STRATOVARIUS – SECRET ILLUSION – THE SILENT RAGE @ Gagarin 205, Live Report (28/6/2013)

Παρασκευή 28 Ιουνίου και η Αθήνα υποδέχεται για ακόμη μια φορά ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της ευρωπαικής metal μουσικής.
Οι Φινλανδοί STRATOVARIUS θα καταλάμβαναν την σκηνή του Gagarin 205 μαζί με δύο ελληνικές μπάντες,τους SECRET ILLUSION  και τους THE SILENT RAGE.
Γύρω στις 7.30 βρίσκομαι απ'έξω αναμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες.Ο κόσμος ακόμα σχετικά λίγος αλλά αναμενόμενο και συνηθισμένο(να μη πούμε πάλι για την στάση ορισμένων απέναντι στα suppot σχήματα...).
 
 
 
 
 
Αφού τελικά βρεθήκαμε μέσα,και κάτω από κάπως αντίξοες συνθήκες αφού είχε αρκετή ζέστη και αναζητούσαμε κάποια σημεία όπου να μας έπιανε τουλάχιστον ο εξαερισμός μπάς και δροσιζόμασταν,αναμένουμε την έναρξη.
Με λίγα λεπτά καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα,οι THE SILENT RAGE ανεβαίνουν στην σκηνή.Μπάντα που συνδυάζει στον ήχο της στοιχεία από power αλλά και με κάποια ξεσπάσματα,άλλες φορές πιο prog κι άλλες πιό brutal.
Ο ήχος δυστυχώς,ειδικά στα 2 πρώτα τραγούδια ήταν τραγικός,αλλά ευτυχώς διορθώθηκε κάπως μετά αλλά σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισής τους τα ντράμς ήταν τα πιό αδικημένα αφού ακούγονταν "άδεια".
Από την πλευρά της η μπάντα,με ένα νέο μέλος στη σύνθεση τον τραγουδιστή Steve Venardo γνωστό μας από παλιότερες συμμετοχές του σε άλλα ελληνικά σχήματα,προσπάθησε σίγουρα για το καλύτερο.Φάνηκαν μεν κάπως αγχωμένοι αρχικά αλλά μετά τα πράγματα βελτιώθηκαν και πρόσφεραν ένα δυνατό show.Αν είχαν και την βοήθεια του ήχου και απουσίαζαν τα προαναφερθέντα προβλήματα,σίγουρα η μπάντα θα μας είχε αποζημιώσει καλύτερα αφού είναι γνωστές οι δυνατότητές τους.
 
 
 
 Στη συνέχεια θέση παίρνουν οι SECRET ILLUSION.Γνωστοί και μη εξαιρετέοι,συγκρότημα που κινείται στο χώρο του μελωδικού power metal με prog πινελιές.Και αυτοί εμφανίστηκαν με ένα νέο μέλος,τον Μάκη Πετρίτση(πρώην X-PIRAL,WHEELRUNNER κ.α.) στο μπάσο.
Ευτυχώς εδώ ο ήχος είχε βελτιωθεί αισθητά αλλά ήταν κάπως χαμηλά όλα τα όργανα της μπάντας.Παρόλο αυτό όμως έδωσαν ίσως το κορυφαίο τους live μέχρι στιγμής.Δεμένοι,δυναμικοί,με πολύ καλή σκηνική παρουσία αλλά και με εξαιρετικές συνθέσεις στη φαρέτρα τους.Η μεγάλη κούραση που μας είχαν εξομολογηθεί λίγο πρίν κατ'ιδίαν,δε φάνηκε πουθενά,ήταν ευδιάθετοι και παρέσυραν και το κοινό πολύ εύκολα και χαλαρά.Ειδικά το κλείσιμο με το "Silent voices" και με το κοινό να τραγουδάει από κάτω,ήταν το κερασάκι στην τούρτα.Εξαιρετική εμφάνιση και αναμένουμε το επόμενό τους live και την καινούρια τους δουλειά.
 
