Ανταπόκριση: BATUSHKA, Diabolical, Warhammer, Paradise In Flames, Eshtadur @Fuzz Club, Αθήνα (15/4/22)

Παρασκευή 15 Απρίλιου 2022, τρεις μέρες πριν την Μεγαλοβδόμαδα και οι Πολωνοί Batushka, μας επισκέφθηκαν στην Αθήνα και στο Fuzz Club. Θα περίμενε κανείς τέτοιες μέρες να υπάρχει μια κατάνυξη, μια ηρεμία γενικότερα σε όλη την καθημερινότητα, όμως οι Πολωνοί, θέλησαν να σπάσουν αυτήν την ατμόσφαιρα και να μας ταξιδέψουν στους δικούς τους, ακραίους ”εκκλησιαστικούς’’ ήχους.

Η βραδιά περιλάμβανε πολλή μουσική καθώς πριν τους headliner Batushka ,εμφανίστηκαν με σειρά οι Κολομβιανοί Eshtadur, οι Βραζιλιάνοι Paradise In Flames, οι Έλληνες Warhammer και οι Σουηδοί Diabolical. Το πρόγραμμα της συναυλίας εφαρμόστηκε πιστά καθώς δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση σε ότι αφορά τις ώρες εμφάνισης.

 

 

Δυστυχώς λόγω κάποιων υποχρεώσεων, κατάφερα να μπω στο Fuzz στις 20.45, την ώρα δηλαδή που οι Warhammer ήταν ήδη στην σκηνή και φρόντιζαν να ξεσηκώνουν τους λιγοστούς σ.σ. περίπου 150 άτομα, παρευρισκόμενους με τους death-black metal ήχους τους. Έχοντας στις αποσκευές τους 3 άλμπουμ και με την παρέα των 5 να έχουν δυο κιθάρες, ένα μπάσο, ντραμς και…σαξόφωνο, κατάφεραν σε ένα μισάωρο να πάρουν τα εύσημα από όλους μας και να ανυπομονούμε για την συνέχεια αυτού του προγράμματος.
21.00 ακριβώς υπήρξε το διάλλειμα μέχρι να βγουν οι Σουηδοί Diabolical, κάτι που μου έδωσε την ευκαιρία να παρατηρήσω τον κόσμο, ο οποίος όσο περνούσε η ώρα, γινόταν όλο και περισσότερος. Άτομα κάθε ηλικίας, άντρες γυναίκες, χαμογελαστοί και ανυπόμονοι όπως και εγώ να δούνε την συνέχεια, καθώς είναι από τις λίγες συναυλίες μετά τις καραντίνες, που παρακολουθούμε σε φυσιολογικές συνθήκες.

 

 

Η ώρα έδειξε 21.20, τα φωτά έσβησαν και οι Σουηδοί Diabolical εμφανίστηκαν στην σκηνή. 45 λεπτά καταιγιστικού death-black metal, ήταν ότι πρέπει για να μας ζεστάνουν ακόμα περισσότερο για την συνέχεια που θα ερχόταν. Ο ήχος τους ήταν και εδώ πάρα πολύ καλός, με κάνα δυο προβληματάκια τα οποία γρήγορα μαζεύτηκαν και ίσως να μην το πήρε και κανένας χαμπάρι. Για 1η εμφάνιση μπροστά στο Ελληνικό κοινό, αφήσαν καλές εντυπώσεις, παρόλο που ο κόσμος έδειξε να μην γνωρίζει και πολλά από τα κομμάτια τους, αλλά τώρα θα μου πεις γιατί να τα γνωρίζεις? Όταν γουστάρεις τον ακραίο ήχο, μπαίνεις πολύ εύκολα στο mood και δεν σε χαλάει τίποτα, πάρα μόνο το απολαμβάνεις.

 

 

Ήρθε η ώρα λοιπόν για την μεγάλη εμφάνιση των Batushka για 3η φορά στην χώρα μας. Τα φώτα έσβησαν, το πανό με την Παναγία να κλαίει με αίμα βρισκόταν ψηλά στην θέση του, τα κεριά ανάψαν, τα θυμιατά μύρισαν και τα μέλη ένα ένα άρχισαν να ανεβαίνουν στην σκηνή ρασοφορεμένοι και με τις μαύρες μάσκες τους να σε καθηλώνουν και να σου υπόσχονται ένα σόου που θα σου μείνει, όπως και έγινε. Τα 8 μέλη πήραν τις θέσεις τους και το τελετουργικό ξεκίνησε. Η μυρωδιά από τα θυμιατά, είχε ήδη αρχίσει να σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε εκκλησιά, όμως η 1η νότα και τα φωνητικά του Bartłomiej ”Барфоломей” Krysiuk σε έκαναν αμέσως να μπεις σε αυτήν μυσταγωγική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί. Με κομμάτια από τον νέο τους δίσκο “Hospodi” αλλά φυσικά και αγαπημένα από τον 1ο τους Литоургиiа, για μιάμιση περίπου ώρα, μας έκαναν να καθηλωθούμε όλοι όσοι βρεθήκαμε χθες στο live ( σ.σ. ο κόσμος δεν ξεπέρασε τα 250-300 άτομα ) και να απολαύσουμε ένα σόου που μόνο οι Πολωνοί ρασοφόροι μπορούν να προσφέρουν.

 

 

Τελικά λοιπόν οι Πολωνοί απ’ότι φαίνεται, ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν και άλλα σπουδαία πράματα μελλοντικά, καθώς έχουν φτιάξει τρομερά σκηνικά, έχουν 2 υπέροχους δίσκους με τα 8 μέλη να δείχνουν ορεξάτοι για ακόμα περισσότερα. Τρομερό marketing που κατάφερε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, να τους κάνει να παίζουν μπροστά σε μεγάλο κοινό ανά τον κόσμο αλλά και να παίρνουν μέρος στα μεγαλύτερα Metal φεστιβάλ.

 

 

Για το Rock Overdose,

Έξαρχος Βασίλης

Φωτογραφίες: Καταστρόφος Αλέξανδρος (https://www.instagram.com/alexandros_kat/)

 

 

Comments