Tom Angelripper (SODOM) στο Rock Overdose:’Τα σόου στην Ελλάδα είναι πάντα γεμάτα από ενέργεια κι έντονη ατμόσφαιρα’.

Mε το νέο τους δίσκο ''Decision Day'' και με την επερχόμενη εμφάνιση τους στην Ελλάδα να είναι αρκετά κοντινή, οι Sodom είναι από τις μπάντες που συζητιούνται πιό έντονα τον τελευταίο καιρό. Το Rock Overdose και ο Δημήτρης Αλόρας ήρθαν σε επαφή με έναν από τους παλιούς τους ήρωες τον Tom Angelripper, ο οποίος σε χαρούμενη διάθεση για τον ερχομό τους στη χώρα, μας ανέλυσε τα του νέου δίσκου, τη συμβολή του ντράμερ Makka στο συγκρότημα, τη συνεργασία τους με τον Joe Petagno στο εξώφυλλο και την πίστη του στη Γερμανική σκηνή και τις παλιές μέταλ μπάντες.

 

 

 

 

Rock Overdose: Tom, πρώτα απ'όλα συγχαρητήρια για άλλο ένα άλμπουμ που δείχνει ότι είστε περισσότερο από ενεργοί. Τώρα που το ''Εpitome Of Torture'' έκανε τον πλήρη κύκλο του, πως το βλέπεις σαν άλμπουμ;

Σε ότι με αφορά, ήταν ένα από τα αγαπημένα μου Sodom άλμπουμ και το καλύτερο που έχετε κάνει τα τελευταία 10 χρόνια.

 

Tom Angelripper: Ναι, ευχαριστώ. Ω αλήθεια; Κι εγώ αγαπώ αυτό το άλμπουμ, φανταστικά κομμάτια σ'αυτό αλλά νομίζω ότι είχε υποτιμηθεί λίγο σε κάποιες κριτικές. Είναι μια τελείως διαφορετική παραγωγή και αντανακλά την στρατηγική του Waldemar (Sorychta), που έκανε σπουδαία δουλειά σ'αυτό.

 

 

Rock Overdose: Πίσω στο νέο άλμπουμ ''Decision Day''. Πόσο κράτησαν οι ηχογραφήσεις και ποιο ήταν το κλίμα κατά τη διάρκεια του γραψίματος του; Είσαι ευχαριστημένος με τον τρόπο που κυκλοφόρησε;

 

Tom Angelripper: Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Πήραμε τόσο όμορφες κριτικές από όλα τα περιοδικά και καταπληκτικές αντιδράσεις από τους οπαδούς, φαίνεται ότι πραγματικά το αγαπούν. Είχαμε πολύ χρόνο να γράψουμε τα κομμάτια μετά το ''Epitome Of Torture''.

 

Για το ''Decision Day'', δεν είχαμε συμφωνήσει σε ημερομηνία κυκλοφορίας με την εταιρεία, οπότε μπορούσαμε να ηχογραφήσουμε τα τραγούδια σε μία χρονική περίοδο έξι μηνών. Ήταν ανακουφιστικό να δουλεύουμε χωρίς χρονική πίεση. Έτσι είχαμε επίσης χρόνο να κάνουμε μία προπαραγωγή και να αλλάξουμε μέρη με τα οποία δεν ήμασταν ευχαριστημένοι.

 

 

Rock Overdose: Είχες τον ντράμερ σου τον Corny από τους Onkel Tom σαν παραγωγό για το νέο άλμπουμ. Περιέγραψέ μας τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει σε παρακαλώ και τι καινούργιο προσέφερε στον ήχο των Sodom και αν σας έδωσε κάποιες ειδικές κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

 

Tom Angelripper: Eίναι μεγάλος οπαδός Sodom από το '86. Πριν αρχίσουμε την προπαραγωγή, είχαμε πολλές συζητήσεις σχετικά με το πως θα μπορούσαμε να κρατήσουμε το πνεύμα των παλιών ημερών. Το στούντιο του Corny είναι κοντά στην πόλη που μένω, οπότε μπορούσα να ηχογραφώ λίγο ή κομμάτια φωνητικών και να πηγαίνω σπίτι μετά την ηχογράφηση.

 

Αγαπάμε επίσης το στυλ ηχογράφησης του Waldemar. Είναι ένας καταπληκτικός παραγωγός αλλά θέλαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Ηχογραφήσαμε τα τύμπανα και τα όργανα με μικρόφωνα, χωρίς τρίγκερ σήματα ή αρχεία ΜIDI (Musical Instrument Digital Interface). Αυτό κρατάει τον τυπικό μας Sodom ήχο τόσο οργανικό κι ευθύ στ'αφτιά. Αλλά ναι, ηχογραφήσαμε ψηφιακά, που είναι σύνηθες και δυνατό να πληρωθεί σε τέτοιους καιρούς.

 

Μου αρέσουν παλιές παραγωγές με ''μεγαλύτερα'' drumkits όπως οι παλιοί Venom, Kiss, Motley Crue κτλ...

