Sorrows Path interview @ Rockoverdose.gr

Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσαν στη συνεργάτιδα του Rock overdose, Vivi Jd, οι Έλληνες Doom Μetallers
SORROWS PATH...

1) Καλώς ήλθατε στο Rockoverdose.gr. Νέο album, ένα επερχόμενο release party και γενικά «έπεσε δουλειά» φέτος. Πείτε μας κάποια πράγματα για το νέο αυτό album και για το party που ετοιμάζετε τον Δεκέμβριο.

Καλώς σας βρήκαμε! Τιμή μας που μας προσκαλέσατε για αυτή τη συνέντευξη στο Rockoverdose.gr. Τα πάντα στο στρατόπεδο των SORROWS PATH βαίνουν καλώς! Μετά από την κυκλοφορία του άλμπουμ μας στις 29 Οκτωβρίου από τη Γερμανική Rock it Up Records, είχαμε μια αξέχαστη εμπειρία με το release party στην Καρλσρούη για την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ, η οποία είχε και ουσιαστικό όφελος, αφού είχαμε χρήσιμες επαφές με bookers, promoters κ.τ.λ. Επιστρέφοντας έχουμε κάποια lives ήδη κλεισμένα, μεταξύ των οποίων η πρώτη μας εμφάνιση εκτός συνόρων στη Μάλτα, στο καθιερωμένο The Malta Doom Festival! Οι πρώτες κριτικές για το νέο άλμπουμ είναι εξαιρετικές και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που δρέπουμε τους καρπούς των κόπων μας…Το Aθηναϊκό πάρτυ θα είναι κάτι ξεχωριστό, όπως είναι και το μουσικό στυλ των SORROWS PATH…Θα παίξουμε και live αυτή τη φορά τα νέα κομμάτια. Λεπτομέρειες έχουν ήδη ανακοινωθεί, οπότε σας προσκαλούμε όλους να παρευρεθείτε στο An club, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου! Στηρίξτε την Ελληνική σκηνή, δηλαδή τους εαυτούς σας!

2) Η παραγωγή του album έγινε από τα Fragile Studios και τον Vangeli Yalama και το artwork από τον Seth Siro Anton. Πείτε μας δύο λόγια για αυτή τη συνεργασία.

Πριν από 2 περίπου χρόνια μαζευτήκαμε όλοι της μπάντας, μαζί και με το Μάκη Ρούσσο, ιδιοκτήτη του Monolith.gr, ένα άνθρωπο που έχει βοηθήσει τα μέγιστα τη μπάντα - ακόμα και οικονομικά στον τομέα της παραγωγής – για να πάρουμε την απόφαση σχετικά με τους συντελεστές του νέου μας άλμπουμ! Αποφασίσαμε να εμπιστευτούμε την τύχη μας σε Ελληνικά χέρια γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, ο Βαγγέλης Γιαλαμάς και ο Seth Siro Anton, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχους συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το λένε οι συνεργασίες του Βαγγέλη με ξένους μουσικούς, όπως και οι μπάντες για τις οποίες έχει φτιάξει εξώφυλλα ο Seth, κορυφαίες παγκοσμίως στο Metal χώρο! Θετική ψήφος στους Έλληνες, δηλαδή! Σε αυτούς που αξίζουν βέβαια, γιατί έχουμε και τους γνωστούς άμοιρους τύπους, βουτηγμένους στη ματαιοδοξία, τη ζήλεια, το ψέμα και τον υπερφίαλο, κενόδοξο εγωισμό.

3) Ποιος ευθύνεται για τη μουσική αλλά και τους στίχους? Τι είναι αυτό που θέλουν να περάσουν με τη μουσική τους στον κόσμο οι SORROWS PATH?

