Ανταπόκριση: TURISAS @Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη, (5/5/2018)

Άλλο ένα εκπληκτικό live, από τα πολλά που έχουμε συνηθίσει στη συμπρωτεύουσα το τελευταίο διάστημα, ήταν αυτό των φινλανδών battle metallers Turisas, το Σάββατο 5 Μαΐου. Στην πρώτη τους επίσκεψη στη χώρα μας, οι Turisas εμφανίστηκαν μία ημέρα πριν στην Αθήνα, και στη Θεσσαλονίκη την επόμενη στο Principal Club Theater, χωρίς κάποιο support.

O δρόμος με έφερε στο μαγαζί λίγο πριν το συγκρότημα ανέβει στη σκηνή την προγραμματισμένη ώρα, 22:15. Δυστυχώς, η προσέλευση του κόσμου ήταν μικρή, ωστόσο είναι γνωστό πως οι Turisas στο εξωτερικό έχουν φανατισμένους οπαδούς και φυσικά κάποιοι εξ’ αυτών είναι και Έλληνες, όπως αποδείχθηκε. Ασπίδες, σπαθιά, και warpaint έκαναν την εμφάνιση τους όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ δεν έλειπαν άτομα που ταξίδεψαν από Ιταλία και Αργεντινή (!!!) για αυτή τη συναυλία. Χωρίς πολλά-πολλά, το συγκρότημα βγήκε χωρίς καθυστέρηση στη σκηνή με τις γνωστές τους φορεσιές και με πολύ όρεξη, και άνοιξαν τη συναυλία με τον πιο δυναμικό τρόπο, εκτελώντας το “The March of the Varangian Guard” . Συνέχισαν με το “A Portage to the Unknown”, όμως η στιγμή που η αδρεναλίνη έφτασε στα ύψη ήταν όταν μας ταξίδεψαν… “To Holmgard And Beyond”. Οι Turisas, που παραμένουν δισκογραφικά στάσιμοι από το 2013, έδειξαν ότι παρ’ ότι έχουν να βγάλουν καινούρια μουσική εδώ και 5 χρόνια, δεν έχουν ξεχάσει πώς να κάνουν ένα εκπληκτικό show! Ο εκπληκτικός Olli Vänskä με το ηλεκτρικό του βιολί είχε πάρει φωτιά, με solos που θα ζήλευε η εξάχορδη, ενώ ο Mathias Nygård στη φωνή ήταν άψογος, τόσο στα growls του όσο και στα καθαρά φωνητικά, με την ωραία και μπάσα φωνή του. Από την άλλη, το έγχορδο δίδυμο Jussi Wickström στην κιθάρα και ο “δικός μας” Jesper Anastasiadis στο μπάσο τα έδωσαν επίσης όλα, με τον Jussi να είναι πιο σοβαρός και επιβλητικός, ενώ ο Jesper βρισκόταν σε κατάσταση μόνιμης ευφημίας, με την καλή του διάθεση να ξεχωρίζει, ξεσηκώνοντας το κοινό και δίνοντας τον παλμό χωρίς σταματημό, πολλές φορές μιλώντας άπταιστα ελληνικά στις παύσεις μεταξύ κομματιών. To set κύλησε με επιλογές και από τα 4 albums των Turisas μέχρι σήμερα, με highlights φυσικά τα “Battle Metal” και  “Sahti-Waari” από το ντεμπούτο τους, με το τελευταίο να κάνει κοινό να το ρίχνει στο χορό, ενώ οι φινλανδικοί στίχοι με έκαναν να θέλω να διακτινιστώ στην αγαπημένη χώρα των χιλίων λιμνών. (fangirl alert!)

Encore έγινε με το “Stand Up and Fight”, κομμάτι με το οποίο όλοι στο κοινό ήταν εξοικειωμένοι και τραγουδούσαν μαζί με τη μπάντα. Ωστόσο, η αυλαία έπεσε με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο, την διασκευή τους στο γνωστό 70’s disco κομμάτι των Boney M, “Rasputin”. H ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ήταν πραγματικά μαγευτική, το μόνο που έλειπε ήταν μια μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου και αυτό ήταν κάτι που με στεναχώρησε λιγάκι. Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν πειράζει, γιατί πέρα από τη θερμή ανταπόκριση των όσων βρεθήκαμε εκεί, οι Turisas πραγματικά δεν φάνηκαν να επηρεάζονται και παρουσίασαν ένα show με τα όλα του. Τεχνικά άρτιοι, γεμάτοι ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας και με καλή διάθεση, μας ευχαρίστησαν και υποσχέθηκαν ότι θα ξαναφέρουν το ιδιαίτερο “Battle Metal” τους ξανά στη χώρα μας το συντομότερο δυνατό. Μέχρι τότε, πολλά μπράβο σε αυτούς αλλά φυσικά και στη διοργάνωση, που έφερε στη χώρα μας κάτι τόσο ξεχωριστό!

Turisas setlist:
The March of the Varangian Guard
A Portage to the Unknown
To Holmgard and Beyond
We Ride Together
Greek Fire
The Great Escape
Hunting Pirates
In the Court of Jarisleif
Sahti-Waari
Battle Metal
Miklagard Overture
Encore:
Stand Up and Fight
Rasputin (Boney M. cover)

Comments