Αφιέρωμα W.E.B: 10 συνθέσεις που πρέπει να ακούσεις


W.E.B είναι τα αρχικά των λέξεων "Where Everything Begun" και έτσι ονομάζεται το γνωστό σχήμα από την Αθήνα που σχηματίστηκε το 2002. Η μπάντα έχει καταφέρει να μεγαλώσει το όνομά της μέσα στα χρόνια, κυκλοφορώντας από καλούς μέχρι κολοσσιαίους δίσκους και δίνοντας όσα περισσότερα live μπορεί σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Με το μάτι στραμμένο στην επερχόμενη εμφάνισή τους στο Temple, το Σάββατο 29 Απριλίου και το αφτί στημένο για την ακρόαση της δισκογραφίας τους, διαλέγουμε 10 συνθέσεις που σημάδεψαν την πορεία τους.


 

Primary

 


“Cockroach” (Don't Wake Futility, 2006)

To “Cockroach” είναι ίσως το γνωστότερο κομμάτι του επίσημου, πλήρους ντεμπούτου των W.E.B. Αποτελεί επίσης και το πρώτο video clip του συγκροτήματος. Με διάρκεια 4:34 λεπτά, αποτελεί σύνθεση του Σάκη Πρέκα (έγραψε και στίχους) και κινείται σε ένα σκοτεινό goth μονοπάτι με black metal φωνητικά. Οι επιρροές από Septicflesh, εποχής “Revolution DNA”, είναι εμφανείς, αλλά φαίνεται πως κάτι καλό έγινε στο “Don't Wake Futility”.


 

 


“Enthorned” και “Blossoms Cry” (Jesus Heist, 2008)

Δεύτερο άλμπουμ για τους W.E.B, το οποίο έλαβε επίσης πολύ καλές κριτικές και τους έκανε να βγουν για ελληνική περιοδεία μαζί με τους Inactive Messiah, η οποία ονομάστηκε Sinful Jesus Greek Tour. Για τα “Enthorned” και “Blossoms Cry” γυρίστηκαν και τα αντίστοιχα video clips, ενώ το συγκρότημα έκανε και το πρώτο headline show του στην Κύπρο. Τα επιλεγμένα κομμάτια είναι ένα αρκετά γρήγορα και μελωδικά, με riffs που μένουν εύκολα στο μυαλό. Στο “Jesus Heist” oι W.E.B κάνουν μια μικρή στροφή και στον επόμενο δίσκο την οριστικοποιούν ηχητικά.


 

 


“Eligos” και “The Prince Of 1000 Frozen Suns” (For Bidens, 2014)

Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και το “For Bidens”, θεωρώ όμως πως τα “Eligos” και “The Prince Of 1000 Frozen Suns” αντιπροσωπεύουν 100% ό,τι ακούμε στον τρίτο δίσκο των Αθηναίων. Ακραία και μελωδικά, με άρτια παραγωγή, συνδυάζουν άριστα το black και το death metal, αποτελώντας το εν λόγω δημιούργημα ένα από τα καλύτερα του συγκροτήματος. Το Δεκέμβρη του 2014 πραγματοποιούν την πρώτη τους headline περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και headline εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.


 

 


“Morphine For Saints”, “Thanatos Pt. I – Golgotha” και “Ave Solaris” (Tartarus, 2017)

Είχα την τύχη να βρεθώ στην επίσημη προακρόαση του δίσκου το 2017 στο Remedy. Δεν πίστευα εξαρχής σε αυτό που άκουσα. Ένα τέλειο άλμπουμ, καταπληκτικό, αψεγάδιαστο, ένα άλμπουμ που είναι δουλεμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ο Σωτήρης Βαγενάς χαρίζει τα φωνητικά του στο “Thanatos Pt. I – Golgotha”, το “Morphine For Saints” έχει γίνει hit κι έχετε να διαλέξετε επίσης τα “Dragona”, “Cosmos In Flames” και το ομώνυμο. Το “Tartarus” παραμένει ό,τι πιο πλήρες έχουν παραδώσει στο κοινό τους οι W.E.B.


 

 


“Colosseum” και “Ensanguined" (Colosseum, 2021)

Το “Colosseum” χαρακτηρίζεται από μουσική ποικιλία. Το σκοτεινό death/black metal, που αποτελεί τη βάση του συγκροτήματος, βρίσκεται φυσικά εδώ, ενώ το goth έχει κάπως υποχωρήσει για να δώσει τη θέση του σε ανατολίτικες μελωδίες. Στο "Ensanguined" κορυφώνεται συνθετικά το παραπάνω στοιχείο. Ξεχωρίζει επίσης το “Exaudi Luciferi” κυρίως για τον ελληνικό μονόλογο του Σάκη και τους σπαραγμούς που τον συνοδεύουν. Το “Colosseum” αποτελεί τον πρώτο δίσκο στον οποίο συμμετέχουν τόσο ο Νικήτας (ντράμερ), όσο και η Hel Pyre σε μπάσο και φωνητικά (ήδη μέλος από το 2018). Η μεγάλη έκπληξη έρχεται όμως από τη συνεισφορά του Χρήστου Αντωνίου (Septicflesh) στις ενορχηστρώσεις. Ακούστε επίσης και τα “Dark Web”, “Pentalpha”, το δραματικό "Murder Of Crows" που πραγματεύεται στιχουργικά και υπό μια φιλοσοφική οπτική την έννοια του θανάτου και τέλος το “December 13th”, επικό και οργανικό, ιδανικό για intro ή οutro σε μελλοντικές εμφανίσεις της μπάντας.


 

 


Ελπίζουμε οι W.E.B να παρουσιάσουν όλες τις παραπάνω συνθέσεις στο Temple, το Σάββατο 29 Απριλίου, μαζί με τους Gentihaa και Drama Noir. Μια σκοτεινή σύμπραξη θα πραγματοποιηθεί.


 

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "SAT 29 APRIL 2023 DOORS OPEN: 20:00 TEMPLE ATHENS IAKHOU 17 ATHENS ENTRANCE: 10 € (W8t BENTIHAR DRANA RNA"

 

 

Comments