Timo Kotipelto (STRATOVARIUS) στο Rock Overdose:” Θέλω πολύ να επιστρέψω στην Ελλάδα”.

 

 

Επτά χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τους album "Eternal", οι STRATOVARIUS επιστρέφουν με ένα ολοκαίνουργιο στούντιο άλμπουμ, "Survive", που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 23 Σεπτεμβρίου μέσω της earMUSIC.

 

Ο Timo Kotipelto, frontman και mainmanτων Φινλανδών απαντά στις ερωτήσεις μας σχετικά με την δισκογραφική επιστροφή τους αλλά και τις ζωντανές εμφανίσεις τους μετά την πανδημία και τα μελλοντικά σχέδια του συγκροτήματος..

 

Διαβάστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας.

 


 

 

Rockoverdose: Γεια σου Timo και συγχαρητήρια για το νέο album! Η πρώτη ερώτηση είναι προφανής, γιατί σας πήρε επτά  χρόνια μετά το "Eternal" για να κυκλοφορήσετε ένα νέο album;

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS):  Λοιπόν, πολλά πράγματα! Φυσικά μετά την τελευταία μας κυκλοφορία κάναμε πολλές περιοδείες, βασικά παίζαμε παντού. Η δισκογραφική ρώτησε πότε θα κυκλοφορήσουμε το επόμενο album, και ήθελαν να κυκλοφορήσουμε ένα EP με κάποια παλιά πράγματα, αλλά το αφήσαμε.

 

Η τελευταία μας περιοδεία ήταν το 2019 και παίξαμε σε ένα festival στη Μπογκοτά της Κολομβίας στις 6 Δεκεμβρίου και θέλαμε μετά στις αρχές του 2020 να δουλέψουμε περισσότερο για το νέο album ώστε να βγούμε σε περιοδεία εκείνο το καλοκαίρι, αλλά o covid ήρθε και "χτύπησε" ένα μέρος της παραγωγής, οπότε έπρεπε να αλλάξουμε studio κλπ ... Είχε ενδιαφέρον τα τελευταία 2 1/2 χρόνια!

 

Όμως, ο σπουδαιότερος λόγος ήταν ότι δεν θέλαμε να δημιουργούμε κάτι κάθε δύο χρόνια για να μπορούμε να βγούμε σε περιοδεία όπως κάνουν κάποιες άλλες μπάντες! Στην περίπτωσή μας θέλαμε να δουλέψουμε για τα τραγούδια και να κάνουμε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο album. Έχουμε περάσει πολύ χρόνο από το 2019 και είπαμε στην εταιρεία, θα είναι έτοιμο όταν είναι έτοιμο! Αυτό είναι!

 

 

Rockoverdose: Αυτό είναι ενδιαφέρον! Νομίζω ότι είστε από τις λίγες μπάντες που δεν κάνουν album για να κάνουν περιοδείες, αλλά δημιουργούν album για να δουλέψουν τα τραγούδια, τους στίχους κ.λ.π. Αυτό το διάστημα μεταξύ του "Eternal" και του "Survive" ήταν αρκετό βέβαια, αυτή τη φορά είχατε κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο  ή κάτι συγκεκριμένο για τα τραγούδια του "Survive" ή δημιουργήσατε με τον ίδιο τρόπο όπως στο παρελθόν;

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS):  Στην πραγματικότητα, έχουμε αλλάξει όλη τη διαδικασία σύνθεσης. Σε κάθε album των Stratovarius στο παρελθόν ήταν ένας ο βασικός συνθέτης (πιο παλιά ο Tolki, και μετά ήμουν εγώ και ο Matias..) και μετά μοιραζόμασταν τα τραγούδια μέσω email ή dropbox. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να το αλλάξουμε αυτό και να συνθέσουμε μαζί για να δούμε το αποτέλεσμα. Δουλέψαμε λοιπόν με τον Matias στο studio μου εδώ και μήνες ξεκινώντας από το μηδέν, μοιραστήκαμε τις ιδέες μας, στα ρεφρέν, τις μελωδίες ... αλλάξαμε τα πάντα!

 

Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό γιατί μπόρεσα να δοκιμάσω το αποτέλεσμα αμέσως και αν αυτό δεν λειτουργούσε μπορούσαμε να το αλλάξουμε επιτόπου.

 

 

 

Rockoverdose: Από τον τίτλο του νέου album "Survive", είναι προφανές ότι θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα για την κατάσταση που περνάμε όλοι με την πανδημία. Νιώθετε ως "επιζώντες" της μουσικής βιομηχανίας που αλλάζει συνεχώς με τα χρόνια  ή είναι παράλληλα ένα μήνυμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα με όλα αυτά που συμβαίνουν;

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS): Όπως το είπες,  αφορά τα πάντα! Για παράδειγμα, το τραγούδι μας "World On Fire" αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, ολόκληρο το album έχει να κάνει με το πώς μπορούμε να επιβιώσουμε εμείς οι άνθρωποι. Το μέλλον δεν φαίνεται τόσο καλό, αλλά αν οι άνθρωποι ξυπνήσουν και κάνουν όλες τις σωστές κινήσεις ίσως οι μελλοντικές γενιές να είναι πιο ευτυχισμένες.

