WITHIN PROGRESS στο Rock Overdose: “Σκοπός μας είναι ο συνδυασμός τεχνικής & πιασάρικης μελωδίας’

Οι Within Progress είναι μια νέα progressive metal μπάντα από την Θεσσαλονίκη, η οποία έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα με την κυκλοφορία του ντεμπούτου EP της με τίτλο "Oceans of Time". Με αφορμή αυτή τη κυκλοφορία, το Rock Overdose και ο Κωνσταντίνος Σωτηρέλης μίλησαν με την μπάντα. Απολαύστε τους.

 

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα παιδιά, καλώς ήρθατε στο Rock Overdose. Σε τι στάδιο βρίσκεται η μπάντα αυτή την περίοδο;

 

Within Progress: Μας βρίσκετε λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του ΕΡ μας, “Oceans of Time”, το οποίο αποτελεί και την πρώτη δισκογραφική δουλειά μας γενικότερα. Σε αυτό το στάδιο είμαστε στη φάση της προώθησης του δίσκου, είτε μέσω του διαδικτύου και των social media, είτε με live εμφανίσεις ώστε να αρχίζει να ακούγεται σιγά σιγά το όνομά μας. Επίσης σχεδιάζουμε κάποια live εκτός Θεσσαλονίκης για να προσελκύσουμε περισσότερο κοινό. Όσο εύκολη κι αν είναι η προώθηση στο διαδίκτυο στις μέρες μας, πιστεύουμε ότι μια καλή live εμφάνιση είναι αρκετή για να κερδίσει μερικούς καινούριους θαυμαστές.

 

Rock Overdose: Πριν λίγο καιρό κυκλοφορήσατε το πρώτο σας EΡ. Πείτε μας λίγα λόγια για το που ηχογραφήθηκε, ποιος επιμελήθηκε το εξώφυλλο και πόσο καιρό σας πήρε η σύνθεση των κομματιών.

 

Within Progress: Το ΕΡ κυκλοφόρησε στις 4 Απριλίου και οι ηχογραφήσεις έγιναν το καλοκαίρι του 2017 στo Fireball Music Studio στη Θεσσαλονίκη. Τα κομμάτια είναι σχετικά παλιά σε σχέση με την ένταξη των νέων μελών Ευθύμη (φωνή), Γιώργου (μπάσο) και Βαγγέλη (κιθάρα) και ξεκίνησαν να γράφονται από τον Τάσο (κιθάρα/πιάνο), Πολύδωρο (ντραμς) και Δημήτρη (πρώην-κιθαρίστα) από το 2014. Όταν η μπάντα απέκτησε την πλήρη μορφή της, ολοκληρώθηκαν και οι συνθέσεις. Παρ’όλα αυτά, πολλά πράγματα άλλαξαν και κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων.

 

Το εξώφυλλο είναι δημιούργημα μιας πολύ ταλαντούχας κοπέλας, της Μαρίζας Τσάκωνα η οποία έχει σχεδιάσει κάθε εικόνα που φαίνεται στη σελίδα του συγκροτήματος και μας έχει βοηθήσει εξαιρετικά στο ξεκίνημά μας. Επίσης, η εικόνα του εξωφύλλου περιέχει κάποια διακριτικά στοιχεία από τους στίχους κάθε κομματιού.

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου ως τώρα;

 

Within Progress: Τα σχόλια του κόσμου είναι προς το παρόν μόνο θετικά. Από την άποψη της παραγωγής του δίσκου πολλοί μας λένε ότι ακούγεται σαν άλμπουμ εξωτερικού, πολύ επαγγελματικό και προσεγμένο. Αρκετοί χαρακτήρισαν τον ήχο μας ως φρέσκο κάτι το οποίο μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Στις live εμφανίσεις μας το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι γίνονται ακόμη καλύτερες με την πάροδο του χρόνου και ο κόσμος αρχίζει να ανταποκρίνεται φανερά περισσότερο. Κάτι που μας κάνει εντύπωση είναι η ζήτηση που έχει το CD εκτός Θεσσαλονίκης, κυρίως σε Αθήνα και Λάρισα. Αυτό είναι κάτι το οποίο ομολογουμένως δεν το περιμέναμε τόσο νωρίς.

 

 

Rock Overdose: Σε τι αναφέρεται στιχουργικά το E.P. και γιατί επιλέξατε ως τίτλο του το “Oceans of Time”.

 

Within Progress: Το κεντρικό θέμα πίσω από τους στίχους είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι από τους μικρούς προβληματισμούς που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και πως αυτοί κυριαρχούν πλέον στις ζωές μας. Η συνεχής ανησυχία των ανθρώπων για τη γνώμη των άλλων, η άγνοια και η ημιμάθεια καθώς και ο συμβιβασμός αντί για τη δράση αποτελούν την κεντρική θεματολογία.

 

Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν ανάμεσα σε δύο τίτλους για το όνομα του δίσκου. Celestial Notion ή Oceans of Time. Τελικά καταλήξαμε στο δεύτερο γιατί μας φάνηκε πιο «ποιητικό» κατά κάποιον τρόπο.

 

 

Rock Overdose: Λίγο πριν κυκλοφορήσετε το E.P., κυκλοφορήσατε το πρώτο σας video clip για το κομμάτι “Divine Intervention”, το οποίο έχει ήδη πάνω από 4 χιλιάδες προβολές. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

 

Within Progress: Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι αυτό κυρίως γιατί ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Είναι ωραίο συναίσθημα να μοιράζεσαι τη μουσική σου με τον κόσμο για πρώτη φορά, πόσο μάλλον το να έχει παιχθεί πάνω από 4.000 φορές. Σημαίνει πολλά για εμάς να βλέπουμε ανταπόκριση από τον κόσμο, ειδικά για ένα βίντεο κλιπ το μήνυμα του οποίου ίσως προκαλούσε κάποιες αντιδράσεις. Επίσης χάρη στο διαδίκτυο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα συγκροτήματα να μοιράζονται τη μουσική τους παγκοσμίως με μεγάλη ευκολία, αποσπάσαμε και κάποια θετικά σχόλια από το εξωτερικό.

