Ανταπόκριση: OZRIC TENTACLES, Project Rnl @ Principal Club Theater, Θεσ/νικη (5/3/2016)

Ozric Tentacles στο Principal, λοιπόν. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα πήγαινα σε συναυλία τους. Όχι ότι φταίνε αυτοί. Καμία σχέση... Απλά δεν βρίσκονται στα ακούσματά μου. Μπορώ να πάω μέχρι Progressive Rock. Τα synths και τα ηλεκτρονικά μπλιμπλίκια δεν τα πολυσυμπαθώ (μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον). Όπως και να'χει... Για τους Ozric Tentacles, όμως, σκέφτηκα να κάνω μια εξαίρεση. Δεν είναι τυχαία μπάντα. Υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Από το 1983. Αν κάνετε τα μαθηματικά, προκύπτει ότι υπάρχουν εδώ και 33 χρόνια. Όχι με το ίδιο line-up, αλλά με διαρκείς αλλαγές έχοντας ως σημείο αναφοράς και μοναδικό σταθερό μέλος τον Ed Wynne. Αυτά τα 33 χρόνια συμπληρώνει μια πλούσια δισκογραφία 15 δίσκων με τελευταίο δίσκο τον Technicians Of The Sacred του 2015. Μαζί τους εμφανίστηκαν οι Rnl Project, οι οποίοι τους συνοδεύουν σε όλη την Ευρωπαική περιοδεία. Progressive rock συγκρότημα από το Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Άρτιοι τεχνικά και με πολύπλοκες συνθέσεις κατάφεραν να γίνουν γνωστοί στους κύκλους του είδους λόγω των ιδιαίτερων διασκευών σε πολύ γνωστά τραγούδια (βλ το Song 2 των Blur). Ας τελειώσω με την εισαγωγή όμως... Ώρα για τη συναυλία αυτή καθαυτήν.
Στις 22:00 ξεκίνησε η συναυλία με τους Rnl Project. Πριν ξεκινήσω, να πω ότι δεν πρόλαβα να ακούσω τα 2 πρώτα τραγούδια της μπάντας. Πάραυτα από τη στιγμή που τους είδα έμεινα άναυδος. Ομολογώ ότι εδώ, στην Θεσσαλονίκη, δεν έχουμε την τύχη να βλέπουμε μπάντες τέτοιου υψηλού επιπέδου. Οι ικανότητές τους, τόσο τεχνικές όσο και συνθετικές συνθετικές, αλλά και η μεγάλη άνεση τους πάνω στην σκηνή εντυπωσίασαν τον κόσμο και μπόρεσαν να ζεστάνουν το μισοάδειο Principal. Στην setlist τους που έφτανε σε διάρκεια τη μια ώρα και δέκα λεπτά περίπου, έπαιξαν τόσο τραγούδια δικής τους έμπνευσης, όσο και διακευές τις οποίες παρουσίασαν έχοντας αλλάξει τα φώτα στις συνθέσεις. Τελικά θα πω ότι ήταν μια εντελώς απροσδόκητη εμφάνιση από μια μπάντα παντελώς άγνωστη στην Θεσσαλονίκη και, γενικότερα, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και πιστεύω ότι ο κόσμος θα ήθελε οπωσδήποτε να τους ξαναδεί κάποια στιγμή σύντομα!
Γύρω στις 23:30 ανέβηκαν στη σκηνή οι Ozric Tentacles. Δεν είχα ακούσει ποτέ για το είδος του show που κάνουν, ούτε για το πως είναι live. Το σίγουρο είναι ότι η απόδοσή τους ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή και η παρουσίαση της μουσικής τους εντελώς μοναδική. Πέρα από την εντελώς ψυχεδελική μουσική τους, παρουσίασαν ένα μοναδικό Light Show, αλλά και μοναδικές ψυχεδελικές προβολές στο wall του Principal. Θεωρώ κοινή λογική το ότι ήταν αψεγάδιαστοι και πολύ μετρημένοι στο παίξιμό τους, καθώς δεν προσπαθούσαν σε κανένα σημείο να εντυπωσιάσουν. Επίσης, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι υπήρχε αλληλεπίδραση με το κοινό και ένδειξη αμοιβαίας εκτίμησης με πρώτη και καλύτερη την μπασίστρια.
Συνολικά έπαιξαν παραπάνω από 2 ώρες κοντεύοντας τις 2μιση ώρες. Σε αυτή τη διάρκεια έπαιξαν κομμάτια από όλη την καριέρα τους καθώς και πολύ αγαπητά κομμάτια όπως το Saucers, το Eternal Wheel, το Mooncalf και άλλα. Στο τέλος ο κόσμος φώναζε για encore. Encore έγινε με 2 κομμάτια: το Coily και το Sploosh or Throbbe. Παρόλαυτα ο κόσμος συνέχιζε να φωνάζει για encore... Και κάπου εδώ ήταν το τέλος.
Σε αυτό το σημείο όμως να πω ότι ο ήχος δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Και στις δύο μπάντες ο ήχος ήταν κακός στο ξεκίνημα και αργότερα έστρωνε, αλλά με μικρά θέματα και πάλι. Αυτό που με χάλασε εμένα προσωπικά, αλλά και γνωστούς μου που ήταν εκεί, ήταν η ένταση των μπάσων. Ήταν πολύ ψηλά χωρίς λόγο με αποτέλεσμα να χαλάει τον συνολικό ήχο. Όπως και να΄χει, τα αυτιά μας συνήθισαν, έγιναν και τα κουμάντα από τους ηχολήπτες, και τελικά το απολαύσαμε.
Συμπερασματικά, ήταν ένα πολύ δυνατό live και μια αξέχαστη εμπειρία. Και συμπληρώνοντας σε αυτό, πιστεύω ότι αν δεν ήμουν νηφάλιος, ίσως αυτή τη στιγμή να έλεγα ότι αυτό ήταν το καλύτερο live που έχω δει ποτέ. Όμως, ήμουν πολύ νηφάλιος για τους Ozric Tentacles....
Setlist:
Rnl Project:
The Avenger
– Twisted Truth
– Jagger (Alon Intro)
– Another One
– Song 2
– Expiration (or Intro)
– Deal With It
– Latin Dream
– Wake
– Slim Shady
– All Stuck-Ups
Ozric Tentacles:
– O-I
– Sniffing Dog
– Changa Masala
– Oakum
– Xingu
– Saucers
– (Afro Space)
– Plurnstyle
– Mooncalf
– Epiphlioy
– Zenlike Creature
– Swoopbong
– Sultana
– Eternal Wheel
Encore:
– Coily
– Sploosh Or Throbbe
Για το RockOverdose,
Γιώργος Περνάρης
Φωτογραφίες: Κώστας Μεσεμανόλης

Comments