 

Επίσης, το "Survive" είναι για εμάς τους Stratovarius - λέμε στον εαυτό μας και στους θαυμαστές μας ότι επιζήσαμε! Επειδή η ιστορία του συγκροτήματος είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα, ήταν ένα μακρύ ταξίδι και τουλάχιστον με αυτό το album αποδεικνύουμε πως ακόμα τα καταφέρνουμε!

 

 

Rockoverdose: Φυσικά έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια! Πάμε τώρα στο εξώφυλλο ... Παρατηρώ ένα κρανίο κάτι που χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά ... Θέλατε κάτι πιο σκοτεινό ή δυνατό όπως αυτή η εικόνα να συνοδεύει το artwork σε αυτό το comeback ή  συμβολίζει κάτι διαφορετικό;

 

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS): Έχεις δίκιο! Η εικόνα στο εξώφυλλο επιλέχθηκε από τότε που αποφασίσαμε ότι ο τίτλος του album θα είναι "Survive". Είναι αντιφατικό με με τους στίχους και τη μουσική. Υπάρχει το κρανίο αλλά αν προσέξεις ένα μικρό πράσινο φύλλο μεγαλώνει από μέσα... αυτό δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα!

 

 

Rockoverdose: Ναι! Όπως περιγράφεις στους στίχους σου με πολύ αισιόδοξο τρόπο, "το μέλλον δεν είναι λαμπρό αλλά θα επιβιώσουμε..."

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS):  Ακριβώς! Νομίζω ότι δεν προσπαθούμε να κάνουμε κήρυγμα, δεν είμαστε πολιτικοί, δεν διαλέγουμε καμία πλευρά, αλλά είναι σημαντικό να βλέπεις ότι η μουσική και οι στίχοι μας σημαίνουν κάτι κάποιους ανθρώπους, και μπορεί να τους αφυπνίσουν και να καταλάβουν τα νοήματα πίσω από τις λέξεις.

 

 

 

 

 

Rockoverdose: Οι στίχοι ήρθαν πιο εύκολα λόγω του γεγονότος ότι η ζωή των ανθρώπων άλλαξε δραματικά ή ήταν πιο δύσκολο να γραφτούν αυτή τη φορά;

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS):  Είναι πάντα κάπως δύσκολο να ταιριάξουν οι στίχοι με τη μελωδία. Αυτό που ήταν πιο εύκολο αυτή τη φορά είναι ότι μπορέσαμε να δοκιμάσουμε τους στίχους ενώ γράφαμε τα τραγούδια π.χ. μερικά φωνήεντα, μερικές λέξεις ακούγονται καλύτερα σε διαφορετική εγγραφή . Πρέπει να ασχοληθούμε με το πώς ακούγεται, αν έχει κάποιο νόημα, γι' αυτό μας πήρε πολύ χρόνο γιατί θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι όσο το δυνατόν καλύτερο.

 

 

 

Rockoverdose: Οι Stratovarius ήταν ένα από τα πιο έμπειρα συγκροτήματα όσον αφορά τις περιοδείες. Είδαμε ότι αρχίσατε να παίζετε ξανά πρόσφατα. Μπορείς να μας περιγράψεις την αίσθηση της επιστροφής στη σκηνή μετά από τόσο καιρό; Επίσης, ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στην επιστροφή σας γενικά και στο ομώνυμο κομμάτι του album που συμπεριλήφθηκε στη setlist σε αυτές τις συναυλίες;

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS):  Το ξεκίνημα ήταν το πιο δύσκολο μέρος γιατί έπρεπε να σκεφτούμε τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε, με ποιον θα συνεργαζόμασταν, ποιος κάνει τι... Το να παίξουμε live ήρθε φυσικά, αλλά ήταν σαν μια νέα αρχή για εμάς. Το τεχνικό κομμάτι ήταν πιο δύσκολο. Τώρα όλα γίνονται πιο ομαλά εκτός από το πρόβλημα με τις αποσκευές στα αεροδρόμια τον τελευταίο καιρό... Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε 5 πτήσεις και ήμασταν τυχεροί που χάσαμε μόνο μία αποσκευή... υπάρχουν άλλα συγκροτήματα που έχασαν τα πάντα! Επικρατεί μεγάλο χάος...

