Ανταπόκριση: SABATON – Delain – Battle Beast στο FUZZ Live Music Club, ΑΘήνα, 30/1/2015

 

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου και ποιο είναι το πρόγραμμα για σήμερα...χμμ...Α ναι! Sabaton!
Το Fuzz γέμισε χθες με μεταλλάδες ανεξαρτήτως ηλικίας που ήρθαν να ακούσουν το αγαπημένο τους συγκρότημα. Οι πόρτες άνοιξαν 19.30. Μια καλή προσέλευση κόσμου από νωρίς, προέβλεπε ένα δυνατό live.

 

Πρώτοι, με ακρίβεια στην ώρα, 20.00 ακριβώς, βγήκαν οι Battle Beast. Μια μπάντα από την Φινλανδία της μουσικής σκηνής του heavy metal. Στα φωνητικά η Noora Louhimo, που με την εκρηκτικότητα της φωνής της καταλάμβανε όλο το χώρο. Μια πολύ δυναμική εμφάνιση από όλη την μπάντα που κατάφερε να ξεσηκώσει το κοινό και φυσικά δεν έλειπαν και τα mosh pit σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Χωρίς να γνωρίζω το συγκρότημα, ξεχώρισα το "Black Νinja" που απ΄ότι κατάλαβα είναι από τις επιτυχίες τους καθώς έβλεπα τον κόσμο να τραγουδάει τους στίχους και φυσικά να κοπανιέται. Μπορώ να πω ότι μέσα στη μισή ώρα που εμφανίστηκαν το κοινό δεν σταμάτησε να χτυπιέται! Ίσως όχι τόσο κοντά στα δικά μου γούστα, αλλά ήταν ξεσηκωτικοί και μια πολύ δυνατή εισαγωγή για το υπόλοιπο της βραδιάς.

 

Μετά από 15λεπτά προετοιμασίας, επίσης χωρίς καμία καθυστέρηση, οι Delain. Ένα συγκρότημα από την Ολλανδία αυτή τη φορά, του συμφωνικού metal. Βγήκαν επίσης δυναμικά, αλλά καθώς η μουσική τους ήταν κάπως πιο ατμοσφαιρική, υπήρχε ένα μέτρο σύγκρισης από θέμα φωνής και έντασης που κατά τη γνώμη μου δεν μπόρεσαν να φτάσουν. Βέβαια ο κόσμος πέρναγε πολύ καλά! Ο χώρος του Fuzz είχε γεμίσει με φίλους του metal, που δεν σταμάτησαν λεπτό να κοπανιούνται στους ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας.

 

Ο χώρος πλέον είχε γεμίσει και 4 λεπτά πριν τις 10 ακούσαμε το “Final Countdown” . Ο κόσμος φώναζε ρυθμικά και μόλις τελείωσε, ακούσαμε το Joakim να λεει "We are Sabaton and this is Ghost Division" . Παντού χαμός ! Η απόδοση της μπάντας ήταν απίστευτη . Ο Joakim δεν σταμάτησε να λέει πόσο τρελός είναι ο ελληνικός λαός και πως κάθε φορά είναι μια διαφορετική εμπειρία για αυτόν. Στην συνεχεια “Carolus Rex” και “Gott Mit Uns”. Απίστευτα αγαπημένα και τα δύο τραγούδια. Μια έκπληξη όμως είχαμε για τους Sabaton.

 

Ο κόσμος άρχισε ρυθμικά να τραγουδάει το “Swedish Pagan” πράγμα που έκανε τον Joakim να κοιτάξει την setlist και να μας πει ότι αυτό το τραγούδι δε θα παιχθεί . Η επιμονή όμως του κοινού καθώς και η δημοκρατία όπως μας είπε μας χάρισαν αυτό το τραγούδι. Απλά ΧΑΜΟΣ ! Η βραδιά κυλούσε πολύ όμορφα με αποκορύφωμα τον Joakim να παίρνει την κιθάρα του και να μας παίζει “Smoke On The Water” και “Master Of Puppets”... Αλήθεια ο Joakim ξέρει να παίζει κιθάρα; Εκείνος μας είπε όχι αλλά το “Resist and Bite” που ακούσαμε στην συνέχεια άλλα μας έδειξε . “Caroleans Prayer” ή “A Lifetime of War” μας ρώτησαν οι Sabaton και ο κόσμος κυριολεκτικά με μια φωνή ζήτησε το δεύτερο . Ο Joakim μας έκανε γνωστό οτι το βράδυ τελειώνει και μας είπε ότι ήθελαν να παίξουν ένα τραγούδι από κάθε δίσκο. Είχε έρθει δηλαδή η ώρα για το “Coat of Arms” . Όσοι έχουν πάει σε συναυλία των Sabaton στην Ελλάδα νομίζω πως ξέρουν τι γίνεται. Για τους υπολοίπους έχω να πω μόνο μια λέξη: ΧΑΜΟΣ . Ο κόσμος τραγουδούσε τόσο δυνατά, ώστε ο Joakim μας είπε για δεύτερη φορά μέσα στη βραδιά ότι ανατρίχιασε.

 

Δυστυχώς η ώρα να τους χαιρετίσουμε είχε έρθει. Τρία κομμάτια ακόμα για το τέλος με το αγαπημένο “Primo Victoria” να τραγουδιέται αρχικά από τον κόσμο και στη συνέχεια από τη μπάντα. Προσωπικά, έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος, παρ' όλο που ήθελα να ακούσω και το “Uprising” ή το “Midway”.

 

Για το Rock Overdose,

Θεόδωρος Μιχαλόπουλος

Μαρία Χριστίνα Παππά

 

Φωτογραφίες: Ιωάννης Λιβανός

Comments