Ανταπόκριση: ROTTING CHRIST, The Psalm @Principal, Θεσσαλονίκη (7/4/2017)

Η ώρα της Θεσσαλονίκης έφτασε. Οι θρυλικοί Rotting Christ έφτασαν στην συμπρωτεύουσα με έναν αποκλειστικό σκοπό. Να την λεηλατήσουν με την μουσική τους. Πρώτοι στην σκηνή θα έβγαιναν οι δικοί μας The Psalm οι οποίοι θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για μια τέτοια συναυλία.

 

Γύρω στις 20:00 άνοιξαν οι πόρτες και μετά από περίπου 50 λεπτά ανέβηκαν στην σκηνή οι The Psalm. Πολύ δυναμικό trio με…βαρβάτο death metal. Πρώτη φορά ήρθα αντιμέτωπος με την μουσική τους και μπορούν να είναι σίγουροι ότι κέρδισαν έναν ακόμη οπαδό. Αν κρίνω από τις αντιδράσεις του κοινού, πάντως, κέρδισαν, κέρδισαν αρκετούς. Βέβαια, υπήρχε αρκετός κόσμος που τραγουδούσε μαζί τους τα τραγούδια της μπάντας, ενώ τα mosh pits αλλά και το headbanging ξεκίνησαν από αρκετά νωρίς. Η μπάντα παρουσίασε το set της χωρίς πολλά πολλά, όμως η μουσική τους από μόνη της αλλά και το πάθος που έβγαινε στην φωνή του Θωμά αλλά και στο πρόσωπο των υπόλοιπων μελών, ήταν αρκετή ώστε να ξεσηκώσει το κοινό.

Γύρω στις 22.30 ήρθε η ώρα των Rotting Christ. Το intro μαζί με το χαμήλωμα των φώτων μας προϊδέασε για τον ερχομό τους. Ανέβηκαν στην σκηνή, χαιρέτισαν το ήδη εκστασιασμένο κοινό που φώναζε ρυθμικά “Rotting Christ” και ο ηγέτης του συγκροτήματος, Σάκης Τόλης, έδωσε το σύνθημα με το χαρακτηριστικό του «Πουτ@ν@ όλα!». Το αποτέλεσμα ήταν ένα. Πόλεμος. Κυριολεκτικά, έγινε χαμός. Mosh pits, headbanging, crowd surfing, γροθιές και devil horns στον αέρα, χοροπηδήματα, φωνές. Η αγάπη του κόσμου για αυτό το συγκρότημα που έχε ταξιδέψει όλο τον κόσμο κι όμως, παραμένει πιστό στο ελληνικό κοινό, εκδηλώθηκε ήδη από τα πρώτα λεπτά. Ήδη από το χαμήλωμα των φώτων. Και τι, να πούμε για το Athanatoi este”; Αφού όλοι ξέρουμε ότι έγινε ο κακός χαμός. Πανέμορφες σκηνές το να βλέπεις ένα γεμάτο Principal να πηγαίνει πάνω κάτω ενώ τραγουδάει ρυθμικά «ωωω» για να συνοδεύει το εισαγωγικό riff του κομματιού, ενώ στην συνέχεια τραγουδάει όλο το κομμάτι».

 

Και από την άλλη για τον Σάκη τι να πούμε; Η αγάπη του ανθρώπου για αυτό που κάνει είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Τρομερός frontman, από τους καλύτερους που θα συναντήσει κανείς. Γνωρίζει πως να σε ξεσηκώσει με 2-3 λέξεις, με μερικές απλές, αλλά επιβλητικές κινήσεις και με την χαρακτηριστική κραυγή «πολέμου» που βγάζει ανάμεσα στα κομμάτια. Σε κάνει να θες να τα σπάσεις όλα, σε ωθεί σε ανελέητο headbanging. Όχι ότι η υπόλοιπη μπάντα πάει πίσω στο θέμα της σκηνικής παρουσίας ή στον τρόπο ξεσηκωμού του κοινού. Όλοι τους είναι ένα υπέροχα καλοστημένο σύνολο, το οποίο είμαστε τυχεροί που μπορούμε να το απολαμβάνουμε με μοναδικό κόστος το εισιτήριο των 10€.

 

Για να μην τα πολυλογώ όμως και σε κουράζω, οι Rotting Christ κάλυψαν ένα τεράστιο κομμάτι της δισκογραφίας τους και νομίζω πως κανείς δεν είναι (ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι) παραπονεμένος για το 2ωρο που παρακολουθήσαμε. Γιατί μας ταξίδεψαν τόσο στο μακρινό παρελθόν τους, όσο και στο πιο κοντινό. Κάλυψαν όλα τα γούστα μας, παίζοντας είτε τα «παραδοσιακά» black metal κομμάτια τους όπως αυτά του Thy Mighty Contract” και του Non Serviam” – με την κόλαση να είναι δεδομένη όταν το έπαιξαν στο encore – είτε κομμάτια των μετέπειτα άλμπουμ τους.

 

Νομίζω δεν χρειάζεται να γράψω ποιες ήταν οι κορυφαίες στιγμές του live. Γιατί σε όλο το live μπάντα και κοινό είχαν ένα απίστευτο δέσιμο που δεν συναντάς συχνά, ιδιαίτερα όταν αυτή η μπάντα είναι εγχώρια. Ο Σάκης σε κάθε τραγούδι δεν παρέλειπε να μας ευχαριστήσει για την στήριξη και την αγάπη όλων αυτών των χρόνων αλλά και για την όμορφη ατμόσφαιρα που προσέφερε το κοινό χθες.

 

Κλείνοντας, θεωρώ πως το χτεσινό δεν ήταν απλά μια συναυλία. Οι Rotting Christ κατ’ εμέ έχουν ξεφύγει εδώ και χρόνια από αυτό που αποκαλούμε black metal, ακόμη και από το metal. Οι Rotting Christ παίζουν ένα είδος μουσικής που δεν χρειάζεται να προσδιοριστεί. Είναι συνθέτες και τους συνθέτες πρέπει να τους σεβόμαστε λίγο παραπάνω. Γιατί δεν μας διασκεδάζουν απλά, μας ψυχαγωγούν. Και αυτή η μπάντα πλέον προσφέρει ψυχαγωγία.

 

Orders From The Dead/Ze Nigmar

Κατά τον Δαίμονα Εαυτού 

Αθάνατοι Έστε

Nemecic

Έλθε Κύριε

Άπαγε Σατανά

The Sign Of Evil Existence/Exiled Archangels

Transform All Suffering Into Plagues

Forest Of n'Gai

Societas Satanas

Δαιμόνων Βρώσις

Sorrowful Farewell

Among Two Storms

After Dark I Feel

Gloria De Domini

The Nereld OF Esgatulin

Fgmethy Thy Gift

Χάος Γένετο

Enuma ELish

King Of A Stellar War

Archon

Ad Noctis/In Yumen

Grandis Spiritus Diavolos

Noctis Era

Encore: ΧΞΣ/Non Serviam

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Κείμενο: Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

Φωτογραφίες: Γιάννης Αντωνίου

Comments