Ανταπόκριση: VOIVOD-Sacral Rage-Stereo Animal @ EIGHTBALL, Θεσσαλονίκη (20/8/2019)

Όταν ανακοινώθηκε η συναυλία των VOIVOD στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εμφανιζόταν για 1η φορά ήμουν πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος αφού θα παρακολουθούσα ένα τόσο μεγάλο και πρωτοπόρο στο είδος του συγκρότημα με 35 χρόνια ζωής και συνεχούς προσφοράς  στην μουσική. Το αποτέλεσμα ευτυχώς μας δικαίωσε όλους όσους πήγαμε σε αυτή τη συναυλία αν και τα αυτιά μας ακόμη βουίζουν από τον ανηλεή και συνεχή καταιγισμό των riffs  για περισσότερο από 3 ώρες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

 

 

Στις 9 μμ μετά από μικρή καθυστέρηση , άνοιξαν οι πόρτες για να μπει ο πολύς κόσμος ο οποίος περίμενε υπομονετικά έξω από το EIGHTBALL, που  δεν άργησε να γεμίσει. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κόσμος αυτή τη φορά σε αντίθεση με προηγούμενες, δε σνόμπαρε καθόλου τα support groups, γεμίζοντας το κλαμπ από την αρχή, κάτι που πρέπει να κάνει πάντα και να στηρίζει και να υποστηρίζει με την ενεργή παρουσία του τα τοπικά συγκροτήματα και την ελληνική metal  & rock σκηνή.

 

Στις 9:40 ανέβηκαν στη σκηνή οι groovers-industrial-punk-thrash metallers, STEREO ANIMAL από τη Θεσσαλονίκη, (Alex Mine - Guitar, Mouth // Pil - Bass // Bill Koné – Drums), ένα εκρηκτικό και καταιγιστικό τρίο, που διαλύοντας ό,τι βρήκε μπροστά του, βασάνισε ως τις 10:20 που ολοκλήρωσε το σετ του, τα αυτιά μας και με φρενήρεις ρυθμούς και δυνατές συνθέσεις έδειξε από την πρώτη νότα την αξία του, κέρδισε το θερμό χειροκρότημα όλων μας για το μουσικό ύφος και τα κοφτερά riffs άλλα και τις έξυπνες μουσικές ιδέες του και συνθέσεις. Χωρίς πολλά σόλο, άλλα με τρομερή ενέργεια μας ζέσταναν όλους και σίγουρα έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους στο μουσικό είδος που υπηρετούν.

 

 

SETLIST

  1. God Perfect None 2. Club Loliness 3. Invisible Drug 4. Aftermath of a Calculated Murder 5. White Sun Black Day 6. Inane 7. Outside 8. Capitalistic Anarchy 9. Red Glowing Heads 10. Kubark 11. Dream Off 12. Level Zero

 

 

Μετά από τους πολύ καλούς και πολλά υποσχόμενους STEREO ANIMAL  και έπειτα από εικοσάλεπτη διακοπή, ανέβηκαν στις 10:40 οι Αθηναίοι speed-heavy metallers, SACRAL RAGE (Vaggelis F. - Drums
Marios P. - Guitar
Spyros S. - Bass
Dimitris K. – Vocals) , οι οποίοι ως τις 11:30 μας πρόσφεραν ένα σπουδαίο μείγμα παλιομοδίτικου καυτού, γρήγορου, με αρκετές μελωδικές στιγμές , heavy metal πρωτότυπων συνθέσεων  με πάρα πολύ καλά φωνητικά ακόμα και σε ψηλές νότες, απρόβλεπτα παρανοϊκά και αντισυμβατικά,  πολύ καλά και καθόλου κουραστικά κιθαριστικά σόλο, αλλά κι ένα πολύ δεμένο και πολύ δυναμικό rhythm section.

 

Εμφανείς οι επιρροές από Mercyful Fate, Annihilator, Voivod, Watchtower, Death, Coroner, Rush, Crimson Glory, Sanctuary, Nevermore, Judas Priest και εντυπωσιακή η συμμετοχή του κοινού σε όλη τη διάρκεια του σετ τους. Ξέφρενο headbanging & moshing, πολλά χειροκροτήματα ως θαυμασμός και αναγνώριση στην εμφάνιση τους με τη σκοτεινή ατμόσφαιρα,  τις μελωδίες του μαύρου και την παράνοια που έβγαλαν και τη μετέδωσαν στον κόσμο που τους το αναγνώρισε και τους αποχαιρέτησε με ιαχές και παρατεταμένο χειροκρότημα από καρδιάς.

 

Πολλά έχουν να δώσουν οι τύποι αυτοί στην ελληνική metal σκηνή και έχουν όλα τα εφόδια να ξεφύγουν από τα στενά ελληνικά πλαίσια και να μεγαλουργήσουν στο εξωτερικό. Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία γιατί το αξίζουν.

 

 

SETLIST

  1. Intro 1 – Vaguely Decoded 02. Eternal Solstice 03. A Tyrannous Revolt 04. Intro 2 - Necropia 05. Master of a Darker Light 06. Intro 3 – Encima Del Mal 07. Lost Chapter E. Sutratma 08. Lost Chapter E. Samsara 09. Lost Chapter E. Amarna’s Reign 10. Waltz in Madness 11. Outro

 

 

Σαρανταπέντε λεπτά χρειάστηκαν για να αλλαχτούν τα πάντα επάνω στη σκηνή και να μπει όλος ο εξοπλισμός των headliners, VOIVOD : Michel Langevin (Away) – drums (1982–present)

Denis Bélanger (Snake) – vocals (1982–1994, 2002–present)

Daniel Mongrain (Chewy) – guitar (2008–present)

Dominic Laroche (Rocky) – bass (2014–present)

 

Στις 12:15-12:20 μετά τα μεσάνυχτα, τα φώτα σβήνουν για να υποδεχτεί το ασφυκτικά πλέον γεμάτο EIGHTBALL για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, τους VOIVOD, το διαστημόπλοιο από τον Καναδά. Ένα συγκρότημα που έχει πάνω από 35 χρόνια ζωής και δημιουργίας, 14 άλμπουμ, με πάρα πολλές και ετερόκλητες επιρροές στη μουσική τους, που προοδεύουν συνεχώς και εξελίσσονται συνδυάζοντας το thrash με techno-thrash, speed metal, space metal, space rock, progressive metal & rock, psychedelic metal & rock, rock n roll με έναν απίστευτα ευφυή τρόπο, ήταν στη σκηνή του EIGHTBALL.  ΠΑΝΖΟΥΡΛΙΣΜΟΣ !!!

 

Ο κόσμος είχε τρελαθεί τελείως από τις πρώτες νότες. Headbanging & moshing παντού, παράνοια, τρέλα !!! Το κοινό από 30 χρονών και πάνω οι περισσότεροι που δεν είχαν δει ποτέ το συγκρότημα ζωντανά ήταν όλοι εκστασιασμένοι και δε σταματούσαμε να φωνάζουμε συνέχεια VOIVOD και να τους αποθεώνουμε. Και οι 4 τους, με απίστευτη ενέργεια και ενεργητικότητα, παρά τα … χρονάκια τους, απολάμβαναν κάθε δευτερόλεπτο από την αποδοχή και την αγάπη του κοινού προς αυτούς και την ανταπέδιδαν στη σκηνή.  Έτρεχαν πάνω κάτω στη σκηνή ως τις 01:35 που κράτησε το σόου τους, τα έδωσαν όλα και ευτυχισμένοι αποχώρησαν μετά το φανταστικό encore που έκαναν στο motorhead ίστικο ομώνυμο τραγούδι τους, το VOIVOD όπου έγινε το έλα να δεις.

