Wothrosch στο RockOverdose: “Με το “Odium” προσφέρουμε με τη σειρά μας και εμείς στον ψυχισμό που παράγει ο extreme ήχος.”

Οι Αθηναίοι extreme metalers Wothrosch συστήθηκαν στο κοινό τον περασμένο Ιανουάριο με το εξαιρετικό debut album τους "Odium", που κυκλοφόρησε από την Hammerheart Records.

Μπορείτε να τους γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις μας και επίσης να διαβάσετε την δισκοπαρουσίασή μας για το "Odium" - ΕΔΩ -.

 


 

RockOverdose: Αρχικά καλώς μας ήρθατε και θερμά συγχαρητήρια για το δίσκο σας. Τι ανταπόκριση έχετε μέχρι στιγμής για το “Odium” και πόσο ευχαριστημένοι είστε με το τελικό αποτέλεσμα;

 


Wothrosch: Καλώς σας βρήκαμε και ευχαριστούμε πολύ. Η ανταπόκριση μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ καλή. Χαιρόμαστε πολύ να βλέπουμε άτομα να εκτιμούν το υλικό μας και να επικοινωνούμε μαζί τους. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα του δίσκου. Δώσαμε στη μουσική που συνθέσαμε τη σημασία που της άξιζε. Ήταν μια διαδικασία που μπορέσαμε να εκφραστούμε ελεύθερα και να πειραματιστούμε. Η παραγωγή που έγινε από τον George Emmanuel είναι φανταστική και ο ήχος των κομματιών πήρε ακριβώς τη μορφή που θέλαμε.

 

 

RockOverdose: Είναι προφανές ότι βάσει του ήχου σας, είστε μεγάλοι οπαδοί της μουσικής μας. Πως και πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να γίνει η μετάβαση από τον οπαδισμό σε κάτι δικό σας και πως νιώθετε που με τη σειρά σας μπορεί να δημιουργήσετε δικούς σας οπαδούς;

 

Wothrosch: Πάντα θα είμαστε οπαδοί του extreme ήχου και, θέλοντας να αναπαράγουμε τα συναισθήματα που μας δημιουργεί σαν ακροατές, οδηγηθήκαμε και εμείς στο να δημιουργήσουμε αυτά τα ηχητικά τοπία. Θέλουμε όχι μόνο να εκφραζόμαστε μέσα από αυτό αλλά να επικοινωνούμε με τον ακροατή σε προσωπικό επίπεδο, έτσι ώστε να προσφέρουμε με τη σειρά μας και εμείς στον ψυχισμό που παράγει ο extreme ήχος. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η μουσική μας βρίσκει ακροατές που ίσως τη χρειάζονται.

 

 

RockOverdose: Συνεχίζοντας την προηγούμενη ερώτηση, ενώ υπάρχουν προφανείς επιρροές στον ήχο σας, στο τέλος καταφέρνετε να αποδώσετε το υλικό σας με προσωπικό άγγιγμα. Ποιες μπάντες θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι λόγοι σχηματισμού και ύπαρξης των Wothrosch;

 

Wothrosch: Οι μπάντες που μας επηρέασαν ,στο κομμάτι του extreme ήχου πιο πολύ, είναι οι Anaal Nathrakh, Behemoth, Septic Flesh, Celtic Frost, Nile, Deathspell Omega, Bolzer, Sumac και Deafheaven. Βεβαία οι επιρροές μας δεν σταματούν στη μουσική. Καταλυτικό ρόλο στη σκηνοθεσία και τις ατμόσφαιρες του δίσκου έπαιξε η έμπνευση που αντλούμε από άλλες μορφές τέχνης, κατά κύριο λόγο η ποίηση και ο κινηματογράφος.

 

 

RockOverdose: Οι τίτλοι των τραγουδιών σας είναι όλοι μονολεκτικοί, Το επιλέξατε επειδή πιστεύετε ότι μια λέξη έχει ξεχωριστή ή και ενδεχομένως μεγαλύτερη δύναμη, ή για να δείξετε ότι το λιγότερο είναι περισσότερο; Είναι κάτι που θα συνεχιστεί και σε μελλοντικές σας κυκλοφορίες;

 

Wothrosch: Έχουμε την άποψη ότι είναι πολύ δυναμικό και ποιητικό να μπορείς με μία λέξη να περάσεις το πιο δυνατό μήνυμα που μπορείς. Θεωρούμε πώς οι μονολεκτικοί τίτλοι προσδίδουν μια βαρύτητα στη μουσική που ακολουθεί και είναι κάτι που θα συνεχίσει και στους επόμενους δίσκους.

