Hel (LACHRYMOSE) στο Rock Overdose:” Είμαστε λάτρεις της ατμόσφαιρας και του Doom αλλά γενικά μας τη σπάνε οι ‘ταμπέλες’”.

Οι Lachrymose επιστρέφουν τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο τους ‘’Carpe Noctum’’, με το νέο τους ΕΡ ‘’The Unseen’’ και το Rock Overdose και ο Δημήτρης Αλόρας ανέλαβαν να ανακρίνουν την τραγουδίστρια Hel, η οποία έδωσε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για την κυκλοφορία, το συγκρότημα γενικότερα και τα επερχόμενα πλάνα τους, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και το δεύτερο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ μελλοντικά!

 

 

 

Rock Overdose: Σας καλωσορίζουμε στις σελίδες του περιοδικού. Θα θέλαμε για αρχή να μάθουμε πως νιώθετε για το παρθενικό σας άλμπουμ ''Carpe Noctum'' του 2015. Πάντα η πρώτη δουλειά μιας μπάντας έχει συναισθηματική αξία, για σας τι σημαίνει;

 

Hel: Καλώς σας βρήκαμε. Σαφώς και έχει συναισθηματική αξία. Ίσως περισσότερο για μένα, που είμαι στους Lachrymose από τότε. Είναι το ντεμπούτο μας. Από εκεί ξεκίνησαν όλα, οπότε έχει τη δική του ιστορία. Το αντιλαμβάνομαι πλέον όμως σαν κάτι πολύ μακρινό και περισσότερο επικεντρώνομαι στις κινήσεις μας από εδώ και πέρα.

 

 

Rock Overdose: Πρόσφατα κυκλοφόρησε η δεύτερη δουλειά σας, το ΕΡ ''The Unseen''. Θα θέλαμε πρώτα να μας πείτε τι κάνατε σ ‘αυτό το διάστημα των σχεδόν τριών ετών ανάμεσα στις κυκλοφορίες αυτές.

 

Hel: Στο διάστημα αυτό είχαμε πολλές αλλαγές στο lineup, οπότε συνεπώς καθυστέρησε η διαδικασία για τον επόμενο δίσκο. Κάναμε κάποια shows, αλλά πάγωσε το συνθετικό κομμάτι μέχρι να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο. Αφού ο βασικός κορμός της μπάντας έγινε ξεκάθαρος, προχωρήσαμε στο να κάνουμε το «The Unseen» πραγματικότητα. Θα έλεγα ότι εκμεταλλευτήκαμε κιόλας τον χρόνο ώστε να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε. Κάθε εμπόδιο σε καλό.

 

 

Rock Overdose: Πιστεύω ότι συνδυάζετε ένα ατμοσφαιρικό ήχο με κάποια doom στοιχεία αρκετά επιτυχημένα, μου τη σπάνε οι ταμπέλες και δε θα ήθελα να σας κατατάξω κάπου. Εσάς σας βγαίνει αυτός ο ήχος όπως τον θέλετε ή είναι αποτέλεσμα της συνθετικής διαδικασίας;

 

Hel: Σ ’ευχαριστώ για την παράληψη της ταμπέλας, γιατί μου τη σπάει εξίσου. Ίσως γιατί δεν έχω κάποια συγκεκριμένη απάντηση να δώσω. Είμαστε λάτρεις και της ατμόσφαιρας και του doom στοιχείου, οπότε νομίζω ότι είναι λογικό να βγαίνει αυτό στη μουσική μας. Έχουμε μια γενική στιλιστική κατεύθυνση που ακολουθούμε όταν γράφουμε μουσική, χωρίς όμως να περιορίζουμε τους εαυτούς μας. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και τόσο διαφορετικά τα τραγούδια μεταξύ τους, έχοντας όμως πάντα το δικό μας ύφος.