Υπήρχε από την αρχή μια συγκεκριμένη φιλοσοφία στη μπάντα. Πίσω στο 1993 όταν ο μπασίστας Τάκης Δρακόπουλος (που δυστυχώς απεβίωσε το 1995, λόγω σοβαρής εγκεφαλικής ασθένειας) και ο κιθαρίστας Κώστας Σαλωμίδης έδωσαν σάρκα και οστά σε αυτή τη μπάντα, ήταν οι βασικοί υπεύθυνοι για τη μουσική και τους στίχους, αλλά κάθε μέλος είχε λόγο στην ενορχήστρωση και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα μέσα στη μπάντα. Το ίδιο εξακολουθεί μέχρι και στις μέρες μας, δηλαδή ναι μεν ο ιδρυτής δίνει το έναυσμα φέρνοντας μουσική και στίχους, αλλά όλα τα μέλη κάνουν πράξη τη βασική ιδέα της φιλοσοφίας των SORROWS PATH, την κοινότητα μεταξύ των ανθρώπων. Σε γενικές γραμμές πάντως, οι στίχοι αναφέρονται στην ικανότητα να γνωρίσεις τον ανθρώπινο πόνο και να νιώσεις συμπόνια, να ωριμάσεις δηλαδή σαν άνθρωπος και κοινωνία, εκφράζουν σαρκασμό απέναντι στο χρήμα, την εφήμερη δόξα και την εξουσία, αγαθά δηλαδή απόλυτα πεπερασμένα που δεν βοηθούν τον άνθρωπο να μπει στη λογική της κοινότητας και ευαγγελίζονται μια αναγεννημένη ανθρώπινη ύπαρξη πέρα από τα στενά όρια των επιθυμιών και της ματαιοδοξίας!

4) Υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες εμφανίσεις σας στο άμεσο μέλλον?

Όπως προαναφέραμε, έχουμε ήδη κλεισμένα κάποια lives, σε αυτά να προσθέσουμε την εμφάνιση μας στο Bat City, το ερχόμενο Δεκέμβρη, support των μεγάλων Σουηδών ISOLE και EREB ALTOR, ενώ είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε και κάποια άλλα σημαντικά lives! Γενικά από εδώ και πέρα, προσέχουμε τις επιλογές σε κάθε τομέα, θέλουμε να παρουσιάζουμε στο κοινό πράγματα που να δείχνουν το σεβασμό μας προς αυτό, να υπάρχει αυτή το αμοιβαίο ενδιαφέρον και να διατηρείται η μπάντα στο προσκήνιο, μέσω της μουσικής και της φιλοσοφίας της και μόνο!

5) Πως θα χαρακτηρίζατε τους SORROWS PATH με 3 λέξεις.

Σεβασμός, αξιοπρέπεια, ΠΑΘΟΣ.

6) Έχετε στο ενεργητικό σας αρκετές καλές εμφανίσεις με μπάντες του είδους όπως Memory Garden, Pagan Altar, Crystal Viper και άλλες. Ποια θα θέλατε να είναι η επόμενη αν θα είχατε εσείς το δικαίωμα επιλογής?

Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη επιλογή όσον αφορά το όνομα. Μας ενδιαφέρει πολύ όμως, κάθε μπάντα που θα παίζουμε μαζί είτε είναι μια νεανική μπάντα της γειτονιάς, είτε οι METALLICA, οι SYSTEM OF A DOWN …ή η LADY GAGA…χαχα…να σέβεται τον εαυτό της, τον κόσμο που βρίσκεται εκεί και είναι οι άνθρωποι που την αναδεικνύουν ή την ρίχνουν στα Τάρταρα, επίσης να μην εμφανίζουν δείγματα κομπασμού, ματαιοδοξίας, ιδιοτροπίας και έλλειψης αναγνώρισης στην ιεραρχία κ.τ.λ., φαινόμενα που δυστυχώς απαντούνται πολύ συχνά στη χώρα μας!

7) Συνεργασία λοιπόν με γερμανικό label την Rock It Up Records. Πείτε μας για αυτήν τη συνεργασία έως τώρα. Είναι δύσκολο για μία μπάντα να «πέσει σε καλά χέρια»?

Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη συνεργασία μας με τη Γερμανική εταιρεία. Πίστεψαν σε εμάς από πριν, φανταστείτε ότι έκαναν ευρεία παγκόσμια διανομή από το 2007 στο “Resurrection” album, το οποίο κατ’ ουσίαν ήταν το remastering των demos μας. Όταν ήρθε η ώρα να διαλέξουμε ανάμεσα στις δισκογραφικές που έδειξαν ενδιαφέρον να κυκλοφορήσουν το “The Rough Path of Nihilism”, όλα αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Είναι σημαντικό, πέρα από το ότι μιλάμε για μια απόλυτα αξιοπρεπή, ανερχόμενη και χωρίς χρέη κ.τ.λ., Γερμανική εταιρεία, να πιστεύουν σε σένα οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζεσαι, να είναι θαυμαστές της δουλειάς σου! Στις μέρες μας, είναι πολύ δύσκολο να το βρεις αυτό, οι εταιρείες απομυζούν οικονομικά τις μπάντες, αν τελικά μια σοβαρή εταιρεία του εξωτερικού υπογράψει μια μπάντα τις πετάει κάτι ψίχουλα για αμοιβή, τα οποία μάλιστα μπορεί να μην πάρει και ποτέ!!!

8) Κατά πόσο πιστεύετε ότι στην Ελλάδα είναι εύκολα τα πράγματα στο να προωθηθεί μία μπάντα? Θα δοκιμάζατε να το προσπαθήσετε ποτέ στο εξωτερικό και μόνο?

Είμαστε Έλληνες! Αυτό τα λέει όλα! Φυσικά και θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τη μπάντα στην πατρίδα μας, θα προσπαθήσουμε ακόμα από το δικό μας μετερίζι να αλλάξουμε κάποια κακώς κείμενα, τη γνωστή «λαμογιά» που επικρατεί σε κάθε τομέα στη χώρα μας…Δεν υποτιμούμε τη χώρα μας, δεν υποτιμούμε τους εαυτούς μας. Το θέμα είναι φυσικά να προσπαθήσεις να ανοίξεις τα φτερά σου στο εξωτερικό, σε χώρες προηγμένες στο Heavy Metal, όπως η Γερμανία π.χ., αλλά πάντα έχοντας σα σημείο αναφοράς, το λίκνο σου, το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού σε τελική ανάλυση!

9) Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο κομμάτι από το νέο album σας και γιατί?

Το κάθε κομμάτι μιας μπάντας ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι σημαντικό για αυτή, αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης. Το καθένα έχει να πει κάτι διαφορετικό…Το “Empty Eyes and Blackened Hearts” σίγουρα εμπεριέχει συνοπτικά τη φιλοσοφία αυτού του άλμπουμ και για αυτό το λόγο το γυρίσαμε σε video clip
http://www.youtube.com/watch?v=NYLr-sNI5HI
Μιλάει για τον ανθρώπινο πόνο, εκφράζει τη συμπόνια που πρέπει μια ώριμη κοινωνία να δείχνει….την ψυχική δύναμη, το απόφθεγμα ότι μόνο οι δυνατοί τελικά θα επιβιώσουν, όλη αυτή την υπεράνθρωπη Νιτσεϊκή οντότητα που στέκεται πάνω από κάθε θνητό ανθρώπινο βάρος και το σαρκάζει…
Από κει και πέρα, ήδη τα πρώτα σχόλια από το κοινό δείχνουν μια προτίμηση προς κομμάτια όπως το “Queen of Doom” ή το “Prostitute”, το οποίο μάλιστα επιλέχθηκε να κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες σε μια doom συλλογή από το Πολωνικό περιοδικό “HardRocker”, που κυκλοφορεί σε 10.000 αντίτυπα και τρεις χώρες!

Ότι καλύτερο σας εύχομαι για την συνέχεια και αφήνω τον επίλογο σε σας. Ευχαριστούμε!

Εμείς οφείλουμε να σε ευχαριστήσουμε Vivi για την πολύ ωραία και εύστοχη παρουσίαση μέσα από τις ερωτήσεις σου, καθώς και το κοινό του RockOverdose.gr για το χρόνο που διέθεσε για να διαβάσει αυτή τη συνέντευξη.
Συγχαρητήρια στο Ζήση Πετκανά για το ήθος του και την αφοσίωση στην Ελληνική σκηνή μέσα από αυτό το τόσο προσεγμένο webzine! Αλλά το κυριότερο έγκειται στο ότι είναι γραμμένο στα Ελληνικά, σε μια εποχή που μαστίζεται από την κατάρα της Παγκοσμιοποίησης. Ποτέ να μη ξεχνάμε, κάτι που θα μας βοηθάει να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι άνθρωποι…Doom rules eternally…

Comments