SUFFOCATE FOR FUCK SAKE στο RockOverdose:“Ο καινούργιος δίσκος είναι μία ιστορία 4 ανθρώπων με διαφορετικό εθισμό ο καθένας“

 

 Οι Σουηδοί Suffocate For Fuck Sake είναι από τα καλά κρυμμένα διαμάντια της μουσικής. Έχουν έναν πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό ήχο. Είναι μια μίξη Screamo, Post metal, Sludge και Post  Rock. Εκ πεποιθήσεως DIY θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της μουσικής τους από την σύνθεση μέχρι την ηχογράφηση και την παραγωγή. Το συγκρότημα είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα μιας παρέας ανθρώπων που βρέθηκαν σε ένα studio για να ηχογραφήσουν την μουσική που τους αρέσει, χωρίς κανένα φίλτρο. Ο δεύτερος δίσκος τους “Blazing Fires…” κυκλοφόρησε το 2008 σε 500 κομμάτια και έγινε γνωστός μόνο στόμα με στόμα και είχε ως αποτέλεσμα περίπου το 2010 να χρειάζεται να δώσεις αρκετές εκατοντάδες ευρώ για να τον αγοράσεις από το Disqogs.

 

Στις 16 Απριλίου θα κυκλοφορήσει ο τέταρτος δίσκος τους: FYRA και με την ευκαιρία της κυκλοφορίας το Rock Overdose και ο Βαγγέλης Γιαννακόπουλος είχαν μία συζήτηση με το συγκρότημα για τον νέο δίσκο αλλά και γενικότερα την ιστορία του συγκροτήματος.

 

Preorders at: https://suffocateforfucksake.bandcamp.com/album/fyra

 

 

Rock Overdose: Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πως καταλήξατε στο όνομα Suffocate For Fuck Sake;

Tommy Norin: Ήταν το όνομα ενός τραγουδιού. Όταν φτιάξαμε το συγκρότημα θέλαμε να βρούμε ένα όνομα το οποίο θα φέρνει συναισθήματα και δεν θα είναι απλά ένα όνομα. Αυτό το όνομα μας κόλλησε και σκεφτήκαμε ότι ένα τέτοιο όνομα σου φέρνει έκπληξη και θες να ακούσεις ένα συγκρότημα που έχει ένα τέτοιο όνομα. Εκείνη την εποχή σκεφτήκαμε ότι το όνομα είναι πιασάρικο και ταιριάζει με την μουσική.

 

 

Rock Overdose: Είναι και λίγο προβοκατόρικο…

Tommy Norin: Ναι. Θέλαμε να κάνουμε προβοκατόρικη μουσική οπότε ένα τέτοιο όνομα βοηθάει.

 

 

Rock Overdose:  Το 2004 αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε το πρώτο σας EP και ομώνυμο, το οποίο ήταν και αυτοχρηματοδοτούμενο. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να πάρετε μια τέτοια απόφαση;

Tommy Norin: Βασικά ο πρώτος μας δίσκος ήταν δοκιμαστικός για εμάς. Ξεκινήσαμε να ηχογραφήσουμε ένα κομμάτι προσπαθώντας να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο και ουσιαστικά δεν υπήρχε συγκρότημα. Στην ουσία δημιουργηθήκαμε γράφοντας αυτό το κομμάτι και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε για να δούμε που θα πάει. Όλα μετά κύλισαν μόνα τους και δημιουργήσαμε το EP: Suffocate For Fuck Sake. Αυτό το EP το φτιάξαμε για εμάς και για να περάσουμε καλά. Δεν είχαμε καμία προσδοκία και ήταν και ένας δίσκος που δεν τράβηξε προσοχή. Ήταν πραγματικά μόνο για εμάς. Θέλαμε να γράψουμε μουσική με τον τρόπο που θέλουμε χωρίς να νοιαζόμαστε αν θα το ακούσει κανείς.

 

Rock Overdose: Μετά από 4 χρόνια κυκλοφορήσατε το album: “Blazing Fires and Helicopters on the Frontpage of the Newspaper. There Is a War Going on and I'm Marching in Heavy Boots”, το οποίο είναι και άγιο δισκοπότηρο για τους συλλέκτες μουσικής. Εξαντλήθηκε και κάποια στιγμή η αξία του είχε φτάσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Περιμένατε ότι θα τραβήξει τόση μεγάλη προσοχή;

Tommy Norin: Για να είμαι ειλικρινής δεν είχαμε καμία προσδοκία. Αφού κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας EP, σκεφτήκαμε ότι αυτό που έχουμε είναι ένα καλό concept, οπότε αξίζει να δούμε αν μπορούμε να το πάμε λίγο παρακάτω και να χτίσουμε πάνω σε αυτό.

