Θοδωρής Δημητρίου (ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ) στο RockOverdose:“Δε μπορείς να φυλακίσεις & να περιορίσεις το μυαλό & τη φλόγα της σκέψης & της θέλησης”

 

Η επιστροφή της Λευκής Συμφωνίας στα μουσικά δρώμενα κορυφώθηκε την Άνοιξη του 2020 με το εκπληκτικό άλμπουμ “Σαν Τον Ήλιο” και εκεί που οι fans και όχι μόνο, περίμεναν να το γιορτάσουν, έσκασε ...κωρονοκαταιγίδα!

 

Αλλά, όπως έχει ήδη αποδείξει, η μπάντα είναι σκληροτράχηλη και ανθεκτική στα πείσματα των δύσκολων καιρών και αυτό κάνει και τώρα. Μια σειρά συναυλιών φέρνει, έστω και με δυο χρόνια καθυστέρηση, τον δίσκο κοντά στο κοινό (που τον αγκάλιασε ούτως ή άλλως), αλλά κυρίως την ελπίδα ότι επιτέλους μπορούμε σιγά – σιγά να διεκδικήσουμε πίσω τις ζωές και τις χαρές μας.

 

Ο τραγουδιστής/ στιχουργός (και πολλά άλλα) της μπάντας Θοδωρής Δημητρίου μοιράστηκε με το Rock Overdose και τον Βαγγέλη Αναστασίου όλη αυτή την εμπειρία αλλά και τις σκέψεις του για όσα έρχονται, στην πρώτη post-covid κουβέντα μας.

Επίσης μας έδωσε πολλές αποκλειστικές πληροφορίες για την επερχόμενη δισκογραφική δουλειά της μπάντας.

 

 

 

Rock Overdose:  Επιστροφή στη δράση με ένα video clip ‘Με Μια Κραυγή’, μια mini περιοδεία και αναμονή για νέο άλμπουμ. Καταρχάς δεν γίνεται να μην ρωτήσω πώς βιώσατε αυτά τα δυο πολύ περίεργα -ελέω covid- χρόνια, τόσα ως άτομα όσο και ως μπάντα.

 

Θοδωρής Δημητρίου: Υπήρξε μεγάλη αναστάτωση με τις συνεχείς εναλλαγές πλάνων, μεταθέσεις, ακυρώσεις συναυλιών, αλλά τελικά το βασικό σχέδιο μας για νέο άλμπουμ που θα ακολουθήσει το “Σαν Τον Ήλιο” ευοδώθηκε, καθώς βρισκόμαστε στο τέλος των ηχογραφήσεων και περνάμε στη μίξη και την ολοκλήρωσή του. Ταυτόχρονα δημιουργήσαμε μια σειρά από βίντεο για τα τραγούδια του άλμπουμ “Σαν Τον Ήλιο” τα οποία αποτέλεσαν μια πολύ δημιουργική διαδικασία και μαζί με το ‘Black Twilight’ έφτασαν τα εννέα.

 

Συνεχίσαμε να κάνουμε τις πρόβες μας σε παλαιότερο και νέο υλικό διατηρώντας ένα σχετικό ρυθμό μέσα σε αυτά τα δύο χαοτικά χρόνια. Σε προσωπικό επίπεδο δεν άλλαξαν με την πανδημία πολύ τα πράγματα για εμένα γιατί δεν βγαίνω και πολύ, δουλεύω πολύ στο στούντιο γράφοντας στίχους και καινούργια τραγούδια. Επίσης βρήκα την ευκαιρία να οργανώσω και να ψηφιοποιήσω ένα μέρος από το αρχείο του γκρουπ σε ηχητικό και οπτικό τομέα και να ολοκληρώσω το σχέδιο για την επανέκδοση σε βινύλιο του ομώνυμου τρίτου άλμπουμ Λευκή Συμφωνία, που θα κυκλοφορήσει προς το τέλος του καλοκαιριού.

