιττές καθώς είναι "βετεράνοι" στο χώρο με πολλά live στο ενεργητικό τους, οι Glance Of Medusa κατάφεραν με άνεση να μεταδώσουν τα δικά τους μηνύματα μέσω των στίχων τους, παρουσιάζοντας κομμάτια από το album τους "Solitude αλλά και παλαιότερα όπως τo "Open Your Eyes". Να σημειώσουμε πως για την συγκεκριμένη εμφάνιση στο μπάσο ήταν ο Χρήστος από τους Meet The Maker, αντί του Alex. 

 

 


 

Λίγο μετά τις 22:30 είχε έρθει η σειρά για τους άτυπους οικοδεσπότες της βραδιάς, SkybinderΤα εικαστικά videos στο πίσω μέρος της σκηνής μας προετοίμασαν για μια πτήση στους αιθέρες, μιας και για τους Skybinder "sky is the limit" και αυτό απέδειξαν με την εμφάνισή τους αλλά και την όλη επιμέλεια της οργάνωσης,  αδιαμφισβήτητα ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά! 

Η εμφάνιση των Skybinder που βρισκόταν σε τρελά κέφια, περιελάμβανε χορταστική setlist, με κομμάτια κυρίως από το album τους Trauma and Trial αλλά και πιο καινούργια, που ξεσήκωσαν απ' την αρχή ως το τέλος τον κόσμο που δε σταμάτησε να κοπανιέται ανελέητα! 

Ενέργεια και πάθος έδιναν κι έπαιρναν καθώς τα τραγούδια διαδέχονταν το ένα το άλλο. Μερικά απ' τα κομμάτια που ξεχώρισα ήταν το Mirage με τις εναλλαγές σε brutal & clean vocals,  το πιο πρόσφατο single Second Wind με το futuristic video που έπαιζε παράλληλα, ενώ χαμός έγινε και στα The Pretender με το κολλητικό του riff, στο Cruel Sun κ.ά. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στα drums, "έδωσε πόνο" η ικανότατη Ελένη Νότα!

 

 


 

Η προσπάθεια του #Sky_Syndicate, στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει και να αναδείξει την εγχώρια metalcore σκηνή, η οποία πράγματι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα συγκροτήματα του χώρου εκεί έξω.

 

Να σημειωθεί επίσης πως υπήρξε πλούσιο merch από όλα τα groups που τίμησαν αρκετοί, ενώ σε κάθε ευκαιρία όλα τα group που εμφανίστηκαν δεν έπαψαν λεπτό να ευχαριστούν τον κόσμο και τη διοργάνωση σε πνεύμα αλληλεγγύης και στήριξης της σκηνής, η οποία θεωρώ πως είναι έτοιμη για μεγάλες στιγμές! Μακάρι να έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα εξαιρετικά ταλέντα της ελληνικής σκηνής σε μεγαλύτερα venue και  φεστιβάλ ! Συγχαρητήρια σε όλους όσους στήριξαν, ο καθένας με τον τρόπο του την προσπάθεια αυτή! Και εις ανώτερα!

 

 

 

 

Για το RockOverdose,

Βιβή Ζαπαντιώτου

 

 

Comments