Ανταπόκριση: Vektor, Cryptosis, Desert Near The End @Eightball, Θεσσαλονίκη (12/11/2022)

Μετά από τρία καταιγιστικά άλμπουμ με αποκορύφωμα το επικό Terminal Redux, όλα έδειχναν πως οι Vektor ήταν στο ζενίθ της καριέρας τους, έτοιμοι να θερίσουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Παρ’όλα αυτά, οι στίχοι του Collapse από τον ίδιο δίσκο περιγράφουν άριστα το τι έμελλε να γίνει: “Now at the zenith there is nowhere left, nowhere left to go but down”.

Στην αρχή έτσι φάνηκε. Ύστερα από 6 χρόνια όμως, παρά τις αντιξοότητες που έδειξαν πως θα τους σταματούσαν ίσως και για πάντα, οι Vektor επιστρέφουν σε ελληνικό έδαφος, αλλαγμένοι μεν, το ίδιο πανίσχυροι δε • με δύο νέα μέλη να απαρτίζουν το rhythm section της μπάντας και δύο νέα κομμάτια που βάζουν ξανά μπρος τους κινητήρες των Vektor.

 

 

Το ημερολόγιο δείχνει 12 Νοεμβρίου, 2022. Η βραδιά ξεκινά με τους Αθηναίους power/thrash metallers Desert Near The End, οι οποίοι με 5 full-lengths στο δυναμικό τους ζέσταναν το κοινό με την αρτιότατη απόδοσή τους. 4 μέλη σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους, ο καθένας άριστος στη δουλειά του, οι Desert Near The End φάνηκαν σαν να μην έχασαν ούτε νότα όσο παρουσίαζαν υλικό από τα τρία πιο πρόσφατα άλμπουμ τους. Μια εξαιρετική εμφάνιση η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη.

Setlist:
Season Of The Sun
Wound My Way
Point Of No Return
Throne Of Martyrdom
Rise For Dominion
Iron Rain
Of Fire And Stars

 

 

Χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες ανεβαίνουν στο σανίδι οι Ολλανδοί technical thrash metallers Cryptosis. Γνωστοί ως Distillator μέχρι το 2020, κυκλοφόρησαν 2 full-lengths προτού αλλάξουν το όνομά τους και σημαντικότερα το μουσικό τους ύφος, κυκλοφορώντας πέρσι το split “Transmissions Of Chaos” με τους Vektor. Με τον ήχο και την εικόνα να σοβαρεύουν κατά πολύ, οι Cryptosis δείχνουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης πως δεν αστειεύονται. Μας συστήνονται με τα πιο αβυσσαλέα blast beats, με φωνητικά βγαλμένα από τις πιο βαθιές σπηλιές ενός άγονου πλανήτη και με riffs μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Για θαυμαστές του σκληρού ήχου που δεν ήξεραν τι να περιμένουν, οι Cryptosis ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη που θα μπορούσε να περιμένει κανείς, με το ολλανδικό τρίο να μπαίνει κατευθείαν στο ψητό και να ξεσηκώνει ακαριαία το κοινό του 8Ball, παίζοντας ολόκληρο το νέο τους άλμπουμ ”Bionic Swarm”. Το ακραίο τους thrash metal με τις progressive πινελιές έστρωσε με τον καλύτερο τρόπο το κόκκινο χαλί για τη μπάντα που όλοι αναμέναμε εδώ και 6 χρόνια.

 

 

Οι Vektor ανεβαίνουν στη σκηνή ίσα-ίσα για να στήσουν τον εξοπλισμό τους και το όνομά τους ήδη αντηχεί στους τοίχους του 8Ball, από εκατοντάδες fans που περιμένουν να τους (ξανα)δούν με ανυπομονησία. Τα φώτα σβήνουν και οι Vektor ξεκινούν με το “Charging The Void” ενώ το 8Ball θυμίζει πεδίο μάχης. Τα νέα μέλη, Stephen Coon στο μπάσο και Michael Ohlson στα ντραμς λειτουργούν σαν καλολαδωμένες μηχανές στην πρώτη τους περιοδεία με τη μπάντα, ενώ η χημεία τους με το guitar duo των David DiSanto και Erik Nelson σε κάνει να ξεχνάς ότι η μπάντα είχε ποτέ διαφορετικό lineup.

 

 

Συνεχίζουν με το ”LCD (Liquid Crystal Disease) ”, ένα από τα απόλυτα thrash anthems του αριστουργηματικού ”Terminal Redux” και στο καπάκι γροθιά στα μούτρα με το κτηνώδες ”Black Future”. Ένα μικρό διάλειμμα στη βαρβαρότητα με το καινούριο κομμάτι ”Dead By Dawn”, το οποίο ξεκινά με καθαρά φωνητικά αλα-Collapse και μελωδίες που θυμίζουν ένα sci-fi παραμύθι από τη Μέση Ανατολή. Δεν παίρνει πολλή ώρα μέχρι να εξελιχθεί στους κλασικούς Vektor και σε ένα από τα ωραιότερα και πιο ”ανθεμικά” ρεφρέν που έχουν γράψει ποτέ, δείγμα από το επερχόμενο 4ο full-length που αναμένουμε σύντομα. ”Tetrastructural Minds” και το κοινό παραληρεί, ενώ σειρά έχει το κλείσιμο του 3ου τους άλμπουμ με το επικό ”Collapse” και τον σχεδόν 14-λεπτο επίλογο ”Recharging The Void”.

 

 

Με τέτοιο κλείσιμο θα περίμενε κανείς πως το live είχε φτάσει στο τέλος του, αλλά οι Vektor δεν θα μπορούσαν να φύγουν χωρίς το ”Asteroid”. Η Θεσσαλονίκη κατάφερε να κρατήσει μπόλικη ενέργεια για το τέλος καθώς εδώ σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα moshpits, η μεγαλύτερη αγριότητα και τα μεγαλύτερα ποσοστά αχαλίνωτου ξύλου ολόκληρης της βραδιάς. Η μπάντα μας αποχαιρετά και εμείς ελπίζουμε να μη χρειαστούν άλλα 6 χρόνια μέχρι την επόμενη κατεδάφιση της Ελλάδας από τους εξωγήινους εισβολείς που ακούν στο όνομα Vektor. Γιατί εδώ που τα λέμε, ανθρώπινο μυαλό δεν γράφει τέτοιες μουσικάρες.

 

 

Για το Rock Overdose,
Ορφέας Κούρος

Φωτογραφίες: Δημήτρης Καραγεωργίου (https://www.instagram.com/dimitris_photoshooter/ )

 

 

Comments