 

 

 

 

Rock Overdose: Πολλές μπάντες βρήκαν ευκαιρία σε αυτή τη μεγάλη συναυλιακή παύση να ξεκουραστούν και άλλες να δημιουργήσουν. Με δεδομένο ότι υπάρχει άλμπουμ στα σκαριά προφανώς η Λευκή Συμφωνία ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Πόσο όμως η όλη κατάσταση επέδρασσε στη δημιουργία του νέου υλικού; Σίγουρα ήταν δυσκολότερη η επαφή και η δια ζώσης αλληλεπίδραση, μήπως όμως αυτή η απομόνωση και ο ελεύθερος χρόνος του καθενός με τον εαυτό του λειτούργησαν με κάποιο τρόπο επιδραστικά και καταλυτικά; Με άλλα λόγια, πιστεύεις ότι οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, με όλες τους τις δυσκολίες, μπορεί να έδωσαν κάτι διαφορετικό -όχι απαραίτητα καλύτερο ή χειρότερο;

 

Θοδωρής Δημητρίου: Δεν λειτούργησαν θετικά αυτές οι πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες γιατί επέφεραν κάποιες καθυστερήσεις και δυσκολίες στο οργανωτικό πεδίο που σε συνδυασμό με το ότι η κυκλοφορία του “Σαν Τον Ήλιο” έγινε τον Μάρτιο του 2020 και συνέπεσε ακριβώς με το πρώτο lockdown, μας έριξαν κάπως ψυχολογικά μιας και ήμασταν έτοιμοι για live στο εξωτερικό και περιοδεία στην Ελλάδα για την προώθηση του νέου άλμπουμ. Όλα αυτά μας επηρέασαν αρνητικά σε κάποιο βαθμό. Είμαστε όμως μπάντα που έχει βιώσει και έχει δοκιμαστεί σε δυσκολίες και αναστατώσεις, έχει μάθει να παλεύει και να προχωράει στο τέλος μπροστά κάνοντας το δικό της, δημιουργώντας πρωτότυπη και προσωπική μουσική, που αντικατοπτρίζει και επιβεβαιώνει την ιδιοσυγκρασία και τη δύναμή της.

 

 

 

 

Rock Overdose: Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από τους στίχους του νέου άλμπουμ γράφτηκαν πριν τον covid. Σκέφτηκες καθόλου να τους επεξεργαστείς ξανά ή ακόμα και να τους ξαναγράψεις, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν όλη αυτή τη “σκοτεινή” διετία; Το λέω γιατί οι στίχοι σου ούτως ή άλλως αγγίζουν θέματα όπως η απομόνωση, η μοναξιά, το “κρύο” στις ανθρώπινες σχέσεις, ο θάνατος αλλά και ενίοτε το φως και την ελπίδα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο, και νομίζω ότι η διετία αυτή θα είχε πολύ “ψωμί” για έναν στιχουργό σαν εσένα.

 

Θοδωρής Δημητρίου: Η ελευθερία μας είναι έτσι και αλλιώς φαινομενική και περιορισμένη μέσα σε προκαθορισμένα πλαίσια, απλά με τον κορωνοϊό εντάθηκε η καταπίεση και οι κυβερνώντες αναγκάστηκαν μέσα στο πανικό τους να ξεγυμνωθούν περισσότερο, φανερώνοντας κάποιες από τις σκέψεις που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και πίσω από προσωπεία και από την βιτρίνα που αφήνουν να φαίνεται, για εμάς και τις ζωές μας. Αυταρχικά και δυστοπικά είναι στις μέρες μας και ήταν και στο παρελθόν τα πολιτικά συστήματα και τα καθεστώτα, τα οποία κρύβονται πίσω από μια επίπλαστη εικονική καθημερινότητα, η οποία κυλάει με μια επίφαση δημοκρατίας που έχει θεό την κατανάλωση.

