Δείτε στις 14 Ιουλίου στην ΕΡΤ2, στην εκπομπή “Τα Στέκια”, το επεισόδιο ‘Τα Μεταλάδικα’

ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ- Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού
Μια σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη

Επεισόδιο: Τα Μεταλάδικα

 

" Αν πρόκειται να μας πετάξετε μπουκάλια μπύρας, σιγουρευτείτε τουλάχιστον ότι θα είναι γεμάτα"
Dave Mustaine

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 60 όταν ήδη η καλλιτεχνική γενιά του Woodstock βρίσκεται στο προσκήνιο του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος και στο απόγειο της κοινωνικής αναγνώρισης ένα νέο μουσικό είδος αναδύεται από τα έγκατα μιας υπόγειας, σκοτεινής αναγκαιότητας που προσπαθούσε εναγωνίως να εκφραστεί.

 

Οι εκφραστές της Metal μουσικής σκηνής δεν είναι άλλοι από τους Black Sabbath, τους πατριάρχες αυτού του ιδιαίτερου κινήματος που δείχνει να «προσηλυτίζει» στρατιές πιστών. Πρόκειται για ένα μουσικό ρεύμα που κόντρα στον κομφορμισμό και τον καθωσπρεπισμό και διαθέτοντας ήχο τραχύ, σκληρό, μεταλλικό πρόκειται να συμπαρασύρει τους νέους της εποχής! Σταδιακά πληθαίνουν οι καλλιτέχνες και οι μπάντες της metal ενώ αρχίζουν να διαφοροποιούνται και τα είδη της με αποτέλεσμα οι φυλές του metal να είναι πολυπληθείς και διαφορετικές μεταξύ τους!

 

Στην Ελλάδα το «μουσικό ταχυδρομικό περιστέρι» έφερε τα νέα με σχετική χρονοκαθυστέρηση από το εξωτερικό. Οι πιτσιρικάδες τα υποδέχτηκαν με μια άγρια χαρά ενώ οι γονείς και η υπόλοιπη κοινωνία με σκεπτικισμό και εχθρότητα λόγω του ηθικού πανικού που ήταν στενά συνυφασμένος με το νεόφερτο μουσικό είδος και τους πρωταγωνιστές του!

 

Το Metal όμως σε πείσμα των καιρών και των συντηρητικών πολέμιών του δείχνει να έχει ριζώσει στις καρδιές των νέων. Εμφανίζονται έτσι τα πρώτα μουσικά στέκια που παίζουν αποκλειστικά σκληρό μεταλλικό ήχο και τα πρώτα metal fanzines και περιοδικά που μυούν τους νέους στα άδυτα του metal! Ακόμη οι μουσικόφιλοι επισκέπτονται και τα ενημερωμένα δισκάδικα ανταλλάσσοντας μουσικές εμπειρίες, περιμένοντας να έρθει η ώρα που τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ θα φιλοξενούσαν τους αγαπημένους τους μουσικούς ήρωες από την Ελλάδα και το εξωτερικό!

 

Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν πολλά αλλάξει και εξελιχθεί στον κόσμο της metal σκηνής. Ένα όμως παραμένει ανέπαφο: Η αγνή αγάπη και η αφοσίωση του λαού της που την συντηρεί και την περιφρουρεί πάντα!

 

Τα Στέκια επιχειρούν ένα μουσικό ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του μεταλλικού κόσμου με εκλεκτή παρέα την οποία αποτελούν (αλφαβητικά) οι:

 

Γιώργος Αναγνωστόπουλος (Συγγραφέας βιβλίου "Παγκόσμιος Θόρυβος”), Κωνσταντίνος Γανίτης (Crimson fire), Άγγελος Γεωργιόπουλος (Συγγραφέας βιβλίου “665+1”), Άκης Καπράνος (Μουσικός - Κριτικός Κινηματογράφου), Αθανάσιος Καραγιαννίδης (Ιδιοκτήτης Boom Boom – Βικτώρια), Δημήτρης Κατής (Μουσικοσυνθέτης – στιχουργός), Παναγιώτης Λάσκαρης (Ιδιοκτήτης Remedy live stage), Μάκης Μακρής (Μουσικός Dj), Στέφανος Μηλιώνης (Υπάλληλος Monsterville), Ιπποκράτης Νάστας (Υπεύθυνος Tithora), Χρήστος Παπαδάτος (Ιδιοκτήτης No remorse records), Χάρης Παπαδόπουλος (Ιδιοκτήτης Underground café), Αλέξανδρος Ριχάρδος (Ερευνητής Rock / rock dj), Τζένη Σαμπανίκου (Δημοσιογράφος), Πόπη Σαπρανίδου (πρώην συντάκτρια Metal Hammer), Χάκος Περβανίδης (Αρχισυντάκτης Metal Hammer, Παρουσιαστής Tv War), Γιάννης Σμαραϊδος (Ιδιοκτήτης Rainbow), Μιχάλης Σμαραϊδος (Ιδιοκτήτης Rainbow), Χρύσα Στεφάτου (Metal fan), Στέλλα Σπορίδη (Barwoman Tithora), Σάκης Τόλης (Rotting Christ), Χρήστος Χριστοδούλου (Ιδιοκτήτης Sirens records), Κώστας Χρονόπουλος (Διευθυντής Metal Hammer)

 

Συντελεστές Επεισοδίου
Σενάριο-σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar
Μοντάζ: Χρήστος Γάκης
Ηχοληψία : Γιάννης Αντύπας
Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης
Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη
Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Ήρα Μαγαλιού
Οργάνωση παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης, Χρυσηίδα Τριανταφύλλου
Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας: Νέλσον Εσκίογλου
Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger
Σχεδιασμός τίτλων αρχής / Motion Graphics: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρίνα Ευαγγέλου Δανέζη για τη Laika Productions

 

Μια παραγωγή της ΕΡΤ ΑΕ

Ιούλιος 2019

Comments