THE RASMUS στο RockOverdose: “Η ιδέα του νέου μας album είναι η μοναξιά!”

Με την ευκαιρία της  κυκλοφορίας του νέου τους single "Bones", το RockOverdose μίλησε με τον Lauri Ylönen, συνιδρυτή και frontman των Φιλανδών alternative rockers "The Rasmus"!

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, οι The Rasmus ήταν απασχολημένοι  ηχογραφώντας το δέκατο album τους που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2022, με μια παγκόσμια περιοδεία για το 2022 να ακολουθεί.

 

Διαβάστε παρακάτω την αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτησή μας με τον Lauri!

Follow  "The Rasmus"

http://www.therasmus.com/

https://www.facebook.com/therasmusofficial

Enjoy!

 


 

RockOverdose: Γεια σου Lauri και καλωσόρισες στο RockOverdose! Πώς είσαι;

Lauri Ylönen (The Rasmus): Υπέροχα! Το καλοκαίρι είναι εδώ, είμαστε έτοιμοι για μερικές συναυλίες που ελπίζω να γίνουν!

RockOverdose: Ναι! Μετά από τόσους μήνες, επιτέλους!

Lauri Ylönen (The Rasmus): Ήταν πολύ δύσκολες στιγμές για όλους μας, αλλά τουλάχιστον αρχίζει να πηγαίνει καλύτερα η φάση. Έχουμε ένα show στη Φινλανδία, τον Αύγουστο και το περιμένω πως και πως πραγματικά! Ανεβαίνοντας στη σκηνή μετά από τόσους μήνες, θα είναι σίγουρα διασκεδαστικό να συναντηθούμε ξανά με τον κόσμο!

 

RockOverdose: Οπότε κάνετε πρόβες αυτή την περίοδο;

Lauri Ylönen (The Rasmus): Ναι. Βασικά προβάρω πολλά τραγούδια. Έχω κανάλι στο youtube, κάνω διασκευές σε διάφορα τραγούδια, σε live stream με τον κόσμο που με ακολουθεί και παίζω τραγούδια που είναι σημαντικά στη ζωή μου. Μάλλον θα συνεχίσω να το κάνω αυτό, νιώθω πως αν σταματήσω θα χάσω το μυαλό μου! Αν τελικά δεν γίνει η περιοδεία, θα ξεκινήσω τις μικρές μου "εκπομπές" μέσω του καναλιού μου στο YouTube.

 

RockOverdose: Έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια από το τελευταίο σας άλμπουμ "Dark Matters" ...

Lauri Ylönen (The Rasmus): Ναι, τα 4 χρόνια ακούγονται σαν πολύς χρόνος, αλλά στην πραγματικότητα μετά την κυκλοφορία του είχαμε μια πολύ μεγάλη περιοδεία σε όλο τον κόσμο. Η τελευταία μας συναυλία ήταν πριν από 1 χρόνο, στην Πόλη του Μεξικό, οπότε μας παίρνει πάντα πολύς χρόνος για περιοδεία, γιατί θέλουμε να έχουμε επαφή με τους θαυμαστές και επίσης αντλούμε έμπνευση και γράφουμε νέο υλικό κατά τη διάρκεια της περιοδείας. Παίρνουμε τόσο πολλή  ενέργεια από την επαφή μας με τον κόσμο. Έγραψα πολλά νέα τραγούδια στην περιοδεία αυτή, εμπνεύστηκα, πήρα την κιθάρα μου, πήγα στο tour bus και συνέχισα να γράφω.

Εμπνέομαι πάντα από τους θαυμαστές μας και την ενέργεια που παίρνω στη σκηνή. Αυτό είναι που μας κάνει να συνεχίσουμε. Έχουμε μερικούς πιστούς θαυμαστές που μας περιμένουν στο αεροδρόμιο, στα venues, στα ξενοδοχεία...  είναι απίστευτο, είναι υπέροχο!

 

RockOverdose: Θα ήθελες να μας πεις μερικά πράγματα για το νέο σας single "Bones";

Lauri Ylönen (The Rasmus): Το "Bones" ήταν το πρώτο τραγούδι που τελειώσαμε για το επόμενο album μας και αφορά το κάρμα, στην περίπτωση αυτή το κακό κάρμα. Σκεφτόμουν το κάρμα και το πεπρωμένο κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, όταν  άρχισε o covid να μας χτυπάει πολύ άσχημα και όλα ήταν αβέβαια, όταν ακόμα δεν ξέραμε πόσο άσχημα ήταν και τι θα συμβεί. Περνάω πολύ χρόνο με τον εαυτό μου και με τις σκέψεις μου, ψάχνοντας το παρελθόν, τι έχω κάνει σε αυτήν τη ζωή και τι είδους επίδραση είχε σε άλλους ανθρώπους και πώς θα επηρεάσει το μέλλον.

Νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον και αληθινό, ό, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή έχει κάποια επίδραση σε κάτι. Πιστεύω ότι έγινε ένα ωραίο τραγούδι.

 

 

RockOverdose: Θα κυκλοφορήσει άλλο single σύντομα;

Lauri Ylönen (The Rasmus): Όχι τόσο σύντομα, πρόκειται να κυκλοφορήσουμε κάτι μέσα σε αυτό το έτος και το album θα έρθει στις αρχές του επόμενου έτους. Έτσι, δουλεύουμε τώρα πάνω σε μερικά βίντεο και άλλα συναρπαστικά πράγματα που θα συμβούν φέτος, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να πω πολλά.

 

RockOverdose: Γνωρίζετε ήδη τον τίτλο του album;

 

Lauri Ylönen (The Rasmus): Ναι έχουμε τον τίτλο σε πολύ πρώιμο στάδιο, είναι ακόμα μυστικό. Η ιδέα του album προέρχεται από τη μοναξιά. Σκεφτόμουν τη μοναξιά πριν ξεκινήσει η πανδημία, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μοναξιάς. Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτή και άλλοι το επιλέγουν ως τρόπο ζωής. Έχω έναν ξάδελφο που ζει μόνος του σε ένα σπίτι μέσα στο δάσος, το οποίο για μένα είναι τρομακτικό και ανατριχιαστικό. Απολαμβάνει τη σιωπή, του αρέσει να βρίσκεται μόνος του και αυτό είναι συναρπαστικό. Έτσι άρχισα να γράφω την ιδέα του album και στη συνέχεια με την κατάσταση πρόσθεσα κάποια μελαγχολικά στοιχεία σε αυτό. Έτσι γεννήθηκε ο τίτλος του album.

 

RockOverdose: Σε τί διαφέρει το νέο album σας με το προηγούμενο;

Lauri Ylönen (The Rasmus): Το νέο album έχει πιο rock στοιχεία. Ενώ στο τελευταίο album χρησιμοποιήσαμε περισσότερα ηλεκτρονικά vibes. Αυτό το album είναι περισσότερο rock και τα τραγούδια θυμίζουν τα albums "Dead Letters", "Hide from the Sun", που κάναμε το 2003, 2005.

Ωστόσο, όπως πάντα έχουν το DNA των The Rasmus, ... αν ακούσετε λίγο την αρχή του τραγουδιού, είναι εύκολο να αναγνωριστεί ότι είναι τραγούδι Rasmus. Είναι στην πραγματικότητα αρκετά στενά τα όρια που κινούμαστε, ίσως είναι κάτι που προέρχεται από τις ρίζες μας στη Φινλανδία, την παραδοσιακή μουσική που ακούγαμε ως παιδιά, από τους γονείς μας. Αυτό έγινε η μουσική μας ταυτότητα, όταν γράφω πάντα γράφω υπό αυτό το πρίσμα, με διαφορετικό τρόπο ή τύπο παραγωγής για να το κάνω να ακούγεται διαφορετικό, αλλά οι ρίζες είναι οι ίδιες.

 

 

RockOverdose: Έχετε σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τα singles "In the shadows", "Living in a world without you", τα οποία έχουν φτάσει και στο # 1 στα ελληνικά IFPI air charts και φυσικά σε άλλες χώρες. Πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε αντίστοιχη επιτυχία στις μέρες μας;

 

Lauri Ylönen (The Rasmus): Δεν μπορείς να το ξέρεις αυτό, είναι αδύνατο ειδικά όταν γράφονται τα τραγούδια. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να πάνε σωστά για να γίνει ένα τραγούδι hit. Νομίζω ότι ήταν το σωστό timing τότε, ήταν το τέλειο για αυτό το είδος τραγουδιού π.χ. το "In the shadows"

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν επιτυχία. Δεν χρειάζεται να το σκέφτεσαι πάρα πολύ. Απλά πρέπει να γράφεις για κάτι που είναι σημαντικό για σένα, αυτό είναι το καλύτερο!  Όπως σε αυτό το album, γράφω για πράγματα που έχουν νόημα για μένα. Κάθε τραγούδι έχει λόγο, δεν είναι τυχαία ιστορία. Είναι πολύ σημαντικό για μένα, γιατί εγώ θα το τραγουδήσω στη σκηνή!

 

RockOverdose: Μπορεί να είναι δύσκολο να προβλέψουμε hit αλλά μπορεί να πιστεύεις πολύ σε ένα τραγούδι ...

 

Lauri Ylönen (The Rasmus): Ναι, ακριβώς! Είμαι τόσο κοντά στα τραγούδια μου, αλλά δεν μπορώ ποτέ να προβλέψω ποιο τραγούδι θα μπορούσε να γίνει επιτυχία. Μπορεί να ερωτευτώ ένα στίχο, δεν μπορώ να δω παραπέρα, είναι πολύ ωραία στιγμή όταν κυκλοφορεί ένα album και μετά μετά από μερικούς μήνες μπορείς να δεις ότι ο κόσμος έχει ξεχωρίσει κάποιο τραγούδι περισσότερο.

Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις μόνο ένα τραγούδι. Τόσοι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν διαφορετικά αγαπημένα, και αυτό είναι επίσης ένα καλό σημάδι πολύ καλό για την ποιότητα των τραγουδιών. Αυτό προσπαθούμε πάντα να κάνουμε με τους The Rasmus, και για αυτό περνάνε πολλά χρόνια για να φτιάξουμε ένα επόμενο album. Συλλέγουμε τα καλύτερα τραγούδια  για να φτιάξουμε ένα ωραίο album, δουλεύοντας πάνω στην ιδέα του, αντί να κάνουμε τυχαία single.

 

 

RockOverdose: Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την Ελλάδα;

Lauri Ylönen (The Rasmus): Έχουμε παίξει εκεί πολλές φορές, θυμάμαι την εμφάνισή μας στην Αθήνα κάτω από την Ακρόπολη, πρέπει να ήταν το 2010 αν θυμάμαι καλά. Ήταν τόσο όμορφα, η ατμόσφαιρα ήταν τέλεια κάτω από τα αστέρια, θυμάμαι να παίζω το τραγούδι "Living In A World Without You" και όλοι πηδούσαν και τραγουδούσαν! Ήταν απίστευτο!

Αγαπώ την Ελλάδα, έχω έρθει για διακοπές πολλές φορές και πραγματικά εμπνεύστηκα για το album μας "Black Roses", μείναμε σε μια βίλα στη Φολέγανδρο και ήταν καταπληκτικά! Ήμασταν εκεί για 2 εβδομάδες, γράφοντας τραγούδια, μου έκανε εντύπωση που είναι ένα τόσο μικρό νησί με τόσες πολλές εκκλησίες, πραγματικά εκπληκτικό μέρος! Λατρεύω αυτό το χαλαρό συναίσθημα που σου βγάζει η Ελλάδα!

 

RockOverdose: Εύχομαι να επισκεφθείτε ξανά την Ελλάδα σύντομα!

Lauri Ylönen (The Rasmus): Ευχαριστώ!

RockOverdose: Κάτι άλλο με το οποίο ασχολείσαι σε προσωπικό επίπεδο; 

Lauri Ylönen (The Rasmus): Όπως ανέφερα πριν έχω αυτές τις "Bedroom Sessions" - με live videos στο YouTube κανάλι, προσπαθώντας να διατηρήσω επαφή με τους θαυμαστές μας και είναι ψυχικά καλό για μένα γιατί είναι πολύ δύσκολο να μην παίζω σε συναυλίες και έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο.  Κάνω διασκευές τραγουδιών που με εμπνέουν, από Beattles μέχρι  Slayer ... Όλα τα τραγούδια! Κάθε Κυριακή κυκλοφορεί ένα καινούργιο τραγούδι εκεί, δείτε το!

 

RockOverdose: Σε ευχαριστούμε πολύ Lauri! Ευχόμαστε τα καλύτερα και γιατί όχι να σας δούμε σύντομα στην Ελλάδα!

Lauri Ylönen (The Rasmus): Κι εγώ ευχαριστώ!

 

 

Για το RockOverdose, 

Ζήσης Πετκανάς

Απομαγνητοφώνηση/Μετάφραση/Επιμέλεια ερωτήσεων: Βιβή Ζαπαντιώτου

Comments