Ανταπόκριση: THE UNDERTONES, The Vaxtones @ Gagarin 205, Αθήνα (10/11/2023)

Όλοι θα συμφωνήσουν στο punk is not dead μετά την εμφάνιση των The Undertones.

 

 

Ώρα 21.15: Στη σκηνή βγαίνουν πρώτοι οι "δικοί μας" The Vaxtones με την Ελένη Τζαβάρα στην φωνή, τον Θάνο Αμοργινό κιθάρα, τον Χρήστος Ζώη στο μπάσο, στα ντράμς τον Νίκο Φωτίου και τους Παναγιώτη Λουκουμά και Δημήτρη Βόγλη.

Όντας όλοι τους έμπειροι στο σανίδι και με τη δική του πορεία ο καθένας στο χώρο της μουσικής, μας ταξίδεψαν σε ήχους indie pop και punk, ταιριαστούς για να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα και να ανεβάσουν τη διάθεση, πριν τους headliners.

Ήταν η πρώτη φορά που παρακολουθούσα τους The Vaxtones και μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από το υλικό που μας παρουσίασαν και περιλαμβάνεται στο ντεμπούτο τους, "Never Ending Story" που κυκλοφόρησε φέτος. Στα τραγούδια τους μπορεί να διακρίνει κανείς αρκετές μουσικές επιρροές, που δεν περιορίζονται σε ταμπέλες και που σε κάνουν να περνάς ευχάριστα! Μου άρεσε ιδιαίτερα το ταξιδιάρικο τραγούδι Dreamer και το "ξεσηκωτικό" Never Understand. Θα τους ξανάβλεπα άνετα!

  

22.23 Στη σκηνή του Gagarin παίρνουν θέση οι The Undetrones αποτελούμενοι από τους: Paul McLoone (φωνή), John O'Neill (κιθάρα), Damian O'Neill (κιθάρα), Michael Bradley (μπάσο) and Billy Doherty (ντράμς).

 

Η παρθενική εμφάνιση των Ιρλανδών βετεράνων στην χώρα μας, έμελλε να γίνει 5 δεκαετίες μετά την δημιουργία τους, ας είναι ....  Οι πιστοί θαυμαστές τους από τα παλιά αλλά και η νεότερη γενιά μουσικόφιλων έδωσαν το παρόν τιμώντας την ιστορία, ενός από τα πιο ιδιαίτερα συγκροτήματα του χώρου, που παρά τα σκαμπανεβάσματα στην πορεία του, κρατά το αυθεντικό πρώιμο punk ζωντανό.

 

Τη λιτή τους εμφάνιση, αντιστάθμισε το χορταστικό αλλά άκρως εκρηκτικό τους set με τραγούδια όπως το "Εmergency Cases" που άνοιξε την παρουσία τους και όσα ακολούθησαν. Γρήγοροι ρυθμοί και ακατέργαστος ήχος, αυτό χρειάστηκε μόνο για να ξετρελάνει το κοινό που ανταποκρίθηκε ένθερμα στις πάσες του Paul McLoone , ενώ ο μεγαλύτερος χαμός επικράτησε - όπως ήταν αναμενόμενο - στο άκουσμα του πιο δημοφιλούς τραγουδιού τους "Teenage Kicks", που ξεσήκωσε σε χοροπηδητό όλο το venue! Βέβαια, εντύπωση μου έκανε πως το έπαιξαν αρκετά νωρίς σε σχέση με τη διάρκεια του set τους ... αλλά περί ορέξεως.... Σημασία έχει πως το ακούσαμε επιτέλους, όπως για πρώτη φορά στη χώρα μας, 50 χρόνια μετά την δημιουργία του!

  

Μερικά ακόμη από τα 30 περίπου τραγούδια που έπαιξαν και ξεχώρισαν ήταν, το αγαπημένο "Jimmy Jimmy" , τα "Dig Your Self" , "Jump boys", "Here comes the summer κ.ά.

Η συναυλία των The Undertones ήρθε κυριολεκτικά από το πουθενά, να μας αποζημιώσει πλήρως από όλες τις απόψεις και να φύγουμε ενθουσιασμένοι, έχοντας πλέον ικανοποιήσει ένα ακόμη συναυλιακό απωθημένο.

Στο σύνολο της,  η παρθενική εμφάνιση των The Undertones στη χώρα μας, σημειώθηκε στο βιβλίο με τα σπουδαία συναυλιακά δρώμενα της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς εκτός από τον καθαρό ήχο, την ποιότητα των μουσικών και του εξαιρετικού venue, είχε παραδόξως φθηνό εισιτήριο και κυρίως άφησε πολλά χαμόγελα ικανοποίησης! Όσοι τυχεροί ήμασταν εκεί μπορούμε πλέον να καυχιόμαστε πως είδαμε τους The Undertones, σε τρομερή φόρμα  και με νεανική ενέργεια (παρά την προχωρημένη ηλικία τους), να παρασέρνουν τα πάντα στο ρυθμό τους ... άλλωστε Teenage dreams so hard to beat ...

Ευχόμαστε να τους ξαναδούμε σύντομα! Τέτοιες συναυλίες έχουμε ανάγκη και δε πρέπει να τις χάνουμε για κανένα λόγο!

 


 

 

The Undertones Set list:

Emergency Cases
Family Entertainment
You've Got My Number (Why Don't You Use It!)
The Love Parade
Jimmy Jimmy
Tearproof
Thrill Me
It's Going to Happen
Crisis of Mine
Teenage Kicks
True Confessions
Smarter Than You
Dig Yourself Deep
Nine Times out of Ten
Oh Please
I Gotta Getta
Girls That Don't Talk
Male Model
Here Comes the Rain
Here Comes The Summer
When Saturday Comes
Girls Don't Like It
(She's a) Runaround
Julie Ocean
Wednesday Week
Listening In
Get Over You
Hypnotised
I Know a Girl
Jump Boys
Mars Bars
My Perfect Cousin

 

 

Για το RockOverdose,

Μιχάλης Παναγιώτου

 

Comments