Ανταπόκριση: KAMELOT, Sunburst @Gagarin 205, Αθήνα (10/11/2017)

Μαθαίνω από το καλοκαίρι πως οι KAMELOT θα έρθουν για μια και μοναδική συναυλία στην Αθήνα στις 10 Νοεμβρίου, ύστερα από εννέα χρόνια απουσίας από τη χώρα μας.

 

Ακόμη κάνω μπάνια στη θάλασσα αλλά το μυαλό μου είναι στον κρύο Νοέμβριο, αφού μετράω τις μέρες μια μια λες και είμαι φαντάρος που περιμένω το απολυτήριο του στρατού.

 

Ο χρόνος τελικά κυλάει σαν νερό και αυτή η πολυπόθητη ημερομηνία έρχεται (επιτέλους).

 

Οι πόρτες στο Gagarin 205 κανονικά ανοίγουν στις 8 το βράδυ, αλλά εγώ και κάποιοι άλλοι τρελαμένοι σαν και εμένα ήδη από τις 5.30-6.00 είμαστε έξω από το club περιμένοντας υπομονετικά.

 

Η μέρα από το πρωί φαίνονταν καλή με λιακάδα και κάποια αραιά σύννεφα που και που, και παρακαλάω το βράδυ να μη βρέξει για να μπορέσει ο κόσμος να έρθει στη συναυλία εύκολα και απρόσκοπτα.

 

Όλα καλά, οι πόρτες ανοίγουν, ο κόσμος τρέχει να πιάσει ‘πρώτη θέση κάγκελο’ μπροστά στη σκηνή για να είναι όσο πιο κοντά μπορεί στην αμερικάνικη μπάντα που σε λίγη ώρα θα ήταν εκεί πάνω.

 

Με το Gagarin σχεδόν ασφυκτικά γεμάτο σε σημείο να μη χωράς να μπεις (κάτι που έγινε λίγο αργότερα στους KAMELOT) ξεκινάει η support μπάντα του event, οι Λαρισαίοι SUNBURST.

 

Με τον τρομερό δίσκο “Fragments of Creation” στη φαρέτρα τους, που κατά τη γνώμη μου ήταν ο καλύτερος δίσκος ελληνικής μπάντας στο 2016, αρχίζουν καταιγιστικά να μας ‘βομβαρδίζουν’ με όμορφες μελωδίες σε Power Metal ρυθμούς.

 

 

Η μπάντα μια από τις καλύτερες της εγχώριας metal σκηνής βάλθηκε να μας αποδείξει γιατί επιλέχθηκε σαν support band από τους ίδιους τους KAMELOT για το συγκεκριμένο live.

 

Το να κερδίσει το κοινό του Gagarin δεν της πήρε ούτε μισό τραγούδι, αφού εκτός από τους υποψιασμένους οπαδούς και μη που ήδη ήξεραν τι θα ακούσουν, όλοι οι υπόλοιποι έμειναν με το στόμα ανοιχτό με αυτά που έβλεπαν και άκουγαν.

 

 

Ο κιθαρίστας Gus Drax ένας από τους καλύτερους ευρωπαίους κιθαρίστες εδώ και πολύ καιρό, μας ‘πυροβολούσε’ ασταμάτητα με riffs και solos που κανονικά θέλεις δυο αριστερά χέρια για να τα παίξεις, ο τραγουδιστής Βασίλης Γεωργίου μας απέδειξε περίτρανα το γιατί ήταν ένας από τους τρείς βασικούς υποψήφιους τραγουδιστές για να διαδεχθεί τον Roy Khan στους KAMELOT, με την υπέροχη εκφραστική φωνή του, ο ντράμερ Κώστας Μυλωνάς όσο ήρεμο παλικάρι είναι εκτός σκηνής, τόσο animal γίνεται με το καταιγιστικό του παίξιμο, και ο μπασίστας Νίκος Γεωργιτσόπουλος απλά ‘βράχος’ αφού μπορεί και ανταπεξέρχεται με ευκολία στα απαιτητικά τραγούδια των SUNBURST.

 

 

Στο τέλος του set τους ο κόσμος φώναξε ρυθμικά το όνομα τους, και νομίζω πως η εμφάνιση τους ήταν εξαιρετική.

 

 

 

 

Μισή ώρα αγωνίας και προσμονής μέχρι να βγει στη σκηνή το συγκρότημα για το οποίο είχε μαζευτεί όλος αυτός ο κόσμος Παρασκευιάτικα εκεί. Το κοινό  δεν μπορούσε να περιμένει άλλο και άρχισε να φωνάζει για αρκετή ώρα ρυθμικά το όνομα των KAMELOT.

 

Όταν κάποια στιγμή τα μέλη της μπάντας άρχισαν ένα ένα να βγαίνουν στη σκηνή το τι έγινε δεν περιγράφεται με λόγια.

 

Τόση φωνή και τόσο ουρλιαχτό ούτε στους Warlord στη πρώτη τους επίσκεψη στην Ελλάδα το 2013.

 

Η μπάντα άρχισε με το τραγούδι ‘Veil Of Elysium’ του τελευταίου album της “Haven” του 2015.

 

Σίγουρα με εννέα χρόνια απουσίας από την τελευταία τους επίσκεψη στα μέρη μας, και με καινούργιο τραγουδιστή τον Tommy Karevik, ο οποίος δεν είχε ‘τσεκαριστεί’ σε live άλλη φορά από το ελληνικό κοινό, οι KAMELOT άρχισαν το set τους σαν να μην υπήρχε αύριο για αυτούς.