 

 

Rockoverdose: Πως είναι το feedback από τα νέα τραγούδια στη setlist; 

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS):  Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα αυτή την αντίδραση από το πλήθος! Είναι σαν να παίζουμε όπως πριν από 20 χρόνια ... πολύ καλά! Ο κόσμος είναι ενθουσιώδης και συνήθως δεν το καταλαβαίνεις αυτό πριν κυκλοφορήσεις το album. Είναι φανταστικό και ανυπομονώ για τα σχόλια μετά την κυκλοφορία του album!

 

 

 

Rockoverdose: Θα δημοσιεύσετε κάποιο άλλο τραγούδι σύντομα μέχρι την ημερομηνία κυκλοφορίας του album;

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS):  Νομίζω ότι η δισκογραφική θέλει να κυκλοφορήσει ένα ακόμη τραγούδι πιθανώς την ίδια μέρα που βγαίνει το album.

 

 

 

Rockoverdose: Θα σας δούμε σύντομα στην Ελλάδα; Οι Stratovarius έχουν αρκετούς θαυμαστές εδώ. Έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που σας είδαμε, θα έχουμε την ευκαιρία να συμπεριληφθούμε στην περιοδεία του "Survive";

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS):  Θέλω πολύ να επιστρέψω στην Ελλάδα και να παίξουμε μερικά shows. Δεν ξέρω πότε θα είναι, ίσως του χρόνου.

 

Rockoverdose: Προτιμάτε υπαίθριους χώρους ή κλειστά venues;

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS): Λοιπόν, τα ανοιχτά φεστιβάλ είναι καλά επειδή παίζεις για άτομα που ίσως δεν γνωρίζουν για εσένα ή ξέρουν μόνο το όνομα ή μερικά τραγούδια. Φυσικά, από την άλλη οι κλειστοί χώροι είναι πιο ωραίοι γιατί μπορείς να παίζεις όσο θέλεις τις περισσότερες φορές, και ο κόσμος είναι πιο παθιασμένος, πιθανόν γιατί  σε γνωρίζει καλύτερα και ξέρει τα περισσότερα τραγούδια. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι!

 

 

 

Rockoverdose: Οι Έλληνες οπαδοί και ο Stratovarius είχαν πάντα έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ τους. Ένας δεσμός που δεν έσπασε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια και παραμένει ισχυρός. Γνωρίζεις καλά πως σας αγαπάμε και ξέρουμε ότι μας αγαπάτε. Τι πιστεύετε ότι κάνει αυτή τη σχέση τόσο ξεχωριστή;

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS): Δεν ξέρω πώς ξεκίνησε, αλλά κάθε φορά που παίζουμε εκεί οι άνθρωποι είναι τόσο φανταστικοί! Μπορεί οι μελωδίες μας να προσελκύουν το ελληνικό κοινό, αλλά είναι κάτι που λειτουργεί αμφίδρομα, δίνουμε την δική μας ενέργεια και το κοινό την επιστρέφει σε εμάς. Όταν ένα συγκρότημα προσπαθεί σκληρά και δεν αρέσει στον κόσμο, είναι προφανές. Αλλά είμαστε τυχεροί σε αυτό, είναι δύσκολο να εξηγήσω τη formula αυτού του δεσμού, είναι η μουσική που συνδέει! Ελπίζω να επιστρέψουμε στην Ελλάδα και να δώσουμε ωραίες παραστάσεις του χρόνου!

 

 

Rockoverdose: Κλείνοντας,  θα θέλαμε να μάθουμε τι σχέδια υπάρχουν για το μέλλον. Σκοπεύετε να κερδίσετε λίγο από τον χαμένο χρόνο της πανδημίας ή προτιμάτε να κάνετε τα πράγματα αργά και σταθερά;

 

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS):  Για αρχή, έχουμε ήδη κάποια σχέδια για την άνοιξη, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα. Μιλούσαμε με μερικά άλλα συγκροτήματα για μια κοινή περιοδεία, αλλά δεν ξέρω πότε θα γίνει. Ο covid εξακολουθεί να επηρεάζει όλες τις περιοδείες , πολλές από αυτές ήδη αναβάλλονται. Έχουμε κάποιες προσφορές αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα.

 

 

Rockoverdose: Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για τον χρόνο σου και να σας ευχηθούμε τα καλύτερα γενικά.  Welcome back - μας λείψατε Stratovarius!

 

Timo Kotipelto (STRATOVARIUS):  Ευχαριστώ! (το είπε στα ελληνικά) Ελπίζουμε να σας δούμε πολύ σύντομα!

 

 

 

Για το RockOverdose.gr, 

 

Συνέντευξη/Απομαγνητοφώνηση/Μετάφραση: Βιβή Ζαπαντιώτου

 

Επιμέλεια ερωτήσεων: Άγγελος Κατσούρας 

Comments