Ανταπόκριση: The Waterboys Live @ Ηρώδειο, Αθήνα (22/06/2023)


Μια μέρα μετά το θερινό ηλιοστάσιο, με Νέα Σελήνη στην πιο θερμή νύχτα του Ιούνη μέχρι σήμερα, οι The Waterboys εμφανίστηκαν για μία ακόμη φορά ενώπιον του ελληνικού κοινού (και όχι μόνο) - αυτή τη φορά στην Αθήνα και το μεγαλοπρεπές Ηρώδειο - σε ένα σκηνικό που ταιριάζει ΑΠΟΛΥΤΑ στην μουσική τους, η οποία αποτελεί μια εμπειρία από άλλη διάσταση.

 


 

Με μικρή καθυστέρηση ώστε να προλάβει το πλήθος του κόσμου να τοποθετηθεί στο χώρο, μέσα σε μια μαγευτική ατμόσφαιρα που προκαλούσαν τόσο το επιβλητικό αρχαίο θέατρο - ωδείο όσο και ο φωτισμός της σκηνής σε συνδυασμό με το γλυκό σούρουπο, στη σκηνή ανέβηκαν οι αγαπητοί μουσικοί με τα καουμπόικα καπέλα τους και τα φαρδιά παντελόνια - καμπάνες τους,  να μας υπενθυμίζουν τις rock καταβολές τους.

  

Ο εμβληματικός frontman Mike Scott και οι εξαίρετοι μουσικοί "Brother" Paul Brown στα πλήκτρα, ο πιανίστας James Holliwell, ο drumer Eamon Ferris και o Aongus Ralston στο μπάσο, έδειξαν απ' την αρχή την ανεβασμένη τους διάθεση που σίγουρα είχε ενισχυθεί από την επιβλητική ατμόσφαιρα που προσφέρει η μαγική ενέργεια του χώρου.

 Ιδανικό ξεκίνημα στο πιάνο με το  "Don't Bang the Drum" και τους στίχους "Well here we are in a special place..." να αγκαλιάζουν απόλυτα τη στιγμή ... "this is sacred ground!"

Τα τραγούδια που είχαν επιλέξει να μας παρουσιάσουν, είχαν ενισχυμένες ενορχηστρώσεις και αρκετά electro στοιχεία γεγονός που τα έκανε ακόμη πιο γοητευτικά και προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση και δέος. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά καθώς οι διαχρονικές επιτυχίες του συγκροτήματος που έχει αγκαλιάσει ο κόσμος εδώ και  τέσσερις δεκαετίες έχουν συνοδέψει ουκ ολίγες στιγμές του καθενός ...

Με το "Glastonbury Song" φτάσαμε κοντά στο Θείο ... ("I just found god where he always was ..") , ενώ στο "How Long Will I Love you?" πήραμε τις απαντήσεις μας ... με τα αστέρια που στόλιζαν τον αττικό ουρανό  να μας "κλείνουν το μάτι!"


 


"A Girl Called Johnny", "Fisherman’s Blues", ‘This Is The Sea’, ... αποδόθηκαν με περίσσια δεξιοτεχνία, αντικατοπτρίζοντας στο έπακρο το νόημα των ποιητικών και συνάμα εμπνευσμένων στίχων του Scott,  ενώ η αποκορύφωση έφτασε κάπου στα μισά της βραδιάς όταν είχε έρθει η στιγμή να υμνηθεί όπως του αρμόζει ο ... τραγοπόδαρος θεός Πάνας!

Κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης και λίγα μέτρα μακρυά από το "άγνωστο" για πολλούς αρχαίο ιερό του Πανός, αφεθήκαμε στις μεθυστικές μελωδίες από το κλαρινέτο του Έλληνα μουσικού Πάνου Σκουτέρη (που συνόδεψε το συγκρότημα) και ζήσαμε μια πραγματικά παγανιστική εμπειρία που θα θυμόμαστε για πάντα! Το "The Return of Pan" ακολούθησε το "The Pan Within" με ενδιάμεσο το "Because the Night" να γεφυρώνει ηχητικά αυτή την σχεδόν τελετουργική πανδαισία διάρκειας 10'!

 

Για το κλείσιμο μας είχαν κρατήσει τo αειθαλές “The Whole Of The Moon”, σε μια αιθέρια εκτέλεση που αποθεώθηκε από το κοινό, οι φωνές των οποίων ακόμα αντηχούν στα ιερά βράχια.

  

Οι The Waterboys είχαν πολύ όρεξη κι αυτό φάνηκε από την γεμάτη ενέργεια εμφάνισή τους επί σκηνής, τη συνεχή αλληλεπίδρασή τους με τον κόσμο που κοιτούσε εκστασιασμένος αλλά και τις εκπλήξεις που μας επεφύλασσαν σε ό,τι αφορά τις επιλογές των κομματιών, από όλο το φάσμα της δισκογραφίας τους.

Αν έβρισκα ένα μικρό ψεγάδι στην όλη εμπειρία θα ήταν η έλλειψη από την ενορχήστρωση του βιολιού - αναπόσπαστου στοιχείου της μουσικής τους - και το περιοριστικό του ιερού χώρου σε ό,τι αφορά την εκτόνωση της ενέργειας του κοινού που σίγουρα ζοριζόταν για να εκφραστεί όπως θα ήθελε,  σε αυτή την κατά τα άλλα διονυσιακή γιορτή!

Ωστόσο δε μπορούμε παρά να επιβεβαιώσουμε ότι η εμφάνιση των The Waterboys στο Ηρώδειο θα μείνει στην ιστορία καθώς όπως περίτρανα αποδείχτηκε πως επιτέλους εμφανίστηκαν:

"τη στιγμή που πρέπει, εκεί που επιβάλλεται...»

 

 

Ευχαριστούμε Waterboys * Εις το επανιδείν! 

 

Setlist:

Don’t Bang The Drum
Where the Action Is
Glastonbury Song
How Long Will I Love You
Ladbroke Grove Symphony
A Girl Called Johnny
This Is The Sea
Blackberry Girl
When Ye Go Away
Fisherman’s Blues
The Return of Pan
The Pan Within
My Wanderings in the Weary Land
Medicine Bow
Be My Enemy
In My Time On Earth

Encore:
And A Bang On The Ear
The Whole Of The Moon

 

 

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καταστρόφος 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments