Ανταπόκριση: VILLAGERS OF IOANNINA CITY, Half Gramme of Soma @ Γήπεδο Tae Kwon Do, Αθήνα (15/2/2020)

Ο κύκλος που άνοιξε τον Σεπτέμβρη δεν λέει να κλείσει. Αντιθέτως, όσο πάει και μεγαλώνει. Με το “Age of Aquarius” να εξελίσσεται σε highlight της χρονιάς, οι VILLAGERS OF IOANNINA CITY εξασφάλισαν θέση, όχι απλά στις μεγαλύτερες σκηνές της χώρας, αλλά σε κλειστά γήπεδα. Μόνο εκεί χωράει πια το μέγεθος του show που έχουν επί σκηνής. Και αυτομάτως, η 15η μέρα του Φλεβάρη ήταν ιστορική από κάθε άποψη. Προσωπικά μιλώντας, δεν είχα παρακολουθήσει ελληνικό συγκρότημα σε τόσο μεγάλο χώρο μέχρι τώρα.

Οι Half Gramme of Soma θα γινόντουσαν κι αυτοί με τη σειρά τους μέρος της ιστορίας, μπροστά μάλιστα στο πιο πολυπληθές κοινό που έχουν παίξει μέχρι τώρα. Στις 8.50 ανέβηκαν στη μεγάλη σκηνή με πραγματικά πολύ κόσμο από κάτω. Το heavy rock τους ήταν απίστευτα δυνατό, εκκωφαντικό θα έλεγε κανείς, αφού η ένταση ήταν τόσο δυνατή που σε σημεία ήταν και λίγο κουραστική (ειδικά προς το τέλος και αν καθόταν κανείς στις κερκίδες απέναντι από τη σκηνή ακριβώς).

Ήδη ο κόσμος έξω από το γήπεδο μπορούσε να διακρίνει τι παίζανε οι Αθηναίοι εντός αυτού. Τα πολλά στοιχεία από κλασσικό stoner ήταν που ζέσταναν για τα καλά το κοινό στα 40 λεπτά της μπάντας επί σκηνής, χωρίς ωστόσο οι αντιδράσεις να είναι εξωφρενικές. Προσωπική γνώμη είναι ότι αν ο ήχος ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα, άρα και ίσως λιγότερο χαοτικός, θα αναδείκνυε καλύτερα τις παλαιές συνθέσεις τους, αλλά και από την νέα, ακυκλοφόρητη ακόμα, δουλειά τους.

Μετά από 25 λεπτά αναμονής, το ρολόι έδειχνε 9.56 όταν μια ομάδα γυναικών με παραδοσιακές φορεσιές εισήλθε στη σκηνή χορεύοντας και τραγουδώντας το πασίγνωστο ηπειρώτικο “Έχε Γεια Καημένε Κόσμε” από το Σούλι, ενώ ταυτόχρονα περνούσε διάφορα μηνύματα με μικρά αυτοσχέδια πανό. Οι Villagers of Ioannina City είχαν ετοιμάσει τα πάντα στην εντέλεια αυτό το βράδυ. Ένα δίωρο τούς ανήκε πέρα για πέρα και δικαιωματικά. Η γενική άποψη, αν κάποιος παρακολούθησε επιφανειακά την εμφάνισή τους, είναι ότι για ένα ακόμα βράδυ οι Γιαννιώτες κατάφεραν να μεταλαμπαδεύσουν το δικό τους πειραματικό heavy rock σε ένα κοινό χιλιάδων θεατών.

Κοινός παρονομαστής όλων των συνθέσεων που παρουσίασε η μπάντα είναι ο συνδυασμός ενός είδους post rock με μια μεγάλη δόση από τις γνωστές τους ελληνικές, παραδοσιακές μουσικές της Ηπείρου. Πολυφωνία, stoner και folk rock και το κλαρίνο σήμα κατατεθέν τους, όλα αυτά μαζί ενώνονται και δημιουργούν έναν μοναδικό και ολόδικό τους ήχο. Θέλοντας όμως να αναλύσουμε σε βάθος την παρουσία των VIC τη σαββατιάτικη αυτή νύχτα, θα βρούμε πολύ πλούτο αλλά και διαφορές ανάμεσα στα κομμάτια των δύο δίσκων τους.

Το εναρκτήριο “Welcome” για παράδειγμα, που προλογίζει το ομώνυμο από το τελευταίο τους άλμπουμ αλλά και το “Part V” που ακολουθεί, είναι 3 συνθέσεις με στοιχεία κλασσικού και prog rock, μέχρι και country επιρροών. Αυτό ισχύει και για όλες τις συνθέσεις του “Age of Aquarius” φυσικά, ενώ η τριάδα των “Nova”, “Perdikomata” και “Skaros” που έπεται, οφείλει πολλά περισσότερα τόσο στο ψυχεδελικό rock, όσο και στους ντόπιους ήχους της περιοχής των VIC. Εκεί είναι τα λεπτά όρια για να καταλάβει κανείς την μουσική εξέλιξη του συγκροτήματος σε διάστημα 5 ετών, από το “Riza” δηλαδή ως και σήμερα. Συνολικά είχαμε 8 συνθέσεις από τον δεύτερο και 4 από τον πρώτο τους δίσκο, με το “Father Sun” να έχει γίνει ήδη κλασσικό κι αγαπημένο των οπαδών.

Στο “Zvara” είχαμε ηλεκτρισμό και καπνογόνα, ενώ στο “Ti Kako” o Κωσταντής Πιστιόλης άφησε το κλαρίνο του και έπιασε κι αυτός την τσαμπούνα, συνοδεύοντας τον Κωνσταντίνο Λάζο. Ηγέτης με τα όλα του σε κιθάρα και φωνή ο Αλέξης Καραμέτης και γενικότερα όλα τα μέλη απέδωσαν στο 100% τα μέρη τους. H οριστική λήξη της συναυλίας δόθηκε στο δεύτερο encore με το αναμενόμενο “Karakolia”, όπου ως γνωστόν η μπάντα τζάμαρε πριν την τελευταία στροφή, αυτή τη φορά παίζοντας στα πνευστά ένα μέρος του “Δω στα λιανοχορταρούδια” (ζωναράδικο Θράκης).

Φυσικά την παράσταση, πέρα από την απόδοση των VIC, έκλεψαν τα βίντεο που συνόδευαν τη μουσική και στα 120 λεπτά, ο φωτισμός και γενικότερα όλα τα εφέ που έδιναν έναν άριστο κι επαγγελματικό τόνο στα όσα διαδραματίζονταν στο σανίδι του Tae Kwon Do. Είναι φανερό ότι η περίπτωση αυτών των παιδιών από τα Ιωάννινα είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστή. Ξέρετε πολλές μπάντες που να ιδρύθηκαν το 2007, να ξεκίνησαν να δισκογραφούν δειλά-δειλά το 2010 και να μπορούν να γεμίζουν στάδια σαν κι αυτό ή το Θέατρο Βράχων με τόση ευκολία. Έχουν ικανότητα, τύχη και πέραση σε ένα πολύ ευρύ κοινό, είναι οι δικοί μου, οι δικοί σου και οι Villagers of Ioannina City όλων μας. Κάθε τους εμφάνιση είναι και μια μάζωξη χιλιάδων ανθρώπων, όλων των ηλικιών. Ταβάνι τους πλέον μόνον ο ουρανός. Τελικά ναι, με δαύτους όντως ζούμε μέρες απίστευτες. Άξιοι!

Setlist:

  1. Welcome
  2. Age of Aquarius
  3. Part V
  4. Nova
  5. Perdikomata
  6. Skaros
  7. Dance of Night
  8. Zvara
  9. Father Sun
  10. Millennium Blues
  11. Ti Kako

Encore 1:

  1. Cosmic Soul
  2. For the Innocent

Encore 2:

  1. Karakolia

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

Φωτογραφίες: Νίκος Μαθιόπουλος

Comments