Ανταπόκριση: ROTTING CHRIST, Spider Kickers, Psyanide @ Stage, Ιωάννινα, 16.3.2019

Τρία χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στα Ιωάννινα, οι Rotting Christ επέστρεψαν στην πόλη της Ηπείρου το Σάββατο 16 Μαρτίου, για μία μοναδική εμφάνιση στα πλαίσια της προώθησης του νέου τους δίσκου, "The Heretics" που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος.
Για την ακρίβεια, η συναυλία στα Ιωάννινα έμελε να αποτελέσει και την πρώτη της μπάντας για αυτό το νέο "κύκλο" συναυλιών, αφού η προγραμματισμένη στην Πάτρα συναυλία μια ημέρα νωρίτερα ακυρώθηκε, για τους πλέον γνωστούς σε όλους μας, ανήκουστους για την εποχή και αδιανόητους "λόγους". Ωστόσο, αυτό είναι ένα άλλο θέμα που φυσικά δεν πρόκειται να αναλύσουμε εδώ, όμως το σίγουρο είναι πως η συναυλία των Rotting Christ θα πραγματοποιηθεί και στην πόλη της Πάτρας - αργά ή γρήγορα!!!

Πίσω στα δικά μας, τη βραδιά στα Ιωάννινα κλήθηκαν να ανοίξουν άλλες δυο αξιόλογες μπάντες, οι groove/death metallers Psyanide (Θεσσαλονίκη/Κατερίνη) και φυσικά οι θρυλικοί γιαννιώτες thrash/death metallers Spider Kickers, που το κοινό της πόλης λατρεύει να βλέπει κάθε φορά. Λίγο μετά τις 8:30 οι πόρτες άνοιξαν και χωρίς καθυστερήσεις οι Psyanide βγήκαν στη σκηνή του Stage μία ώρα μετά, με την προσέλευση του κόσμου να είναι ήδη μεγάλη. Φυσικά, πέραν του ότι το συγκεκριμένο bill θα είχε έτσι και αλλιώς μεγάλη απήχηση στον κόσμο, ήταν εκπληκτική η προσέλευση οπαδών από κάθε μεριά της Ελλάδας. Ήρθε κόσμος από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη.. και ποιος ξέρει από που αλλού. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η βραδιά είχε στεφθεί με επιτυχία από πολύ νωρίς. Το ήδη ψιλογεμάτο Stage ήταν άλλο ένα συν στην κατά τα άλλα εκπληκτική εμφάνιση των Psyanide. Απίστευτη ενέργεια επάνω στη σκηνή, φοβερή χημεία γενικότερα σαν σχήμα και ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα με τον ιδανικότερο τρόπο. Είχα ξαναδεί τα παιδια πάλι ως support στους Rotting Christ τρία χρόνια νωρίτερα στην Καστοριά, οπότε θα έλεγε κάποιος ότι ήξερα τι να περιμένω. Ε λοιπόν, ή μάλλον πέρασε πολύς καιρός από τότε ή οι Psyanide εξελίσσονται σε μία από τις πιο δυναμικές ανερχόμενες μπάντες τις χώρας μας, γιατί πραγματικά με άφησαν αποσβολωμένη. Έχοντας πλέον στο βιογραφικό τους και το αξιέπαινο ντεμπούτο "I Declare War" (2018), το συγκρότημα τα έδωσε όλα σε ένα εκρηκτικό μισάωρο πάνω στη σκηνή, ξεσηκώνοντας τους πάντες. Παρουσίασαν κομμάτια τόσο από τον προαναφερθέν δίσκο, αλλά και ένα καινούριο, με τίτλο "Vertigo". Έκλεισαν με το "The Underdogs", το οποίο ήταν και το highlight της εμφάνισης τους, με τους φίλους της μπάντας να τραγουδάνε και να γίνονται ένα μαζί τους.

