The Steams στο RockOverdose: “Πιστεύουμε πως η μουσική μας είναι 100% “Τώρα””

 

Με αφορμή την κυκλοφορία ενός από τους δίσκους της χρονιάς για την εγχώρια ροκ σκηνή, το “Mild Conquest” των Steams, εντοπίσαμε τα μέλη τους, λίγες μέρες πριν από τη ζωντανή παρουσίαση της κυκλοφορίας, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στο Temple, και τους ζητήσαμε να μας μιλήσουν για όλα όσα αφορού την τελευταία δουλειά τους, τα ακούσματά τους, τα πλάνα τους για το μέλλον και όχι μόνο.


 

 

Rock Overdose: Παιδιά καλοτάξιδο το νέο album. Κατ εμέ πολύ ανώτερό από τον προκάτοχό του. Ποια στοιχεία δουλέψατε περισσότερο αυτή την φορά και ποιες συνθήκες ευνόησαν στο να καταλήξετε σε μία τόσο ποιοτική κυκλοφορία; 

 

The Steams: Αυτή την φορά δουλέψαμε περισσότερο σαν οικογένεια, στοιχείο το οποίο εμπλούτισε τις συνθέσεις, έδεσε περισσότερο τον ήχο μας και όντας πιστοί σε απρόοπτα τζαμαρίσματα, βγήκε ενα πιο οργανικό αποτέλεσμα.

 

Rock Overdose: Δώστε μου την ερμηνεία πίσω από το πανέμορφο εξώφυλλο (ανυπομονώ να το κρατήσω στα χέρια μου σε βινύλιο) και τον firm τίτλο του. Κάτι μου λέει πως δεν είναι αυτό που λέμε «ανοιχτός σε ερμηνείες» αλλά κάτι πολύ συγκεκριμένο που είχατε στο νου σας.

 

The Steams: Mild Conquest είναι μια φιλοσοφία που αφορά στις κατακτήσεις μικρών ή μεγαλύτερων στόχων, αυτό συνοδεύεται από τις αντίστοιχες νίκες και ήττες και εμείς παντρευτήκαμε τον τίτλο καθότι περιγράφει και τη συλλογική πορεία, αλλά και προσωπικές μας φάσεις. Στο εξώφυλλο βλέπετε δυο φιγούρες να ακροβατούν μεταξύ χορού και πάλης, μια αλληγορία που ξεκινάει από τις μεταξύ μας σχέσεις και την παραπάνω έννοια.

 

 

Rock Overdose: Ο ήχος του album είναι φοβερός. Δώστε μου μερικές πληροφορίες για την διαδικασία της ηχογράφησης και όλους τους σπουδαίους ανθρώπους που ανακατεύτηκαν με την παραγωγή.

 

The Steams: Ο πρώτος και σπουδαιότερος είναι ο Άλεξ Μπόλπασης που μαζί του κάναμε την παραγωγή και ηχογράφηση. Συνοδοιπόρος από το πρώτο μας single και επίσης μπασίστας στην μπάντα. Τον δίσκο τον ηχογραφήσαμε με ντράμερ τον Γκούσταβ Πένκα στο Suono Studio στην Αθήνα και έπειτα συμμετείχαν μουσικοί παραδοσιακών οργάνων όπως ο Γιώργος Στογιώργης στο κανονάκι, ο Νίκος Τσαντάνης στην τσαμπούνα και ο Βασίλης Τάφας στο θυμιατό. Αργότερα έγινε mastering από τον Nick Townsend στο Infrasonic Sound Studios στο Los Angeles.

 

Rock Overdose: Έχουμε και κάποιες ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις σε κομμάτια, με χρήση παραδοσιακών οργάνων, απαγγελιών και άλλων στοιχείων. Πώς και πήρατε αυτή την απόφαση; Να περιμένουμε ακόμη περισσότερο πειραματισμό στο μέλλον σε αυτό το κομμάτι;

 

The Steams: Δεν τίθεται θέμα απόφασης, έτσι είχαμε οραματιστεί τα κομμάτια εξ αρχής και το όραμα αυτό υπηρετήσαμε. Τώρα όσον αφορά τους πειραματισμούς, όπως λέει και ο Roger Skaer: "the more you fuck around, the more you're gonna find out".