Κυκλοφορήσαμε το album και ειλικρινά δεν είχαμε καμία προσδοκία. Όταν το κυκλοφορήσαμε δεν ψάξαμε καν να βρούμε δισκογραφική για να το προωθήσει. Θυμάμαι ότι λάβαμε ένα email από μία δισκογραφική από το Μεξικό, ενημερώνοντάς μας ότι θέλουν να επανακυκλοφορήσουν το album και σκεφτήκαμε γιατί όχι. Το album άρχισε να τραβά την προσοχή σταδιακά. Το κυκλοφορήσαμε το 2008 και το 2010 ή 11 διαπιστώσαμε ότι έχει τραβήξει μεγάλη προσοχή.

Ξέρεις…φτιάξαμε αυτό το album και μας άρεσε πάρα πολύ, αλλά μετά από πάρα πολλά χρόνια διαπιστώσαμε πόσο πολύ το έχει εκτιμήσει ο κόσμος.

 

 

Rock Overdose: Το “Blazing Fires…” ένα concept album και πραγματεύεται το πολύ ευαίσθητο θέμα των ψυχικών νοσημάτων. Είναι πολύ δυνατό album σε συναισθηματικό επίπεδο...   

Tommy Norin:  Ξέρεις…είναι πολύ δύσκολο για εμάς να καταλάβουμε την επίδραση που έχει η μουσική μας στον κόσμο. Δεν είμαστε πολύ διάσημη μπάντα, άλλα όσοι μας ακούν μπαίνουν μέσα στην μουσική. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό γιατί είναι ένας τέλειος συνδυασμός. Δεν κάνουμε πολλά live, είμαστε περισσότερο μία studio μπάντα. Όταν όμως παίζουμε παθιαζόμαστε με αυτό που κάνουμε οπότε δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε την επίδραση της μουσικής μας στο κοινό.

 

 

Rock Overdose: Το γεγονός ότι δεν κάνετε πολλά live είναι επιλογή σας ή είναι αποτέλεσμα των υποχρεώσεων που έχετε στην καθημερινότητά σας;

Tommy Norin: Και τα δύο. Έχει να κάνει με την φύση του συγκροτήματος καθώς είναι project και όχι μόνιμο, αλλά έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δεν μένουμε σε κοντινές πόλεις. Δεν κάνουμε πρόβες σαν ένα κανονικό συγκρότημα. Ελπίζω αυτό να αλλάξει στο μέλλον.

 

 

Rock Overdose: Αυτό είναι πολύ ενδαφέρον. Νόμιζα ότι ένα συγκρότημα με τόσο χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο ήχο, θα έχει περάσει πολλές ώρες σε πρόβες για να καταλήξουν σε κάτι τέτοιο… 

Tommy Norin: Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Μαζευόμαστε μόνο για να ηχογραφήσουμε. Μέχρι λίγο πριν το τέλος, ανταλλάσσουμε ιδέες από μακριά.

 

 

Rock Overdose: 8 χρόνια μετά το “Blazing fires…” κυκλοφορήσατε το “In my Blood”. Η διαφορά στην ποιότητα του ήχου είναι εμφανέστατη. Πιο καθαρά ατμοσφαιρικά σημεία, πιο ογκώδης παραγωγή αλλά κρατώντας τον χαρακτηριστικό σας ήχο. Άλλαξε κάτι στην παραγωγή σας;

Tommy Norin: Πάντα ηχογραφούμε και κάνουμε την παραγωγή μόνοι μας, για να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του ήχου μας. Στο “In My Blood” θέλαμε να έχουμε κάτι πιο ωμό και διαφορετικό από το “Blazing Fires…”. Για παράδειγμα τα κουρδίσματα μας είναι πιο χαμηλά. Ξέρεις… όταν ξεκινάς να ηχογραφείς όλα έχουν την δική τους ζωή. Ένα διαφορετικό δωμάτιο ηχογράφησης ή ένας διαφορετικός ενισχυτής μπορεί να σου αλλάξουν πάρα πολύ το τελικό αποτέλεσμα.

 

 

Rock Overdose: Τώρα περιμένουμε το “FYRA”. Μας στείλατε το promo και είχαμε την ευκαιρία να το ακούσουμε με μεγάλη προσοχή. Στο εξώφυλλο βλέπουμε κάποια περίεργα σύμβολα, τι αναπαριστούν;

Tommy Norin: Το album είναι ένα concept που πραγματεύεται τον εθισμό που έχουν 4 διαφορετικά άτομα. Για αυτόν τον λόγο έχουμε χωρίσει τον δίσκο σε 4 κεφάλαια. Υπάρχουν 4 άνθρωποι, με 4 διαφορετικούς εθισμούς, οπότε το κάθε σύμβολο αναπαριστά τον αντίστοιχο εθισμό.