 

Το ίδιο συνεχίζει να γίνεται και τώρα που την οικονομική κρίση και τον κορωνοϊό και χωρίς ακόμα να έχουν επουλωθεί οι πληγές, διαδέχεται ένας αναπάντεχος πόλεμος σε ευρωπαϊκό μάλιστα έδαφος.

 

Τα ίδια συνέβαιναν ιστορικά στο σχετικά κοντινό παρελθόν και θα συμβαίνουν και στο μέλλον. Τα θέματα που με απασχολούν λοιπόν δεν έχουν αλλάξει γιατί πάντα προσπαθούσα να δω πίσω από την εικόνα και ποτέ δεν εμπιστευόμουν οτιδήποτε κάνουν οι άνθρωποι όταν οργανώνονται κάτω από κάποια σημαία, ή κάποια ιδεολογία. Όταν προσπαθούν να επιβληθούν με κάθε τρόπο στους υπόλοιπους με γνώμονα τα εκάστοτε συμφέροντα τους. Αυτό ήταν πάντα προφανές και ξεκάθαρο για εμένα.

 

 

 

 

Rock Overdose: Η τελευταία κυκλοφορία σας ήταν το ‘Black Twilight’, ένα πανέμορφο κομμάτι που βρέθηκε να παίζει σε πολλά διεθνή playlist και που, απ' όσο γνωρίζω, λάτρεψαν οι φαν και όχι μόνο. To νέο άλμπουμ θα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο κομμάτι και -αν ναι- θα περιλαμβάνει και άλλα αγγλόφωνα κομμάτια; Ή, μήπως να ρωτήσω αν θα περιλαμβάνει ελληνόφωνα;

 

Θοδωρής Δημητρίου: Ο νέος δίσκος θα περιλαμβάνει το ‘Black Twilight’ γιατί του αξίζει να υπάρχει και σε μια physical κυκλοφορία. Θα είναι ένα από τα ένδεκα κομμάτια του νέου δίσκου. Παρέα θα του κάνει το νέο αγγλόφωνο που θα κυκλοφορήσει και σαν single, μαζί με εννέα ελληνόφωνα εκ των οποίων δύο θα κυκλοφορήσουν επίσης ως singles.

 

 

 

 

Rock Overdose: Σε τι φάση βρίσκεται τώρα το νέο άλμπουμ; Πότε υπολογίζετε να κυκλοφορήσει και πότε θα ακούσουμε/ δούμε κάτι από το νέο υλικό;

 

Θοδωρής Δημητρίου: Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου θα έχουν τελειώσει οι ηχογραφήσεις. Μετά για ένα με ενάμιση μήνα θα ασχοληθούμε με τη μίξη και τη παραγωγή. Μετά θα σταλεί στο εργοστάσιο για να κοπεί σε βινύλιο και CD. Στα τέλη Μαΐου θα γυρίσουμε το βίντεο για το πρώτο single που θα βγει μέχρι τα μέσα του Ιουνίου. Ένα ακόμα single θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και ένα μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

 

 

 

Rock Overdose: Επιστροφή στα live μετά από παρατεταμένη συναυλιακή ανομβρία. Θα υπάρξουν μια σειρά εμφανίσεων σε διάφορες πόλεις που θα κορυφωθούν με τη συναυλία στο Lulu Is Present στην Αθήνα στις 7/5. Είδα πώς το βάρος του σετ θα πέσει στον δίσκο “Σαν Τον Ήλιο”. Καταρχάς να ρωτήσω: πόσο ευχαριστημένοι είσαστε από την απήχηση και την πορεία που είχε το άλμπουμ στο κοινό;

 

Θοδωρής Δημητρίου: To άλμπουμ βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση μέσα στη χώρα και στο εξωτερικό. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι μιας και τόσο εμείς όσο και ο κόσμος, οι κριτικοί και τα μέσα, το τοποθέτησαν στα αγαπημένα τους άλμπουμ εκείνης της χρονιάς και στο ίδιο υψηλό επίπεδο με τα προηγούμενα άλμπουμ μας. Για πάρα πολλούς και ανάμεσα σε αυτούς βρίσκομαι και εγώ, είναι το καλύτερο άλμπουμ του γκρουπ μέχρι τώρα.

