Στάθης Παυλάντης (REFLECTION) στο Rock Overdose:” Το ότι εξακολουθούμε να παίζουμε μετά από τόσα χρόνια, αποτελεί από μόνο του ένα θρίαμβο”.

Εν όψει της επερχόμενης συναυλίας τους στην Αθήνα στις 19 Νοεμβρίου στο MODU, αλλά και του καινούργιου τους πολύ καλού δίσκου που κυκλοφόρησε τον φετινό χρόνο, το Rock Overdose και η Αθανασία Καραμούτα είχαν μια εγκάρδια συνομιλία με τον ιδρυτή και ιθύνοντα νου των Reflection Στάθη Παυλάντη, ο οποίος μίλησε για όλα τα παραπάνω.

 

Τι θα μπορούσε να πρωτοπεί κάποιος για τους Reflection, μια μπάντα που αποτελεί τον εκπρόσωπο την ελληνικής Epic/Doom Metal, εδώ και σχεδόν 25 χρόνια; Από την αρχή της δημιουργίας της, και από το “Before The End” που κυκλοφόρησε το 1992, μέχρι και το “Bleed Babylon Bleed”, που κυκλοφόρησε φέτος το 2017, το συγκρότημα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και να είναι ακόμη alive and kicking

 

Έπειτα από τη λήξη της συνεργασίας τους με την δισκογραφική εταιρία Secret Port και την υπογραφή λίγο αργότερα με την Cruz Del Sur Records, την αποχώρηση του παλαιού τραγουδιστή τους, Λίο Στιβαλα και την παρουσία του Γιώργου Θωμαΐδη πίσω από το μικρόφωνο, το συγκρότημα επιστρέφει ανανεωμένο μετά από σχεδόν μία δεκαετία απουσίας από την ελληνική σκηνή.

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Στάθη. Πώς είναι η μπάντα αυτήν την περίοδο;

 

Στάθης Παυλάντης: Σε αναβρασμό θα έλεγα!!!Προετοιμαζόμαστε για τα 2 επερχόμενα live του  Νοέμβρη σε Αθήνα και Κύπρο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και σε μεγάλα κέφια!

 

 

Rock Overdose: Εάν υποθέσουμε πως είμαι κάποιος που δεν γνωρίζει τίποτα για την ιστορία του συγκροτήματος, ποια θα λέγατε πως είναι τα κύρια στοιχεία σας; Ποιο είδος εκπροσωπείτε, ποιες είναι οι κύριες επιρροές σας;

 

Στάθης Παυλάντης: Σχηματιστήκαμε πριν σχεδόν 25 χρόνια και παίζουμε Epic Metal. Άλλες φορές πιο Doom,άλλες φορές πιο Power,άλλες φορές πιο Heavy,ανάλογα τη διάθεση. Έχουμε τέσσερα (4) άλμπουμ στο ενεργητικό μας και 2 singles,  plus κάποια demo στο ξεκίνημά μας, όπως όλες οι μπάντες  άλλωστε! Επιρροές από όλο το φάσμα του metal έτσι όπως το βιώσαμε τις προηγούμενες  δεκαετίες και ίσως με ‘περισσότερη’ αγάπη στον ήχο των ‘90ς τον οποίο έχουμε ‘άθελά’ μας υιοθετήσει  και  πορευόμαστε!!!

(1995)

 

Rock Overdose: Το τελευταίο σας άλμπουμ βγήκε στις αρχές του φετινού χρόνου. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες δουλειές σας;

 

Στάθης Παυλάντης: Σίγουρα η αλλαγή  του τραγουδιστή, η εμμονή μας στις μελωδίες, ο αναλογικός 100% ήχος χωρίς Triggers και samples,και η πολυμορφία του-προσωπική άποψη πάντα βέβαια!!!

 

 

Rock Overdose: “Bleed Babylon bleed” είναι ο τίτλος του νέου δίσκου. Ίδιος είναι και ο τίτλος ενός κομματιού του δίσκου. Για ποιόν λόγο αυτό το τραγούδι έδωσε το όνομα του σε όλο τον δίσκο;

 

Στάθης Παυλάντης: Γιατί είναι ένας δίσκος αφιερωμένος στη γενοκτονία ουσιαστικά. Ήταν κάτι που σκεφτόμασταν να το κάνουμε εδώ και χρόνια λόγω καταγωγής και βιωμάτων. Η μία μου γιαγιά, κατάφερε να επιβιώσει και να έρθει στην Ελλάδα το ’22 από τον Πόντο ,βιώνοντας τη γενοκτονία στο πετσί της. Είχα την τύχη να ακούσω από πρώτο χέρι τα γεγονότα έτσι όπως τα έζησε η ίδια και η οικογένειά της.

 

Η άλλη μου γιαγιά (ακόμη εν ζωή!),βίωσε τη γενοκτονία του ’40 στον Πειραιά από τους Γερμανούς. Οι διηγήσεις της ήταν το ίδιο συγκλονιστικές. Η ιδέα είχε μπει για τα καλά στο μυαλό μας. Τα σημερινά γεγονότα στη χώρα μας, η νέα σιωπηλή γενοκτονία που συντελείται, ήταν ο πυροκροτητής.