 

Rock Overdose: Ποια είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου στο νέο album; Καλύτερη ή χειρότερη απ΄όσο περιμένατε; Η διακοπή του Covid-19 σας έφερε πιο κοντά ή σας απομάκρυνε από τον κόσμο που σας παρακολουθούσε;

 

The Steams: Αφενός δεν περιμέναμε, αφετέρου δεν έχει σημασία καθότι η ανταπόκριση μας έχει συγκινήσει πραγματικά. Κόσμος έρχεται στα τουρ σε περισσότερα από ένα date, ακούμε τους στίχους από το κοινό, ο κόσμος ξέρει. Όσο κράτησε ο εφιάλτης της απαγόρευσης της μουσικής εμείς δεν κάναμε live streaming, δεν το νιώθαμε, αλλά προσπαθήσαμε να μείνουμε κοντά στο κοινό. Πχ σε κάποια φάση το καλοκαίρι του '20 στείλαμε σε κόσμο που είχε αγοράσει τον δίσκο μας έναν φάκελο που είχε μέσα ένα παιχνίδι κρυπτόλεξο για να βρουν τον τίτλο του Mild Conquest καθώς και διάφορα από τα κομμάτια που αυτό θα περιείχε.

 

 

Rock Overdose: Αν και έχετε ήδη πραγματοποιήσει κάποιες μεγάλες συναυλίες, στο πλευρό σπουδαίων ονομάτων όπως οι The Cure και Peter Murphy, θα λέγατε πως σας έχει μείνει κάποιο συναυλιακό απωθημένο; Κάτι που θα θέλατε πολύ να γίνει τουλάχιστον μία φορά;

 

The Steams: Αν είναι δυνατόν! Eννοείται θέλουμε κάποια στιγμή να υπάρξουμε στο Line Up του Levitation Festival, Pitchfork Paris, Amita Motion Ημέρα Θετικής Ενέργειας και τουλάχιστον στην ίδια αφίσα με Idles.

 

Rock Overdose: Περί συναυλιών ο λόγος, πέραν της προσεχούς ζωντανής παρουσίασης του album στις 23 Δεκεμβρίου στο Temple της Αθήνας, τι άλλο υπάρχει στο πρόγραμμα;

 

The Steams: Ετοιμάζουμε ένα Πελοποννησιακό τουρ, άλλο ένα τουρ στον Βορρά και μετά φεύγουμε για μακρινό Βορρά.

 

Rock Overdose: Μου φάνηκε πως το album εμπεριέχει έντονο και το ελληνικό παραδοσιακό στοιχείο, με έναν ίσως πιο αρχέγονο, ακατέργαστο τρόπο. Ποιες επιρροές σας οδήγησαν εκεί; Είναι αυτοί οι νέοι Steams ή θα έλεγες πως διατηρείτε το «δικαίωμα» να επεκτείνετε τις ηχητικές σας αναζητήσεις προς οποιαδήποτε ετερόκλητη κατεύθυνση, χωρίς να είστε «υποχρεωμένοι» να τραβήξετε έναν και μόνο δρόμο;

 

The Steams: Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας δέσμιους σε μία πορεία ή σε ένα genre. Η ελληνικότητα υπάρχει στην μουσική μας, οριακά δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει. Οι ρίζες μας από εδώ και από γύρω γεννούν παραφυάδες με νέα άνθη και βλαστούς, μετά αλλάζουμε τον τρόπο που μεγαλώνουν, τους δίνουμε σχήμα και μπλέκουμε τα πράγματα κατά βούληση. Μερικές επιρροές είναι οι Ποντιακές ρίζες του Ανδρέα, οι Μικρασιάτικες του Πάνου και η εκτίμηση για καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης, ο Ψαραντώνης, η Μπέλου κ.α

 

Rock Overdose: Θα ήθελα πολύ να μου πεις τα 5-10 σχήματα ή albums που ακούγατε την περίοδο που ετοιμάζατε αυτόν τον δίσκο. Έχω μία θεωρία πως οι επιρροές αναδύονται όταν κάνεις ένα διάλειμμα από την τριβή σου μαζί τους και θέλω να δω πόσο μέσα πέφτω.

 

The Steams:

Talking Heads - Remain in Light

Goat - Commune

Μάνος Χατζιδάκις & New York Rock and Roll Ensemble - Reflections

Nicolas Jaar - Cenizas

Scott Walker - Scott 2

Grinderman - Grinderman

Idles - Joy as an Act of Resistance

Felt - Felt

 

Rock Overdose: Guilty as charged: δεν πρόλαβα να διαβάσω στίχους. Δώστε μου ένα hint. Τι θα συναντήσουμε στο στιχουργικό κομμάτι του “Mild Conquest”; Ο Πάνος είναι υπεύθυνος για αυτό; Ποιες οι επιρροές σας στο στιχουργικό κομμάτι και το θεωρείτε εξίσου σημαντικό με το μουσικό στον συγκεκριμένο ήχο;

 

The Steams: Οι στίχοι είναι γραμμένοι από τον Πάνο και το κομμάτι αυτό είναι το 50% του συνολικού αποτελέσματος. Σε όλα τα πονήματα είναι εξίσου σημαντικό το στιχουργικό με το μουσικό και στο συγκεκριμένο έχει αντληθεί από ένα σωρό πράγματα. Έντονη φυσιολατρεία, ανησυχία για το μένος του ανθρώπου και αγάπη είναι τρια hints. Κατά τ'άλλα θα σε πιέσουμε να τους διαβάσεις.