 

 

 

 

Rock Overdose: Πιστεύεις ότι το άλμπουμ είχε τον «χώρο» να προσεγγίσει το κοινό όσο του άξιζε ή οι συνθήκες το αδίκησαν; Είμαι σίγουρος πώς εάν δεν είχαμε όλη αυτή την “κατάρα” θα είχαν γίνει πολλά περισσότερα event για την κυκλοφορία του...

 

Θοδωρής Δημητρίου: Είμαι βέβαιος πως αδικήθηκε και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020, συμπίπτοντας ακριβώς με την εποχή του πρώτου lockdown από την πανδημία. Δεν παίχθηκε ποτέ live, δεν υπήρχε η δυνατότητα να τον αγοράζει ο κόσμος από τα δισκοπωλεία παρά μόνο μέσω υπηρεσιών mail order. Επίσης κάποια από τα τραγούδια που έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν ευρέως δεν παίχτηκαν στην ώρα τους στα clubs και τα bars. Αλλά από την άλλη πιστεύω ότι η αλήθεια και η ποιότητα του άλμπουμ θα το διατηρήσει για πολύ καιρό στις καρδιές του κόσμου. Επίσης τώρα που θα αρχίσουν ξανά τα live θα υπάρξει για το υλικό αυτό το ξεκίνημα του ταξιδιού που του αξίζει στους συναυλιακούς χώρους.

 

 

 

Rock Overdose: Υποθέτω πώς στο set list δίπλα στα κομμάτια του “Σαν Τον Ήλιο” θα υπάρξουν και τα κλασικά. Θα υπάρξουν όμως και καινούρια, από το επερχόμενο άλμπουμ;

 

Θοδωρής Δημητρίου: Δεν θα ακουστούν ακόμα ζωντανά τα καινούργια τραγούδια, αυτό λογικά θα συμβεί κάποια στιγμή μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.

 

 

Rock Overdose: Θεωρείς ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία και η συμπεριφορά του κοινού στα live; Θα μας είναι εύκολο να αγκαλιαστούμε και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί ή οι αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν, όχι τόσο ως νόμος όσο σαν φοβία/ συμπεριφορά; Και πόσο το δεύτερο θα σε επηρέαζε ως performer αν το διαπίστωνες από σκηνής;

 

Θοδωρής Δημητρίου: Το να βλέπεις μια rock συναυλία με αποστάσεις, μάσκες και περιορισμούς είναι αφύσικο, όπως ήταν και όλη αυτή η αμηχανία και η απόγνωση που έβγαζαν τα live streams. Μόνο το solo του Cave στο Alexandra Palace είχε ενδιαφέρον, ουσία και λόγω ύπαρξης. Όλα αυτά τα καταθλιπτικά και παρανοϊκά σκηνικά και γεγονότα που συμβαίνουν στον καιρό της πανδημίας, μας έχουν επηρεάσει όλους.

 

Όσον αφορά στη ζωντανή rock μουσική δεν συνηθίζονται και ούτε πρόκειται να μείνουν αυτές οι συμπεριφορές και οι φόβοι, γιατί δεν μπορείς να φυλακίσεις και να περιορίσεις το μυαλό και τη φλόγα της σκέψης και της θέλησης που είναι οι κινητήριες δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από τους ανθρώπους που τη δημιουργούν και από αυτούς που την ακούν.

 

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες μας διέπονται διαχρονικά από πολύ περισσότερους περιορισμούς και κανόνες και οι τέχνες μας δίνουν την ευκαιρία να νιώθουμε ελεύθεροι, να αισθανόμαστε και να βιώνουμε πνευματική ανάταση μέσα σε ένα καθημερινά αποστειρωμένο περιβάλλον. Μας εκπαιδεύουν και μας καθοδηγούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Κάποια στιγμή οι περιορισμοί που επιβάλλονται ακόμα και μέσα στους χώρους που ψυχαγωγούμαστε θα είναι παρελθόν, ελπίζω σύντομα.