 

Εκπληκτικός όπως αναμενόταν στα φωνητικά του ο DENIS με τις πολλές και απίστευτες γκριμάτσες του, απίστευτα δεμένο, σφιχτό και υπερδυναμικό το rhythm section, πάρα πολύ καλός, ακριβής, ακούραστος, με φρέσκιες ιδέες ακόμα και με Vai αναφορές (!!!) ο DANIEL στην κιθάρα. Καθόλου ντίβες και απόμακροι όλοι τους, μας έδιναν σε όλους το χέρι αλλά και πολλές πένες σε εμάς που ήμασταν μπροστά. Πάντα με κέφι και χαμόγελο, ανταπέδιδαν συνέχεια την αγάπη προς το κοινό, όπως έκανε κι αυτό προς αυτούς. Τα 12+1 τραγούδια που έπαιξαν ήταν φυσικά αδύνατον να καλύψουν τα πάντα από την 35+ χρονη ιστορία τους, αλλά κάλυψαν επαρκώς όλες τις περιόδους και όλα τα γούστα.

SETLIST

  1. Post Society
  2. Psychic Vacuum
  3. Obsolete Beings
  4. The Prow
  5. Iconspiracy
  6. Into My Hypercube
  7. The End of Dormancy
  8. Overreaction
  9. Always Moving
  10. The Unknown Knows
  11. Fall
  12. Technocratic Manipulators

    Encore:

  13. Voivod

 

 

 

 

 

 

Συμπερασματικά θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά την άρτια διεξαγωγή και αυτής της συναυλίας  τόσο από τους διοργανωτές KRISIS PRODUCTIONS με εισιτήριο σε καλή και προσιτή  τιμή, όσο και από τον Βαγγέλα και όλο το προσωπικό του EIGHTBALL που αρίστευσαν ξανά. Άψογος και κρυστάλλινος ο ήχος σε όλα τα συγκροτήματα, τα κλιματιστικά δούλευαν στο φουλ αν και λόγω του πολύ κόσμου πολλοί εκ των οποίων καπνίζοντες, τι να κάνουν κι αυτά κάπου τα έπαιξαν.

 

Μακάρι κάποια στιγμή, όπως και σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, να εφαρμοστεί σωστά και για όλους ο αντικαπνιστικός νόμος αν και στην Ελλάδα πολλές  προσπάθειες έχουν γίνει ως τώρα άλλα κανένα αποτέλεσμα και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.  Τα φωνητικά και στα τρία συγκροτήματα ήταν λίγο πίσω είναι η αλήθεια, αλλά αυτό δε φάνηκε να ενοχλεί κανέναν μια και όπως είπα ο ήχος άγγιξε το τέλειο.

 

Πολύ καλό και ενημερωμένο το merchandise από όλα τα συγκροτήματα με τιμές για όλα τα πορτοφόλια, αν και όπως και σε αρκετά προηγούμενα live, οι headliners δεν φρόντισαν να έχουν t-shirt περιοδείας με tour dates που θα πουλιόταν πάρα πολύ.

 

Μια ακόμη τέλεια συναυλία. ..Όλοι αποχωρήσαμε ικανοποιημένοι, ευτυχισμένοι και καταϊδρωμένοι. Περιμένουμε φυσικά να ξαναδούμε σύντομα τους Καναδούς cosmic –metal warriors, τους VOIVOD στη Θεσσαλονίκη, που με την υποδοχή που τους επιφύλαξε, είμαι σίγουρος ότι θα ξαναέρθουν.

 

Στηρίξτε τα επόμενα live στην Θεσσαλονίκη, που ακολουθούν και είναι εντυπωσιακά. Στηρίξτε την ελληνική metal & rock σκηνή με την παρουσία σας από την αρχή κάθε συναυλίας και όχι μόνο λίγο πριν βγουν οι headliners.

 

Πάντα τέτοια λοιπόν και ραντεβού στα επόμενα live.

 

 

Για το Rockoverdose

 

Aνταπόκριση-φωτογραφίες

 

Γιάννης Νorth

 

 

 

Comments