 

Σίγουρα το εξώφυλλο, οι στίχοι και η συνοδεία του κεμεντζέ (Ποντιακή λύρα), παραπέμπουν στην Ποντιακή γενοκτονία, αλλά τελικά λίγο σημασία έχει. Η γενοκτονία είναι μια έννοια που θα έπρεπε να υπάρχει μόνο στα βιβλία, και τελικά τη βλέπουμε κάθε μέρα γύρω μας. Στην Παλαιστίνη, στη Συρία, στην Αφρική, στην Κύπρο, στη χώρα μας την ίδια.

 

Και όπως η βιβλική Βαβυλώνα που ήταν το κέντρο του εμπορίου, των γραμμάτων, των τεχνών, των ανθρώπων, ξαφνικά για κάποιο άγνωστο λόγο, καταστράφηκε ολοσχερώς. Ποτέ κανείς δεν έμαθε το γιατί. Ο Θεός εξάντλησε όλη του την οργή πάνω της για άγνωστο λόγο. Έτσι και εδώ… ‘Bleed Babylon Bleed’ είναι η εντολή του Θεού να ματώσει η ‘Βαβυλώνα’, όπου κάθε Βαβυλώνα είναι ο Πόντος, η Συρία, η Ελλάδα…

 

 

Rock Overdose: Το νέο σας άλμπουμ είναι η πρώτη σας δουλειά με τον νέο σας τραγουδιστή Γιώργο Θωμαΐδη. Τι το διαφορετικό έχει, και τι αλλαγές κάνατε ώστε να μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα τόσο εξαιρετικό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα;

 

Στάθης Παυλάντης: (Γέλια) Σε ευχαριστώ! Ο Γιώργος είναι ένας πολύ-πολύ  παλιός φίλος και έχουμε συνεργαστεί  ξανά στο παρελθόν με τις προηγούμενες μπάντες  του. Είναι ένας ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ με πολύ όρεξη και μεράκι για δουλειά. Δουλέψαμε ατελείωτες ώρες ώστε να ‘φτιάξουμε’ ουσιαστικά τον καινούριο τραγουδιστή της μπάντας εκ του μηδενός  και να μπορέσει να προσαρμοστεί σε ένα είδος που ήταν καινούριο για αυτόν. Δεν κάναμε καμία αλλαγή στα τραγούδια.

 

Σίγουρα έγιναν βέβαια κάποιες μικροδιορθώσεις σε στίχους και σε μελωδικές γραμμές, αλλά μιλάμε για ελάχιστα πράγματα. Ο Γιώργος τραγούδησε αυτό που είχαμε εξ ’αρχής στο μυαλό μας και αυτό ήταν ουσιαστικά  και το υπέροχο της υπόθεσης.

 

 

Rock Overdose: Το συγκρότημα διανύει το 25ο έτος ύπαρξης του, και σίγουρα αποτελεί μεγάλο όνομα στην ελληνική Metal σκηνή. Κοιτώντας πίσω, τι άποψη έχετε για την καριέρα σας; Είστε ικανοποιημένοι με όσα έχετε καταφέρει μέχρι τώρα;

 

Στάθης Παυλάντης: Νομίζω ότι είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Οι μπάντες είναι αναψυχή! Είμαστε ερασιτέχνες και όχι επαγγελματίες μουσικοί. Παίζουμε γιατί είναι ο τρόπος ζωής μας, γιατί έτσι ψυχαγωγούμαστε! Δεν μπορώ να εικάσω πώς θα ήταν τα πράγματα εάν «τότε» είχαμε κάνει ή δεν είχαμε κάνει εκείνο ή το άλλο…Κανείς νομίζω δεν μπορεί να προβλέψει κάτι τέτοιο.

 

Το ότι εξακολουθούμε να παίζουμε μετά από τόσα χρόνια και έχουμε ακόμη εκείνη την εφηβική ανόθευτη χαρά, αυτό αποτελεί από μόνο του ένα θρίαμβο-εάν κοιτάξει γύρω του κανείς τους 40άρηδες  αυτής της γενιάς. Και τελικά εκεί είναι το νόημα…Να παίζεις!

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας; Μετά από τα δύο live που έχετε προγραμματίσει στην Λευκωσία και στην Αθήνα, σκοπεύετε να κάνετε και άλλα για την προώθηση του νέου σας δίσκου;

 

Στάθης Παυλάντης: Η μπάντα δεν έχει σχέδια, γιατί είναι μια πολύ καλή παρέα ανθρώπων που αποφασίζουν κάτι ξαφνικά από κοινού. Εάν λογίζεται σαν σχέδιο ότι έχουμε προγραμματισμένα αρκετά live μέχρι και το τέλος του ’18,τότε ναι έχουμε λοιπόν!!!!