 

 

 

 

Rock Overdose: Επίκειται ένα άκρως συναυλιακό καλοκαίρι.  Καταρχάς ποια είναι τα συναυλιακά πλάνα της Λευκής Συμφωνίας; Επίσης ποια είναι τα δικά σου πλάνα, ως θεατής. Πολλά και μεγάλα ονόματα, με βαριά ιστορία. Τι “ψήνεσαι” να δεις και τι όχι;

 

Θοδωρής Δημητρίου: Θα γίνουν κάποια live δικά μας και σε φεστιβάλ μέσα στο καλοκαίρι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται κάποια στιγμή. Θα δω σίγουρα τους Bauhaus και τους Clan Of Xymox. Θα είναι έντονο το καλοκαίρι γιατί θα ξεκινήσουν οι ψηφιακές κυκλοφορίες των singles του νέου άλμπουμ και θα ετοιμάζουμε τα αντίστοιχα video, θα κάνουμε πρόβες και στούντιο.

 

 

Rock Overdose: Γνωρίζω πως μέλη της μπάντας βιοπορίζονται από τη μουσική. Στα δύσκολα το Κράτος γύρισε την πλάτη στους μουσικούς και στους καλλιτέχνες γενικότερα. Τελικά τι μπορούμε να περιμένουμε από μια χώρα που αφήνει τις Τέχνες να πεινάσουν -και η ερώτησή μου είναι κυριολεκτική: έχουμε να περιμένουμε κάτι ή οφείλουμε, ο καθένας από το δικό του καλλιτεχνικό μετερίζι, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας; Πού φτάνουν οι ευθύνες οι δικές μας τελικά -που τόσο εύκολα μας φορτώνουν εκείνοι που θα έπρεπε όντως να τις επωμίζονται;

 

Θοδωρής Δημητρίου: Το οργανωμένο κράτος είναι πάντα απέναντι στους καλλιτέχνες και ιδιαίτερα στους rock μουσικούς, γιατί δεν εγκρίνει, αισθάνεται απειλή και ακόμη δεν πρόκειται να μπορέσει ποτέ να καταλάβει τον τρόπο ζωής και τον τρόπο σκέψης τους. Αντίθετα προσπαθεί να αποτρέψει τον κόσμο από το να έρχεται σε επαφή και να επηρεάζεται από τον ελεύθερο λόγο, τα συναισθήματα και τη δημιουργικότητα που υπηρετούν με το έργο τους οι καλλιτέχνες, δείχνοντας ταυτόχρονα δρόμους και εναλλακτικές προς ένα καλύτερο μέλλον, προς μια καλύτερη και πιο ανεκτική κοινωνία.

 

Ποτέ δεν περίμενα κατανόηση και αποδοχή τόσο από τους κυβερνώντες όσο και από τη πλειοψηφία των πολιτών που ζουν μια ζωή χειραγωγημένη και κατευθυνόμενη.

 

 

Rock Overdose: Για το τέλος, θέλω τον πρώτο στίχο από Λευκή Συμφωνία που σου έρχεται τώρα στο μυαλό:

 

Θοδωρής Δημητρίου: «Με μια κραυγή

με ένα ποίημα που ακόμα ματώνει

θα κλείσω μέσα μου το δειλινό».

 

 

 

 

Η Λευκή Συμφωνία εμφανίζεται ζωντανά

στις 28.4 στο Café Society στον Βόλο,

 

 

στις 29.4 στον Μανδρακούκο στην Πτολεμαΐδα,

 

 

στις 30.4 στο El Gato Negro στην Καστοριά

 

 

και στις 7.5 στο Lou Lou Is Present στην Αθήνα.

 

Να είστε εκεί!

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Βαγγέλης Αναστασίου

Comments