 

Rock Overdose: Τι ακούτε αυτή την περίοδο; Μοιραστέιτε μαζί μου κάποια αγαπημένα νέα albums ή ακόμη και ανακαλύψεις από το κοντινό ή και μακρυνότερο παρελθόν.

 

The Steams: Σε μια συλλογική απάντηση χωρίς σειρά και πρόσωπο ακούμε: Richard Wagner, King Gizzard & the Lizard Wizard, Little Simz, Gaye Su Akyol, Πάνο Κόκκινο, Youandewan.

 

 

Rock Overdose: Είστε κι εσείς της άποψης πως η νέα μουσική δεν έχει τόσο πολλά πράγματα να δώσει; Είναι αυτό που σας σπρώχνει κι εσάς τους ίδιους σε παλαιότερες φόρμες και σε μια γενικότερη διάθεση παρελθοντολαγνείας; Ή τελικά και η μουσική όπως όλα κάνει κύκλους και θα έπρεπε να την αντιμετωπίζουμε ως κάτι πολύ πιο ρευστό και μη-dated, που δεν είναι δέσμιο των τάσεων της εποχής;

 

The Steams: Το οτι παίζουμε και γράφουμε με vintage εξοπλισμό δεν θεωρούμε πως έχει άμεση σχέση με retrophilia. Ίσα ίσα πιστεύουμε πως η μουσική μας είναι 100% "Τώρα". Το genre είναι κάτι που επιλέξαμε βάσει του πως μεγαλώσαμε και τι μας άρεσε να ακούμε. Ο στίχος είναι εδώ, στο τώρα, σε κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά ζητήματα, στον θυμό, στον έρωτα. Αυτά πάντα είναι στο τώρα. Η μουσική έχει άπειρα πράγματα να δώσει, δεν νοείται νέα ή παλιά, για εμάς είναι ανέποχη.

 

Rock Overdose: Ποια είναι η θέση σας σε σχέση με τους τρόπους με τους οποίους διανέμεται και καταναλώνεται η μουσική στις μέρες μας; Έχει γίνει fast food ή όλο αυτό το πλήθος κυκλοφοριών και τρόπων ανακάλυψης νέας μουσικής είναι μια ευκαιρία πρώτης τάξεως για να κερδίσουμε χρόνο όσο ρουφάμε όλο και περισσότερη τέχνη;

 

The Steams: Κατά την δεκαετία του ΄70, ο Rodriguez έγινε πασίγνωστος στην Ν. Αφρική και τα album του γίνονταν ανάρπαστα ενώ για δεκαετίες ο ίδιος δεν είχε ιδέα μέχρι το ΄90 όπου fans του τον βρήκανε και κατάφεραν να του κλείσουν sold-out περιοδείες. Σήμερα το sugar man είναι άλλο ένα interesting find στην Discover Weekly σου. Μας αρέσει ο ρομαντισμός της απτής μουσικής, του βινυλίου, του "digging".

 

Rock Overdose: Αν δεν κάνω λάθος το “Mild Conquest” είναι μια ανεξάρτητη κυκλοφορία που δεν βγήκε υπό την αιγίδα μιας δισκογραφικής εταιρείας. Δεν υπήρξε κάποια αξιόλογη πρόταση ή είστε κι εσείς από αυτούς που προτιμούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του υλικού τους, αλλά και του εμπορεύσιμου προϊόντος τους, είτε μιλάμε για ψηφιακό είτε για ενσώματο μέσον. Είναι οικονομικό το θέμα ή θεωρείτε πως για να «μπλέξεις» με μια δισκογραφική θα πρέπει να έχει να σου προσφέρει κάτι που δεν μπορείς να έχεις μόνος σου. «Μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα» που λέει και το ρητό;

 

The Steams: Θα γίνουμε περιληπτικοί υποστηρίζοντας το δεύτερο σκέλος των λόγων που αναφέρεις παραπάνω

 

Rock Overdose: Σας ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις επόμενες κινήσεις σας. Μοιραστείτε μαζί μας έναν στίχο του album που κατά τη γνώμη σας αποτυπώνει τέλεια είτε την δική σας διάθεση αυτή την περίοδο, είτε την κατάσταση εκεί έξω σε αυτές τις ιδιαίτερες μέρες που διανύουμε.

 

The Steams: Secret religions can't secretly know, washing our spirits in awe!

 

***


Οι The Steams εμφανίζονται ζωντανά στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στο Temple, για την ζωντανή παρουσίαση του “Mild Conquest”.

Την βραδιά ανοίγουν οι Royal Arch.

 

Εισιτήρια θα βρείτε μέσω του viva.gr και του δικτύου καταστημάτων του:

https://www.viva.gr/tickets/music/the-steams-mild-conquest-release-show

Comments