 

 

Με διάθεση να ευχαριστηθούν τη συναυλία πρώτα αυτοί και σίγουρα μετά όλοι εμείς οι τυχεροί που βρεθήκαμε στο Gagarin, περίμεναν την αντίδραση του κοινού πιστεύω με κάποια μικρή αγωνία.

 

Το αποτέλεσμα…. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τραγούδι, το κοινό να ξελαρυγγιάζεται τραγουδώντας ΟΛΟΥΣ τους στίχους σε ΟΛΑ τα τραγούδια, έτσι ώστε μερικές φορές οι φωνές του να καλύπτουν τη φωνή του Karevik.

 

Από το πρώτο τραγούδι οι KAMELOT κατάλαβαν ότι όχι απλώς δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα, αλλά ο κόσμος ήταν τρελαμένος με τη μπάντα, πριν ακόμη ακουστεί η πρώτη νότα από αυτούς.

 

 

Νομίζω πως τέτοιο ενθουσιώδες (τρελαμένο) κοινό, θα πρέπει να είχαν (εάν είχαν) καιρό να δουν… και να ακούσουν.

 

Όσοι οπαδοί των KAMELOT είχαν τη χαρά και τη τύχη να βρεθούν χθες στο Gagarin, καταλαβαίνουν τι γράφω.

 

Δυστυχώς η χθεσινή ατμόσφαιρα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

 

 

Ο Karevik δεν πίστευε αυτό που έβλεπε, και συνεχώς (όπως και ο κιθαρίστας και ιθύνων νους της μπάντας Thomas Youngblood) υποκλίνονταν στο κοινό.

 

Συχνά πυκνά μάλιστα ‘έπιανα’ τον Karevik να ψιθυρίζει «unbelievable» με αυτά που έβλεπε.

 

Η μπάντα σε τρομερή φόρμα μας έπαιξε σχεδόν όλα τα τραγούδια για τα οποία την αγαπήσαμε, έχοντας σαν guest μουσικούς τη Kobra Paige (Kobra and the Lotus) σε αρκετά από αυτά, αλλά και τη δική μας Hel Pyre τραγουδίστρια των AfterBlood στα growl φωνητικά στα τραγούδια ‘Liar Liar’, ‘Sacrimony’, και ‘March Of Mephisto’.

 

 

Και αφού μιλάω για το set list, κοιτάξτε τι έγινε….

Veil Of Elysium

Ghost Opera

Pandemonium

Center of the Universe

Karma

Here’s to the Fall

Rule The World

Torn

Insomnia

Liar Liar

Forever

Και στο  encore

Sacrimony

March Of Mephisto

 

Λογικά και άλλα τόσα τραγούδια να μας έπαιζαν κανείς δεν θα έλεγε ‘όχι’.

 

 

Ο ντράμερ Casey Grillo αλάνθαστος. Έχω δηλώσει σε άλλο άρθρο στο παρελθόν πως τον θεωρώ τον καλύτερο ντράμερ της γενιάς του.

 

Ο μπασίστας Sean Tibbetts αεικίνητος όργωνε πάνω κάτω τη σκηνή, ο πληκτράς μαέστρος Oliver Palotai η ήρεμη δύναμη πίσω από τις συνθέσεις των KAMELOT (από ένα χρονικό σημείο και μετά), ο mastermind του καλύτερου κατά πολλούς Power Metal συγκροτήματος αυτή τη στιγμή , ο κιθαρίστας Thomas Youngblood,  τέλειος στα κιθαριστικά του καθήκοντα, και ο τραγουδιστής Tommy Karevik ανταπεξήλθε άψογα στα τραγούδια παλιά και νέα. Η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαν να κάνουν για τη θέση του τραγουδιστή.

 

 

Σε κάποια στιγμή μας είπε πως είναι η πρώτη του φορά που έρχεται στην Ελλάδα σαν μέλος μπάντας, αν και είχε έρθει 6 χρονών με τους γονείς του διακοπές στη Ρόδο το 1997.

 

Μας είπε μάλιστα ότι είχε μάθει και μια πρόταση (όχι τη λέξη m@l@k@s αφού ήταν μόλις 6 χρονών θα πρόσθετα εγώ) να λέει στους περιπτεράδες του νησιού «ena pagoto parakalo».

 

Τελικά δεν ξέρω ποιος έμεινε χθες περισσότερο ικανοποιημένος στο Gagarin.

 

 

Οι οπαδοί παλιοί και νέοι, που περίμεναν όλα αυτά τα εννέα χρόνια να δουν (ή να ξαναδούν) από κοντά την αγαπημένη τους μπάντα ή οι ίδιοι οι KAMELOT που ειλικρινά δεν περίμεναν τέτοιο χαμό από τους fans;

 

Όπως μάλιστα μου εκμυστηρεύτηκε ο Thomas Youngblood μετά το τέλος της συναυλίας σε δυο χρόνια θα είναι πάλι κοντά μας.

 

 

Αισθητή την παρουσία τους έκαναν και τα μέλη του Ελληνικού fan club των KAMELOT στην αριστερή πλευρά της σκηνής, ακριβώς μπροστά από τον Thomas Youngblood.

 

Νομίζω πως όλοι όσοι είμασταν χθες το βράδυ στο Gagarin, οι οπαδοί και οι KAMELOT, φύγαμε με ένα χαμόγελο που θα έκανε τον Joker από τον Batman να σκάσει από το κακό του.

 

Μια βραδιά που θα τη θυμάμαι για καιρό…

 

Για το Rock Overdose

 

Παύλος Γιαννακόπουλος

 

Φωτογραφίες

 

Γιάννης Λιβανός

https://www.facebook.com/pg/JohnMetalmanPhotography/photos/?tab=album&album_id=1676813539060284

 

Videos Metal Aviator’ και ‘It’s all tears’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments