SYLVAINE στο Rock Overdose:”Ανυπομονούμε να σας δούμε στο live της Αθήνας. Θα είναι μια ΄σκοτεινή’ βραδιά με αιθέριες διαθέσεις”

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της στην Ελλάδα, η Sylvaine ανοίγει την καρδιά της στο Rock Overdose και στον Δημήτρη Αλόρα, φανερώνει κάποιες λεπτομέρειες για το πρόσφατο άλμπουμ της ''Wistful'', σχολιάζει τους Alcest απ’ όπου έγινε περισσότερο γνωστή στο μεταλλικό κοινό και δηλώνει πολύ ανυπόμονη για το σόου της Αθήνας!

 

 

 

Rock Overdose: Πρώτα απ’ όλα, θα θέλαμε να μας πεις για το πως υποδέχτηκε το κοινό την κυκλοφορία του πρώτου σου άλμπουμ με τίτλο ''Silent Chamber, Noisy Heart''. Πώς ένιωσες με την ολοκλήρωση της πρώτη σου προσωπικής προσπάθειας μετά από όλα όσα είχες κάνει στο παρελθόν;

 

Sylvaine: Θυμάμαι ακόμα αυτή τη στιγμή. Καθόμασταν  μαζί με τον ηχολήπτη μου Nick Terry κι ακούγαμε το τελικό αποτέλεσμα του ''Silent Chamber, Noisy Heart'' για πρώτη φορά. Η αίσθηση του να γνωρίζεις ότι έχεις δημιουργήσει αυτόν τον δίσκο πραγματικά μόνος σου, μόνο με βοήθεια από τον πατέρα μου Stephen Shepard στα τύμπανα, του Nick Terry και του Ray Staff από τα AIR mastering studios, ήταν μια απίστευτη αίσθηση. Ήταν ένα τεράστιο βήμα για μένα ως μουσικός!

 

Πριν από αυτό, ποτέ δεν είχα την αυτοπεποίθηση ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν τολμούσα καν να πω σε κανέναν πως επρόκειτο να δημιουργήσω ένα άλμπουμ όταν άρχισα να δουλεύω πάνω σε αυτό καθώς φοβόμουν ότι θα αποτύχει.

 

Η ακρόαση του''Silent Chamber, Noisy Heart'' στην τελική του μορφή, ήταν μια πολύ συναισθηματική στιγμή και είχα ένα αίσθημα ευφορίας ,νιώθοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό για ένα ντεμπούτο άλμπουμ.

 

Έμεινα έκπληκτη από την θετική και μεγάλη αποδοχή που κέρδισε το ''Silent Chamber, Noisy Heart'' μετά την κυκλοφορία του το 2014, και πόση προσοχή δόθηκε έτσι ώστε να είναι τόσο απίστευτα underground. Ξεπέρασε τις προσδοκίες μου κι αποτέλεσε ένα μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά πάνω στην μουσική μου, καθώς επίσης αποτέλεσε και μια πολύ καλή αρχή για την Sylvaine.

 

 

Rock Overdose: Ας προχωρήσουμε στο δεύτερο άλμπουμ,'' Wistful ''. Προσωπικά για μένα, εξερευνά περισσότερα μουσικά ηχοτοπία σε σύγκριση με το πρώτο άλμπουμ. Είστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα του; Θα άλλαζες κάτι;

 

Sylvaine: Νιώθω ότι το "Wistful" παρουσιάζει μια φυσική εξέλιξη του πρώτου άλμπουμ, είναι περισσότερο εστιασμένο στην εκφραστικότητα και είναι πιο κοντά σε αυτό που αρχικά είχα φανταστεί για τον προσωπικό ήχο της Sylvaine.

 

Αφού ολοκλήρωσα το πρώτο μου άλμπουμ, είχα ένα πολύ σαφές όραμα για το τι ήθελα να πετύχω με το δεύτερο άλμπουμ και στο τέλος έκανα ακριβώς αυτό που είχα θέσει αρχικά ως στόχο να κάνω.

 

Υπάρχουν σίγουρα πράγματα που θα άλλαζα σε αυτόν τον δίσκο, κυρίως από την άποψη της παραγωγής, αλλά μπορώ να πω ότι ακόμα κι έτσι είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη για τα τραγούδια του δίσκου. Νομίζω ότι είναι καλογραμμένα και ότι έχουν κάποιο είδος αξίας.

 

Ρίχνοντας μια δεύτερη ματιά σε ένα ήδη ολοκληρωμένο έργο όπως ένα άλμπουμ, είμαι βέβαιη ότι πάντα βρίσκεις πράγματα που θα έκανες διαφορετικά, αλλά αν έχεις καταφέρει να εκφράσεις κάτι σημαντικό και αληθινό για τον εαυτό σου με αυτό ,έχεις καταφέρει το σημαντικότερο ούτως ή άλλως.

 

Rock Overdose: Όλη η διαδικασία ηχογράφησης έχει γίνει ολοκληρωτικά από εσένα. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς κάθε φορά; Πρώτα τα φωνητικά, μετά τα μουσικά όργανα, ή αντίθετο;

 

Sylvaine: Πάντα ξεκινάω ηχογραφώντας τα ντραμς, καθώς είναι βασικά αυτό που θεωρώ ότι είναι ο σκελετός του τραγουδιού. Χωρίς τα τύμπανα, είναι δύσκολο να έχεις τη σωστή αίσθηση για οτιδήποτε άλλο.

 

Έπειτα ακολουθεί το μπάσο και οι κιθάρες. Η ηχογράφηση της κιθάρας είναι συνήθως αυτό που παίρνει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθαρά λόγω του μεγάλου αριθμού των διαφορετικών στρωμάτων που χρησιμοποιούνται στα τραγούδια μου. Παίρνει αρκετό χρόνο μόνο και μόνο για να βρεις τις ιδανικές ρυθμίσεις για τα πάντα, για να πετύχεις τους κατάλληλους ήχους και τις σωστές χροιές.

 

Πολλές φορές, προχωρώ με την ηχογράφηση των φωνητικών ή με τον προγραμματισμό των synths και επεμβαίνω σε ορισμένα μέρη της κιθάρας αργότερα.

 

Δεν υπάρχουν πραγματικοί κανόνες κατά τη δημιουργία ή την ηχογράφηση μουσικής, αλλά αυτή είναι λίγο πολύ η διαδικασία που ακολούθησα και στα δύο τελευταία άλμπουμ μου.

Rock Overdose: Παίζεις πολλά μουσικά όργανα, ποιο είναι το αγαπημένο σου και πώς προέκυψε όλη αυτή η εξερεύνηση των οργάνων που τελικά κατέληξε να αποτελεί για σένα μία πληθώρα επιλογών έκφρασης;

 

Sylvaine: Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση, καθώς κάθε όργανο προσφέρει τον δικό του μοναδικό, τρόπο έκφρασης συναισθημάτων. Ο λόγος που ήθελα να παίξω όλα τα διαφορετικά όργανα, ήταν βασικά επειδή ήμουν περίεργη να δω τους διαφορετικούς ρόλους που παίζουν σε μια μπάντα. Το να είσαι σε θέση να παίξεις όλα αυτά τα όργανα, όχι μόνο σου επιτρέπει να εκφραστείς ποικιλοτρόπως ,αλλά σε κάνει επίσης να αποκτήσεις απαραίτητες γνώσεις για να γράφεις μουσική.

 

Το γεγονός αυτό μου έχει δώσει μια σαφέστερη εικόνα για το τι θέλω να επιτευχθεί μέσα από κάθε όργανο.

 

Αυτή τη στιγμή, υποθέτω ότι είμαι λίγο ερωτευμένη με την κιθάρα, καθώς αυτό είναι ένα όργανο με το οποίο ασχολούμαι εδώ και λίγα χρόνια, οπότε είναι ακόμα αρκετά φρέσκο για μένα. Είναι ένα υπέροχο και παράλληλα ευέλικτο όργανο, για να συνθέτεις! Κάποια στιγμή, όταν θα έχω λίγο χρόνο, θα ήθελα πολύ να αρχίσω να μαθαίνω κλασική κιθάρα, δεδομένου ότι θα κάνει θαύματα, όχι μόνο στην τεχνική μου, αλλά και στη συνθετική πλευρά της Sylvaine.

