Stefan Schmidt (VAN CANTO) στο RockOverdose: “Η μουσική τουλάχιστον μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά!”

To RockOverdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Stefan Schmidt των VAN CANTO, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους album με τίτλο “To the Power of Eight”, που κυκλοφόρησε στις 4 Ιουνίου μέσω της Napalm Records.

Πρόκειται για το 8ο album της γερμανικής  a cappella metal μπάντας, που περιλαμβάνει τόσο νέα τραγούδια αλλά και διασκευές σε αγαπημένα κομμάτια όπως τα Run To The Hills (Iron Maiden), I Want It All (Queen), Thunderstruck (AC/DC) κ.ά.

Αποκτήστε το album "To The Power Of Eight" εδώ: https://smarturl.it/ToThePowerOfEight


 

 

RockOverdose: Γεια σου Stefan και καλωσόρισες στο RockOverdose.gr! Τί κάνεις;

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Είμαι καλά! Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

 

RockOverdose: Στις 4 Ιουνίου κυκλοφόρησε το νέο σας album με τίτλο “To the power of Eight”, θα ήθελες να μας πεις δύο λόγια σχετικά; 

 

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Φυσικά! Είναι το 8ο album μας, περιλαμβάνει 12 κομμάτια, 8 καινούργια και 4 διασκευές σε τραγούδια από άλλες μπάντες. Το ωραίο είναι πως σε αυτό το album συμμετέχουν 8 τραγουδιστές, πρώην μέλη ως guests.

 

RockOverdose: Για μίλησέ μας για τις διασκευές...

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Κάναμε για το “Run To The Hills” – Iron Maiden, το “Raise Your Horns” - Amon Amarth, από AC/DC το κομμάτι “Thunderstruck” και το “I Want It All” των Queen. Πρόκειται για ένα ωραίο κράμα διαφορετικών στυλ και ταιριάζει πολύ με το όλο album μαζί. Αγαπάμε τα originals φυσικά, αλλιώς δε θα τα επιλέγαμε να τα διασκευάσουμε...

 

RockOverdose: Ποιό είναι το αγαπημένο σου κομμάτι από το album;

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Εξαρτάται από την μέρα! Για παράδειγμα σήμερα άκουγα το “I Want It All”, η original έκδοση με τον Freddie να τραγουδά είναι φυσικά ανεπανάληπτη, δεν υπάρχει καλύτερο! Σε αυτό το κομμάτι, επικεντρωθήκαμε στο ντουέτο που κάνει ο τραγουδιστής με τον κιθαρίστα - τραγουδιστή μας!

 

 

RockOverdose: Μίλησέ μας για τα νέα τραγούδια σας που περιλαμβάνονται στο album. 

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Όπως πάντα προσπαθούμε να έχουμε τόσο νέα τραγούδια όσο και μερικές διασκευές, και πιστεύω αυτή τη φορά καταφέραμε να έχει το album ένα ευρύ φάσμα ακουσμάτων. Από μπαλάντες, όπως το  “Turn Back Time”, σε πιο up tempo τραγούδια όπως το “Dead By The Night” ή το “Faith Focus Finish”, κάποια πιο hard rock όπως το “Hardrock Padlock”, άλλα πιο μοντέρνα όπως το “Heads Up High”… Επομένως, είναι ένα κράμα των ικανοτήτων μας, βασισμένο στα δυνατά σημεία των τραγουδιστών μας!

 

RockOverdose: Όσο αφορά τους στίχους, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο concept αυτή τη φορά; 

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Όπως πάντα, οι VAN CANTO γράφουμε τραγούδια που αποπνέουν θετική ενέργεια και σκέψη, τραγούδια που να εμπνέουν. Δεν έχουν κάποιο βαθύτερο νόημα, πχ πολιτικό ή άλλο. Θέλουμε ο ακροατής μας να περάσει καλά ακούγοντας το δίσκο. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να νιώσει καλύτερα  ο ακροατής με τη μουσική μας, επειδή έτσι είναι κάνουν οι metal heros, νιώθουμε σαν metal heros, και αυτός είναι ο στόχος των στίχων μας.

 

RockOverdose: Εξήγησε μας τον όρο RAKATAKA που χρησιμοποείτε για τα φωνητικά. Τί σημαίνει;

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Όταν δημιουργήθηκαν οι VAN CANTO αυτή η φράση "RAKATAKA" ήταν ένας δικός μας όρος για να περιγράψουμε τον ήχο της κιθάρας... “Rakataka! Rakataka!” κάπως έτσι.. Όσο περνούσαν τα χρόνια, αυτό καθιερώθηκε και πλέον 15 χρόνια μετά, δε μπορούμε να το αλλάξουμε γιατί οι fans μας θα μπερδευτούν αν αλλάζαμε την ονομασία του στυλ των φωνητικών μας σε κάθε album!

 

RockOverdose: Είναι πιο εύκολο έτσι.

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Ακριβώς! Θα ήταν βλακεία αν το αλλάζαμε.