Setlist:
Premonition
Come Undone
From Flesh to Gold
Step by Step
Vertigo
When Honor is Gone
The Underdogs

Μετά από ελάχιστη αναμονή, αποτέλεσμα της εξαιρετικής διοργάνωσης, την σκυτάλη παίρνουν οι Spider Kickers. Ένα από τα πιο παλιά και σημαντικότερα metal σχήματα στα Ιωάννινα (και όχι μόνο), οι Spider Kickers δεν θα μπορούσαν με τίποτα να λείπουν από τη συγκεκριμένη βραδιά. Η επιβλητική τους παρουσία επάνω στη σκηνή χαρακτηρίζεται από κάτι που δεν βλέπουμε συχνά - τον drummer της μπάντας να έχει και το ρόλο του τραγουδιστή. Παρ' όλο το διπλό "καθήκον" του, η απόδοση του James Edouarth όχι απλά δεν υστέρησε ούτε στο ελάχιστο, αλλά ήταν εκπληκτική. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας που ο καθένας ξεχωριστά έδωσε τον καλύτερο του εαυτό, και αυτό φάνηκε και στην ανταπόκριση του κοινού από κάτω. Ασταμάτητο headbanging, mosh και πολύ ενέργεια, με εμφανή την αγάπη που τρέφει η metal κοινότητα των Ιωαννίνων για το συγκρότημα. Θρασοντέθ μέταλ στα καλύτερα του, οι Spider Kickers απέδειξαν ότι μετά απο 30 χρόνια πορείας ακόμα "το έχουν" και μάλιστα θα το έχουν για πολύ καιρό ακόμα, αφού μέσα στο 2019 αναμένεται να κυκλοφορήσει και ένα ολοκαίνουριο full-length με τίτλο "Ektroma". Απόλαυσα ιδιαιτέρως τις "κλασσικές" πλέον κομματάρες "No Blood" και "Are You Dead", ενώ η αυλαία έπεσε με το "Death Makes No Exceptions" και πολύ κοπάνημα. Για άλλη μία φορά έχουμε να κάνουμε με μία άψογη εμφάνιση από μεριάς Spider Kickers και την καταλληλότερη επιλογή για support στους Rotting Christ, αφού η μπάντα κατάφερε να ανάψει φωτιές στον κόσμο του Stage και να δημιουργήσει ιδανική ατμόσφαιρα για αυτό που έμελε να ακολουθήσει.

Setlist:
Infected Society
Only A Fool Rules
Mutilate and Eat
No blood
VIII Division
Prohibition
Are You Dead
Seven Billion Dead
Death Makes No Exception

Τι να πεί κανείς για τους Rotting Christ; Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρη έκθεση τεκμηριώνοντας για ποιους λόγους πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική metal μπάντα, black αλλά και γενικότερα, όμως κάτι τέτοιο είναι αχρείαστο γιατί μιλάμε για κάτι πλέον αδιαμφισβήτητο. Λίγα συγκροτήματα παγκοσμίως έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τη δική τους "ταυτότητα" και αυτό είναι κάτι στο οποίο οι Rotting Christ θριαμβεύουν χρόνια τώρα, και κάτι που προσωπικά εκτιμώ και θαυμάζω περισσότερο απ' ότιδήποτε άλλο. Όταν για παράδειγμα, ηχεί το intro του "Hallowed Be Thy Name" (όχι το Maiden, ντε) όπως και συνέβη το βράδυ του Σαββάτου, αναγνωρίζεις αμέσως ότι οι Rotting Christ θα βγουν στη σκηνή και θα σου προσφέρουν μια απίστευτη συναυλιακή εμπειρία. Όπως και έγινε. Από το πρώτο κιόλας λεπτό, η σκοτεινή, occult ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ήταν για μένα αλλά και για πολλούς άλλους φαντάζομαι κάτι το ανατριχιαστικό. Αυτό που ακολούθησε με το αγαπημένο μου της "καινούριας" εποχής των RC, "Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού", είναι δύσκολο να το περιγράψω με λόγια. Βασικά, γιατί χτυπιόμουν ασταμάτητα και εγώ όπως όλοι εκεί μέσα. Την τριπλέτα των κομματιών από το νέο album "Τhe Heretics" που επιλέχθηκαν να συμπεριληφθούν στο set, συμπλήρωσαν τα "Fire, God and Fear" που ακολούθησε και το "Dies Irae" που ήρθε λίγο αργότερα. Άλλωστε, όταν μιλάμε για μια ιστορική και τόσο αγαπημένη μπάντα με 30 χρόνια πορείας και πολυποίκιλες δισκογραφικές κυκλοφορίες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξεις στο ιδανικό set, ειδικά όταν μεσολαβεί και η προώθηση ενός νέου δίσκου. Ωστόσο, η επιλογή κομματιών για τη συναυλία του Σαββάτου δεν νομίζω να άφησε κανέναν παραπονεμένο. "Ἐλθε Kύριε" και η ευχάριστη έκπληξη "Ἄπαγε Σατανά" που δεν περίμενα να ακούσω, ήταν τα κομμάτια που ακούσαμε από το προηγούμενο "Rituals", ενώ φυσικά δεν έλειψαν παλιά αγαπημένα διαμάντια, "The Forest of N'Gai", "King Of A Stellar War" και "Under The Name Of Legion".