 

 

Rock Overdose: Θέλουμε δύο λόγια για τη συνεργασία σας με τον Chris Fielding μέσα στα χρόνια. Ένας ξένος που έχει περισσότερες παραστάσεις εκτιμώ ότι μπορεί να προβεί σε μεγάλη βοήθεια για Ελληνικό συγκρότημα. Ποιά η σχέση σας μαζί του και τι συμβουλές σας έχει δώσει μέσα στα χρόνια;

 

Hel: Ο Chris είναι φοβερός επαγγελματίας. Είναι πολύ έμπειρος και έχει κάνει σπουδαίες δουλειές, τόσο σαν παραγωγός όσο και σαν μουσικός. Σε θέμα παραγωγής μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και γι’ αυτό τον λόγο συνεργαζόμαστε από τον πρώτο μας δίσκο. Από εκεί και πέρα δεν έχω να αναφέρω κάποια προσωπική συμβουλή, μιας και περισσότερο συζητάμε με τον Chris για τον ήχο του δίσκου και για τεχνικά θέματα, όταν κάνουμε κάποια δουλειά μαζί.

 

 

Rock Overdose: Θεωρώ ότι η φωνή σου πατάει πάνω στα κομμάτια σε διαφορετικό ρυθμό δημιουργώντας μία ωραία αλληγορία ακουστικά. Δεν θεωρώ ότι είστε ευκολοάκουστοι, αλλά με κάθε ακρόαση καταλαβαίνω περισσότερο τη διαφορετικότητα σας. Με τι τρόπο συνθέτετε ένα μέσο κομμάτι των Lachrymose;

 

Hel: Πρώτα γράφουμε τη μουσική και μετά ακολουθούν οι στίχοι. Έχουμε ένα γενικό concept για τους στίχους από πριν, οπότε κοιτάμε να συμβαδίζει η μουσική με την ιστορία που διηγούνται οι στίχοι. Και το “Carpe Noctum” και το “The Unseen” είναι concept δίσκοι. Πάντα όμως προέχει η μουσική.

 

 

Rock Overdose: Χωρίς να ξέρω από τεχνικές φωνές και τα σχετικά, θα τονίσω ότι μου αρέσει η ζεστασιά που βγάζει η δική σου, κι ενώ πιστεύω ότι άνετα θα μπορούσες να κάνεις υπερβολές με το εύρος της, προτιμάς ένα μεστό τρόπο έκφρασης. Τι επιρροές είχες από μικρή και σε τι δίνεις περισσότερο βάση όταν τραγουδάς;

 

Hel: Σ ‘ευχαριστώ. Όταν τραγουδάω, με οδηγεί η μουσική. Δεν βρίσκω το νόημα να κάνω επίδειξη του εύρους της φωνής μου χωρίς να το απαιτεί το κομμάτι. Ακόμα και ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο θα ήταν κουραστικός αν σόλαρε συνεχώς, χωρίς να δίνει χώρο στη μουσική. Έχω κλασική παιδεία από μικρή, αλλά μετά το “Carpe Noctum” ασχολήθηκα περισσότερο με το σύγχρονο τραγούδι, οπότε μπορώ πλέον να επιλέξω πώς θα τραγουδήσω. Είναι σημαντική η τεχνική, αρκεί να μην ξεχνάμε το συναίσθημα.

 

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλές επιρροές, αλλά νομίζω ότι οι φωνές που με ταρακούνησαν πιο έντονα είναι ξεκάθαρα ο Warrel Dane, αλλά και ο King Diamond, μεταξύ άλλων.