 

 

RockOverdose: Βλέπουμε τον δίσκο να χτίζετε κυρίως σε αργό προς mid-tempo μοτίβο, ωστόσο κάποια ξεσπάσματα ακούγονται αρκούντως εφιαλτικά. Θεωρείς ότι βγάζετε προς τα έξω κάποια οργή, καταπίεση ή και μίσος σε ότι αφορά την καθημερινότητα, ή είναι κάτι βαθύτερο;

 

Wothrosch: Το ‘’Odium’’ είναι ένας δίσκος που προέκυψε από τον ψυχισμό του καθενός μας αλλά και από τον ψυχισμό του ανθρώπου γενικά. Από τη μία μεριά έχουμε το εσωτερικό του κάθε μέλους ατομικά, τις δυσκολίες, τα συναισθήματα, τα βιώματα, την ανάγκη για προσωπική δημιουργία και έκφραση. Από την άλλη, συλλογικά, επιλέξαμε να εστιάσουμε στη σαπίλα και στη βαρβαρότητα του ανθρώπου και της κοινωνίας γύρω μας, να περιγράψουμε, να αφηγηθούμε, να δώσουμε μορφή σε αυτά που οι αισθήσεις μας αντιλαμβάνονται στον κόσμο γύρω μας. Έτσι τα βλέπουμε και έτσι τα ακούμε. Γρήγορα και επιθετικά, αργά και βασανιστικά. Προσπαθήσαμε και ατομικά και συλλογικά να καθρεπτίσουμε τον κόσμο που βιώνουμε κάθε μέρα και επιδρά πάνω μας. Σίγουρα υπάρχει μίσος, σίγουρα υπάρχει χάος, απελπισία, οργή και μένος. Το διοχετεύσαμε δημιουργικά και πλέον μπορούν να το ακούσουν όλοι.

 

 

RockOverdose: Επίσης βλέπουμε ότι έχετε τοποθετήσει τα δυο μικρότερα κομμάτια στην αρχή του άλμπουμ, ενώ μετά οι διάρκειες μεγαλώνουν αισθητά. Είναι κάτι που το σκοπεύατε εξ’αρχής ή προέκυψε κατά τις ηχογραφήσεις; Θεωρείτε ότι βοηθάει στη ροή η διάταξη των κομματιών;

 

Wothrosch: Η σειρά των κομματιών είναι κάτι που μας απασχόλησε καιρό. Η τελική απόφαση πάρθηκε αφού τελείωσαν οι ηχογραφήσεις για να έχουμε την ολοκληρωμένη μορφή των κομματιών και να αποφασίσουμε με όλα τα δεδομένα ποια θα ήταν η καλύτερη σειρά. Μετά από πολλές ακροάσεις αποφασίσαμε πως η καλύτερη ροή δημιουργείται από την σειρά αυτή. Τα δυο πρώτα κομμάτια σε βάζουν άμεσα και βίαια μέσα στο δίσκο οπότε ήταν η καλύτερη επιλογή.

 

 

RockOverdose: Το εξώφυλλο παρέπεμπε άμεσα στον Seth Siro Anton, πως προέκυψε η συνεργασία μαζί του; Του δώσατε κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση στο τι θέλατε ή είναι κάτι που προήλθε από τη δική του δεδομένη δημιουργικότητα; Πως ερμηνεύετε αυτή την εικόνα ως συμβολισμό;

 

Wothrosch: Θαυμάζοντας τη δουλειά του θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί του για το εξώφυλλο, οπότε επιδιώξαμε να έρθουμε σε επικοινωνία.  Όταν επικοινωνήσαμε με τον Seth, τα υλικά που του δώσαμε ήταν οι στίχοι, ένα μουσικό δείγμα και τα θέματα που εξερευνά ο δίσκος. Τίποτα παραπάνω. Και με αυτά δημιούργησε αυτή την φανταστική εικόνα. Συμβολικά μια ερμηνεία που θα δίναμε είναι κάτι αγνό το οποίο παραμορφώνεται από το βάρος μιας άγνωστης δύναμης.