O γνωστός χαμός επικράτησε και στο "Societas Satanas" (Thou Art Lord) που φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει. Ο Σάκης Τόλης ακάθεκτος και με το ίδιο πάθος που τον χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια είχε μοναδική επικοινωνία με το κοινό, ο αδερφός του Θέμης πίσω από το drumkit έδινε ασταμάτητα και με τρομερή ενέργεια τον παλμό με κάθε του χτύπημα και με blastbeats που τρυπούσαν τα ηχεία, ο επιβλητικός Βαγγέλης Καρζής στο μπάσο δεν σταμάτησε να ξεσηκώνει το κοινό, ενώ η τελευταία (προσωρινή;) προσθήκη στο ρόστερ των Rotting Christ μετά την αποχώρηση του Γιώργου Εμμανουηλ, ο Γιάννης Καλαματας στην κιθάρα, εκτέλεσε με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα νέα του καθήκοντα. "Ιn Yumen/Xibalba" και "Δαιμόνων Βρώσις" ήταν επίσης από τις καλύτερες στιγμές του live, ωστόσο όλοι ξέρουμε ποιό ήταν το αποκορύφωμα της βραδιάς. Όσοι δεν ήσασταν εκεί, πιστεύω το φαντάζεστε, ή αν όχι, το έχετε μάθει ήδη, καθώς εκείνο το βράδυ το "Non Serviam" ήχησε τόσο δυνατά, που την επομένη ημέρα παραμιλούσε όλη η metal κοινότητα στη χώρα. Με το μήνυμα του "Non Serviam" να μας αγγίζει και να μιλάει ακόμα περισσότερο στις ψυχές μας - περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά μετά τα τραγελαφικά γεγονότα στην Πάτρα - το βράδυ της 16ης Μαρτίου το Stage στα Ιωάννινα πήρε φωτιά, με Rotting Christ και κοινό πάνω στη σκηνή να γίνονται μια γροθιά, αποδεικνύοντας ότι η θρησκευτική και πολιτική μισαλλοδοξία, η μεσαιωνική στενομυαλιά και ο φασισμός δεν έχουν χώρο στη μουσική μας. Και πάλι δε θα σταθώ περαιτέρω στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί η οργή είναι ακόμα νωπή, όμως όπως και έγινε στα Γιάννενα, έτσι πρέπει να γίνει και στην Πάτρα το συντομότερο δυνατό, και να είμαστε εκεί όσοι περισσότεροι γίνεται.

Setlist:
Hallowed Be Thy Name
Kata ton Demona Eautou
Fire, God and Fear
Elthe Kyrie
Apage Satana
Dies Irae
The Forest of N’Gai
Societas Satanas (Thou Art Lord cover)
King of a Stellar War
In Yumen-Xibalba
Demonon Vrosis
Under the Name of Legion
Encore:
The Sign of Evil Existence
Non Serviam


Η βραδιά έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο σε κάθε μπάντα ξεχωριστά για τις εξαιρετικές εμφανίσεις τους, αλλά και φυσικά στη διοργάνωση για άλλο ένα άψογο metal event, που τα τελευταία χρόνια μας έχει συνηθίσει η πόλη των Ιωαννίνων. Μετά το live ακολούθησε afterparty στον αγαπημένο "Ινδιάνο", rock cafe Indian, με τις μπάντες να δίνουν το παρόν σε μια βραδιά με πολύ heavy metal και αλκοόλ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πραγματικά, a night to remember!

Φωτογραφίες από το after party:
https://www.facebook.com/Rock-Cafe-Indian-Ιωάννινα-64368223807/

NON SERVIAM

Για το RockOverdose,
Κείμενο:
Σοφία Ντούσκα
Φωτογραφίες:
Vfor5, Δημήτρης Σιαμέτης, Σοφία Ντούσκα

Comments