 

 

Rock Overdose: Kατά τη γνώμη μου, το νέο άλμπουμ περιέχει πολλά νέα στοιχεία για το συγκρότημα, καθώς είναι περισσότερο πολυδιάστατο. Δεν είναι το τυπικό thrash άλμπουμ που περίμενε ο κόσμος από σας, αλλά έχει πολλά σπουδαία βαριά σημεία μέσου ρυθμού και κάποια σπουδαία κιθαριστικά και τυμπανικά γεμίσματα μέσα του.

Θέλατε να προσφέρετε κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά σε σύγκριση με το προηγούμενο άλμπουμ;

 

Tom Angelripper: Όχι, ποτέ δεν σκεφτόμαστε σχετικά με το να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Απλά αρχίζουμε να τζαμάρουμε και προσπαθούμε να γράψουμε ένα κομμάτι όσο πιθανά καλύτερο γίνεται, αλλά πάντα προσπαθούμε να κρατήσουμε το πνεύμα των Sodom. Μου αρέσει ο συνδυασμός μεταξύ μελωδικών κιθαριστικών μερών και αληθινά βαριών τυμπάνων και φωνητικών. To ''Decision Day'' απλά αντανακλά τα συναισθήματα μας και το κίνητρο εκείνης της στιγμής...

 

 

Rock Overdose: Όλοι μπορούμε να ακούσουμε ότι η φωνή σου παραμένει σε τέλεια φόρμα μέσα στα χρόνια. Πως καταφέρνεις να την κρατήσεις φρέσκια και πόσο εύκολο είναι να ανταποκριθείς στα πολλαπλά σόου που ακολουθούν το ένα το άλλο χωρίς να φθείρεις τις φωνητικές σου χορδές όλα αυτά τα χρόνια;

 

Tom Angelripper: Κάποια κομμάτια ηχούσαν πολύ καλά με το γαύγισμα α λά ''Sodomy And Lust''. Φύγαμε μακριά από τις κραυγές όπως του Tom Araya που χρησιμοποιήσαμε στο ''In War & Pieces'' και στο''Epitome Of Torture''.

 

Αυτά τα τυπικά Angelripper φωνητικά ταιριάζουν τέλεια στα νέα τραγούδια. Θέλω επίσης να κρατάω τη δική μου ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φωνητικά μου. Αλλά ναι, έχεις δίκιο. Είναι δύσκολο να διατηρώ τη φωνή κατά τις συναυλίες που κάναμε κι ακόμα κάνουμε. Επίσης καπνίσω 40 τσιγάρα τη μέρα. Αυτό δε βοηθάει. Απλά χρειάζομαι διαλείμματα ανάμεσα στις συναυλίες και προσπαθώ να ξεκουράζομαι όσο περισσότερο γίνεται.

 

 

Rock Overdose: Έχει υπάρξει ένα επίσημο lyric video για το ''Caligula'', ένα από τα καλύτερα κομμάτια στο άλμπουμ. Θα υπάρξει άλλο βίντεο στο μέλλον;

Κατά πόσο έχουν βοηθήσει τα lyric videos τις μέταλ μπάντες τα τελευταία χρόνια;

Είναι ένας ευκολότερος τρόπος να διαδοθεί η μουσική πριν την κυκλοφορία ενός άλμπουμ κατά τη γνώμη σου;

 

Tom Angelripper: Δεν ξέρω. Αυτά τα lyric video είναι απλά μέρος της πρόωρης προώθησης ώστε να απλωθεί ένα κομμάτι μέσω του Youtube. Νομίζω μπορούσε να βοηθήσει να πάρει περισσότερη προσοχή πριν την κυκλοφορία. Και το ''Caligula'' ήταν το πιο τυπικό Sodom κομμάτι στο άλμπουμ και το αγαπάμε κι εμείς επίσης.

 

 

Rock Overdose: Είναι το δεύτερο άλμπουμ με τον Makka στα τύμπανα, έκανε τέλεια δουλειά άλλη μία φορά. Πόσο εύκολο είναι να δουλεύετε μαζί του;

Όλοι οι οπαδοί θαυμάζουν τις ικανότητες του και κατά τη γνώμη των περισσότερων Sodomaniacs, είναι μεγάλος λόγος γιατί η μπάντα ακούγεται τόσο φρέσκια, ειδικά ζωντανά.

 

Tom Angelripper: ΝΑΙ...είναι ο καλύτερος ντράμερ κατά τη γνώμη μου και ένας πολύ ωραίος τύπος. Έφερε φρέσκο αίμα στη μπάντα. Μου αρέσει ο τύπος που παίζει και ταιριάζει τέλεια, ειδικά στα γρήγορα κομμάτια. Έπαιξε σε αμέτρητες μπάντες πριν, αλλά όταν μπήκε στη μπάντα ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Είναι χαρούμενος που είναι στην μπάντα και είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας γραψίματος κομματιών επίσης.