 

RockOverdose: Άλλη μια συνεργασία στο δίσκο είναι με τον Niklas Kvarforth των Shining στο “Mass” το οποίο είναι και το βίντεο του δίσκου. Πως ήρθατε σε επαφή μαζί του και γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο κομμάτι ως βίντεο; Έχετε κάποιο παρασκήνιο να μοιραστείτε από τα γυρίσματα του;

 

Wothrosch: Ξέραμε ότι προς το τέλος του ‘’Mass’’ σε ένα συγκεκριμένο σημείο, θέλαμε να γίνει μια απαγγελία. Έπειτα από συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να το κάνει αυτό ένα από τα πρώτα ονόματα που προέκυψε ήταν του Niklas. Επικοινωνήσαμε μαζί του, του άρεσε το concept που του παρουσιάσαμε και δέχτηκε. Το συγκεκριμένο κομμάτι το θεωρούμε από τα πιο δυνατά του δίσκου μουσικά και στιχουργικά γι’ αυτό και το επιλέξαμε. Δυστυχώς δεν έχουμε να μοιραστούμε κάποιο παρασκήνιο από το εξαιρετικό clip που σκηνοθέτησε ο Claudio Marino για το κομμάτι καθώς δεν ήμασταν παρόντες στα γυρίσματα.

 

 

 

RockOverdose: Επειδή ντεμπούτα βγαίνουν μόνο μια φορά, θέλουμε να μας περιγράψεις το συναίσθημα του να κρατάς στα χέρια σου για πρώτη φορά δικό σου υλικό. Θεωρείς πως ότι κι αν ακολουθεί μια μπάντα, η στιγμή γνωριμίας της με το κοινό παραμένει κάτι αναντικατάστατο;

 

Wothrosch: Το συναίσθημα είναι μαγικό. Είναι μαγικό να βλέπεις όλους τους κόπους σου, όλο το χρόνο και την αφοσίωσή σου να αποδίδουν. Είναι φανταστικό να βλέπεις το όραμά σου να υλοποιείται, να γνωρίζεις εκείνη τη στιγμή ότι οι θυσίες που έκανες και οι δυσκολίες που βίωσες άξιζαν. Είναι μεγάλη ευτυχία να ξέρεις ότι μαζί με τους φίλους σου επικοινωνήσατε και δημιουργήσατε κάτι ξεχωριστό. Σίγουρα όταν μοιράζεσαι τη μουσική σου για πρώτη φορά είναι μοναδικό. Έχεις την περιέργεια και την έξαψη να δεις πώς θα το αντιληφθούν οι ακροατές και τί άποψη θα διαμορφώσουν. Για εμένα προσωπικά όμως η άποψη που μετράει πιο πολύ από όλες είναι αυτή των συνοδοιπόρων μου σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι και η στιγμή που είναι αναντικατάστατη για εμένα είναι η στιγμή που ακούμε παρέα τα master των κομματιών του δίσκου.

 

 

RockOverdose: Για το τέλος θα θέλαμε να μας πείτε τι στόχους και όνειρα έχετε για τη μπάντα, αν θα παρουσιάσετε κάπου τον δίσκο ζωντανά και πως μπορεί ο κόσμος που ενδιαφέρεται να προμηθευτεί το υλικό σας. Ευχόμαστε καλή τύχη στην πορεία σας και ανάλογη ποιότητα!

 

Wothrosch: Στόχος μας είναι μέσα από τη δημιουργία να εκφραστούμε, να πειραματιστούμε και να μεταχειριστούμε τη μουσική μας όπως της αξίζει. Να φτάσουμε όπου μπορούμε να φτάσουμε. Θέλουμε επίσης πάρα πολύ και το θεωρούμε ευγενές, με τον ίδιο τρόπο που μας έχει βοηθήσει εμάς αυτό το είδος μουσικής συναισθηματικά, να βοηθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας κάποιον άλλον μέσα από τις συνθέσεις μας. Για την ώρα δεν θα πραγματοποιήσουμε καμία live εμφάνιση καθώς επικεντρωνόμαστε κυρίως στη σύνθεση. Μπορείτε να προμηθευτείτε υλικό μας από το bandcamp. Ευχαριστούμε πολύ!!!

wothrosch.bandcamp.com/merch

https://linktr.ee/wothrosch

 

 

Για το RockOverdose.gr, 

Άγγελος Κατσούρας

 

 

Comments