 
 
Και φτάνει η στιγμή για τους STRATOVARIUS.Ο κόσμος πλέον σαφέστατα περισσότερος αλλά χωρίς να έχει γεμίσει το Gagagrin.Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν αρκετά μικρός,δεδομένου ότι΄για πολλά παιδιά αυτή θα ήταν η πρώτη τους συναυλιακή επαφή με τους Φινλανδούς,καθότι εμείς οι παλιότεροι είχαμε τη χαρά να τους δούμε κι από τις ένδοξες εποχές του Rodon club.
 
Έχοντας πρόσφατα κυκλοφορήσει έναν πολύ καλό δίσκο,ανέμενα να δω πόσο μετράνε ακόμα επί σκηνής.Η απορία μου λύθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εμφάνισής τους...απλά εξαιρετικοί και όλοι μαζί σαν σύνολο αλλά και ο καθένας σαν μονάδα.
Ξεκίνησαν με το "Abandon" και καπάκι "Speed of light" από τα παλιά.Κι εδώ στα πρώτα τραγούδια 3-4 τραγούδια τα προβλήματα ήχου εμφανίστηκαν και πάλι.Για καλή μας τύχη κράτησαν λίγο και στη συνέχεια οι Φινλανδοί απέδειξαν ότι μάλλον περνάνε δεύτερη περίοδο νιότης.Όλοι τους έδωσαν ρέστα,ακόμα κι ο νέος ντράμερ που αφομοιώθηκε μια χαρά μαζί τους.
 
 Οι Matias Kupiainen στη κιθάρα και Lauri Porra στο μπάσο ήταν πραγματικοί "παίχτες",σταθερότατοι,επικοινωνιακοί και σε μεγάλη φόρμα.
 
 Ο κύριος Jens Johansson στα πλήκτρα ογκόλιθος,κένταγε με τις μελωδίες του,ο Rolf Pilve όπως είπμα φάνηκε λες και έιναι χρόνια στην μπάντα,μετρημένος και δεμένος.
 
 
 
Και φτάνουμε σε αυτόν τον frontman που λέγεται Timo Kotipelto!Ειλικρινά,ενώ αγαπώ την φωνή του,είχα ενδοιασμούς σχετικά με την απόδοσή του πιά επί σκηνής,με διέψευσε όμως με τον πανηγυρικότατο τρόπο.Εκπληκτικός σε όλα του,και στην επαφή του με το κοινό αλλά και στον τρόπο που χειρίστηκε σε όλο το live την φωνή του.Πάταγε όπως ακριβώς έπρεπε,απέφυγε ακρότητες που θα μπορούσαν να τον εκθέσουν με τα τωρινά δεδομένα,είχε όγκο δύναμη και μελωδία στην φωνή του και απέδωσε το ίδιο καλά απ'αρχής μέχρι τέλους.
 Το setlist ήταν ειδικά διαμορφωμένο για την Αθήνα με μερικές προσθήκες σε σχέση με ότι είχαμε διαβάσει για άλλες χώρες,και ήταν σίγουρα αρμονικά μοιρασμένο ανάμεσα σε παλιότερα και νεότερα κομμάτια.Σίγουρα σε κάποιους μπορεί να έλειψαν κάποια κομμάτια,σε άλλους άλλα,αυτό είναι γνωστό και δεδομένο όταν έχεις να κάνεις με μπάντα με τόσο πολύ υλικό.
 
 Πάντως εκτίμησή μου είναι,και μιλώντας και με αρκετό κόσμο μετά το πέρας του live,ότι όλοι έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι από τους STRATOVARIUS,ακόμα και κάποιοι πιό "δύσκολοι".....Αν μη τι άλλο ήταν ένα τιμιότατο live και οι STRATOVARIUS μπόρεσαν να το ισορροπήσουν άψογα ανάμεσα σε επαγγελματισμό και διασκέδαση.
 
 
STRATOVARIUS Setlist:
Abandon 
Speed of Light 
Halcyon Days 
The Kiss of Judas 
Dragons 
Drum Solo 
Eagleheart 
Fantasy 
Destiny 
Bass Solo 
Distant Skies 
Black Diamond 
Encore:
If the Story Is Over 
Against the Wind 
Paradise 
Encore 2:
Unbreakable 
Hunting High and Low
 
 
Για το RockOverdose.gr (Κείμενο - Videos:) Παναγιώτης "Warlord" Μπούγαλης
Φωτογραφίες: Ιωάννης Λιβανός

Comments