 

 

Rock Overdose: A..για αυτό όλα τα post σας στα social media για το FYRA είναι με σύμβολα τα οποία στο τέλος συνδυάζονται.

Tommy Norin: Ναι. Αν βάλεις όλα τα σύμβολα μαζί θα έχεις το εξώφυλλο του δίσκου. Ένα κεφάλαιο του δίσκου είναι για τον Adam ο οποίος είναι εθισμένος στον τζόγο, για αυτό το σύμβολο είναι μια μάρκα casino. Ένα άλλο κεφάλαιο είναι για ένα κορίτσι που λέγεται Martina και υποφέρει από βουλιμία, για αυτό το σύμβολο μοιάζει με πιρούνι. Υπάρχει ένα σύμβολο που μοιάζει με ποτήρι και συμβολίζει τον εθισμό στο αλκοόλ και το τελευταίο σύμβολο που είναι σαν χάπι και συμβολίζει τον εθισμό στα ναρκωτικά.

 

 

Rock Overdose: Τι σημαίνει “FYRA”;

Tommy Norin: FYRA είναι ο αριθμός 4 στα Σουηδικά. Είναι το τέταρτο album μας, αναφέρεται σε 4 άτομα και σκεφτήκαμε ότι η Σουηδική λέξη για το 4 ακούγεται καλά και είναι και συμβολικό για εμάς.

 

 

Rock Overdose: Διαπίστωσα αρκετά πιο έντονα ηλεκτρονικά στοιχεία σε αυτό το album. Θέλατε να εξερευνήσετε αυτόν τον ήχο;

Tommy Norin: Ναι. Η ιδέα ήρθε μετά από ένα live που κάναμε. Έχουμε πολλά φυσικά όργανα στους δίσκους μας (πιάνο, βιολί) και κατά τη διάρκεια του live έπρεπε να παίξουμε αυτά τα όργανα σε synthesizer, αυτό ήταν “κάτι σαν βιολί”  και δεν μας άρεσε. Επίσης, μας αρέσει η ηλεκτρονική μουσική, οπότε σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλή ιδέα να έχουμε μια πιο ηλεκτρονική προσέγγιση ως επόμενο βήμα. Για να είμαι ειλικρινής, θέλαμε να είμαστε πιο ηλεκτρονικοί στο FYRA, αλλά αποφασίσαμε να μην το κάνουμε. Κάθε φορά που μαζευόμαστε για να γράψουμε ένα άλμπουμ έχουμε μια βασική ιδέα και αυτή τη φορά ήταν να είμαστε πιο ηλεκτρονικοί.

 

 

Rock Overdose: Μιλώντας για την μουσική, η Σουηδία έχει μία παράξενη παράδοση. Τα περισσότερα συγκροτήματα που προέρχονται από την Σουηδία (Cult of Luna, Pain of Salvation, Khoma) είναι πάρα πολύ σεβαστά από όλους, αλλά είναι πολύ σπάνιο να δούμε ένα συγκρότημα από την Σουηδία να γίνεται πολύ διάσημο. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Tommy Norin: Το γεγονός ότι τα συγκροτήματα από την Σουηδία γίνονται σπάνια πολύ διάσημα είναι αποτέλεσμα του εσωστρεφή χαρακτήρα των Σουηδών. Όσο για το μουσικό κομμάτι, υπάρχουν κέντρα για νέους στην Σουηδία όπου όλοι μπορούν να μάθουν μουσική δωρεάν. Όταν ήμουν 12-13 χρονών, είχαμε ένα συγκρότημα με φίλους και πληρώναμε περίπου 10 ευρώ το χρόνο για να έχουμε μία αίθουσα για πρόβες με εξαιρετικό εξοπλισμό. Όλοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν μουσική και είναι σχεδόν δωρεάν.

Ξέρεις…υπάρχει ένας νόμος στην Σουηδία σύμφωνα με τον οποίο το κράτος δίνει ένα επίδομα στα συγκροτήματα για να τους βοηθήσει με τα έξοδα που έχει ένα συγκρότημα. Δεν είναι πολλά αλλά είναι πραγματικά βοηθητικό.

 

 

Rock Overdose: Αυτό εξηγεί πολλά (γέλια).