 

 

Rock Overdose: Γυρίσατε ένα όμορφο βίντεο για το ''Nepenthe'', πόσο καιρό σας πήρε; Θεωρείς ότι σαν κομμάτι σας αντιπροσωπεύει απόλυτα σαν παρουσίαση του ΕΡ ή ενδεχομένως να είναι το κατάλληλο για να εισέλθει κάποιος στη μουσική σας;

 

Hel:  Το “Nepenthe” γυρίστηκε πολύ γρήγορα. Αυτό οφείλεται στα παιδιά από την Sinematix, που μας έκαναν το βίντεο και είναι εξαιρετικά στη δουλειά τους. Το “Nepenthe” είναι ίσως το πιο ευκολοάκουστο κομμάτι στον δίσκο, έχει όμως ένα δικό του μυστήριο παράλληλα. Το επιλέξαμε για το πρώτο βίντεο γιατί έχει μελωδία που σου κολλάει στο μυαλό. Η ειρωνεία είναι ότι παραλίγο να το κόψουμε αρχικά από το EP, γιατί δε μπορούσαμε να φανταστούμε πώς θα βγει. Όταν όμως το ακούσαμε μετά την ηχογράφηση, έφυγε κάθε αμφιβολία.

 

 

Rock Overdose: Έχοντας την εμπειρία από το πρώτο άλμπουμ, αυτή τη φορά ήταν πιο εύκολο να δουλέψετε στα κομμάτια του ΕΡ; Θεωρητικά λόγω λιγότερων κομματιών και μικρότερης διάρκειας φαίνεται λιγότερο χρονοβόρο, αλλά τι πραγματικά ισχύει στην περίπτωση σας;

 

Hel:  Σίγουρα είναι λιγότερο χρονοβόρο το να συνθέσει κανείς και να ηχογραφήσει λιγότερα κομμάτια, όμως το σίγουρο είναι ότι ασχοληθήκαμε με το EP με την ίδια αγάπη και την ίδια προσήλωση. Θέλαμε να γίνει ακριβώς όπως το οραματιζόμασταν. Για να είμαι ειλικρινής πάντως, νομίζω ότι περισσότερο χρόνο μου πήρε να γράψω τους στίχους του EP, παρά του full length. Και η ιστορία τελείωσε ακριβώς εκεί που έπρεπε.

 

 

Rock Overdose: Τι υπάρχει στο προσκήνιο όσον αφορά τις μελλοντικές σας ενέργειες; Υπάρχει κάτι προγραμματισμένο για κάποια συναυλία ή και παρουσίαση του ΕΡ; Διαφώτισε μας όσο γίνεται.

 

Hel:  Έχουμε προγραμματίσει για το φθινόπωρο να παίξουμε στην Αθήνα και λίγα επιλεγμένα shows στην επαρχία προς το παρόν. Κανονίζουμε και κάποιες ημερομηνίες για εξωτερικό μέσα στο 2019. Όλα αυτά θα ανακοινωθούν σύντομα και στοχεύουμε στο να ακολουθήσουν και άλλα ωραία πράγματα. Παράλληλα γράφουμε και μουσική για τον επόμενο δίσκο, οπότε έχουμε αρκετά γεμάτο πρόγραμμα.

 

 

Rock Overdose: Θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε πολύ για το χρόνο σου. Κλείσε όπως επιθυμείς, για το τέλος θα θέλαμε να μάθουμε ως έξτρα αν έχεις να πεις κάτι σε κάποιες κοπέλες που κυνηγάνε σιγά-σιγά το όνειρο τους και θέλουν να γίνουν τραγουδίστριες. Καλή τύχη σε ότι κάνετε μελλοντικά!

 

Hel: Ευχαριστούμε πολύ! Νομίζω ότι η ζωή δεν έχει νόημα αν δεν κυνηγάμε τα όνειρά μας. Αν πραγματικά η μουσική και το τραγούδι είναι το όνειρό σου, οφείλεις να το ακολουθήσεις, χωρίς να ασχολείσαι με την άποψη των άλλων για τη δική σου ζωή. Αν προδώσεις το όνειρό σου, τότε μάλλον δεν σου άξιζε ποτέ. Τίποτε δεν είναι εύκολο. Θέληση χρειάζεται και πάνω απ’ όλα πολλή δουλειά! Και όπου μας βγάλει!

 

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

 

 

Comments