 

Τα περισσότερα από τα όργανα που παίζω, είναι καθαρά αποτελέσματα της δικής μου ενασχόλησης μαζί τους . Με αυτόν τον τρόπο άρχιζα να αναπτύσσω το δικό μου στυλ, το οποίο αποδείχθηκε επωφελές όταν τελικά ξεκίνησα να κάνω μαθήματα μουσικής, όπως φωνητική, μαθήματα τυμπάνων και μαθήματα πιάνου. Λόγω της μουσικής παιδείας μου, είχα ήδη κάτι για να εργαστώ πάνω σε αυτό.

Rock Overdose: Αν δεν κάνω λάθος, θα συνοδεύεσαι από τρεις μουσικούς. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτούς και πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η επιλογή τους;

 

Sylvaine: Σωστά! Υπήρξα πολύ τυχερή, αφού βρήκα τρία υπέροχα παιδιά από το Παρίσι που θα με συνοδεύσουν στις επερχόμενες συναυλίες μου ,τον Daniel στο μπάσο και στα δεύτερα φωνητικά (Grands Boulevards, ex-Triste Sireκλπ), τον Franck στην κιθάρα (Saigon Blue Rain) και τον Dorian στα τύμπανα (ex- Upon This Downing, Calling Of Lorme κλπ).

 

Το να βρεις μουσικούς για μια μπάντα είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση. Δεν ψάχνεις μόνο για κάποιον που θα ταιριάζει στην μουσική πλευρά του έργου σου, αλλά και για κάποιον που μπορείς να ταιριάξεις σε προσωπικό επίπεδο. Συνήθως χρειάζεται πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί ένα line-up και αυτό οφείλεται σε όλες τις διαφορετικές πτυχές των προσωπικοτήτων που πρέπει να ευθυγραμμιστούν.

 

Για μένα, το κυριότερο πρόβλημά μου ήταν το γεγονός ότι προσέφερα μια θέση σε μια μπάντα όπου τα πάντα είχαν ήδη γραφτεί, κάτι που σημαίνει ότι τα άλλα μέλη υποχρεούνται λίγο ή πολύ να ακολουθήσουν τα μουσικά μέρη που τους δίνονται και ως εκ τούτου δεν έχουν μεγάλη δημιουργική ελευθερία .

 

Καταλαβαίνω απόλυτα όμως γιατί μια κατάσταση όπως αυτή, δεν θα μπορούσε να είναι ελκυστική για όλους. Ευτυχώς όμως τρείς μουσικοί συμφώνησαν με αυτό και κάνουν εξαιρετική δουλειά μέχρι τώρα! Είμαι απίστευτα ευγνώμων που εργάζομαι με αυτά τα παιδιά και ανυπομονώ για να περιοδεύσω μαζί τους αυτή την χρονιά!

Rock Overdose: Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για τους οπαδούς να γνωρίζουν ποιες ήταν οι επιρροές σου μέχρι τώρα και ποια άτομα ή συγκροτήματα σε ''προέτρεψαν'' να αρχίσεις να ακούς και να θέλεις να παίξεις μουσική.

 

Sylvaine: Μεγαλώνοντας σε μια μουσική οικογένεια, εισήχθη σε αυτόν τον τρόπο ζωής από μικρή ηλικία. Από 14-15 ετών, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η μουσική ήταν η διαδρομή που ήθελα να ακολουθήσω στο μέλλον. Από τότε, πάντα ονειρευόμουν το να είμαι σε θέση να γράφω, να παίζω και να ζω από την μουσική μου.

 

Όσον αφορά στα συγκροτήματα που με ενέπνευσαν, ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, καθώς επίσης και η πρώτη μου επαφή με τον πιο ατμοσφαιρικό και σκοτεινό ήχο, ήταν Type O Negative.

 

Όταν ανακάλυψα τη μουσική τους και τους μείγμα των σκληρών και  όμορφων / μελωδικών στοιχείων, απλά τους ερωτεύθηκα. Ένιωσα μια ξεχωριστή σύνδεση με τον ήχο τους και ως εκ τούτου αφέθηκα στο δικό τους σύμπαν.