 

 

Rock Overdose: Όταν ακούει κάποιος τον όρο progressive, του έρχεται στο μυαλό κάτι πολύπλοκο και δύσκολο στο αυτί. Αντιθέτως, το progressive που παίζετε εσείς είναι πολύ μελωδικό, πιασάρικο και συγχρόνως metal. Για εσάς, ποιος είναι ο ορισμός του progressive ;

 

Within Progress: Το progressive σαν λέξη σημαίνει “προοδευτικός”, κάποιος που προχωρεί μπροστά, προοδεύει και πάει παρακάτω από τους προηγούμενους. Αυτόν τον ορισμό προσπαθούμε να ακολουθούμε κι εμείς, προσπαθούμε να μην επαλαμβανόμαστε, να διαφέρουν τα κομμάτια μεταξύ τους, να πηγαίνουμε μπροστά και να εξελισσόμαστε συνεχώς (πίσω από αυτό το σκεπτικό οφείλεται και το όνομά μας παρεπιπτόντως). Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μη γράψουμε τον ίδιο δίσκο δύο φορές.

 

Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι το progressive είναι μόνο κάτι πολύπλοκο και δύσκολο στο αυτί. Υπάρχουν πολλά progressive συγκροτήματα οι συνθέσεις των οποίων είναι πολύπλοκες και δύσκολες αλλά πολύ πιο εύκολες και εύηχες στο άκουσμα. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε κι εμείς: την ισορροπία μεταξύ της τεχνικής, η οποία πιθανώς να ενθουσιάσει τους μουσικούς και αυτούς που θα αναλύσουν τη μουσική μας, και της πιασάρικης μελωδίας η οποία θα ελκύσει άτομα μόνο επειδή είναι πιο εύκολη στο άκουσμα.

 

 

Rock Overdose: Ποιες είναι οι μεγαλύτερές σας επιρροές;

 

Within Progress: Τα πιο κλασικά παραδείγματα επιρροών που ακούγονται στο EΡ κατά τη γνώμη μας είναι οι Tesseract, Gojira, Tool, Anathema, Leprous, Alter Bridge, Porcupine Tree, Mastodon συν κάποια δόση από παραδοσιακά ελληνικά ακούσματα. Γενικότερα μας αρέσουν πολλά είδη μουσικής, και δεν αποφεύγουμε να το δείξουμε μέσα από τις συνθέσεις μας.

 

 

Rock Overdose: Είστε πολύ ενεργοί συναυλιακά τον τελευταίο καιρό. Τι σημαίνει για εσάς το να παίζετε την μουσική σας ζωντανά; Υπάρχουν πλάνα για μελλοντικές συναυλίες;

 

Within Progress: Το σημαντικό για εμάς είναι να μεταφέρεις την ενέργειά σου στον κόσμο μέσω της μουσικής σου, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Είτε μέσω του μηνύματος των στίχων να περνάς κάποιο θετικό μήνυμα είτε με τη σκηνική σου παρουσία να αλληλεπιδράς με τον κόσμο, να βλέπει ότι σου αρέσει αυτό που κάνεις και το κάνεις για να περάσεις κι εσύ καλά αλλά και αυτός. Επίσης πολύ σημαντική είναι η μεταφορά της στουντιακής παραγωγής σε live μορφή όσο πιο ακριβέστερα γίνεται. Από την μέχρι τώρα μας εμπειρία, αυτό επιτυγχάνεται με πολλές αλλά και αποδοτικές πρόβες και με καλή επικοινωνία με τον ηχολήπτη και το προσωπικό του εκάστοτε συναυλιακού χώρου.

Στο μέλλον το επόμενο βήμα για εμάς είναι να ξεκινήσουμε να παίζουμε και σε άλλες πόλεις εκτός Θεσσαλονίκης. Όπως είπαμε και πιο πάνω, είμαστε στη φάση σχεδιασμού κάποιων συναυλιών εκτός πόλης πιθανότατα από Σεπτέμβριο.

 

 

Rock Overdose: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Έχετε πλάνα για νέα δισκογραφική δουλειά;

 

Within Progress: Βεβαίως! Ήδη ενώ ηχογραφούσαμε το ΕΡ γράφαμε τις ιδέες μας πολλές από τις οποίες έχουν καταλήξει να είναι τα επόμενα κομμάτια. Κατά τη γνώμη μας είναι αρκετά πιο πειραματικά και φρέσκα και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι να τα μοιραστούμε με τον κόσμο όταν με το καλό μπούμε και πάλι στο στούντιο. Στα επόμενα κομμάτια σίγουρα θα ακούσετε και ακόμα περισσότερες καινούριες επιρροές στον ήχο μας πέρα από τις προαναφερόμενες.

 

 

Rock Overdose: Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη. Ο τελευταίος λόγος ανήκει σε σας.

 

Within Progress: Εμείς ευχαριστούμε για τις πολύ εύστοχες ερωτήσεις! Να ενημερώσουμε ότι ο κόσμος μπορεί να μας βρει στο Facebook (https://goo.gl/F3H9Fe), Instagram (https://goo.gl/HTGk4w) και στο YouTube (https://goo.gl/SBbHG2) από τα οποία θα μπορεί να μαθαίνει όλα τα νέα μας! Ευχαριστούμε και πάλι!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

 

Comments