 

 

Rock Overdose: Στο live που έχετε κλείσει στην Αθήνα, έχετε ως support τους Unauthorized και τους Rust X, από τους οποίους οι δεύτεροι θα είναι μαζί σας και στο live της Λευκωσίας. Τι οδήγησε σε αυτήν τη συνεργασία;

 

Στάθης Παυλάντης: Με τα παιδιά από τους Rust X ,μας δένουν χρόνια φιλίας. Ήταν κάτι πολύ φυσιολογικό να μοιραστούμε την ίδια σκηνή σε Ελλάδα και Κύπρο και ήταν κάτι που το θέλαμε άλλωστε πάρα πολύ! Το πάθος  τους για το Heavy Metal με συναρπάζει! Είναι πολύ μεγάλη η χαρά που θα βρεθούμε μετά από τόσα χρόνια ! Παίξαμε  ξανά μαζί  το 2011 στην Κύπρο στα πλαίσια του Power of the night festival  και έκτοτε ψάχναμε ευκαιρία για το πότε θα βρεθούμε πάλι παρέα!

 

Οι Unauthorised είναι προσωπική επιλογή, μιας και είναι μια μπάντα που την έχω «μεγαλώσει» από πιτσιρίκια και την αγαπάω πολύ!

 

 

Rock Overdose: Πολλοί θεωρούν πως είναι δύσκολο να κάνει κάποιος μεγάλη καριέρα στην ελληνική metal σκηνή, ακόμη και αν αυτή διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλο και αφοσιωμένο κοινό. Ποια είναι η γνώμη σας; Αντιμετωπίσατε ποτέ πρόβλημα λόγω της ελληνικής προέλευσης του συγκροτήματος;

 

Στάθης Παυλάντης: Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη χώρα και με πολλά προβλήματα πλέον. Η Ελλάδα έχει μουσική ιστορία χρόνων και ντόπια μουσικά ιδιώματα αιώνων. Προφανώς και ένα ξενόφερτο είδος μουσικής όπως το δικό μας, θα ήταν πολύ δύσκολο να βρει πρόσφορο έδαφος σε τέτοιες συνθήκες. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες αποδείχτηκε ότι υπάρχει ένας πολύ σοβαρός πυρήνας οπαδών ο οποίος στηρίζει  αυτό τον ήχο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα μπορούσε να βιοποριστεί κάποιος με αυτό.

 

Το ότι όμως ένας μουσικός μπορεί να βιοποριστεί ακόμη και με ένα άλλο είδος μουσικής (βλέπε Ελληνικά/λαϊκά κτλ) στη χώρα αυτή, ακόμη και αυτό το θεωρώ πολύ θετικό και ας μην είναι το metal αυτή η μουσική. Δυστυχώς ναι, έχουμε αντιμετωπίσει  προβλήματα κατά καιρούς λόγω ‘καταγωγής’ στο παρελθόν, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι με αυτό το άλμπουμ δεν έχουμε ακόμη ακούσει κουβέντα ή τουλάχιστον δεν το γνωρίζουμε…Μάλλον δεν βρήκαν κάτι να μας προσάψουν! Άλλωστε οι Ελληνικές μπάντες  τσακίζουν κόκαλα πλέον διεθνώς ,οπότε είναι λίγο δύσκολο πλέον για κάποιον να μπορέσει  να προσάψει κάτι….

 

 

Rock Overdose: Το συγκρότημα έκανε τη μεγάλη του επιστροφή μετά από σχεδόν δέκα χρόνια απουσίας από την metal σκηνή. Τι έχει αλλάξει στο εσωτερικό της μπάντας; Στη μουσική, στο συναίσθημα και στα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στον κόσμο;

 

Στάθης Παυλάντης:  Στο εσωτερικό της μπάντας, έχουν αλλάξει οι ηλικίες και οι υποχρεώσεις  που είναι και το φυσιολογικό άλλωστε!!! Όσο τα χρόνια περνούν, δημιουργούνται οικογένειες, παιδιά, δουλειές, πράγματα τα οποία στην εφηβεία σου δεν μπορείς καν να τα διανοηθείς. Τα υπόλοιπα που αφορούν στη μουσική και στο συναίσθημα, δεν νομίζω να έχουν αλλάξει  χιλιοστό. Και αυτό γιατί όπως σου είπα είμαστε μια ερασιτεχνική μπάντα.

 

Δεν παίρνουμε εντολές από εταιρείες και managers για το τι θα κάνουμε και πώς θα παίξουμε. Παίζουμε αυτό που νιώθαμε πάντα, και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Όσο δεν υπάρχουν οικονομικές απολαβές σε αυτό  που κάνεις τόσο πιο αγνό νομίζω είναι…

 

 

Rock Overdose: Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και για αυτήν την συνέντευξη. Ο λόγος είναι δικός σας, μπορείτε να κλείσετε όπως θέλετε.

 

Στάθης Παυλάντης: Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που μας στήριξε και εξακολουθεί να μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, ελπίζω να μην τον απογοητεύσουμε!

 

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους τους ανθρώπους  που με στήριξαν τον τελευταίο χρόνο στο πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισα με την υγεία μου. Ελπίζω να ΜΗΝ χρειαστεί ποτέ να τους το ανταποδώσω….

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Αθανασία Καραμούτα

 

Comments