 

Μετά από αυτό, έπεσα στα shoegaze / pop dream / DarkWave / post-punk  και τις new wave σκηνές από τη δεκαετία του '80 και του '90, τα οποία αποτέλεσαν επίσης μια μεγάλη πηγή έμπνευσης για μένα. Λατρεύω αυτές τις σκηνές από το παρελθόν, καθώς και τα πιο μοντέρνα post-rock / post-metal / blackgaze ιδιώματα που έχουν επίσης αυτό το ονειρικό, αιθέριο χαρακτηριστικό.

 

Μπάντες όπως οι Slowdive, οι The Chameleons, οι Explosions In The Sky, οι Sigur Ros, οι Alcest, ο Joy Division, οι Mono, οι 40 Watt Sun, οι Hammock, οι Warning, οι Cocteau Twins, οι Lycia, η Chelsea Wolfe, οι Dead Can Dance, η Emma Ruth Rundle και οι The Cure είναι μερικά από τις αγαπημένες μου.

 

Έχω επίσης επηρεασθεί από την κλασική μουσική, με τον μινιμαλισμό να είναι μία από τις αγαπημένες μου κατευθύνσεις. Πάντα με γοήτευε η ιδέα του να παίρνω μικρά μουσικά μέρη κομματιών και να τα εξελίσσω σιγά-σιγά, με την πάροδο του χρόνου σε κάτι άλλο.

 

Αυτό είναι επίσης κάτι άλλο που προσπαθώ να κάνω στη μουσική μου, το να δημιουργώ πραγματικά υπνωτικά και στοχαστικά μουσικά μοτίβα που δίνουν στον ακροατή μία αίσθηση νηνεμίας και κάποιου είδους έκστασης.

 

Μου αρέσει, επίσης, ένα μεγάλο μέρος της black metal σκηνής της Νορβηγίας της δεκαετίας του '90, με μπάντες όπως οι Darkthrone, οι Emperor,οι Ulver,οι Immortal και οι Taake να είναι μερικές από τις αγαπημένες μου.

 

Ακριβώς όπως και οποιοσδήποτε άλλος καλλιτέχνης, είμαι πολύ επηρεασμένη από τη μουσική που αγαπώ, αλλά την ίδια στιγμή προσπαθώ να μην αντλώ πάρα πολύ σαφή έμπνευση από αυτές τις μπάντες.

Rock Overdose: Σε ότι αφορά τα φωνητικά, πώς καταφέρνεις να κρατάς τη φωνή σου σε φόρμα έτσι ώστε να παράγει αυτό το φαινομενικό αποτέλεσμα; Ακούγεται πολύ αιθέρια μερικές φορές, σαν να αντηχεί στον αέρα.

 

Sylvaine: Σ'ευχαριστώ πολύ! Είμαι τόσο χαρούμενη που δέχομαι τόσο καλά λόγια σχετικά με τη φωνή μου ... Η φωνή μου είναι ίσως το όργανο που χειρίζομαι πιο φυσικά και εύκολα, καθώς είναι το όργανο πάνω στο όποιο έχω εργαστεί τον περισσότερο χρόνο .

 

Έκανα 7 χρόνια μαθήματα φωνητικής κατά τη διάρκεια της μουσικής εκπαίδευσης μου, η οποία μου έδωσε μια εξαιρετική τεχνική που είμαι σε θέση να χρησιμοποιήσω για ό, τι θέλω να εκφράσω. Για να διατηρήσεις  τη φωνή σου σε καλή κατάσταση, πρέπει να την εξασκείς σε τακτική βάση και επίσης να βεβαιωθείς ότι και το σώμα σου είναι σε καλή κατάσταση.

 

Προσπαθώ να εξασκούμαι στα φωνητικά, κάθε μέρα και να τραγουδάω  πολλά διαφορετικά είδη μουσικής πέρα από τα  δικά μου τραγούδια, καθώς το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να διευρύνεις τους ορίζοντές σου  με αυτόν τον τρόπο. Μου αρέσει επίσης να αυτοσχεδιάζω καθώς αυτό μου επιτρέπει να εργάζομαι άμεσα με το δικό μου στυλ με έναν πολύ αυθόρμητο τρόπο.

