Αφιέρωμα στον JOHN LENNON που δολοφονήθηκε σαν σήμερα πριν 43 χρόνια!

 

 'Το τελευταίο αυτόγραφο'... 

 

Η 8η Δεκεμβρίου 1980, ήταν άλλη μια μέρα ρουτίνας για τον John Lennon ο οποίος ζούσε τότε μαζί με την Yoko Ono στην Νέα Υόρκη και ηχογραφούσε τον νέο του solo δίσκο, χωρίς τα «σκαθάρια» . Το πρωί φεύγοντας από το σπίτι , ως συνήθως τον περίμεναν διάφοροι θαυμαστές του απέξω , για να τους υπογράψει αυτόγραφα, δίσκους αλλά και για να φωτογραφηθεί μαζί τους! Κανείς δε φανταζόταν τι θα συνέβαινε λίγες ώρες αργότερα , όταν θα επέστρεφε σπίτι μετά την ηχογράφηση των τραγουδιών «Walking on Thin Ice» και «It Happened» ... τίτλοι λίγο πολύ προφητικοί μιας και έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του φανατικού (;) θαυμαστή του, Mark David Chapman, για τον οποίο το πρωί της ίδιας μέρας είχε υπογράψει και το τελευταίο του album Double Fantasy”.

 

O 25χρονος τότε Chapman , ένας  «ψυχικά ασταθής» νέος … τον πυροβόλησε 4 φορές πισώπλατα ενώ μια σφαίρα τον βρήκε και στο χέρι. Ο Chapman καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Σε ψυχιάτρους του δικαστηρίου διηγήθηκε πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Lennon ενώ το 2004 ομολόγησε επίσης πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, αισθανόμενος πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος.

 

Μέχρι σήμερα παραμένει στη φυλακή Attica, βόρεια της Νέας Υόρκης, έχοντας κάνει αιτήσεις για αναστολή της ποινής του , οι οποίες έχουν απορριφθεί 6 φορές.

 

Ο θάνατος του Lennon σηματοδότησε το τέλος μίας ολόκληρης εποχής. Τρεις δεκαετίες µετά, εκείνη η μέρα μοιάζει το ίδιο σκοτεινή και ακατανόητη. Άραγε ο δολοφόνος του είχε προσωπικό κίνητρο ή οι χιλιάδες θεωρίες συνωμοσίες που ήθελαν τον Lennon νεκρό , έχουν στοιχεία αλήθειας; Mάλλον δε θα μάθουμε ποτέ…

 

Η μεγάλη αλήθεια είναι πως ο Lennon σημάδεψε ανεξίτηλα μια ολόκληρη εποχή, λατρεύτηκε όσο λίγοι καλλιτέχνες, και απέκτησε φανατικό κοινό για το έργο του, αλλά και επειδή εκμεταλλεύτηκε τη δημοσιότητά του για να προβάλλει αρχές στις οποίες δήλωνε πιστός. Eξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στον πόλεμο του Βιετνάμ και τη βία, προκαλώντας το FBI και την αμερικανική κυβέρνηση, που τον «φακέλωσαν» ως «έναν πολύ επικίνδυνο άνθρωπο».

 

Ο Lennon «ζει» µέσα από τα τραγούδια του και όχι µόνο. Σε µια εποχή που τα είδωλα έχουν λήξει, «µιλάει» ακόµη στο κοινό του παραμένoντας “ζωντανός” μέσα από τη μουσική και τις διαχρονικές ιδέες του, συνεχίζοντας να εμπνέει γενιές καλλιτεχνών ανά τον κόσμο.

 

 

 

Για το RockOverdose,
Βιβή Ζαπαντιώτου

Comments