Ανταπόκριση: STEVE VAI Guitar Clinic @Athina Live (20/03/2018)

 

Γεια σας φίλοι μου, κιθαρίστες και μη!!!

Μου ζητήθηκε να γράψω ένα μικρό κείμενο από την εμπειρία που ζήσαμε το βράδυ της Τρίτης 20 Μαρτίου 2018 στο Alien Guitar Secrets Masterclass με τον Steve Vai, στο ωδείο του κύριου Γιώργου Φακανά, και είμαι στην ευχάριστη θέση να το μοιραστώ μαζί σας! Ένα πράγμα που όλοι πρέπει να εμπεδώσουμε είναι ότι τα όνειρά μας, όποια και αν είναι αυτά, πρέπει και αξίζει να τα κυνηγάμε...γιατί κάθε στιγμή που ζούμε είναι μοναδική!!! Έτσι λοιπόν, κι εγώ κατάφερα να πραγματοποιήσω ένα δικό μου όνειρο, να παρευρεθώ στο masterclass του τεράστιου (κιθαρίστα αλλά και ανθρώπου), Steve Vai!!! Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από νωρίς, για να παραλάβουν τα εισητήριά τους και φυσικά να πάνε όσο πιο μπροστά μπορούσαν για να δουν από πολύ κοντά τον μάστερ της κιθάρας! Ας περάσουμε λοιπόν στο ζουμί. Ο χώρος στο ωδείο ήταν απίστευτος.

Η αίθουσα μεγάλη, ο ήχος αρκετά καλός, με κάποια μικροπροβλήματα προς το τέλος, αλλά όλα πήγαν καλά. Μπαίνοντας, λοιπόν, στην αίθουσα είδαμε τον Steve Vai πάνω στη σκηνή να δοκιμάζει τον ήχο και λίγα λεπτά μετά ακούστηκε ένα μεγάλο, ζεστό και έντονο χειροκρότημα. Το δέος που νιώσαμε όλοι ήταν απλά τεράστιο γι' αυτή την προσωπικότητα που είχαμε μπροστά στα μάτια μας. Πολλές γνωστές φυσιογνωμίες του χώρου ήταν εκεί, όπως ο Ιωάννης Αναστασάκης(Guitar Coach), ο Γιώργος Μπόκος (ex-Rotting Christ), ο Θοδωρής Ζήρας κ.α. Κατά τη διάρκεια του masterclass τέθηκαν ερωτήσεις προς τον Steve Vai, που αφορούσαν τη ζωή του, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη μουσική. Μεταξύ άλλων ανέλυσε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σαν νέος άνθρωπος, αλλά και το πώς όντας στη ψηλότερη θέση (που ούτως ή άλλως αυτή του αρμόζει και του αξίζει)να αντιμετωπίσει καταστάσεις δύσκολες και ψυχοφθόρες, καταστάσεις που αφορούν τη συναναστροφή του με συναδέλφους, παραγωγούς, εταιρίες. Οι δεξιότητές του, ο τρόπος που παίζει, ο τρόπος σκέψης του και το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τη μουσική αλλά και την κάθε νότα ξεχωριστά είναι τρομερός!

 

 

Ακούστηκαν κομμάτια όπως το "For The Love Of God" (άλλο να το ακούς από το cd και άλλο να το βιώνεις ζωντανά!), "Tender Surrender" (όλοι πάθαμε ένα σοκ, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω αυτό που είδαν τα μάτια μας και αυτό που άκουσαν τα αυτιά μας!) και το "The Animal". Λίγο πριν το τέλος έγινε και το καθιερωμένο jam του Vai με μαθητές του ωδείου και τον Θοδωρή Ζήρα. Χωρίς πρόβες, χωρίς τσεκ, όλα αυθόρμητα και αληθινά, απόλαυσαν αυτά τα ελάχιστα λεπτά δίπλα στον μεγάλο ζώντας το όνειρό τους (τελείως σοκαρισμένοι και με το άγχος να χτυπάει κόκκινο!!!). Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους!! Μετά το τέλος του masterclass ένας-ένας, όσοι είχαν V.I.P. εισητήριο, περνούσαν να τον δουν, να τον χαιρετήσουν και να τους υπογράψει πάνω σε κιθάρες, cd, πετάλια κτλ. Να βγουν μια φωτογραφία τραβηγμένη από ανθρώπους της διοργάνωσης, και όχι από κινητά τηλέφωνα (το ζήτησε ο ίδιος αυτό) και επίσης δόθηκε στον καθένα και μια βεβαίωση παρακολούθησης του masterclass. Έδωσε μια υπόσχεση, ότι θα ξανάρθει και την επόμενη φορά με την μπάντα του! Εις το επανιδείν,  Mr Steve Vai, με ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης από όλο αυτό που ζήσαμε!! Παρά το γεγονός ότι δεν είδαμε ανάλυση των τεχνικών του (τύπου leggato sweep picking arpegios κ.α), όπως πολλοί περίμεναν, και πάνω σε αυτό "πάτησαν" αρκετοί καλοθελητές για να σχολιάσουν αρνητικά όλη τη διοργάνωση, μας έκανε ένα άλλου είδους σεμινάριο, ένα άλλου είδους μάθημα. Είπε: "Suffering is the best spiritual teacher!" . Το μεγάλο στοίχημα στη ζωή είναι να καταφέρεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, το ΕΓΩ σου (που αν όχι πάντα, τις περισσότερες φορές είναι αυτό που καθορίζει τις κινήσεις, τις σκέψεις και τις πράξεις μας), να μην τα βάζεις ποτέ κάτω και να κοιτάς...εκεί...το στόχο σου!!! Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα ή εύκολα θα φτάσεις εκεί...!

 

 

 

Υ.Γ προς αποφυγή παρεξηγήσεων, όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπική άποψη και προσωπική εμπειρία!!!

Για το Rock Overdose,
Πέτρος Νικολάου
Φωτογραφίες: Athina Live
http://www.facebook.com/AthinaLiveJuzzFusionParade

 

Comments