 

 

Rock Overdose: Έχεις αποτελέσει μέρος των άλμπουμς των Alcest , επίσης ο Neige συνέβαλε στην δουλειά σου. Παίζουν στην Ελλάδα τέσσερις ημέρες πριν από την εμφάνιση σου, ποια είναι η γνώμη σου για το τελευταίο τους άλμπουμ;

 

Sylvaine: Σίγουρα μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες του 2016 και ένα απόλυτα καταπληκτικό άλμπουμ! Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι οι Alcest είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα και μία μπάντα που με έχει επηρεάσει πολύ, γι’ αυτό ήταν ένα απόλυτο όνειρο το να μπορώ να συνεισφέρω έστω κι ένα μικρό κομμάτι στο τελευταίο άλμπουμ τους. Μου αρέσει το γεγονός ότι πάντα εξελίσσουν την τέχνη τους και ότι το «Kodama" για άλλη μια φορά δείχνει μια νέα πτυχή  της μουσικής τους.

 

Ο Neige είναι ένα απίστευτα ταλαντούχος μουσικός και στέλνει πάντα πολύ όμορφο μηνύματα με τη μουσική του. Νιώθω πολύ τυχερή που έχω συνεργαστεί μαζί του, τόσο για τους Alcest και όσο και για την Sylvaine.

Rock Overdose: Θα θέλαμε να γνωρίζουμε τα μελλοντικά σχέδιά σου μετά την επίσκεψη σου στην Ελλάδα. Υπάρχουν κάποιες νέες ιδέες για ένα πιθανό τρίτο άλμπουμ, ή μήπως πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο;

 

Sylvaine: Δεν έχω χρόνο για χάσιμο, (γέλια). Το τρίτο άλμπουμ είναι στην πραγματικότητα ήδη έτοιμο και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα ξεκινήσω τις ηχογραφήσεις το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.

 

Έχω ακόμα κάποια τραγούδια έτοιμα για το 4ο άλμπουμ . Πάντα προσπαθώ να γράφω όσο το δυνατόν περισσότερο, όταν η έμπνευση είναι παρούσα, καθώς γνωρίζω ότι πως πρόκειται για ένα επιπόλαιο συναίσθημα που θα εξαφανιστεί σε λίγα λεπτά.

 

Είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένη που θα ξεκινήσω την όλη διαδικασία ηχογράφησης του τρίτου album, καθώς έχω μεγάλες προσδοκίες από αυτό το άλμπουμ και νιώθω την ανάγκη να δημιουργήσω κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

 

Επιπλέον, πρόκειται να παίξω σε μερικά φεστιβάλ στη Γερμανία μετά την εμφάνιση μου στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στο διάσημο Wave Gotik Treffen και στη συνέχεια, σειρά έχει μια ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Harakiri For The Sky και τους Shores of Null που πρόκειται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο.

 

Ανυπομονούμε πραγματικά για όλα αυτά τα shows και ελπίζω να κάνουμε όλο και περισσότερα όσο περνάει ο καιρός!

 

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συζήτηση, σου ευχόμαστε τα καλύτερα στην περαιτέρω διερεύνηση σου μουσικών ήχων. Κλείσε αυτή τη συνέντευξη με τον τρόπο που θέλεις και δώσε μας  μια ιδέα για το τι να περιμένουμε για την επερχόμενη συναυλία σου στην Αθήνα.

 

Sylvaine: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη και ευχαριστώ και τους αναγνώστες για τον χρόνο που αφιέρωσαν για να την διαβάσουν! Μιλώ εκπροσωπώντας όλη την live μπάντα της Sylvaine όταν λέω ότι  πραγματικά δεν μπορούμε να περιμένουμε να σας δούμε όλους στην Αθήνα πολύ σύντομα! Θα είναι μια ‘σκοτεινή’ βραδιά με αιθέριες διαθέσεις, επιθυμία, απογοήτευση και περισυλλογή και εμείς θα κάνουμε ότι καλύτερο για να δημιουργήσουμε μια συναυλία που δεν θα ξεχαστεί εύκολα. Ελάτε να μας βρείτε στο Death Disco στις 31 Μαρτίου!

https://youtu.be/3eOfGQyKE5o

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

Comments