 

 

Rock Overdose: Η Γερμανική σκηνή μοιάζει δυνατότερη από ποτέ τελευταία, εσείς και οι Destruction κυκλοφορήσατε άλμπουμ αυτή τη χρονιά, έχουμε το νέο Kreator στο δρόμο, oι Rage και οι Running Wild επίσης επέστρεψαν. Μια κι έχεις βιώσει τη γέννηση και την εξέλιξη της ανά τα χρόνια, πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τις παλιές μπάντες ενεργές και πως βλέπεις την όλη μεταλλική σκηνή τα τελευταία χρόνια; Περισσότερη μουσική από ποτέ κυκλοφορεί. Κάποιες νέες μπάντες σου απέσπασαν την προσοχη ή μένεις στο παλιό υλικό;

 

Tom Angelripper: Η μουσική σκηνή γίνεται γενικά περισσότερο σκοτεινή και μπερδεμένη τα τελευταία χρόνια. Έχασα τον έλεγχο σχετικά με τις νέες κυκλοφορίες. Εκατοντάδες συγκροτήματα εισβάλλουν στη σκηνή κάθε μήνα αλλά μερικές από αυτές μόνο θα πάρουν την ευκαιρία για μία συμφωνία. Τόσο πολλές δισκογραφικές εταιρείες, διανομείς, εταιρείες εμπορεύματος και πρακτορεία διοργανωτών ελέγχουν την αγορά για να υπογράψουν τις μεγαλύτερες μπάντες.

 

Οι μικρότερες underground μπάντες μένουν στο δρόμο και δεν παίρνουν ευκαιρία. Είναι τόσο σημαντικό να μην υπάρχει μονοπώλιο από αυτές. Το '82 υπήρχαν απλά μιά χούφτα μπάντες που παίζανε μέταλ, ήταν εύκολο να βρούνε εταιρεία. Αλλά έχουμε τόσο πολλά ωραία φεστιβάλ στη Γερμανία, αυτό είναι σπουδαίο. Αλλά ναι, άκουσα τα νέα Destruction, Running Wild και Kreator. Κι ακόμα τα αγαπάω.

 

Οπότε θα κρατήσω την παλιάς σχολής συλλογή δίσκων μου όταν βρω χρόνο να ακούσω μουσική.

 

 

Rock Overdose: Δεν αντέχω να μη ρωτήσω, ήταν το νέο καταπληκτικό εξώφυλλο ένας φόρος τιμής στον Lemmy; Έχουμε τον Joe Petagno στη δημιουργία, τον εικονογράφο των Motorhead για χρόνια.

Μιά και πέρασε ένας χρόνος χωρίς τον Lemmy, είσαι ένας από τους ελάχιστους που μπορούν να περιγράψουν την επιρροή του σε όλη τη σκηνή, μια και είναι ένας από τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες.

 

Tom Angelripper: Αυτό δεν έχει να κάνει με κανένα φόρο τιμής στους Motorhead. Αλλά μοιάζει λίγο με το ''Overkill'' ή το ''Another Perfect Day''...σ΄αυτό έχεις δίκιο. Aλλά συνέβη ακούσια. Είναι απλά ο τρόπος που ο Joe σχεδίασε ένα εξώφυλλο. Πριν αρχίσουμε απλά του έστειλα ένα e-mail και του ζήτησα μία συνεργασία μαζί μας. Και είπε ''ναι''. Ακολουθούσε το συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια κι ενδιαφέρθηκε πολύ για τα νέα κομμάτια.

 

Είμαι τόσο περήφανος που έκανε τη δουλειά. Είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης και πιονιέρος των ροκ και μέταλ εξωφύλλων. Όταν ήρθα σε επαφή μαζί του εξεπλάγην που ήξερε τη μπάντα από το ξεκίνημα και ήταν ακολουθητής της καριέρας μας.

 

 

Rock Overdose: Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα σας ξαναδούμε στην Ελλάδα άλλη μία φορά. Ο δεσμός μεταξύ των Ελλήνων οπαδών και των Sodom είναι ένας από τους δυνατότερους στο σύμπαν χωρίς αμφιβολία. Ήσασταν η μπάντα που άνοιξε τα σύνορα και για άλλους να έρθουν στη χώρα μας, όντας η πρώτη thrash μπάντα που μας επισκέφτηκε πίσω στα '80s.

Τί είναι αυτό που κράτησε το δεσμό τόσο ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια και πώς νιώθετε όταν παίζετε σαν να είστε σπίτι ενώ βρίσκεστε τόσο μακριά από τα σπίτια σας;

 

Tom Angelripper: Ω ναί. Αυτό το γεγονός είναι φανταστικό. Οι οπαδοί στην Ελλάδα γιορτάζουν το αληθινό μέταλ και τις μπάντες παλιάς σχολής και ξέρουν ακριβώς από που προέρχονται, κι αυτοί κι εμείς. Τα σόου στην Ελλάδα ήταν πάντα γεμάτα από ενέργεια κι έντονη ατμόσφαιρα. Ανυπομονούμε αληθινά να σας δούμε όλους και πάλι.

 

 

Rock Overdose: Ευχαριστούμε για το χρόνο σου στο να απαντήσεις τις ερωτήσεις, ήταν αληθινή μας τιμή. Πρόσθεσε ότι θα ήθελες για το τέλος.

 

Tom Angelripper: Είμαι πραγματικά ευγνώμων για την πιστή σας υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΤΟΜ

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

 

Comments