 

RockOverdose: Πως προέκυψε η ιδέα να κάνετε μια acapella μπάντα;

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο. Στην αρχή απλά θέλαμε να κάνουμε κάτι βασισμένο στα φωνητικά, να φτιάξουμε μια μπάντα με περισσότερους από έναν τραγουδιστές και πολλά backing vocals. Όσο πιο πολύ προσπαθούσαμε στο studio, τόσα περισσότερα φωνητικά είχαμε ηχογραφήσει και κάπως έτσι σκεφτήκαμε ότι είναι πολύ ωραία ιδέα να αφαιρέσουμε εντελώς τα όργανα - εκτός από τα drums. Έτσι, ηχογραφήσαμε το πρώτο μας album που ουσιαστικά βγήκε εντελώς acapella. Από τότε, είναι μια τρελή κούρσα που δε περιμέναμε να πάει τόσο μακριά. Ξεκίνησε ως project και κατέληξε να γίνει μπάντα, η οποία παίζει κύριο ρόλο στη ζωή μας τα τελευταία 15 χρόνια.

 

 

RockOverdose: Να υποθέσω σχεδιάζεται να προωθήσετε το album σας και με κάποια περιοδεία, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν;  

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Ναι, πήραμε την απόφαση να μην περιμένουμε να βγει ο δίσκος για να βγούμε σε περιοδεία. Ήταν η πρώτη φορά που κυκλοφορήσαμε δίσκο χωρίς να έχουμε προγραμματίσει ημερομηνίες για εμφανίσεις από πριν.

Νιώσαμε ότι είναι καλύτερο για εμάς να κυκλοφορήσουμε το album όταν θα είναι φρέσκο στο μυαλό μας, και όχι κάποια στιγμή αργότερα - μετά από ένα χρόνο για παράδειγμα που δεν θα μπορούμε να ανακαλέσουμε την ίδια αίσθηση με τα τραγούδια, την ατμόσφαιρα των ηχογραφήσεων στο studio. Επομένως, φέτος έχουμε προσηλωθεί στην κυκλοφορία του νέου μας album και την προώθησή του, μέσω videos κλπ και ελπίζουμε το επόμενο καλοκαίρι να είμαστε έτοιμοι να νιώσουμε το metal επί σκηνής!

 

 

RockOverdose: Ποιές είναι οι αναμνήσεις σας από την Ελλάδα; 

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Δεν έχουμε παίξει ποτέ σε κάποιο festival στην Ελλάδα, οι αναμνήσεις μου είναι κυρίως από διακοπές ως έφηβος. Παρόλα αυτά, από το feedback που δεχόμαστε από τους fans παγκοσμίως, η νότια Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος, χαίρει θερμής αγάπης προς τους VAN CANTO όλα αυτά τα χρόνια και επιθυμούμε να έρθουμε να γνωρίσουμε τους οπαδούς μας εκεί!

 

RockOverdose: Ίσως έχει έρθει η ώρα να μας επισκεφθείτε ... 

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Ναι, ίσως! Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχουν σχέδια για περιοδεία. Είχαμε κλείσει εμφανίσεις για κάποια φεστιβάλ το 2020, τα οποία αναβλήθηκαν για το 2021, και αυτά στην συνέχεια αναβλήθηκαν για το 2023. Το καλύτερο είναι να περιμένουμε να δούμε πότε θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε επιτέλους!

RockOverdose: Άλλα νέα σχετικά με το μέλλον; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μέσω αυτής της συνέντευξης;

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Μετά την κυκλοφορία του album θα κυκλοφορήσουν και άλλα videos και θα συνεχίσουμε τις συνεντεύξεις, κάτι που είναι αρκετά συναρπαστικό μιας και έρχεσαι σε επαφή με κόσμο από διαφορετικά μέρη και παίρνεις feedback, βλέπουμε πως υπάρχει ενδιαφέρον για τους Van Canto και αυτό μας τιμά ιδιαίτερα!

 

RockOverdose: Το album σας κυκλοφόρησε μέσω της Napalm Records. Πως είναι η συνεργασία σας;

Stefan Schmidt (VAN CANTO):  Συνεργαζόμαστε σχεδόν από την αρχή της καριέρας μας. Δουλεύαμε με άλλη εταιρεία και όταν εκείνη έκλεισε, μας έγινε πρόταση από την Napalm. Έτσι από το 2009 μέχρι σήμερα είμαστε σε συνεχή συνεργασία, πολύ "καρποφόρα", κυκλοφορήσαμε το 5ο album μας μαζί τους και έχει αποδειχτεί πως με τα χρόνια η συνεργασία αυτή δυναμώνει και αυτό μας κάνει να νιώθουμε πως έρχονται ακόμα καλύτερα πράγματα!

 

RockOverdose:Κλείνοντας στείλε αν θες ένα μήνυμα στους αναγνώστες και ακροατές μας. 

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Πρώτα από όλα σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον για την μουσική μας. Υπάρχουν πολλά εμπόδια στις ζωές μας τον τελευταίο καιρό, αλλά πιστεύω πως η μουσική τουλάχιστον μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς με την μουσική μας. Είμαστε κι εμείς metalheads! Σας ευχαριστούμε που μας ακούτε - Μείνετε ασφαλείς!

 

RockOverdose: Ευχαριστούμε κι εμείς! Εύχομαι να τα πούμε κάποια στιγμή και από κοντά.

Stefan Schmidt (VAN CANTO): Ας το ελπίσουμε!

 

 

 

 

Comments