Tommy Norin: Ειδικά όταν ήμασταν έφηβοι σχεδόν όλοι έπαιζαν κάποιο όργανο. Υπήρχε μουσική παντού.

 

 

Rock Overdose: Μου αρέσει πάρα πολύ όταν δεν μπορώ να βάλω ταμπέλα στην μουσική ενός συγκροτήματος. Εσάς είναι λίγο screamo, λίγο sludge, λίγο Post-rock. Ποιες είναι οι επιρροές σας για να έχετε έναν τόσο ιδιαίτερο ήχο;

Tommy Norin: Αυτό είναι αλήθεια. Είναι κάτι που το θέλαμε από την αρχή, να αναμιγνύουμε είδη και στυλ μουσικής που κανονικά δεν ταιριάζουν μαζί. Όπως και να συνδυάζεις πού ήρεμη μουσική με πολύ δυνατή και άγρια μουσική. Οι επιρροές μας προέρχονται από άλλα στυλ γιατί δεν ακούμε πολύ μουσική από όλα τα στυλ που ανέφερες.

Επίσης μας αρέσουν πολύ οι Godspeed You Black Emperor. Η ιδέα που είχαμε ήταν να δημιουργήσουμε μία μίξη Godspeed με Breach. Δεν μου αρέσει να παίζω μουσική που έχει παιχτεί και από άλλα συγκροτήματα. Σαν συγκρότημα θέλουμε να ανακαλύπτουμε καινούργια μονοπάτια. Για αυτόν τον λόγο δοκιμάσαμε πιο ηλεκτρονικούς ήχους σε αυτό το album, για να ανακαλύψουμε καινούργιους δρόμους στην μουσική μας.

Επίσης, μπορώ να πω ότι οι Sigur Ros μας έχουν επηρεάσει αρκετά

 

 

Rock Overdose: Ναι, στο FYRA μπορώ να πω ότι κατάλαβα την επιρροή των Sigur Ros στα καθαρά φωνητικά σας.

Tommy Norin: Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούς κάτι πάρα πολύ τότε αυτομάτως πηγαίνεις προς εκείνη την κατεύθυνση.

 

 

Rock Overdose: Γιατί επιλέξατε να έχετε τις απαγγελίες μεταξύ των κομματιών στα Σουηδικά και όχι στα Αγγλικά;

Tommy Norin: Γιατί είναι πιο εύκολο να εκφραστείς στην μητρική σου γλώσσα. Επίσης είναι ο τρόπος να βάζουμε τον ακροατή πιο μέσα στις ιστορίες μας. Δεν θέλουμε να είμαστε ένα ακόμα εύκολο άκουσμα. Θέλουμε να δίνουμε την ευκαιρία στον ακροατή να μπορεί να εμβαθύνει και η μουσική να έχει πολλά επίπεδα. Ακόμα και το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να ψάξει την μετάφραση για να δει τι λέει ολόκληρη η ιστορία του τραγουδιού, είναι ένας τρόπος να γίνεσαι κομμάτι αυτής της ιστορίας.

 

 

Rock Overdose: Βλέπουμε την σκηνή του DIY να ξεφεύγει σιγά-σιγά από το underground. Πιστεύεις ότι κι εσείς βρίσκεστε σε αυτό το σημείο;

Tommy Norin: Σίγουρα. Για παράδειγμα, πριν από 10 χρόνια, το συγκρότημα δεν είχε σελίδα στο Facebook ή οποιοδήποτε μέσο που θα μπορούσες να επικοινωνήσεις μαζί μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε προσπαθήσει να είμαστε πιο εξωστρεφείς και καταφέραμε να αποκτήσουμε επικοινωνία με τους fan του συγκροτήματος. Παρεμπιπτόντως μου ακούγεται περίεργο να λέω την λέξη fan αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω, ήρθαμε σε επαφή με κόσμο που τους ενδιαφέρει η μουσική μας και αυτό είναι πολύ όμορφο συναίσθημα. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να κάνουμε ένα tour. Ξέρεις, δεν είμαστε το συγκρότημα που θα περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη, αλλά θα θέλουμε να ταξιδέψουμε σε διάφορα μέρη για να συναντήσουμε και να γνωρίσουμε κόσμο.

 

 

Rock Overdose: Tommy πραγματικά χάρηκα που τα είπαμε και θέλω να σας ευχηθώ τα καλύτερα για το FYRA.

Tommy Norin: Σε ευχαριστώ κι εγώ.

 

 

Για το Rock Overdose,

Συνέντευξη: Βαγγέλης Γιαννακόπουλος

 

 

 

 

Comments